Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A tohle ustupování se mi zdá na místě…pokud jde o štěstí/neštětí vlastního dítěte…co by si z toho odnesla, kdyby mi nesčetněkrát řekla, že se jí tam nelíbí, chce být se mnou a já bych nad tím mávla rukou, učitelka jí ze mě ráno strhla a já za strašného řevu odcházela…podle mě by musela cítit zradu, že já-nejbližší člověk-jí nepomůžu..takhle nad tím aspoň přemýšlím já.
samozřejmě jiná věc je, pokud maminka musí do práce, to se nedá nic dělat…ale já tu možnost volby mám ![]()
@adeeelia to je právě ono.
Hele, zkus se s ní domluvit, říct jí, že školka je zábava pro ni. ŽE doma s tebou a ségrou je to nuda. Že tam mlže být jen do oběda a že tam může být jen někdy, třeba v pondělí ve středu a v pátek, když bude chtít. Ať to zkusí, jestli jí to takhle nebude vyhovovat. A když ne, že nemusí, že může být s tebou doma, jak ona bude chtít. Ale ať to chvíli zkusí sem tam.
A když ne, dáš jí v září.
Já bych ji dávala třeba jen na dopoledne, pokud to pro tebe není nějak logisticky náročné (jako třeba pro mě). a třeba jen do čtvrtka, jak už tu někdo psal…
já jsem taky doma s mladším a starší, ačkoliv chodila do miniškolky už od roku a půl, začala na mě taky zkoušet, že nechce jít do školky, taky je hodně citlivá… ale zase tam neřve a líbí se jí tam, když už tam teda je.
takže chodí většinou po obědě, ikdyž teda pro ni musím jezdit celkem daleko, ale pokud jde po obědě, do školky se vyloženě těší.
@adeeelia píše:
A tohle ustupování se mi zdá na místě…pokud jde o štěstí/neštětí vlastního dítěte…co by si z toho odnesla, kdyby mi nesčetněkrát řekla, že se jí tam nelíbí, chce být se mnou a já bych nad tím mávla rukou, učitelka jí ze mě ráno strhla a já za strašného řevu odcházela…podle mě by musela cítit zradu, že já-nejbližší člověk-jí nepomůžu..takhle nad tím aspoň přemýšlím já.samozřejmě jiná věc je, pokud maminka musí do práce, to se nedá nic dělat…ale já tu možnost volby mám
Nech ji doma..Je to přesně tak, jak píšeš..Nemůžeš ji v tom nechat, když je nešťastná..Já bych ji nedávala nikam, prostě bych ji nechala doma, ona dozraje..Navíc se stěhujete, takže nevidím důvod, proč by jsi to měla nějak lámat přes koleno ![]()
Taky řeším, jestli vzít dceru ze školky, chodí tam od října a ještě si nezvykla. Má tři roky. Skoro nic tam nejí ani nepije a nejhorší je, že se už párkrát počůrala i pokakala, protože se asi bojí říct učitelce. Já už chodím do práce, takže by to znamenalo požádat o neplacené volno a zůstat s ní doma bez peněz. Takže váhám, ale když jí dávám do školky mám z toho špatný pocit
@Lucinka.z.brna pokud chodíš do práce, tak jak se říká, nedá se nic dělat. Nebrala bych si neplacené volno, určitě si dcerka zvykne. Divím se, že se ji učitelky neptají, jestli chce na záchod, sama jsem učila ve školce a dělaly jsme to tak, aspoň u tak malých dětí. Bylo by také dobré na to učitelku upozornit.
@mojmira no oni chodí na záchod než jdou ven a pak po obědě, ale horší je že když se jí zrovna nechce, tak je pak schopná se za chvilku počůrat, to je blbý. Zase chápu, že učitelka se jí pořád nebude ptát, musí to říct sama
Jo kdyz ji tam nechas tak casem rezignuje. Rekne si ze pro mamu stejne neni dulezita tak rvat ani nebude a bude tam odevzdane chodit. To ale urcite zadny rodic nechce
Vzala bych ji domu a dala ji za rok. Myslim ze zas bude o rok starsi a rozumejsi ![]()
Tak já myslím, že zakladatelka asi udělá to, co teď cítí nejvíc, tedy holčičku si nechá doma. O nic teď nejde, jen to bude doma náročnější na nervy ![]()
Já chápu tu nejistotu, ten pocit, že něco nevyšlo podle nějakých představ, i ty obavy, že později to bude zase „zkoušet“, jak tu některé psaly. Osobně si nemyslím, že děti nás nějak trénují, testují nebo jen tak něco na nás zkouší, zvlášť když ten stres ze školky trvá už takhle dlouho. Nech si malou doma a až budeš ty sama opravdu rozhodnutá, tak ji do školky dej, třeba za toho půl roku. Přece jen ten mladší sourozenec tam ten vliv má.
