Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Capelucia těm pesticidům věřím. Ten nárůst je vyšší a vyšší. Celkově i ty alergie a pod. S tím stěrem z vagíny u cs mám taky trochu problém. Četla jsem něco podobného. Nevím. Chvíli jsem o tom přemýšlela skrz alergie u druhého syna, ale přikláním se k tomu, že mi bude stačit kojení a myslím, že sourozenci ho rychle kolonizují kde čím
já se přiznám, že jsem u dětí sterilizaci skoro nepoužívala - teď myslím u dudlíku, protože byli kojení. Mě to nedává moc smysl. Lepší je za mě ať pochytají kde co od začátku.
S manželem oba alergie, ekzémy máme. Manžel i teď HIT, takže tam prostě je i tato zátěž.
@anavi13 dva dny zpátky jsem nachytala miminko jak nadšeně ocucává savičku lahvičky staršího bráchy, který je právě nemocný
. Asi se taky na sterilizaci vy… Nejsem schopna je efektivně uhlídat a starší nosí ze školky kdejaký moribundus
. Takže kolonizace v plným proudě
. A prsa taky před použitím nesterilizuji
.
@Capelucia vždyť jo
moc nechápu význam sterilizace
vůbec. Akorát jsem vysterilizovala dudlík do porodnice a tím to končí
stejně mi ho děti už chtěli zkoumat. A bude léto, budeme pořád venku. Takže čekám, kdy ten můj novorozenec ochutná poprvé písek
a nemoce už asi vůbec neřeším. Chtěla jsem nechat staršího týden před porodem doma, ale to asi nemá ani smysl.
@anavi13 píše:
@pet p jo tohle teda už je informace i poměrně stará. Ono asi výzkumy pořád dělají, ale nás to učili už na škole. No a z té jsem sedm let. To tak určitě je. Vaginální porod je pro dítě velký benefit co se kolonizace bakteriemi týče. Kojení samozřejmě taky. Já mam za sebou dva císaře. První byl po odtoku plodové vody, rozjetý porod - syn co se týče alergií má potíže až teď od čtyřech let. Zřejmě alergie na prací prostředky. Druhý císař v podstatě jak plánovaný - syn má ABKM a další potravinové alergie. Já v tom souvislost vidím. Přiložený k prsu byl hned na sále. Teď třetí císař a minimálně na to prso ho chci hned. Ale prostě to stejně ten vaginální porod nenahradí. Ono je prokázané, že je dobré i jako prevenci ekzémů u dítěte brát probiotika před porodem. Na to jsou taky výzkumy. Na psychiku bude stoprocentně lepší vaginální porod. Ono je to i na těch dětech vidět. Prostě ten císař nikdy nebude přirozený.
Já bych ty přirozené porody zas tak nepřeceňovala… já jsem rodila přirozenou cestou, kojila jsem do 2 let a přesto má syn velmi silnou alergii a k tomu ještě ADHD a to jsem v těhotenství neměla ani kapku alkoholu, dokonce ani kávu…
@Capelucia píše:
A jo, když už jsme u takových témat. I když se obecně má za to, že za autizmus v největší míře můžou faktory prostředí, ale neví se, co přesně, jedny s nejsilnějších signifikantních korelací se našla v souvislosti s některými skupinami pesticidů, kde patří taky glyfosáty, tudíž i oblíbený roundup. Jsem moc „vděčná“ pani Merkelové, že když se konečně měl stáhnout z EU, tak ho protlačila na dalších 5 let. A tak se vesele lije do obilovin dál
.
Nesouvisí nárůst PAS a dysfázií s neustále narůstajícím průměrným věkem rodičů?
@milwinka píše:
Já bych ty přirozené porody zas tak nepřeceňovala… já jsem rodila přirozenou cestou, kojila jsem do 2 let a přesto má syn velmi silnou alergii a k tomu ještě ADHD a to jsem v těhotenství neměla ani kapku alkoholu, dokonce ani kávu…
Tak jsem rodila přirozene, nebyly žádné komplikace. Kojení taky bez potíží (kojila jsem dlouho. Je pravda, že jsem starší. Starší dítě horší porod, potíže s kojením (skoro jsem několika). Obě děti jsou alergici, zatím to vypada, že starší víc.
Zapomněla jsem dodat, že nepiju alkohol (pouze výjimečně), v těhotenství ani při kojení jsem alkohol nepila. Kávu jsem taky nepila.
@Sonmi píše:
Nesouvisí nárůst PAS a dysfázií s neustále narůstajícím průměrným věkem rodičů?
O disfázie jsem se nezajímala, netuším. U PAS je mírná korelace s vyšším věkem otce. Ale taky tam je třeba korelace s IVF, ale jenom u chlapečků a jenom v případě dvojčat.
