Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Martrich píše:
mam to stejné, jen o rok staršího kluka.. Vytáčí mě hodně často, jenže u nás hrozná kombinace - on tvrdohlavý beran, který jde proti zdi, já trochu hysterická ryba, která chce mít vše „dokonalé“. Takže neustálé boje jsou na denním pořádku. „Vypij ten čaj…“, „Nééé je moc horkej“, po desáté to zopakuji a odpověď, „Je už studenej“… a mam dost![]()
A můžu se zeptat, proč ho nutíš? Co jsem si všimla, tak děti na rozdíl od dospělých dobře poznají žízen od hladu, a napijí se kdy je třeba. Takže bych ho nechala a nenutila. A nekazila si den.
@Kry5t0fek píše:
@terinka4444 Samozřejmě že to není rozdíl jen jsem tím chtěla říct že jsem se před synem tal trochu schovala do vany pač jsem potřebovala být chvilku sama, nebylo to že bych ho tím trestala jemu to je jednobylo to čistě kvůli mě abych se hodila do pohody, někdo si dá víno, někdo cigárko, někdo je splachovací a někdo si dá vanu noo
… Chápu že ten první příspěvěk byl krapet drsně napsaný a Vy jste si to pobrala po svém a vymluvit nebo spíš vysvětlit si to už nenecháte
… Myslím si že napadání apod… tu není potřeba, každý má jiné výchovné metody a každý je jiné povahy a není potřeba hned člověka odsuzovat přes internet z nějaké diskuze
hele, když to napíšeš takhle, tak to vyzní jinak, než ten tvůj první příspěvek. Já jsme ti na to napsala, že mi to dělala mamma v pubertě, prostě se mnou nemluvila, neznamenalo to, že mi nedala najíst nebo napít nebo mě zavřela do sklepa. Ale prostě se mnou půl dne nemluvila, ani ne, jako že na mě nepromluvila, ale nebylo to normální pohodové mluvení, byla naštvaná, odměřená…prostě tohle je hnusné, nepříjemné, a je to trápení po delší dobu. Milionkrát lepší je okamžitý jeden trest, klidně nebudeme hrát hry, nebudeme já nevím co…ale dál s tím dítětem komunikovat normálně, Pokud napíšeš nebavím se s ním x-hodin, prostě si představím naštvanou mámu, co prostě dělá dusno, ne ve smyslu, že ho trápí hlady a žízní nebo zavírá do sklepa, ale ve smyslu odměřenosti a dusné atmosféry. A tohle se mně osobně příčí, nesnáším to ani u větších dětí, natož u mrňat. A tak prostě ten tvůj první příspěvek, pro mě, vyzněl. Nic víc, nic míň, taky má reakce byla na ten první příspěvek. A znovu, každého dítě, každého věc. Já si sem tam beru ponaučení z diskuzí…
Příspěvek upraven 03.08.16 v 10:14
@inkakřivák píše:
A můžu se zeptat, proč ho nutíš? Co jsem si všimla, tak děti na rozdíl od dospělých dobře poznají žízen od hladu, a napijí se kdy je třeba. Takže bych ho nechala a nenutila. A nekazila si den.
to je složité, ne všechny děti to poznají, nebo možná poznají, nicméně nemají pocit žízně, Já třeba „nutím“ obě mé děti. Když nenutím, souhrn jejího pití od rána do večera je 250ml. Takže mně prostě nezbývá než nutit. Nikoliv tedy čaj, to mé děti nemusí, ale tekutinu. Takže já třeba fakt nutím. Nic jiného mi nezbývá.
@terinka4444 píše:
to je složité, ne všechny děti to poznají, nebo možná poznají, nicméně nemají pocit žízně, Já třeba „nutím“ obě mé děti. Když nenutím, souhrn jejího pití od rána do večera je 250ml. Takže mně prostě nezbývá než nutit. Nikoliv tedy čaj, to mé děti nemusí, ale tekutinu. Takže já třeba fakt nutím. Nic jiného mi nezbývá.
presne tak, on moc pit nechce a kdyz jde rano do skolky tak chci, aby do sebe naky tekutiny dostal, nejlepe neco tepleho.To je stejne, jako kdyz nektere deti nechteji jist, neznaji hlad. Kamosky dcera by nemusela jist snad vubec a kdyby ji nenutila, taj skonci na kapackach. Nicmene priznavam bez muceni, ze nejsem dokonala matka jako nektere tady;-)
@terinka4444 utočení ne, prosté konstatování faktu, že v diskuzích šmahem odsoudíš a zkritizuješ každou maminku, která dělá něco jinak a ne třeba zrovna ideálně
jsi celkem aktivní „profláklá“uživatelka, tak si toho nejde nevšimnout
s tou vanou - pro mne je prostě rozdíl dát si vanu, když už melu z posledního a vím, že se potřebuju uklidnit a nebo si jí dávat jen pro radost-v druhém případě to počká, až bude dítě spát nebo pod dozorem druhého rodiče. Ale asi to mám postavené jinak, protože kluci jsou dost divoký a je nemyslitelné je nechat 10-15 minut bez dozoru. Chtěla jsem tím napsat, že by mne nikdy nenapadlo ti hned odpovědět stylem „ty jsi tedy matka, to snad nemyslíš vážně nechávat dítě bez dozoru a být ve vaně? Dítěti se taky přeci může něco stát, jak se asi bude cítit, když jsi tam nebyla?!“.
