Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kousátka u nás taky neuspěly, za to brousit si zuby o peřinu je děsná prča
.
Ahojky zakladetelko našemu malému je taky 8 měsícu a máme ten samej problem
zuby to jsou jamyslím že není čeho se obavat tak se držte a pevné nervy
![]()
sterezie píše:
Ywett- citlivá to ona je no…
Lucy- vypije 240ml před usnutím a pak po třech hodinách pije znovu..probudí se s pláčem a je to jediná věc, co jí uspí..a je od konce šestinedělí plně na UM..kaši jsme zkoušeli zavést, ale po té je to stoprocentní břichabol
ještě mě tak maximálně napadá..cca před těmi taky tak 14 dny jsem začla pouze převařovat vodu z kohoutku, do té doby jsme používali kojeneckou..tak jestli to může být tím
No koukám, že se většina holek přiklání k zoubkům, tak to tak asi bude
. My měli se zubama celkem klid, zatím jich má 8 a žádné zvláštní drama se neodehrávalo, kromě pár mrzutých dní, takže nemohu posoudit. Nicméně určitě to nebude změnou vody. Já žiju v zahraničí a tady kojenecká voda neexistuje, od mala převařujeme obyč vodu a malej je v poho, a všechny ostatní děti vlastně taky. Jinak na ty zuby se přikláním k těm homeopatikům, jsem jejich velký zastánce. Tak hodně štěstí a pevné nervy…vždyť těch zoubků bude jenom 20
![]()
Lucy, uvidíme, sama jsem zvědavá, co se z toho vyklube
prej jenom dvacet
jestli dvacet krát týden to bude taková hrůza, tak to fakt potěš koště
no tady mi právě občas přijde, že jedině kojenecká, pokud dáš dítěti vodu z kohoutku, tak jsi krkavčí matka
(prosím brát s nadsázkou
)
jo kdyby jen týden..malá 9m už se takhle budí 3 týdny,klubou se jí 4 horní zuby,teprve před dvěma dny jí vylezl jeden,…tak ještě tři
![]()
Ahoj, řekla bych, že to budou zuby, podívej se do pusinky na dásně, červené, nateklé, nebo takové bílé, tvrdé, když se dotkneš, tak jí to bude nejspíš bolet, k tomu je řvaní, horečka, opruzení a jiné normální. Prdíky to taky můžou být, na prdíky je perfektní Pupík a v kapičkách voňavých a sladkých Infacol a na zoubky Calgel. Zkus a pak dej vědět jak jsi dopadla. Vše je v lékarně volně prodejné a ne za šílené peníze.
Ahoj, máme čerstvě 8-měsíční holčičku, která je teda už víc jak měsíc nachlazená - starší pořád něco nosí ze školy a školky
Ale nic strašného, prostě rýma, pokašlávání, občas průjem, vyrážka, chrapot. Teploty už dlouho nemá.
Malá ještě nesedí, neleze ani se nepřetáčí, máme dávno žádanku na rehabilitace, ale kvůli nachlazení jsme stále nebyli.
Podle doktorky je „hypertonicý kojenec s ochablým břišním svalstvem, ve psychomotor. odp. 6. měsíci“ - toto nám napsala Dr. před 6 týdny. Jinak má už 4 zuby a další vypadají, že už těsně pod povrchem.
V poslední době malá extrémně zle spí ve dne i v noci, pouze v kočárku spí slušně. Jinak nakojím (s brekem, má teď tendenci bojkotovat prso), usne v náručí, ale nesmím ji položit, jinak je řev. V noci se mi takto budí 1-2× za hodinu, spí v podstatě jen v náručí (u manžela snad líp než u mě!). Přes den ji mám buď v náručí nebo v šátku nebo pláče. Propíná se, dělá luky, někdy je problém ji vůbec nosit třeba v klokánku. Nejvíc jí vadí prso nebo lžička, hrnek - prostě náznak toho, že by měla jíst. To je k neutišení a dělá jeden luk za druhým.
Do 6. měsíce byla velmi veselá a zvídavá. Pohybově sice spíš pomalejší, ale nezaostávala nijak moc. Těsně před ukončeným 6. měsícem dostala první hexavakcínu, kterou zvládla bez nějakých divokých reakcí i teplot. Týden na to dostala chřipku s horečkou, ze které se dostávala dlouho a pak se to už vezlo. Od té doby žádný větší pokrok ve vývoji, už ji téměř nevidíme smát se. Bohužel na rehabilitace nás s rýmou a kašlem nevezmou, tak čekáme, až se úplně uzdraví. Prostřední dítko jsem kvůli tomu už stáhla ze školky, ať nic dalšího netahá.
