Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@neschopná mamka
Ahoj, celkem důležité je používat stejné povely. No jak říkáš, jako u psa
Neříkat jednou zpomal, jednou brzdi a jednou zastav a jednou stůj, ale pokaždé to samé slovo. A samozřejmě chválit a hubovat, pořád, když se podaří i když se nepodaří.
@Plomba špatně jsem se vyjádřila, v tom roku neměla tolik rychlosti aby někam daleko utekla, a ani ty plačtivé výlevy nebyly tak časté, proto jsem spíš uhnula, než trvala na NE. Teď se biju do hlavy, že má hranice tak daleko. Po hlavě mi zatím neskáče, ale nechci se jednou ráno probudit a uvědomit si, že mám neposlušného a zlého spratka. Proto hledám různé cesty, jak se k výchově postavit. Důslednost, jak radí @Jarr je jasná
tak snad není pozdě, a v té hlavince to Trpaslíkovi nějak utřídím
Edit - co myslíte o odměně a trestu - jsi hodná, bude bonbon, pohádka v TV, když ne, něco oblíbeného odepřít?
@neschopná mamka Odměna a trest je ok ale ne v tom tvém podání. Neposlechne, začnu počítat do tří. Řeknu jedna, dva zopakuju příkaz, tři a plácnu přes zadek. Znovu zopakuju příkaz - znovu počítám znovu plácnu. Prostě trvám na tom. Když řeknu ne, tak to zopakuju maximálně jednou a pak už ho plácnu. To, že dítě poslouchá je samozřejmost, za to se odměny nedávají. Když poslechne, pochválím jaký je hodný, poslušný, šikovný chlapeček. Nebo ho třeba obejmu, dám mu pusinku, pohladím ho. Prostě aby se vytvořila v hlavě rovnice: jsem hodný = máma je na mě pyšná, chválí mě, objímá mě x zlobím = máma mě plácne