@latunka01 píše:
@terinka4444 utočení ne, prosté konstatování faktu, že v diskuzích šmahem odsoudíš a zkritizuješ každou maminku, která dělá něco jinak a ne třeba zrovna ideálnějsi celkem aktivní „profláklá“uživatelka, tak si toho nejde nevšimnout
s tou vanou - pro mne je prostě rozdíl dát si vanu, když už melu z posledního a vím, že se potřebuju uklidnit a nebo si jí dávat jen pro radost-v druhém případě to počká, až bude dítě spát nebo pod dozorem druhého rodiče. Ale asi to mám postavené jinak, protože kluci jsou dost divoký a je nemyslitelné je nechat 10-15 minut bez dozoru. Chtěla jsem tím napsat, že by mne nikdy nenapadlo ti hned odpovědět stylem „ty jsi tedy matka, to snad nemyslíš vážně nechávat dítě bez dozoru a být ve vaně? Dítěti se taky přeci může něco stát, jak se asi bude cítit, když jsi tam nebyla?!“.
to jako čtyřletým dětem neustále stojíš za zadkem a máš je imrvére po dozorem? Ty děti si nehrají, zatím co ty vaříš v kuchyni, třeba? ty děti si nehrají vedle v místnosti, zatím co ty jsi v obýváku a pracuješ? Ty máš ty děti v jednom bytě neustále ve stejné místnosti a nemůže je nechat 15-20 minut v druhé místnosti v jednom bytě bez dozoru? jaký je rozdíl jestli jsme v kuchyni a vařím nebo v koupelně a koupu se? V obou případech se zvednu a dojdu, když se něco děje, ne? U čtyřletých dětí. podle mě těžce zveličuješ to případné koupání. Já neodsuzuju a nekritizuju šmahem každou maminku s jiným názorem, píšu prostě svůj pohled, jestli si ho přečet nebo nepřečte a něco si z něj vezme nebo nevezme je její věc. Sama kryštovka napsala, že jí asi maminky odsoudí, ale ona prostě myslí, že tříleté musí pochopit, kde jsou hranice a klidně s ním x-hodin nemluví, na to já jí napsala, že tohle je tedy fakt věc, kterou já odsoudím a na tom si trvám. Postupem diskuze z toho není nemluvím s ním x-hodin, sama napsala, že ten první příspěvek zněl drsně. pokud to není nemluvím x-hodin, ale nehraju hru a jdu se uklidnit do koupelny, je to jiná.
Já moje dítě může nechat i hodinu hrát si samotnou v pokojíčku, je tak naučená a hraje si. Může se praštit, skřípnout, spadnout…ale jestli za ní jdi z koupelny nebo z kuchyně, jestli v době jejího hraní vařím nebo se koupu je naprosto šumák. Asi těžko bys napsala příměr, že jsme nezodpovědná, protože 20minut vařím v kuchyni a dítě mám v pokojíku bez dozoru.
@Martrich píše:
presne tak, on moc pit nechce a kdyz jde rano do skolky tak chci, aby do sebe naky tekutiny dostal, nejlepe neco tepleho.To je stejne, jako kdyz nektere deti nechteji jist, neznaji hlad. Kamosky dcera by nemusela jist snad vubec a kdyby ji nenutila, taj skonci na kapackach. Nicmene priznavam bez muceni, ze nejsem dokonala matka jako nektere tady;-)
moje dítě skončilo dehydratované, jako malé, doktor mi nadával, co jsem za matku, a ona prostě pití nevzala, bylo jí přes půl roku. Nikdy, nidky nevzala flašku, že jich doma měla, nikdy nepotáhla z picího hrníčku a že jich doma měla, měla prso a když nechtěla vzít, tak nebyl možnost jí ho do pusy narvat. A byla jsme za blbou matku, co ve vedru nedává dítěti pít. Stříkala jsem jí vodu poměrně násilím stříkačkou do pusy, aby se zavodnila. Protože ona prostě nepila a nepila a nepila, nic. A to jí zůstalo, ráno odchází do školy, má 750ml naplněnou flašku, nejvýživnější byla střda letos, to měli tělák, po škole má florbal, kde hodinu a půl lítají s holí a nezastaví se a blbě se jí sešly kurtyletos na středu, takže z florbalu přejížděla na kurty, kde půl hodiny po florbalu ještě hodinu hrála tenis. Já jí vyzvednu a ona má upito třetinu z té flašky. Třetinu, 250ml. Řvu jak píchlá a ona mi na to řekne, že ještě měla skleničku k obědu a nemá žízeň, že pila dost.
