Vzteklé dítě, musí být vše tak, jak chce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80472
1.6.23 12:31
@Vesmírná drůbež píše:
Ve škole ho táhne stádo, doma žádné není. Jasně že se ve škole spousta dětí přetvařuje, je to pro ně prostředí, kde je lepší zapadnout mezi většinu a nějak to tam přestát.

Slušné chování není přetvářka. Pravidla nám umožňují přežít v kolektivu, aniž bychom se pozabíjeli, víš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.23 12:32
@prokr píše:
Ale jdi prosím Tě :mrgreen:.
Ve škole si to jednoduše nedovolí, protože mu učitelka nejspíš jasně dala hned ze startu najevo, že tohle opravdu ne a navíc se jistě nechce vystavovat posměchu spolužáků, za to že se chová jako de.ment s prominutím.
Doma řve, protože ví, že může, že mu to „žereš“ a když ne všechno, tak dost věcí si vyřve.
Nic jinýho a složitýho bych v tom nehledala :kytka:

Tak to určitě není učitelkou. Jsou tam děti, se kterými si učitelka rady neví a chovají se hrozně. Jak jsem řekla, projevuje se jen občas a jiným způsobem. U kamarádů si chce prosadit svou na sílu. Jinak se bojí projevit. Je introvert a je to vidět v různých situacích. I ve sportu. Stydí se, neukáže ani to, co umí. Nebojí se být sám sebou pouze doma.

• Citovat
  • Upravit
53190
1.6.23 12:40
@Anonymní píše:
Tak to určitě není učitelkou. Jsou tam děti, se kterými si učitelka rady neví a chovají se hrozně. Jak jsem řekla, projevuje se jen občas a jiným způsobem. U kamarádů si chce prosadit svou na sílu. Jinak se bojí projevit. Je introvert a je to vidět v různých situacích. I ve sportu. Stydí se, neukáže ani to, co umí. Nebojí se být sám sebou pouze doma.

A co je tedy tvůj problém? Nebo co bys tu chtěla vyřešit? Tak pokud myslíš, že je sám sebou takhle uječený a vzteklý, tak to bohužel bude mít v životě těžké, ale asi s tím nic moc neuděláš, ne? :nevim: Nenechala bych ho vyřvat si svou, nikdy a za žádných okolností, ale to je tak vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
1.6.23 12:40
@Anonymní píše:
Tak to určitě není učitelkou. Jsou tam děti, se kterými si učitelka rady neví a chovají se hrozně. Jak jsem řekla, projevuje se jen občas a jiným způsobem. U kamarádů si chce prosadit svou na sílu. Jinak se bojí projevit. Je introvert a je to vidět v různých situacích. I ve sportu. Stydí se, neukáže ani to, co umí. Nebojí se být sám sebou pouze doma.

„Nebát se být sám sebou“ je důležité - nicméně ani v tom okamžiku člověk nemůže překračovat určitá pravidla chování vůči svým nejbližším.

Ani ve chvíli, kdy člověk „je sám sebou“ nemůže nikomu fyzicky ubližovat ani na něj být nepřiměřeně hrubý… takové chování si prostě nemůže dovolit vůči nikomu, ani vůči těm úplně nejbližším. A každému dítěti by nepřípustnost takového chování měla být vštěpována od nejútlejšího věku… což ty bohužel evidentně neděláš.

Pak se ovšem nemůžeš divit, že se chová, jak se chová… :nevim: Jinak řečeno - jak si ho vychováváš, takového ho máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
1.6.23 12:45
@Vesmírná drůbež píše:
@prokr řeč je nejspíš o prvňákovi, já kolem sebe hromady vyrovnaných dospělých nevidím (ostatně vzorek je i přímo v této diskusi) a to navzdory standardní výchově doby minulé. Dítě se vyvíjí, dospělí mají smůlu a jak jsou nepříjemní teď, budou již napořád.

