Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Capelucia @pet p jsem se trochu nad tou sklenkou vína pobavila
dobrá teorie. Já si dala občas i v těhotenství a i při kojení. Spíš teda skleničku piva, pač jsem na ni měla neskutečnou chuť
teď třeba před porodem vůbec, ale je konci druhého trimestru hrozný. To byla chuť na na brambůrky. Každopádně vidím stejně vždy problém hlavně ve výchově. Švagrová nepila vůbec. Dítě nezná hranice. Čekám kdy bude obíhat někoho, aby dítě mělo diagnózu. Přitom by stačilo tak málo u dvouletého dítěte. Za mě je prostě teď největší problém nepochopení respektující výchovy. Děti neznají hranice.
@anavi13 víš vo, tak máš štěstí, že to na dítěti nenechalo následky, resp. má štěstí to dítě. Taky to štěstí mít nemuselo
. A taky nikde nepíšu, že problémy s výchovou neexistují a že problémové děti v důsledku špatné výchovy nejsou. Tipuji ale, že tvé dítě nemá problémy s adaptací, se změnami, záchvaty emocí „bez příčiny“.
A opravuji statistiky, 3 ze sta, ne 1 ze sta. Koho zajímá víc - já už k tomu více psát nebudu. Bagatelizace pití alkoholu v těhu v ČR je hodně rozšířený jev
.
Tady pěkný článek https://www.prazskypatriot.cz/…tisice-deti/
Neumím teď na tychle najít článek, kde byli hezky rozepsané ty projevy FASD ve škole. Kdo chce, může si najít.
@pet p jo, tohle doporučování červeného vína na vyvolání, někdy i gynekologem, nikdy nepochopím
.
U kojení to až takový problém není, ve mléce je koncentrace taková, jako v krvi a tudíž, když je odstup víc hodin a alkoholu málo, stihne se to zmetabolizovat. V těhotenství je koncentrace alkoholu v dítěti často mnohonásobně vyšší než u mány - dostáva to rovnou do žíly, ale orgány nejsou funkční a alkohol metabolizovat neumí, takže když maminka pije dál, koncentrace v tkání plodu se zvyšuje. Ale jasně, lepší nepít ani během kojení.
@Capelucia Přesně, nechtěla jsem se pouštět do debaty o pití při kojení, ale kdo vesele dává miminu Stoptussin například, tak mu nacpe víc alkoholu, než kdyby nakojil s 2 promile alkoholu v krvi ![]()
@Capelucia já vím jsou na to výzkumy. Mám malé děti, takže emoce ještě určitě neumějí vzhledem k věku zvládat i některé změny. Je to naprosto normální. Musí se to naučit. Zrovna ty emoce si myslím, že jsou hodně o výchově. Ale to je můj pohled.
Ono nakonec koukni co je vše v potravinách. Možná jíme i něco co může takovéto problémy podporovat. Tohle je hodně složitá problematika.
@unuděná jo ty léky jsou taky problém. Mě by celkově zajímalo jak ty výzkumy probíhali. Na to jsem nekoukala. To by ty ženy museli být hlídané úplně ve všem. Dřív se přece zrovna domácí pivo bylo hodně. Normálně se vařilo běžně místo třeba čaje. Pili ho i děti. Samozřejmě to byla třeba plácnu osmička ne dvanáctka.
@Capelucia píše:
@anavi13 kde se vařilo pivo místo čaje?O tom jsem nikdy neslyšela.
Já taky ne… ![]()
@Capelucia píše:
@anavi13 kde se vařilo pivo místo čaje?O tom jsem nikdy neslyšela.
No jasně a taky se vařil odvar z makovic.
@Capelucia @milwinka jasný vařilo. Mě to vykládala i manželova babička. Je jí k devadesáti. Ale víc to vařila ještě její maminka. Hodně, když byli žně. I prý nosila v šátku. Já mám pocit, že to bylo dost rozšířené i ve středověku - pití alkoholu. Dost toto vykládají při prohlídkách hradů. Mě to úplně s tím alkoholem nesedí. Ale tím zase nechci říct, že je dobře pít v těhotenství alkohol ve velkém množství. Ale jako sklenička v neděli k obědu mi prostě přijde ok. Lepší než cola a pod., kde máš zase jiné látky.
Ve středověku i později se pilo více alkoholu, hlavně piva a vína. Bohatí ani nic než pivo a víno nepili. O dlouhodobé škodlivosti alkoholu se moc nevědělo. A pití špinavé vody bylo škodlivé kvůli přenosu nemocí. A čistá voda moc k dispozici nebyla.
@Hledam94 tak taky umírali mladí - kolem 40 let byl ten průměr tuším
u těch bohatých ve středověku byl samozřejmě i problém, že měli potomky mezi příbuznými. Tam asi bylo z našeho pohledu špatně vše.
