Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Treba ti praskne voda a nebudes tohle resit
… jinak fakt jsem nepoznala, na kolik jsem byla otevrena…ve chvili, kdyz jsem byla 4cm, tak uz jsem mela kontrakce porad a fakt bych v tom nechtela jet v aute a jit na prijem…jestli ti nepraskne voda, tak jed do porodnice, az budes mit pravidelne kontrakce
Hekarny asi jak kde. Já rodila v malé porodnici, kde jsou jenom 2 sály a ten den se tam narodilo 8 dětí, takže jsem musela být pár hodin na pokoji s jinou maminkou.
Jela jsem s kontracemi po 5 minutách. Záleží ale, jak dlouho je budeš mít před tím. Pokud hodinu, jela bych spíš dřív než později. Mě se rozjížděly asi 12 hodin, začínala jsem s intervalem po 15-20 minutách, jen lehké.
Do porodnice jsme přijeli s kontrakcemi po 3-4 minutách, otevřená na 2 cm. Po 2.5 hodinách přímo v boxu se dcerka narodila. PA byla skvělá a šlo to hladce (i když šla s rukou).
U každého je to individuální, ale ani by mě nehlo jet tam s intervalem třeba 10 min a víc (v případě že neodešla voda, nekrvácí se apod.). Raději být v pohodlí domova, hlavně když je to celkem blízko (zase se ale musí brát v potaz aktuální stav dopravy).
Řídila bych se intuicí. Kdybych měla čekat na pravidelné kontrakce, tak bych porodila doma, protože ty jsme měla až na konci na porodním sále. O půlnoci mě začalo bolet břicho jak před menstruací. Občas zabolelo trochu víc. Ale myslela jsem, že je to z jídla. Zpětně vím, že to byly nepravidelné kontrakce v intervalu pár minut až cca 15 minut. V 5 ráno jsme radši jeli do porodnice na kontrolu a o dvě hodiny později bylo dítko na světě.
@martina.se Hekárna nevím jak se praktikuje. Já byla na takovém tom jejich „jip“ pokoji, na sledování. Nevěděli jestli se mi skutečně rozjíždí porod a nebo ne a nelíbil se jim můj tlak (riziko preeklampsie). Ale říkám tomu hekárna. Protože to nic jiného nebylo.
Myslim, ze se doporucuje jet, kdyz mas asi hodinu kontrakce po peti minutach. Ale pokud mas porodnici pet minut, byla bych bez obav a na tech pet minut pockala.
Ja teda osobne jsem mela po peti minutach jen necelou pulhodinu a potom castejsi, tak jsme jeli a dekovali, ze porodnice je blizko.
Taky plati, ze o case odjezdu rozhoduje matka. At se z jakehokoli duvodu uz nebudes doma citit a budes klidnejsi v porodnici, tak proste jed.
Když to máš tak blízko, tak i když bys přišla moc brzo, můžeš se s nimi domluvit, že ještě půjdeš domů a vrátíš se později, v závislosti na nálezu. Mě třeba v úterý v 10.00 praskla voda, jeli jsme a porodila jsem až v pátek v 15.50. A pokud by voda neodtekla a měla bych se řídit kontrakcema, tak bychom nestihli ani vyjet, protože kontrakce pořád žádné, jen takové menší bolesti s opravdu velkým odstupem, nepravidelné, pak najednou dvě kontrakce, picitna tlačení, šlo se tlačit a za 5 minut miminko venku. Takže raději jít do porodnice zbytečně a vrátit se domů, než to nestihnout.
Jak už tu zaznělo - jeď, když se doma přestaneš cítit bezpečně (rada PA).
Taky jsem chtěla být maximálně doma, kontrakce jsem moc neproměřovala, do porodnice 40 min. jízdy, dojela jsem otevřená na 7 cm, ale stejně trvalo ještě 5 hodin než se dítě narodilo. Tam jsme měli tedy už soukromí v porodním pokoji.
Podle me otevreni vubec nepoznas. To pozna doktor nebo PA pri vaginalnim vysetreni. Muj prvni porod zacal prasknutim vody a trval 41 hodin. Z toho prvnich cca 35 hodin jsem stravila na hekarne s jinymi rodickami (Bulovka, 2014). Kontrakce jsem mela zpocatku po 6 minutach, poslednich 17 hodin po 2 minutach (po tablete a nekolika davkach oxytocinu), ale vubec jsem se neotvirala. Otevrela jsem se az 2 hodiny pred koncem.
Druhy porod - do porodnice jsem prijela s kontrakcemi po 4 minutach, za chvili uz byly po 2 minutach a tak silne, ze je ani monitor nedokazal zmerit. Ale opet vubec zadne otevirani. Chteli me poslat domu, ale nakonec rekli, at si dam 2hodinovou prochazku okolo porodnice. To se kontrakce jeste zvetsily. Prisla jsem tedy po 2 hodinach zpet, opet absolutne neotevrena. Ale rekla jsem, ze jestli me poslou domu, tak vazne nepoznam porod. Nakonec jsem se otevrela po celkovych 9 hodinach velmi silnych kontrakcich po 2 minutach. Ale jen za pomoci podanych leku.
Treti porod - indukovany. Opet silne kontrakce po 2 minutach. Opet otevreni az po lecich.
Do porodnice bych jela, jak bylo psano bud po odtoku plodovky nebo po kontrakcich po 5 a mene minutach trvajicich dele nez 1 hodinu. Jinak mam taky vysoky prah bolesti, laparoskopii i vyndavani drenu jsem zvladla v pohode. Ale kontrakce jsem nastesti poznala.
Tak nechcem strašiť, ale prvý pôrod bol taký, že som mala prvú kontrakciu po 5 minútach a rupla voda, za 50 minút bolo po všetkom. Našťastie som bola v pôrodnici ako riziková. Pri druhom si ma tam po kontrole v 39+0 rovno nechali, lebo o 10 som bola na 3cm o pol šiestej ma vzali na kontrolu otvorená na 6cm, monitor ani neukazoval kontrakcie až pol hodinu pred samotným pôrodom. Praskla voda 19:20 a za 5 minút bolo po všetkom.
Měla jsem kontrakce co 4minuty tak jsem jela. Otevřená na prst, plodova voda nepraskla.Po 4 h po příjmu jsem jela na sál s 7 cm. Rodila jsem dalších 3h.
Být tebou jedu po 5m kontrakcich a co že tam budeš na hekarne.Oni te hlavně potřebuji dát na monitor aby bylo slyšet jestli se dítěti nepritizilo.
To se vážně obecně těžko řekne. Mně začal porod prasknutím plodovky a prakticky okamžitě se rozjely silné a dlouhé kontrakce jedna za druhou. Nedalo se ani měřit jak časté. Chtěla jsem jet do porodnice, až se doma přestanu cítit dobře. Vyjeli jsme asi za 2 hodiny, protože se prostě délka ani četnost kontrakcí nedalo změřit. Byla fakt jedna za druhou.
Do porodnice 35 minut autem. Dojela jsem otevřená na 5cm a trvalo to ještě 7 hodin, než se malá narodila:)
Zpětně bych klidně jela později, ale v ten moment už jsem prostě měla obavy, navíc vzhledem k délce cesty, abych nerodila někde na dálnici.
Jela jsem takřka hned. V 19.00 praskla voda, hned jsem se šla připravit, za dvacet minut kontrakce, to už jsem si oblékala kabát, 19.45 v porodnici, o půl hodiny později už strašně bolestivé kontrakce a ve 22.00 malá na světě. Nevím, co bych dělala doma, nevěděla jsem totiž kdy se to začne stupnovat a kdy to začne být neúnosné. A co já potom doma. Dobře jsem udělala. Vždycky jsem nechápala takové to : dostala jsem kontrakce, zkoušela sprchu, chodit po bytě… Atd. To by nebylo na mé nervy. Když začnu rodit tak rodim, samo to neprejde a já si doma nepomůžu.
Jinak jsem byla prvorodicka.