Nevím v jakém prostředí se pohybuješ, za sebe si troufám říct, většina lidí kolem mě jsou běžní přiměřeně vyrovnaní jedinci. Nemám nic proti různým alternativním výchovným směrům, ale nic to nemění na tom, že dítě má za prvé mít nějaké mantinely a za druhé má být vedené k nějaké základní slušnosti a ohleduplnosti k jiným lidem.
Myslíš si, že ve třídě kde je kolikrát hodně přes 20 dětí, z toho jich tam bude třeba 5-6 věčně řvát a „diskutovat“ o tom, že něco nebudou dělat, protože mohou a nebudou to tam přeci nesvobodně „přestávat“ že v takové třídě bude někomu dobře?
Nebude…a to ani těm uřvancům :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.23 12:57
@prokr píše:
Tohle jsou naprosto příšerný ke.cy, který tomu dítěti ale rozhodně nepomůžou. „Přestát“ bude totiž už muset něco až do konce života a pokud se to v tom dětství nenaučí pravděpodobně z něj vyroste ukňouranej /uřvanej více či méně nepřizpůsobivej asociál, kterej nic nemůže nic nejde a všichni kolem něj jsou na něj ošklivý a nevychází mu dostatečně vstříc…to je přesně to co chceš mít doma ať už jste v jakémkoliv vztahu :roll:

Ano, přesně to nechci. Takže se snažím na něco přijít. A vysvětluji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.6.23 13:02
@unuděná píše:
A co je tedy tvůj problém? Nebo co bys tu chtěla vyřešit? Tak pokud myslíš, že je sám sebou takhle uječený a vzteklý, tak to bohužel bude mít v životě těžké, ale asi s tím nic moc neuděláš, ne? :nevim: Nenechala bych ho vyřvat si svou, nikdy a za žádných okolností, ale to je tak vše.

Tak asi jsi to nemusela nikdy řešit. Hledám tu rady. Nějaké jsem dostala. Některé věty jsou zbytečné. Ale tak to u diskuzí je. To je jedno. Vyberu si z toho to, co mi může pomoct. Neurazím se. Taky ho nenechávám si vyřvat, co chce. Ale jsou okolnosti, kdy nic nezmůžeš. Třeba to, že dítě usne a třeba si ty zuby nevyčistí - nenechá si je dočistit.

• Citovat
  • Upravit
5192
1.6.23 13:04
@Anonymní píše:
Ano, přesně to nechci. Takže se snažím na něco přijít. A vysvětluji.

Ještě poradím dělat úkoly ve stejnou dobu, tzn. třeba hned po příchodu domů ze školy. U nás to tak je od první třídy a děti věděly, že přes to nejede vlak… nejdřív úkoly a pak zábava…a tak je to i s jinými povinnostmi - nejdřív práce a pak zábava ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
1.6.23 13:08
@Anonymní píše:
V PPP jsme byli, ale kvůli něčemu jinému. Nic nezjistili. Ve škole funguje, tam by si nedovolil vztekat se. Spíš s kamarádama je schopný prosazovat si věci na sílu. Ale nikdo si zatím nestěžoval.

Takže z něj vychovávas despotu, co na ostatní je milius, ale on na rodinu a kamarády řvát muze, ale na něj se nesmí zvýšit hlas? Chudák jeho žena a následně i on sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
1.6.23 13:18
@Anonymní píše:
Tak asi jsi to nemusela nikdy řešit. Hledám tu rady. Nějaké jsem dostala. Některé věty jsou zbytečné. Ale tak to u diskuzí je. To je jedno. Vyberu si z toho to, co mi může pomoct. Neurazím se. Taky ho nenechávám si vyřvat, co chce. Ale jsou okolnosti, kdy nic nezmůžeš. Třeba to, že dítě usne a třeba si ty zuby nevyčistí - nenechá si je dočistit.