@anavi13 @Capelucia Co tak poslední dobou čtu, hodně velký vliv (a pozor, i na psychiku) má mikrobiom. Který je poškozený při porodu císařským řezem (není-li dítěti do úst vložen stěr z pochvy matky), nebo pokud nejsou děti výlučně kojeny do cca 6 měsíců a nebo pokud se podávala ATB do cca 2 let věku. Tyto děti mají prokazatelně jiné složení mikrobů a dává se to aktuálně do souvislosti např. s astmatem, alergiemi, autoimunitními nemocemi. Ale přesné závěry ještě nejsou, pořád je to ve fázi zkoumání a asi ještě dlouho bude.
Měl by, nemel by… No jo, no. A co když to není tak, jak by mělo a nemělo být?
Můj pětiletý syn od tří let cvičí dennodenně logopedii a další věci. Každý den kvůli tomu řve a já ho tahám násilím. Neměl by řvát, měl by to už brát automaticky, že? No, nebere. Řve. Řve taky u každého, každého prevlekani (tedy aspoň 4× denně). Ano, už by neměl, mělo by to být jinak.
Dcera zase někdy mívá záseky typu " bude to po mém, nebo bude zle". Samozřejmě že jsem zkoušela pevně a laskavě trvat na svém, odesílat do pokoje a pak se ptát, „tak co, už si ty boty uklidíš“. Mnohokrát jsme bojem o boty nebo nějakou podobnou blbost strávily doslova hodiny a hodiny. Že by to v první třídě už neměla dělat? No, neměla, no.
Když to jde, vyjdu jí vstříc, nechci trávit celé dny zakopovou válkou. Když nelze jinak, neustoupím, ale cenou za to je často dítě, které je celý den až do večera úplně nepoužitelné, strašlivě zlobivé a úplně mimo.
Pak mám ještě třetí dítě a to je normální.
Zakladatelko, nemám tušení. Přežít.
@pet p jo tohle teda už je informace i poměrně stará. Ono asi výzkumy pořád dělají, ale nás to učili už na škole. No a z té jsem sedm let. To tak určitě je. Vaginální porod je pro dítě velký benefit co se kolonizace bakteriemi týče. Kojení samozřejmě taky. Já mam za sebou dva císaře. První byl po odtoku plodové vody, rozjetý porod - syn co se týče alergií má potíže až teď od čtyřech let. Zřejmě alergie na prací prostředky. Druhý císař v podstatě jak plánovaný - syn má ABKM a další potravinové alergie. Já v tom souvislost vidím. Přiložený k prsu byl hned na sále. Teď třetí císař a minimálně na to prso ho chci hned. Ale prostě to stejně ten vaginální porod nenahradí. Ono je prokázané, že je dobré i jako prevenci ekzémů u dítěte brát probiotika před porodem. Na to jsou taky výzkumy. Na psychiku bude stoprocentně lepší vaginální porod. Ono je to i na těch dětech vidět. Prostě ten císař nikdy nebude přirozený.
@pet p s tím mikrobiomem to taky není tak jasný. Jo, pro všechny je lepší vaginální porod, ale zas bez hysterie. Mé děti šli taky císařem, tak jsem o tom četla opravdu hodně. Taky záleží jaký výzkum a kde byl publikován. Vyšla jedna taková super studie v Nature - což je špička mezi publikacemi, bohužel ne každá klinická studie publikována bůhví kde, je důvěryhodná. Tihle měli opravdu super metodologii a koukali co přesně děti ve střevech měli. Jo, první měsíce po porodu je rozdíl tak veliký, že podle toho rozeznáš, jaký byl porod - ale dětem to obvykle nedělá žádný potíže a ca. v 6 měsících, když se nabehne i na příkrmy se to srovná natolik, že se to už nedá rozlišit. Taky to nebyli balterie z vagíny. Závěr - kolonizace probíhá hlavně bakteriemi z okolí análního otvoru, nikoliv vagíny. Tudíž cucat tampón moc smysl nemá a nedoporučuje se, protože takhle snadno lze přenést vysloveně škodlivý bakterie.
Mně osobně z toho vychází, že se jenom kolem kojení a císařských řezů šíří zbytečná hysterie. Jako kdyby yakové dítě bylo už navždy poškozené, co vysloveně není pravda. Na rozdíl od alkoholu, kde je jasný příčinný následek, je to dobře zdokumentováno, prokázáno a bohužel je poškození mozku nezvratné, lze jenom zmírnit projevy. A je jedno, jestli se to někomu zdá, nebo ne. Drogy méně poškozují mozek nenarozeného dítěte než alkohol.
A jo, první syn má alergie, druhý asi taky, ale to mám i já a narodila jsem se normálně. Je tam korelace, jo, ale korelace s alergiemi má spousta věcí a podívejte kolik svinstva do sebe cpeme a v jak coraz víc toxickém prostředí žijeme, výskyt autizmus i alergií jde šíleně nahoru.
Taky mikrobiom se mění celý život. Mnohem větší vliv má tvá strava než způsob porodu. Jsou hezké studie - že se změnou mikrobiomu dají léčit i imunitní onemocnění. Np. u pacientů s RS, když aspoň měsíc nejí maso, tak se jim natolik změní mikrobiom, že u signifikantní části mizí příznaky. Ale tohleto je relativně nové.
Obecně, mikrobiom je dost zajímavý
.