Omlouvám se za dlouhý a ne moc srozumitelný příspěvek, píšu s malou na klíně. Ráda bych se dozvěděla nějaké rady, třeba i podobné příběhy a jak se to vyvíjelo dál.
@Anonymní píše:
Ahoj, máme čerstvě 8-měsíční holčičku, která je teda už víc jak měsíc nachlazená - starší pořád něco nosí ze školy a školkyAle nic strašného, prostě rýma, pokašlávání, občas průjem, vyrážka, chrapot. Teploty už dlouho nemá.
Malá ještě nesedí, neleze ani se nepřetáčí, máme dávno žádanku na rehabilitace, ale kvůli nachlazení jsme stále nebyli.![]()
Podle doktorky je „hypertonicý kojenec s ochablým břišním svalstvem, ve psychomotor. odp. 6. měsíci“ - toto nám napsala Dr. před 6 týdny. Jinak má už 4 zuby a další vypadají, že už těsně pod povrchem.
V poslední době malá extrémně zle spí ve dne i v noci, pouze v kočárku spí slušně. Jinak nakojím (s brekem, má teď tendenci bojkotovat prso), usne v náručí, ale nesmím ji položit, jinak je řev. V noci se mi takto budí 1-2× za hodinu, spí v podstatě jen v náručí (u manžela snad líp než u mě!). Přes den ji mám buď v náručí nebo v šátku nebo pláče. Propíná se, dělá luky, někdy je problém ji vůbec nosit třeba v klokánku. Nejvíc jí vadí prso nebo lžička, hrnek - prostě náznak toho, že by měla jíst. To je k neutišení a dělá jeden luk za druhým.
Do 6. měsíce byla velmi veselá a zvídavá. Pohybově sice spíš pomalejší, ale nezaostávala nijak moc. Těsně před ukončeným 6. měsícem dostala první hexavakcínu, kterou zvládla bez nějakých divokých reakcí i teplot. Týden na to dostala chřipku s horečkou, ze které se dostávala dlouho a pak se to už vezlo. Od té doby žádný větší pokrok ve vývoji, už ji téměř nevidíme smát se. Bohužel na rehabilitace nás s rýmou a kašlem nevezmou, tak čekáme, až se úplně uzdraví. Prostřední dítko jsem kvůli tomu už stáhla ze školky, ať nic dalšího netahá.
Omlouvám se za dlouhý a ne moc srozumitelný příspěvek, píšu s malou na klíně. Ráda bych se dozvěděla nějaké rady, třeba i podobné příběhy a jak se to vyvíjelo dál.
Mám podobně starou holčičku, narozená konec července. Naše je zase extra napřed, v 6a půl měs už si stoupala, sedí od 5,5. Tím se nechci vytahovat, to vůbec ne, jen že možná mám zkreslené tyto fáze u ostatních demí. Každopádně mě by to chladnou nenechalo, i vývoj, i měsíc trvající obtíže. Šla bych teda k doktorovi a snažila se miminko co nejdřív uzdravit, taky mám staršího předškoláka a každou chvíli má něco. Plus tu rehabilitaci, treba se domluvit na navsteve pred zavirackou kdyz nema malicka teploty, nebo sehnat nekoho, kdo dochazi i domu, alespon na to prvnotni zhodnoceni stavu miminka. Nedivim se, ze se ji nic nechce kdyz ji neni dobre, proste byla bych asi aktivnejsi, ikdyz nekdy jsem aktivni az moc a i to muze byt na skodu…
@M-A Nemoci samozřejmě řešíme, testy CRP jsou opakovaně nízké, takže máme jen Pamycon, Mucosolvan a doporučeno co nejvíc pít, což je vážně boj. Na ty domácí RHB se tedy poptám, to by bylo fajn. Snad nebudou vadit nemocné děti v domácnosti (starší má teď bronchitidu a ode dneška je na antibiotikách, mladší tedy jen rýmu, stejně jako nejmladší dcera, ta má k tomu ten kašel a teď průjem a vyrážku, podle doktorky možná atopický ekzém). Po telefonu mi říkali, že na cvičení má být mimi v pohodě, že jinak to nemá cenu, je to prý jako kdyby šel nachlazený člověk do posilovny. Tak nevím ![]()
Terrad- Vám přeju, ať ty další zuby jsou procházka růžovým sadem
tak Kristl Julii takhle předběhla jo?
asi zkusím ta homeopatika a pak jdu hledat provaz 

Jani-
Suik- kousátek máme hromadu, jenže teď má malá do toho všeho období „všeho hážu všude a mámo podej“
děkuji všem za rady a názory, myslela jsem, že po kolikách už nic horšího není, ale asi jsem se šeredně spletla