Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Danuska89 píše:
@cartera a pak tu máme maminky, co odmítají, odmítají, nechávají všechno na miminku, které přeci ví nejlépe, co dělá, až teda přijdou ve 41+5tt k vyvolání - ale s plodem bez srdeční akce, kterého neutáhla placenta vzhledem k velikosti. Hypertrofie není sranda a kor po 41tt, kdy razantně roste riziko komplikací. Mám za sebou porod mrtvého dítěte a takových případů, kdy “miminko přece vědělo co dělá” a tudíž zemřelo, jsem viděla nespočet. Bohužel.
Souhlasím. Mám dvě děti, odhad porodní váhy se vždy lišil o 10g, takže byl v podstatě přesný. Obě se narodily vyvolávaně. Porody bez komplikací, rychlé. Akorát tady se z takového porodu dělá něco hrůzného.
Já jsem ale typ, co věří lékařům a dá na jejich zkušenosti. „Věř sobě a miminku“, jo, to se hezky povídá, akorát bych už asi ležela na márách.
Vyvolani bych odmitla.
Ale bylo by fajn, kdyby te zkontrolovala nejaka soukroma PA, idealne takova, ktera umi i porody doma apod. Zkontroluje polohu plodu, natoceni obliceje, velikost, a rekne ti nazor cloveka, ktery umi rozpoznat patologie jinak, nez lekari s technikou.
U porodu pak bude dulezita volba vlastni polohy, klid, podpora, nemedikovat. Aby to slo dobre.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím hrozí mi vyvolávání porodu protože odhadovaná váha je přes 4,5kg. Doktorka mi zapsala, že stav čípku je X/2,miminko je prý natáčené dolů a hlavičkou naléhá…:think: myslíte že s touto hodnotou můžu porod vyvolat nějak sama?ráda bych se vyvolávání vyhla. První vyvolávaný porod byl hrůza
Napadla mě nějaká bylinná napářka, ale nevím, zda to k něčemu bude
Nevím co znamená čípek X/2.
Já ležela v nemocnici kvůli vyvolávání. Malá byla natlacena hodně dole ale bylo to moje první tehu a čípek nepripraveny. Dávali mi na noc nějaký přípravek („tyčinky“) na rozpuštění čípku s tím, že až se čípek rozpustí, možná se porod spustí sám. A u mne to pomohlo, jakmile tělo pustilo (byly připraveny porodní cesty) porod se sám rozjel. Takže malá je taková vyvolavana/nevyvolavana. Pro predstavu, ten přípravek mi dali na noc a druhý den ve 14hod jsem s říkala že se ani něco děje a ještě teď den se malá narodila. Takže taková je moje zkušenost. ![]()
Hele já měla taky velké dítě, zkoušela jsem doma „vyvolávat“ snad úplně vším, co se dá vymyslet a nic nepomohlo. Potom jsem onemocněla tím RS virem a museli mi chtě nechtě vyvolávat ve 42tt kvůli špatným ozvám a měla 4130g a bez problému, bylo to i rychlé. Sama od sebe ale vylézt prostě nechtěla za žádnou cenu. Takže zkoušet můžeš, ale to mimčo stejně vyleze, až samo bude chtít, nebo holt to vyvolání. Mám srovnání s normálním porodem, jo, je bolestivější, ale nic hrozného.
Já taky zkouším kde co, čeká mě taky vyvolání a raději bych, aby šlo mimčo samo. První porod vyvolávaný a mám z toho trauma i po letech
zkusila jsem skoro všechny babské rady kromě ricinového koktejlu, z toho mám respekt. Na kontrole poprosím dr o Hamiltona pokud se do té doby nerozjede porod. Sice se toho bojím, ale tu chvilku přežiju a snad to něco udělá ![]()
Poslední dítě. Odhad 4300g, nakonec 4700g. Vyvolávání původně kvůli tlaku 40+4 tt. Nejdřív údajně CS5, večer vyšetření jiným lékařem CS3, ráno primarem CS1
Ale porod úplně OK. Za 3 hodiny po všem ![]()
Bez epiduralu, nástřihu.
Jinak vyvolání můžeš odmítnout.
@Danuska89 píše:
@cartera a pak tu máme maminky, co odmítají, odmítají, nechávají všechno na miminku, které přeci ví nejlépe, co dělá, až teda přijdou ve 41+5tt k vyvolání - ale s plodem bez srdeční akce, kterého neutáhla placenta vzhledem k velikosti. Hypertrofie není sranda a kor po 41tt, kdy razantně roste riziko komplikací. Mám za sebou porod mrtvého dítěte a takových případů, kdy “miminko přece vědělo co dělá” a tudíž zemřelo, jsem viděla nespočet. Bohužel.
a tobě se narodilo mrtvé dítě z důvodu, že jsi odmítla vyvolávaný porod? Nebo proč to tady píšeš?
Jo nám se v rodině také stala příhoda „porod mrtvého dítěte“ a věř tomu, že s odmítáním čehokoli to nemělo nic společného. To tvé sýčkování je krajně nevhodné!
@Mexie píše:
Já taky zkouším kde co, čeká mě taky vyvolání a raději bych, aby šlo mimčo samo. První porod vyvolávaný a mám z toho trauma i po letechzkusila jsem skoro všechny babské rady kromě ricinového koktejlu, z toho mám respekt. **Na kontrole poprosím dr o Hamiltona pokud se do té doby nerozjede porod. Sice se toho bojím, ale tu chvilku přežiju ** a snad to něco udělá
To zvládneš, neboj, není to nic příjemného, ale dá se to zvladnout ![]()
@cartera Používání argumentačních faulů: „miminko samo ví nejlépe, kdy bude připravené“ je krajně nevhodné. Zejména u matky s předpokládanou hypertrofií a po termínu. ![]()
@Danuska89 píše:
@cartera Používání argumentačních faulů: „miminko samo ví nejlépe, kdy bude připravené“ je krajně nevhodné. Zejména u matky s předpokládanou hypertrofií a po termínu.
Do 42+0 je to ale stale v terminu.
Rodila jsem vetsi dite takto na hrane terminu, prutoky v poradku, placenta po porodu zcela v poradku, dite v poradku. Porod pohodovy, dite pohodove. Verim tomu, ze to ma vliv na psychiku ditete, proto jsem to chtela takhle. I kdyz vsichni usilovne strasili jako ty
Kazdeho vec.
@cartera píše:
a tobě se narodilo mrtvé dítě z důvodu, že jsi odmítla vyvolávaný porod? Nebo proč to tady píšeš?
Jo nám se v rodině také stala příhoda „porod mrtvého dítěte“ a věř tomu, že s odmítáním čehokoli to nemělo nic společného. To tvé sýčkování je krajně nevhodné!
Ne, krajně nevhodné a trestuhodné je tu psát moudra typu: vyvolání odmítni, na vyvolání nechoď, miminko dobře ví.. Drtivá většina z nás jsme laici, co tu jenom steleme rozumy, i ti, kdo jsou lékařsky vzdělaní, neznají stav zakladatelky a rizika z něho plynoucí. Proto je zde radit tyto bludy opravdu krajně nebezpečné. Lepší postrašit, než se nechat nabulíkovat a do smrti litovat.
Vyvolaný porod není nic hrozného, a pokud je z lékařského hlediska indikován, má to vždy důvod.
On i ten přirozený může být pěkně hororový. Rodila jsme vyvolávaně, dítě na světě za 3 hodiny, bez nástřihu atd. Spolubydlící přirozený porod zakončený vexem, dodnes následky (ovladatelnost svěrače aj.). Víme prd a pokaždé je to jinak. Ale rozhodně bych si tu netroufla radit…
Zakladatelce přeju zdraví a porod před termínem nástupu ![]()
@Lucie_Sx píše:
Do 42+0 je to ale stale v terminu.Rodila jsem vetsi dite takto na hrane terminu, prutoky v poradku, placenta po porodu zcela v poradku, dite v poradku. Porod pohodovy, dite pohodove. Verim tomu, ze to ma vliv na psychiku ditete, proto jsem to chtela takhle. I kdyz vsichni usilovne strasili jako ty
Kazdeho vec.
Samozřejmě, ale to jsi Ty. Pro Tebe fajn, pro jinou fatální. To je prostě život. A každý tu sdílíme svoji zkušenost, ale někomu radit a doporučovat..
@Lojzísek píše:
Ne, krajně nevhodné a trestuhodné je tu psát moudra typu: vyvolání odmítni, na vyvolání nechoď, miminko dobře ví..
Tohle tady ale fakt NIKDO nepise.
Piseme „ja bych odmitla“ nebo „ja jsem odmitla“.
Zakladatelka at si to udela jak chce a potrebuje ona.
Sice odchad je jenom odhad. Mě odhadovali 2900 až 3000 a ve finále to bylo 2600. Nic méně to jsem byla já.

Pokud by mi v průběhu těhotenství řekli, že kvůli váze musím kývla bych.
Mě se vyvolávalo kvůli tlaku. Měla jsem 3 týdny před zdvyzeny ukazováček a hospitalizaci a s tím, že kdyby to nesrazili tlak, vyvolávalo by se. Tenkrát bych jim ta to kývla.
Pro dobro mimina bych kývla vždycky.
Pokud máš po termínu tak to může přijít kdykoliv. Ty se musíš rozhodnout co je pro tebe lepší a věřit tomu, že je to správně.