Mám též dvě holčičky, starší nastoupila do školky hned jak se narodila mladší, nadšením nehýřila, cca po půl roce se jí tam začalo opravdu líbit. Velice pokročila v té samostatnosti, trošku se otrkala, i když introverta asi těžko předělávat
Mladší nastoupila do školky úderem třetího roku, k tomu je dysfatik, tedy řečově velice opožděná, nicméně do toho vplula naprosto samozřejmě a suverénně, v pohodě
Je to všechno případ od případu a tady by se asi maminka měla řídit nějakým svým pocitem či intuicí, v případě, že tu možnost nechat si dítě doma má. Já sama, když mohu, tak si malou nechávám doma jen tak, i když není zrovna nemocná, nedávám ji do školky každý den ![]()
@adeeelia Já bych jí v tomto případě nechala doma. Pokud víš, že půjde do nové školky, tak mi to připadá lepší, sotva by si zvykla, utvořila vazby, tak by šla jinam. Pokud si zvyká na změny obtížně, tak by to bylo víc ke škodě než k užitku. Jde taky o to správně to dítěti vysvětlit, aby si to nebrala jako, že si to vyřvala nebo že to je její selhání, že školku nezvládla… Jinak já měla ze školky velké obavy. Váhala jsem zda vůbec, před prázdninami jsem byla skoro rozhodnutá jí ani nedat. No a ona najednu přes prázdniny tak vyspěla, že jsem z ničeho nic věděla, že to zvládne. Najednou si sama začala hrát s dětmi, zajímat se. Pořídila jsem knížku o školce a ona se začala těšit. U nás hodně také pomohly drobnosti, na konci srpna si byla vybrat ve školce značku, prohlídnout si opět zahradu, přečetli jsme si seznam dětí atd. No a začali jsme se více stýkat se známou, jejíž dcera šla také nově do školky do té samé třídy (to udělalo nejvíc, nebyla tam ztracená, šla tam z kamarádkou). Vysvětlovala jsem jí, jak by také Adélka chtěla moc do školky, ale že nemůže, že je ještě malá a ona má výhodu, že už může. Prostě jsem tak trochu udělala ze školky něco víc. No a taky je to hodně o tom si to přebrat v hlavě, že jí tam neodkládáš, ale naopak že to děláš pro ní, pro její dobro. Protože ten pokrok je opravdu vidět, já se každý den nestačím divit. Navíc upřímně, vyzvedávám po obědě, beztak si neodpočinu za tu chvíli. Pro mě je víc v klidu, když je doma.
@terinka4444 píše:
@adeeelia to je právě ono.
Hele, zkus se s ní domluvit, říct jí, že školka je zábava pro ni. ŽE doma s tebou a ségrou je to nuda. Že tam mlže být jen do oběda a že tam může být jen někdy, třeba v pondělí ve středu a v pátek, když bude chtít. Ať to zkusí, jestli jí to takhle nebude vyhovovat. A když ne, že nemusí, že může být s tebou doma, jak ona bude chtít. Ale ať to chvíli zkusí sem tam.
A když ne, dáš jí v září.
to jsem jí říkala, že si pohraje dopoledne a po o pro ni zase přijdeme, je jí to jedno-prostě tam nechce.
chodím pro ní po obědě pořád, spala tam snad jednou…
a o nervy to je..hlavně mladší je fakt moc hodná, ale jak je tady ségra, která jí pořád všechno bere, tak pořád ječí. jinak sama si tu krásně vyhraje a je spokojená..no budeme to prostě muset nějak zmáknout, ale za nohu jí tam tahat nebudu. hold půjde v září…snad
(to už ale neustoupím)
@adeeelia píše:
to jsem jí říkala, že si pohraje dopoledne a po o pro ni zase přijdeme, je jí to jedno-prostě tam nechce.chodím pro ní po obědě pořád, spala tam snad jednou…
a o nervy to je..hlavně mladší je fakt moc hodná, ale jak je tady ségra, která jí pořád všechno bere, tak pořád ječí. jinak sama si tu krásně vyhraje a je spokojená..no budeme to prostě muset nějak zmáknout, ale za nohu jí tam tahat nebudu. hold půjde v září…snad(to už ale neustoupím)
to mi povídej, jak je starší ve škole, mladší je andílek, bože tak hodné dítě, bych si sama záviděla, pracuju při ní, všechno můžu. Jak přijde starší ze školy, začne řev, dohadování…
Nicméně, já bych jí v tvém případě nechala doma, zvlášť, jestli bude v září znovu měnit školku.
@adeeelia chtěla jsem ti tu psát elaborát, ale napíšu jen -v září opravdu neustupuj.
A chval. Za všechno, přehnaně, za každý výkres, obrázek na nástěnce, za to, že je taková šikula a umí být ve školce, že neplakala, že totok, onok, že jde vidět, jaká je úúúžasná velká holka, připravuj už ted´doma, podněcuj, motivuj. Dodej jí ten pocit výjmečnosti a „dospělosti“,at´ ví, proč do té školky m. j. chodí.
Heled´já to se Sáruš kupodivu taky neměla jednoduchý, naštěstí jsem si na to nechala 3 měsíce před nástupem do práce naostro čas, ale výsledky přišly, dnes je o víkendu bez školky jak bez nohy, dokonce mě doma znásilnuje o učení se písmenek a těší se do školy
![]()
Odpoledne jsme byly spolu cvičit…najednou tam přišla druhá cvičitelka-s Stela začala strašně brečet-že chce domů..
to samé se mi stalo s učitelkou ze školky, kterou jsme ve městě potkaly. najednou přestala mluvit, popotahovala, nechtěla jít stejnou cestou co učitelka..
tak mě napadá, jestli nemá nějaké noční děsy ve kterých se jí třeba o zmíněných zdá a proto má pak hrůzu jít do školky..
na cvičení chodíme od jejích necelých dvou let, takže tu cvičitelku dobře zná..nerozumím tomu, co se s ní děje ![]()