Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@prokr Přesně tak, jsou věci, které nepřipouští diskuzi. A mnohdy stačí zabavit telefon a tablet a dítě ještě rádo půjde spát s knížkou ![]()
Pokud si dítě plní povinnosti ve škole, pak je jasné, že je schopno se přizpůsobit. Pokud doma ne, je to jen proto, že ví, že doma mu to projde a beztrestně.
@Anonymní píše:
Ano, reakcí na zvýšený hlas je jeho řev. I když něco řeknu s důrazem, tak ho to někdy dokáže vytočit a řve, že na něj nemám řvát, i když jediný, kdo řve, je on. Není to tak pokaždé. Ve škole funguje, protože tam není sám sebou, bojí se projevit. Doma se nebojí. Je ve svém prostředí. Podle hodně lidí, které ho znají, nevím, co to je vzteklé dítě.
Ale jdi prosím Tě
.
Ve škole si to jednoduše nedovolí, protože mu učitelka nejspíš jasně dala hned ze startu najevo, že tohle opravdu ne a navíc se jistě nechce vystavovat posměchu spolužáků, za to že se chová jako de.ment s prominutím.
Doma řve, protože ví, že může, že mu to „žereš“ a když ne všechno, tak dost věcí si vyřve.
Nic jinýho a složitýho bych v tom nehledala ![]()
@Anonymní píše:
V PPP jsme byli, ale kvůli něčemu jinému. Nic nezjistili. Ve škole funguje, tam by si nedovolil vztekat se.Spíš s kamarádama je schopný prosazovat si věci na sílu. Ale nikdo si zatím nestěžoval.
A to je přesně ono ![]()
Doma si to dovolí…pročpak asi ![]()
Ve škole ho táhne stádo, doma žádné není. Jasně že se ve škole spousta dětí přetvařuje, je to pro ně prostředí, kde je lepší zapadnout mezi většinu a nějak to tam přestát.
@unuděná píše:
A nezkoušela jsi s ním jít do PPP? Nebo ve školce a ve škole skutečně funguje 100% bez vztekání a bez problému?
To jsem psala já. Naše dítě ve škole nefunguje a vzteka se.
V PPP nic neřekli.
@jitka 11 píše:
Přečti si knížku Malý tyran. Myslím si, že s Tebou jen cvičí.
Já bych asi při jeho řevu jen koukala, a až by přestal, tak bych mu zatleskala. Jako na představení. Třeba na Tebe bude koukat, jako když nadloube…
Ono takové dítě jen tak nepřestane. Pokud zatleskam, bude horší scéna.
@unuděná píše:
Ještě jsi nám neodpověděla na to, jak tedy reaguješ na takovou situaci, že třeba řve, že číst nebude nebo že neudělá úkol do školy.
Já ho to nechám prožít a on to nakonec udělá.
@Vesmírná drůbež píše:
Ve škole ho táhne stádo, doma žádné není. Jasně že se ve škole spousta dětí přetvařuje, je to pro ně prostředí, kde je lepší zapadnout mezi většinu a nějak to tam přestát.
Jasně
A ty se taky v práci přetvařuješ, viď? A doma se taky přetvařuješ, co? Bože! To fakt nevymyslíš ![]()
Myslela jsem nejdřív, že píšeš o batoleti, ale u školáka je podobné nezvládaní emocí k řešení. Zkus se nachytřit v nějaký knížce
@Anonymní píše:
Tak vidíš, tak najeď na systém ignorace holt.
@ibis ty se raději soustřeď na vlastní práci, bude to rozhodně užitečnější.
@Vesmírná drůbež píše:
@ibis ty se raději soustřeď na vlastní práci, bude to rozhodně užitečnější.
Jj, dnes mám volno, ale zítra se jdu do práce za stádem přetvařovat ![]()
@Anonymní píše:
Ještě mě napadá, po takovém výlevu a poté, co se uklidní a úkol udělá, bych asi důrazně opakovala, že kdyby to býval udělal rovnou, ušetřil by 15 minut pláče, který mohl věnovat třeba pohádce v telce, nebo nevím, co na něj platí.
@ibis to srovnání sebe sama s (pravděpodobně) prvňákem ve tvém případě docela sedí. Jenže on se ještě duševně posune.
@Vesmírná drůbež píše:
Tohle jsou naprosto příšerný ke.cy, který tomu dítěti ale rozhodně nepomůžou. „Přestát“ bude totiž už muset něco až do konce života a pokud se to v tom dětství nenaučí pravděpodobně z něj vyroste ukňouranej /uřvanej více či méně nepřizpůsobivej asociál, kterej nic nemůže nic nejde a všichni kolem něj jsou na něj ošklivý a nevychází mu dostatečně vstříc…to je přesně to co chceš mít doma ať už jste v jakémkoliv vztahu ![]()
@prokr řeč je nejspíš o prvňákovi, já kolem sebe hromady vyrovnaných dospělých nevidím (ostatně vzorek je i přímo v této diskusi) a to navzdory standardní výchově doby minulé. Dítě se vyvíjí, dospělí mají smůlu a jak jsou nepříjemní teď, budou již napořád.