@Capelucia Ale korelace není kauzalita. Je to celkově dost složité dokázat, co způsobuje co. Osobně si myslím, že je to mix všeho: prostředí, císařské řezy, pesticidy, genetika, věk atd. atd. atd. A když je toho blbě víc, tak je to horší. Když je blbě jen něco, jde to třeba ještě vyvážit něčím, co je zas naopak dobře. Pokud nejde o nějaký zásadní faktor (ovšem, který je vlastně zásadní?).
@pet p vím, že korelace není kauzalita. Prostě se neví
. Taky myslím, že u PAS to bude víc faktorů, predispozice v kombinaci s různými faktory. Genetika jako taková vysvětluje jenom malé procento případů. Ale něco se muselo změnit, protože nárůst výskytu PAS je obrovský. Za pár desetiletí se výskyt posunul z 1:2000 k 1:100, USA někdy udáva i víc. Takže někde bude zakopaný pes
. Samotný fakt lepší diagnostiky tohle nevysvětluje.
Taky jsem jednou našla hodně zajímavý výzkum - pravidelné MRI mozku brzy po narození dětí z zatížených rodin a opravdu zachytili dost dětí, které PAS později měli. Zjistili, že se liší množstvím mozkomíšní těkutiny - děti s PAS ji měli výrazně víc a rozdíl bylo možné vidět už v 6 m. Když ji měli třeba až o 30% víc, skoro všechny měli později těžký PAS. Dokonce to navrhovali jako screeningové vyšetření. Hypotéza byla, ža jim nějak nefunguje odvádění a výměna mozkomíšní těkutiny a mozek je pak zaplavován toxiny v mnohem menší míře. Rozdíly na mozku jako takovým se objevili až později. Ale bylo to vše v hodně teoretické rovině
.
Edit: Když jsem byla malá, žádného autistu jsem neznala. Teď znám 3 chlapečky - z toho 2 z okruhu blízkých kamarádů a jednoho má spolužák ze střední. Je to děs 😒.
Příspěvek upraven 03.06.23 v 10:29
@Capelucia s tou diagnostikou to možná bude hlavně tím, že se víc dětí vyšetří ne? A teď otázka kolik dětí bude třeba diagnostikovaná chybně u slabých forem.
nikdy jsem tohle nezkoumala. Mám zatím jen zkušenost, kdy rodiče chtějí diagnózu, ale je jim řečeno, že dítě je v pořádku. Prostě chyba ve výchově. Těch faktorů bude víc. Ten faktor věku může být třeba výrazný. V podstatě u všeho platí, že čím starší rodiče tím větší riziko.
@anavi13 to tak není, resp. nedá se zobecnit, že u všeho. Hodně zýšený riziko máš hlavně u VVV a některých genetických mutací. Ale třeba postižených dětí tímhle se rodí víc mladým ženám, protože ty tolik nemyslí na screeningy.
Věk zas tolik taky nevysvětluje. U PAS taky jenom nějakě malé procento a jenom u otců a taky se neví proč
.
Edit: já zas tolik špatně vychovaných dětí neznám. Asi jenom dva, kde to je jasná chyba výchovy.
@Capelucia ale kdyby se prokázala, že je to vvv vada, což by klidně mohlo být kdyby se prokázala souvislost s odtokem mozkomíšního moku, tak to klidně platit může.
U těch mladších žen - Jako, že to poznají již prenatálně? Nevím z naší ordinace mám zkušenost, že chodí na screening všechny. To jsou opravdu výjimky, když někdo někde. Teď spíš záleží jak je ten lékař dobrý diagnostik. Tak otcové předávají půlku své genetické zátěže. Mě přijde, že se na ně moc nemyslí. když jdeš v těhotenství na vyšetření, tak vlastně otec nikoho nezajímá.
Já nemám kolem sebe nikoho s autismem. ![]()
@anavi13 tak to je super, že neznáš. Já kdysi s takovými dětmi chvíli dělala, možná proto, jsem se v těhu bála tohohle ze všeho nejvíc (a netrpělivě čekám až bude mít miminko 1,5 - 2 roky a já si vydechnu). Navíc, se to dopředu nedá zjistit.
Kdysi jsem našla graf, že se děti s downem nejvíc rodí tuším ve věkové kategorii 25-30 let. Bohužel taky jednou takovou mámu znám, která na screening prostě nešla. Osobně celkem nechápu, proč se někdo zrovna na tohle vykašle
.
Ohledem otců máš úplnou pravdu. My taky měli miminko pozdě, tak u mě milión vyšetření, včetně genetiky, ale tatínek je v cajku. Nanejvýš se koukne na spermiogram.
A jo, když už jsme u takových témat. I když se obecně má za to, že za autizmus v největší míře můžou faktory prostředí, ale neví se, co přesně, jedny s nejsilnějších signifikantních korelací se našla v souvislosti s některými skupinami pesticidů, kde patří taky glyfosáty, tudíž i oblíbený roundup. Jsem moc „vděčná“ pani Merkelové, že když se konečně měl stáhnout z EU, tak ho protlačila na dalších 5 let
. A tak se vesele lije do obilovin dál
.