Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Danuska89 píše:
@cartera Používání argumentačních faulů: „miminko samo ví nejlépe, kdy bude připravené“ je krajně nevhodné. Zejména u matky s předpokládanou hypertrofií a po termínu.
nic s tím nenaděláš, to mimčo to ví opravdu nejlíp.. ono přijde na svět, narodí se.
Argumentační fauly jsi tady zatím předvedla ty.. „nespočet mrtvých miminek“, které jsi viděla.
Snažíš se v uživatelce vyvolat strach. Píšeš tady dokonce o svém mrtvě narozeném dítěti.. úplně bez kontextu, nátlakově manipuluješ.
@Lucie_Sx Tohle není strašení, ale komplexní problematika. Ano, jsou to nepohodlný a nepopulární věci, který se fakt dějí, jenom se o tom v naší rozmazlený a vyhejčkaný společnosti tak nemluví a pokud, je to protistranou agresivně odmítáno nebo to nechtějí slyšet. Ona stačí (i zprostředkovaně) stáž na neonato a porodním a člověka to sluníčkaření přejde. A porod a jeho spuštění je (hodně) složitý biochemický proces, rozhodně to není jenom na dítěti, jak se tu rádo tvrdí.
PS tady máš obsáhlou studii, proč už po 40+0 je na místě obezřetnost, ale je v angličtině. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC3719843/
Příspěvek upraven 13.02.23 v 21:02
@cartera ale jdi ty brepto. Vyjadřuji se k nesmyslu, co píšeš. Ne, porod není jenom o miminku a jeho rozhodnutí. Je to komplexní biochemický proces a pokud se nespouští a nespouští dlouho po termínu, s každým dalším dnem více a více roste riziko, že je tam nějaký problém, který bohužek na UTZ nepoznáš. Ono se v těch porodnicích fakt nevyvolává jen tak z plezíru a ze srandy. Pokud to ženská odmítne, měla by ale znát možné důsledky svého rozhodnutí - a to je ten problém, často s nimi nejsou obeznámeny. Jako fakt se nemusíš vztekat, já ti neříkám nic nového pod sluncem
.
Příspěvek upraven 13.02.23 v 20:45
@Lucie_Sx píše:
Tohle tady ale fakt NIKDO nepise.
Piseme „ja bych odmitla“ nebo „ja jsem odmitla“.
Zakladatelka at si to udela jak chce a potrebuje ona.
ja bych odmitla = vyvolání odmítni - to je prakticky to stejny… po 40tydnu uz bych verila fakt doktorum a pokud reknou vyvolat tak bych se s nima fakt neprela.. co je ti zdrava psychika u mrtvyho nebo jinak postizenyho ditete… nekdy ten drivejsi porod proste je pro to dite to nejlepsi a pripravenost nepripravenost v tom nehraje roli.
@Danuska89 píše:
@cartera ale jdi ty brepto. Vyjadřuji se k nesmyslu, co píšeš. Ne, porod není jenom o miminku a jeho rozhodnutí. Je to komplexní biochemický proces. Ono se v těch porodnicích fakt nevyvolává jen tak z plezíru a ze srandy. Pokud to ženská odmítne, měla by ale znát důsledky svého rozhodnutí - a to je ten problém, často s nimi nejsou obeznámeny.
Ano, je to komplexní biochemický proces, který lékaři rádi narušují svými zásahy
Takový komplexní proces lze jen těžko uvést uspokojivě do chodu zásahem zvenčí. Například existují statistiky, že vyvolávaný porod častěji končí akutním císařem.
A jak tu někdo psal o tom, že se velké miminko někde zasekne - byla by na to nějaká studie nebo je to jen dojmologie? Ono to velké miminko totiž při porodu lépe spolupracuje a i na něj lépe působí gravitace (což je ale samozřejmě třeba poslouchat vlastní intuici a ne lékaře, kteří by rodičku nejlépe viděli ležící na zádech). Rodila jsem třikrát, to 4,4 kg miminko bylo nejtěžší a porod nejrychlejší ze všech a zcela bezproblémový. Proběhl ovšem ve svislé poloze u žebřin.
@Lojzísek No oni lékaři občas při porodu nasekají více škody než užitku… ![]()
Chudák zakladatelka, takhle ji vyhukat.
Do 42tt se jedná o normální těhotenství v termínu. Pak už bych se bála.
Držím pěsti, ať to dobře dopadne ![]()
@Annabela11 píše:
@Lojzísek No oni lékaři občas při porodu nasekají více škody než užitku…
Jasně, ale taky často předejdou mnohem horším věcem… Tady se prostě vyvolávaný porod démonizuje. Jasně, jsou odstrašující případy, ale většina jich je úplně v pohodě.
Vcelku nevinná diskuze se zvrhla v to, že lékaři jsou vlastně pitomci, co nutí ženu k něčemu nepřirozenému, strašnému a nebezpečnému. Zřejmě proto, aby měli práci? Žena a její nenarozené mimino ví přeci vše nejlépe, takže vyvolávaný porod je zcela zbytečný. Stačí poslouchat svoji intuici a důvěřovat sobě a miminu.
S diskuzí končím, zakladatelce přeju, aby se rozrodila přirozeně a dočkala se zdravého dítěte.
@Hibou Otázka je, jak by to dopadlo, kdyby opravdu žádné zásahy nebyly. (Pozor, já také nesouhlasím s tím, aby se do porodů rutině zasahovalo, upozorňuji na to, že nechat všechno na přírodě - „miminko ví“ nemusí taky dopadnout dobře - ostatně to byl i můj případ, nevyvolali porod včas / neudělali CS a dítě mi nechali v děloze udusit).
Z porodnického hlediska vůbec není dobře, že se rodí děti, co mají 4,5 kg a více a nejde jenom o potencionální dystocii, ale častější horší poporodní adaptaci. A je to čím dál častější jev. K ramínkům jsem našla dobrou studii zde: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/…02/uog.12560
@Lojzísek píše:
Jasně, ale taky často předejdou mnohem horším věcem… Tady se prostě vyvolávaný porod démonizuje. Jasně, jsou odstrašující případy, ale většina jich je úplně v pohodě.
Vcelku nevinná diskuze se zvrhla v to, že lékaři jsou vlastně pitomci, co nutí ženu k něčemu nepřirozenému, strašnému a nebezpečnému. Zřejmě proto, aby měli práci?Žena a její nenarozené mimino ví přeci vše nejlépe, takže vyvolávaný porod je zcela zbytečný. Stačí poslouchat svoji intuici a důvěřovat sobě a miminu.
S diskuzí končím, zakladatelce přeju, aby se rozrodila přirozeně a dočkala se zdravého dítěte.
Ano, a také proto, aby pak po tom akutním císaři mohli vyděšené ženě říct, že zachránili ji i miminko ![]()
Moje zkušenost - porodila jsem 10 dní po termínu holčičku s váhou 5.08kg. Obě bez následků, já bez nástřihu, jen s minimálním poporodním šitím. Ze sálu jsem šla po svých, mohla bych se vznášet a na pokoji jsem si mohla sednout na postel. Jsem přesvědčena o tom, že to takhle dobře dopadlo díky tomu, že odhad váhy nikdo nedělal, k porodu jsem šla naprosto uvolněná a beze strachu a porodu se dal čas, nic se neurychlovalo
@Danuska89 píše:
@Lucie_Sx Tohle není strašení, ale komplexní problematika. Ano, jsou to nepohodlný a nepopulární věci, který se fakt dějí, jenom se o tom v naší rozmazlený a vyhejčkaný společnosti tak nemluví a pokud, je to protistranou agresivně odmítáno nebo to nechtějí slyšet. Ona stačí (i zprostředkovaně) stáž na neonato a porodním a člověka to sluníčkaření přejde. A porod a jeho spuštění je (hodně) složitý biochemický proces, rozhodně to není jenom na dítěti, jak se tu rádo tvrdí.PS tady máš obsáhlou studii, proč už po 40+0 je na místě obezřetnost, ale je v angličtině. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC3719843/
Příspěvek upraven 13.02.23 v 21:02
A pochop zase ty, ze kdyz je to MUJ porod, tak si to JA muzu udelat jak chci.
@Danuska89 píše:
@cartera ale jdi ty brepto. Vyjadřuji se k nesmyslu, co píšeš. Ne, porod není jenom o miminku a jeho rozhodnutí. Je to komplexní biochemický proces a pokud se nespouští a nespouští dlouho po termínu, s každým dalším dnem více a více roste riziko, že je tam nějaký problém, který bohužek na UTZ nepoznáš. Ono se v těch porodnicích fakt nevyvolává jen tak z plezíru a ze srandy. Pokud to ženská odmítne, měla by ale znát možné důsledky svého rozhodnutí - a to je ten problém, často s nimi nejsou obeznámeny. Jako fakt se nemusíš vztekat, já ti neříkám nic nového pod sluncem.Příspěvek upraven 13.02.23 v 20:45
Nemas pravdu. Vyznamnejsi problem nastava az po 42+0, a to jeste pouze v pripade spravne vypocitaneho terminu.