Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj mamky,
mám 15ti měsíčního syna, jí téměř vše co my (samozřejmě jsem pro nás malinko upravila jídelníček…k lepšímu), ale poslední dobou mi nějak dochází inspirace a tak nevím, co všechno je vhodné zařadit do jídelníčku takto starého dítěte. Někde jsem četla, že u dětí od 1 do 3 let se vytváří stravovací návyky pro celý život, takže spíše patřím k matkám, které jídlo docela řeší a není mi jedno, jestli můj syn ochutná párek nebo čokoládu. Budu ráda za každý tip, názor či receptík.
Třeba otázka RYB…začala jsem dávat v jednom roce, nyní máme rybu 1-2× do týdne, není to moc často? Zatím jsem zkoušela pouze Pangacius a losos, doporučíte nějakou další rybu co nemá kosti, popř. jich nemá moc a je vhodná pro dítě?
Díky za všechny tipy!
Ahoj, tak třeba ryby jsme u nás ještě neměli (21 měsíců)-ale spíš kvůli tomu, že je doma taky nejíme, když už tak jednou za hodně dlouho udělám filé (nouzovka), ale nedělám si iluze,kolik je v tom ryby, takže malýmu to nedávám.
Toho pangasise chci někdy vyzkoušet, jak to chutná???
Jinak vařím skoro „všechno“, ale míň mastné, slané, kořeněné…kolikrát něco, co ani nemá název ![]()
dneska třeba rizoto co dům dal - cibule, paprika, rajče, podusit, maso z vývaru plus rýže. Včera kuře + br.kaše.
Když fakt nevím a není čas vařit, tak třeba těstoviny s rajčetem, popř rychlá omáčka…
Ahoj, tak já vařím taky tak nějak všechno. Děti třeba mají rády špenát, hrachovou kaši, těstoviny, maso + omáčka s rýží. Tak jednou týdně dělám něco sladkého, třeba tvarohový nebo krupicový nákyp…
Pro děti jsou vhodné hlavně ze začátku sladkovodní ryby.
U nás pangasius suveréně vede
Buď obaleného v mouce a kmínu, opeču a podusím nebo ho dělám se sýrovou omáčkou a těstovinami.
Ahoj, M.
Ahojky, hlásím se k pangasiusovi (
) Malá je na něj ještě malá, ale my si ho děláme jen ve vlastní šťávě, žádný olej, je zmrzlý, takže se v pohodě udělá. Je to hrozná mňamka.
Papu - je to slaná ryba bez kostí, moc dobrá, prostě když si řekneš ryba, je to tohle. Do filé bych už nešla… a ty to zkus, když ti ryby chutnají, zamiluješ si i tuhle ![]()
Papu, pokud ryby moc nemáte rádi, opravdu vyzkoušej Pangaciuse, já mám třeba ryby ráda moc, ale zrovna filé nemusím. Podle mě do toho posekají kde co
Pangacius je taková křehká a šťavnatá ryba, já ji peču třeba jen na másle, lehce osolím, lehoučko posypu citronovým pepřem a posypusměsí bylinek nebo třeba jen tymiánem a je to mňamka, vyzkoušej, uvidíš!
Fragolo, z jakého důvodu jsou sladkovodní ryby ze začátku vhodnější? Já sladkovodní ještě nedávala, myslela jsem, že mořská bude lepší
Co doporučuješ za „naši“ rybu?
Jinak taky hodně dělám různé pokrmy „bez názvu“
Moc rádi máme cuketu, lilek, vlastně zeleninu komplet a hlavně mám štěstí, že mám doma oba dva chlapy strašně žravé, i ten malý je velký jedlík a zatím sní všechno. Zatím! (ťuk ťuk ťuk)
Co třeba ČERVENÁ ČOČKA? Je vhodná? Já se těch luštěnin malinko bojím, znám to podle sebe
Hrachovou kaši jsem ještě taky nezkoušela, díky za tip! Je třeba dodržovat nějaký spešl postup při přípravě, aby tolik nenadýmala? ![]()
No občas jsou jídla, na která se úplně zapomene ![]()
Ahoj nasemu Tomikovi bude zitra 15 m. a uz ji vsechno - mene solene,korene apod. Cervena cocka je vhodna. Nemela by tolik nadymat.Tomik ji mel uz cca v 10-ti m. A ze trpi na prdy,tak byla OK
Loudalko, jak tu červenou čočku připravuješ? Stejně jako klasickou a co k tomu? Díky!
ad cervena cocka: u nas se osvedcilo uvarit cocku spolecne s mrkvi a bramborem (asi pul cocky, pul zeleniny), potom rozmixovat s oriskem masla a troskou mleka (sunaru), na to nayspat pokrajene varene vajicko a cerstvou okurku. Doboru chut. Babeta.