Opravdu si byla důsledná od batolete? Nebo to za 6 let prostě nepochopil, že se zuby čistí? Nenechávala jsi ho náhodou si vyrvat věci s tím, že z toho vyroste? A co tatínek? Ani ten nezvládne dítěti dočistit zuby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.23 13:31
@unuděná píše:
Ještě mě napadá, po takovém výlevu a poté, co se uklidní a úkol udělá, bych asi důrazně opakovala, že kdyby to býval udělal rovnou, ušetřil by 15 minut pláče, který mohl věnovat třeba pohádce v telce, nebo nevím, co na něj platí.

To nefunguje. Začne svádět vše na mě. Už se k tomu nevracime.

• Citovat
  • Upravit
5192
1.6.23 13:50
@Anonymní píše:

Jako promiň, ale co to jako je? Svádět co? Tak ať dělá úkoly s otcem. Čím dál víc se jeví jako rozmazlenej fracek a tak bych s ním i jednala! Už k tomu nemám co dodat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.6.23 13:50
@Anonymní píše:

Ono toho ale evidentně nefunguje víc. Ta PPP by byla k věci, ne kvůli tomu, aby soudili dítě, ale aby vysvětlili, jak na něj. Nechápu, jak jako „začne svádět vše na mě“? Úkol má od učitelky, ne od tebe, ať si to s ní klidně vyříká, že ho dělat nechce. Přijde mi, jako bys popisovala 3 leté batole a ne školáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.6.23 13:52

Mimochodem, kdyby mi školní dítě řeklo, že je to moje chyba, že musí dělat úkoly a trvá mu to tak dlouho kvůli tomu, že řve, tak mu takovou po tý puse lípnu, že si to příště nedovolí ani smykem. Přijde mi, že kolem něj našlapuješ jako kolem květinky a podle toho se k tobě taky chová. Začala bych velmi rychle vychovávat, než na něj půjde puberta. To ho pak totiž dost možná do tý školy ani nedostaneš. A už bude dost pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24524
1.6.23 13:53

Tyjo, čištění zubů. Prostě by přes to nejel vlak. Když to neudělá, tak nebude televize, tablet, mobil cokoliv. Úkoly- co zkusit ho v tom vymáchat. Tak je neudělá, dostane poznámku - bude mu to vadit? Aspoň pozná důsledek svého chování. Přece nemůže svádět vše na tebe. Záleží samozřejmě jestli tohle by ho přesvědčilo. Jak vnímá neúspěch.
Ještě bych se zamyslela jak s ním mluvíš. Já mám teda děti malé, ale akorát jsme toto řešili s manželem u čtyřletého. Chlap vstal, řekl mu ahoj. Pak už pokračoval ve vyčítání, v negativním duchu. „co to máš puštěnou za blbost“, „obleč se“(rozkaz když tam má syn zrovna jedinou pohádku, kterou sleduje)" proč si se neoblékl" a s takovými rozkazy jel celé ráno. Přitom by stačilo změnit věty a s tím dítětem se domluvit. Tak se nám ten čtyřleťák ráno sekl a že nebude dělat nic. Ještě se schoval. Tak jsem si ho vzala bokem a v klidu jsme si vše vysvětlili. Normálně se oblékl a šel v klidu do školky. Tatínek spěchal, tak měl ráznou náladu. Ono kolikrát stačí volit jen blbě volit slova a je zle. Ale v průběhu tohoto na mě taky v jednu chvíli zkusil být syn agresivní jak byl naštvaný, tak to jsem velmi rychle reagovala a nenechala jsem si to líbit. To si prostě dovolit nemůže. Jenže tomu dítěti jsou čtyři.
Ještě mě napadá jestli třeba večerní rutinu neděláte, když už je přetažený. To u nás už domluvy nefungují a děti jsou vzteklé. Takže se snažím o pravidelný režim a reagovat podle únavy dětí. Tohle asi bude v každém věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí