Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No záleží na situaci. doma mě vytočí, já jsem vytočená, chvíli jsem naštvaná- ne že bych s dětmi nemluvila, nebo jim nedala napít najíst, ale prostě to vycítí, že jsem naštvaná, ale tak během půl hodinky je to v pohodě..
Ale byli jsme ne výletě 4letý fakt zlobil. No zlobil naštval mě nehorázně- byl v zoo a nic se mu nelíbilo, otravný, zlobivý, ukńouraný, prostě děs, tak to jsem vnitřně byla naštvanýá půl dne..
Jako ano je to dítě, ale.. člověk se snaží něco pro děti dělá, třeba i přes unavý, nebo něco co vás nebaví a oni se pak chovají jak..a to celou dobu..
@terinka4444 Napsala jste to správně já jsem dospělá a on mě má poslouchat a i když si uvědomuje že dělá něco špatně tak v tom pokračuje
ale to co jsem popsala už byla opravdu vyhrocená situace, byli jsme se známejma na hřišti tak jsem nechtěla odcházet domů ale stejně na to došlo což byla další scéna a už toho bylo fakt moc… A to že jsem dospělá a matka neznamená že musím být fůrt nad věcí i taky jsem jen člověk který má jen jedny nervy
… Prostě se to tak odehrálo a já už s tim nic neudělám, sama jsem z toho špatná a říkám si že jsem neměla tak vylítnout ale stalo se
doma ty jeho scény snáším v pohodě ale venku to opravdu nemám ráda a o to hůř reaguji
… Oba se synem jsme ve znamení Lva a je to hodně znát a já prostě splachovací nejsem a když jsem naštvaná tak jsem naštvaná a musí to samo odeznít ![]()
@Janasas Mluvíte mi z duše
toto mě dokáže taky hodně vytočit :-/
Tak ja se jen tak snadno vytocit nenecham a uz vubec ne nejakym vztekanim ci scenami. Proste dite ignoruji a az kdyz se uklidni, tak vysvetluji. Problem nastava ve chvili, kdy napriklad nekam spechame nebo treba dnes, prijedou prarodice po dlouhe dobe a dcera celej den dela naschvaly a sceny. Provokuje brachu, aby jecel, dela presne to, o cem vi, ze nesmi (je ji 16m, takze zakazy stylu "nestourej kocce do jidla, nehazej hrackami, u jidla sed apod),proste se*e me od rana
V takovych situacich se musim vylozene vedome uklidnit a uvedomit si, ze se nesnazim pred nekym predvadet sve deti (totez na hristi, na navsteve apod)-ze neni nutne, aby vsichni tvrdili, jake jsou vychovane a uzasne, ze dulezitejsi je nase psychicka pohoda. Takze holt dcerce ustoupim a jdu si s ni kreslit, byt bych stokrat radsi kecala u kaficka s babickou.
@terinka4444 mluvíme každá trochu o něčem jiném-samozřejmě pokud je trest odchod domů, tak už není na místě v trestání pokračovat, to souhlasím. Ale pokud provede něco hodně přes čáru až cestou z toho hřiště (nebo je to pokračování v provokacích),např. zmlátí bráchu, protože šlápnul na kanál dřív než on, tak přichází trest v podobě nehraní si. A taky si pod pojmem „nemluvit s dítětem“ asi představujeme každá něco jiného-nemyslím, že by to holky myslely tak, že dítě ignorují, nedaly mu napít, neodpovídaly na otázky atd.,ale prostě řeknou něco v tom smyslu „teď se zlobím, že jsi mlátil bráchu a proto si potřebuju dát vanu a uklidnit se“.To přece není nic špatného prožívat negativní emoce, i když je vyvolá vlastní dítě a vybrat si čas na zklidnění situace ![]()
@latunka01 ano, když někdo napíše Když mě hodně naštve tak se s nim nebavím i pár hodin…tak si pod tím fakt nepředstavím, že mu doma řeknu, zlobil jsi po cestě z hřiště bráchu, nebudeme si hrát tu hru. Víš, nejdřív to napsala takhle tvrdě, po negativní reakci se to zjemnilo jen na dám si vanu a nehraju s ním hru. Pod nemluvím s ním naštvaná několik hodin si opravdu představím něco jiného, než že si s dítětem nepohraju.
Mimochodem mám doma čtyřleté a vanu si dám kdykoliv chci, aniž bych na ní byla naštvaná. Prostě řeknu miláčku, maminka sejde vykoupat, hezky si hraj nebo koukej na pohádku a ona si hraje nebo kouká na pohádku. Dát si vanu je běžná věc, na to nemusím být naštvaná několik hodin na dítě.
Prostě si myslím, že je to jinak, než se teď snaží prezentovat, snaží se zmírnit tu tvrdost, a náramně se jí hodí, že jsi přispěchala s vysvětlením. Ale je to jedno, její dítě, její boj. Třeba si příště vzpomene na tuhle diskuzi a zjemní své naštvání.
@terinka4444 Opravdu se nic nesnažím zmírnit! Je to tak jak jsem napsala a nemám důvod něco mírnit a je jasné že nenechám dítě půl dne bez jídla, pití a všeho
pro mě že s nim nemluvim znamená to že si s nim nehraji apod… ale vy to víte asi lépe jak já, tak asi nemá dál cenu tu něco řešit
… Jinak vanu si dávám jen když malý spí, rychlou sprchu si dám samozřejme jelikož chodí spát pozdě ale vanu jen když je doma muž nebo spí… To Vaše zmírňování je pro mě jen objasnění potom co jsem zjistila že pro Vás nebavení se s dítětem znamená že ho asi zamknu doma do sklepa nebo nevím jak si to představujete ![]()
Je to tak jak píši a to že někdo je trošku chápavější než Vy neznamená že já se toho hned chytám
jak se to říká? komu se to nelíbí ať si… ![]()
@latunka01 souhlas, navic neexistuje zadny mustr.Vse je ovlivnene povahou rodice i ditete. Navic kolikrat dite vyciti, kdyz ma rodic spatnou naladu a tim vic zlobi. A s tou Zoo taky zname. Manzel vzal syna do dinoparku Liberec nadsene, z Prahy je to cesta. Dorazili tam, synovi nebylo nic po chuti, manzel je v tomhle raznejsi, tak sotva zaplatili vstupne, tak se sbalili a jeli domu. A to byl manzel na syna nastvanej fakt pul dne!
Příspěvek upraven 03.08.16 v 08:50
@terinka4444 ty všeobecně v diskuzích kritizuješ chování ostatních a nepřiznáš, že jsi něco pochopila doslovně a ono to bylo psáno s trochou nadsázky, takže debata je poněkud stížená. Jenže svět je malý a vrabci na střeše si štěbetají, že ani u vás to není tak špičkové jak prezentuješ-normální matka s klady a zápory, tak nevím proč každého tak vehementně kritizuješ
A já bych si tedy se 4letým děckem vanu dala opravdu jen v případě nouze a málokdy-přijde mi nezidpovědné nechat tak malé dítě bez dozoru jen proto, že si chci nahřát špeky ![]()
@Roobin píše:
Mám 4-letého chlapečka a dnes mě opět vytočil do vrtule, nic závažného, ale prostě je to pořád dokola, vše mu říkám 10× a dnes jsem vybuchla, strašně mě to mrzí, jelikož dnes pracuji z domu (už mám hotovo), tak jsem se těšila na krásný prázdninový den se synem, ale mám po náladě. On je splachovací a už by se semnou bavil a hrál, ale já jsem naštvaná a štve mě to, vždyť je to moje milované hodné dítě.
Par minut? Jsem splachovaci.
Přejde mě to za pár minut. Když pohár přeteče a řvu, řeknu potom dceři, že jí mám ráda, i když se zlobím. Že zlobit se je normální.
U mě, u ní, u každého. Je jí 5.
@latunka01 píše:
@terinka4444 ty všeobecně v diskuzích kritizuješ chování ostatních a nepřiznáš, že jsi něco pochopila doslovně a ono to bylo psáno s trochou nadsázky, takže debata je poněkud stížená. Jenže svět je malý a vrabci na střeše si štěbetají, že ani u vás to není tak špičkové jak prezentuješ-normální matka s klady a zápory, tak nevím proč každého tak vehementně kritizuješA já bych si tedy se 4letým děckem vanu dala opravdu jen v případě nouze a málokdy-přijde mi nezidpovědné nechat tak malé dítě bez dozoru jen proto, že si chci nahřát špeky
ale vůbec, to je zase útočení a zbytečné, což? Vůbec nejde o nepochopila, její první příspěvek prostě vyznívá dost drsně, já nepsala o zavírání do sklepa nebo o nedání jídla. Já psala o nebavení se s dítětem, aby vědělo, že je trestáno. Ale je to marné. A jaký je prosím rozdíl dát si vanu, když jsme naštvaná na dítě, aby vědělo a já měla klid se uklidnit, nebo si dát vanu, když je dítě v pohodě? Co je asi tak nebezpečného na tom, dát si doma vanu, když čtyřleté dítě nespí
A já ve vaně nenahřívám špeky, já tam dělám očistu těla.
@latunka01 a co míníš tím svět je malý, to je mi záhadou, nicméně já neprezentuji u nás jako něco na špičkové úrovni a nikdy jsme neprezentovala.
@terinka4444 Samozřejmě že to není rozdíl jen jsem tím chtěla říct že jsem se před synem tal trochu schovala do vany pač jsem potřebovala být chvilku sama, nebylo to že bych ho tím trestala jemu to je jedno
bylo to čistě kvůli mě abych se hodila do pohody, někdo si dá víno, někdo cigárko, někdo je splachovací a někdo si dá vanu noo
… Chápu že ten první příspěvěk byl krapet drsně napsaný a Vy jste si to pobrala po svém a vymluvit nebo spíš vysvětlit si to už nenecháte
… Myslím si že napadání apod… tu není potřeba, každý má jiné výchovné metody a každý je jiné povahy a není potřeba hned člověka odsuzovat přes internet z nějaké diskuze ![]()