Báro, sladkovodní ryby se doporučují z důvodů alergií, takže třeba kapřík je fajn
. Je to na stejném principu, jako to,že se má dětem dávat víc ovoce, které roste tady a nedávat ovoce exotické…M.
Ahojky, mam 18 ti mesicni holcicku + 3 leteho kluka, take se snazim dodrzet nejake ty za:,–(y zdraveho stravovani. Varim vicemene vse, vetsinou testoviny, ryze, brambory na ruzne zpusoby (se zeleninou, rajcatovou omackou, s kurecim masem atd.), decka miluji i veskere zeleninove polivky - po tech se fakt muzou utlouct, pak kase z pohankove lamanky, kukuricne polenty, ovesnych vlocek (k snidani, veceri), kuskus. Plus hodne pouzivam i tofu. Vyhybam se docela smazenym jidlum. Ze sladkeho vedou treba sulanky, zemlovka, tvarohove knedliky s ovocem. Moc neholdujem masu, max. 1-2× tydne kure nebo ryba, ten pangasius je fakt vyborny nebo i pstruh. Cervena cocka taky super do polivky nebo jako hl. jidlo. Doporucuju kucharku od Romana Uhrina - Biokucharka Countrylife, jsou tam dobre inspirace.
Jana
Holky díky! Červenou čočku s vajíčkem vyzkouším!
A s těma rybama…mě to nějak nedošlo, že kvůli alergiím, no naštěstí žádnou nemáme a snad jsem tím ani na žádnou nezadělala a příště zkusím kapra
A co tuňák??? Není to moc tučná ryba pro děti?
Pohanka, jáhly a ovesné vločky se mi taky hodně osvědčily, dělám z nich občas kaše nebo i zavářku do polévky, ale sladkým jídlům se snažím vyhýbat, malej je žravec a má slušný základ
Navíc já sladká jídla moc neovládám a proto přenechávám přípravu babičkám, ale bramborové placky s mákem už jsme zkoušeli a tvarohové knedlíky s jahodama taky.
Červená čočka - dala jsem Markétce poprvé někdy kolem půl roku. Nemusí se předem namáčet a vaří se něco kolem 15ti minut, myslím, že je to na obale napsané.
Jsem taky z těch, kterým dochází inspirace.
Prosím, poraďte nějaké jídlo, které jde rychle uvařit, jsem z toho nepřetržitého stání u plotny dost grogy.
A to si fakt nemyslím, že bych neuměla vařit.
Ahoj mamky, tak tu mám jeden tip na snad zdravý oběd.
TĚSTOVINY SE SÝROVO-RAJČATOVOU OMÁČKOU
Čerstvá rajčata ze zahrádky od babičky
jsem pokrájela a i se slupkou krátce povařila, přidala jsem špetku soli a směs bylinkového koření bez soli (cibule, česnek-ten tam není skoro cítit, oregano, bazalka, majoránka, tymián, saturejka, estragon, paprika, pepř - rovněž není cítit!), je to kupovaná směs od JUSTU resp. NAHRINU, používám a mohu doporučit, zájemcům i dodat
Až se to povařilo, rozmixovala jsem na jemnou kaši. Část jsem si dala do mrazáku, protože těch rajčat máme opravdu hodně a později to použiji jako základ na rajskou omáčku nebo prostě jen tak pod maso apod. a zbytek použila na omáčku.
Zpěnila jsem špetku másla, v té rozpustila 2 kostky sýru Kiri a přidala rajčatovou omáčku, vše chvilku provařila a smíchala s těstovinami.
Tohle máme vyzkoušeno a malej to má moc rád, vím, že někdo může namítat, že rajčata jsou alergenní, ale myslím, že když dítě není alergik, není problém, navíc malej od mala rajčata miluje, někdy sní i tři za den!
Tak dobrou chuť!
Ještě dotaz, já osobně nedávám maso každý den, zhruba 3× do týdne má jídlo bez masa, jaké je doporučení pro děti do 3 let? Díky!
Tak jsem dnes vyzkoušela kaši z brambor, mrkve a červené čočky, k tomu vajíčko a ještě si dal nášup! TAKŽE MOC DOPORUČUJEME!
Chutná skoro jako hrachová kaše.
A zítra kuřecí maso s cuketou a rýží. Tak holky, šup sem ještě s nějakými recepty!