@terinka4444 Mě to třeba s tim nemluvením semnou máma taky dělala a ano bylo mi to nepřijemné ale jediné co na mě platilo, řvaní, pár facek z toho jsem měla srandu asi jako každý puberťák ale ignorace to mě potrestalo nejvíc takže já zase než řvát, dávat výprask budu zastávat tuto metodu
a je to opět o tom že každý má jiné výchovné metody a na každé dítě platí něco jiného… Třeba miluju když mi někdo řekne že stačí dítěti domlouvat a vysvětlovat aby se předcházelo scénám ale to že to platí na jedno dítě neznamená že bude platit i na druhé
… Každý jsme jiný a o tom to je, zakladatelka se zeptala tak jsem odepsala ale jen proto že jsem nenapsala že jsem splachovací jako všechny tak to tu řešíme ještě dnes a každá meleme stále svou
takže já se tímto loučim a jdu si hrát se synkem ![]()
@Martrich píše:
Dokonalá matka neexistuje. A je fakt, že znám děti, které mnoho nejedí, ale neznám dítě, které by nepilo. Fakt ne. Ale jestli takové máte, nevím. Přesto si myslím, že nutit není ten správný způsob. Ve školce taky nepijí?
A kojeným dětem se přece nedává na pití nic, mlíko jim stačí, plně kojeným. jenom si v těch vedrech říkají častěji, pokud vím.
@terinka4444 píše:
moje dítě skončilo dehydratované, jako malé, doktor mi nadával, co jsem za matku, a ona prostě pití nevzala, bylo jí přes půl roku. Nikdy, nidky nevzala flašku, že jich doma měla, nikdy nepotáhla z picího hrníčku a že jich doma měla, měla prso a když nechtěla vzít, tak nebyl možnost jí ho do pusy narvat. A byla jsme za blbou matku, co ve vedru nedává dítěti pít. Stříkala jsem jí vodu poměrně násilím stříkačkou do pusy, aby se zavodnila. Protože ona prostě nepila a nepila a nepila, nic. A to jí zůstalo, ráno odchází do školy, má 750ml naplněnou flašku, nejvýživnější byla střda letos, to měli tělák, po škole má florbal, kde hodinu a půl lítají s holí a nezastaví se a blbě se jí sešly kurtyletos na středu, takže z florbalu přejížděla na kurty, kde půl hodiny po florbalu ještě hodinu hrála tenis. Já jí vyzvednu a ona má upito třetinu z té flašky. Třetinu, 250ml. Řvu jak píchlá a ona mi na to řekne, že ještě měla skleničku k obědu a nemá žízeň, že pila dost.
měla jsem to stejné, když byl Kuba malej a třeba nemocný, tak nechtěl vůbec pít. Netahal z toho brčka atd… tak pomohla jedině stříkačka, když bylo opravdu nejhůř… Dneska už pije víc, ale taky to není žádná sláva…
@inkakřivák píše:
Dokonalá matka neexistuje. A je fakt, že znám děti, které mnoho nejedí, ale neznám dítě, které by nepilo. Fakt ne. Ale jestli takové máte, nevím. Přesto si myslím, že nutit není ten správný způsob. Ve školce taky nepijí?
A kojeným dětem se přece nedává na pití nic, mlíko jim stačí, plně kojeným. jenom si v těch vedrech říkají častěji, pokud vím.
je to ale jediný způsob. A myslím si, že je to dědičné. Moje tchýně ráno vpije hrnek bílého kafe, pak má k obědu naběračku polévky, a po obědě půl skleničky piva. A celé kafe. A večer si dá půl skleničky vody na zapití prášku. Tvrdí, že ještě má kousek ovoce, v tom je voda…to je všechno, v nejúmornějších vedrech nepije, to nehodí ven aje doma v chládku. A ještě říká, že lidi jsou hrozně učůraní, že je hrozný, jak se někam jede a furt se musí stavě někomu na čůrání, že ina jde ráno a v pohodě vydrží do večera. Manžel taky málo pije, dá si k snídani, pak po obědě a pak večer skleničku. A obě děti nepijí, zoufale nepijí. Tak až budou dospělé, nechť si nepijí, dneska se přeci ví, že pití je poměrně důležítá věc pro fungování těla, tak nezbývá, než nutit. Když nenutím a sleduji, jsou třeba 4 odpoledne a mé starší dítě se ještě nenapilo, jako ale vůbec.
Přiznám se, že absolutně nechápu, že někdo může být na dítě (tří-čtyřleté!!!) naštvaný několik hodin a třeba se s ním nebavit. Vždyť je to proboha jen malej prcek, za hodinu už možná neví, o co šlo a vidí jen nakrknutou mámu
Já tohle bytostně nesnáším…a jen za to, že „neposlouchá na hřišti“ no to už vůbec.
Když malej něco vyvede, tak mu to povětšinou vysvětlím celkem v klidu, jednou za čas mi rupnou nervy, tak zařvu, na zadek dostane ještě výjmečněji. Jako vždyť jsou to jen věci! Tím spíš, když si zničí svoje věci. Zahudruju, společně to uklidíme a je to, viditelné naštvání mi málokdy vydrží déle než pár minut, maximálně si dojdu na uklidňující cigaretu. Když jde o něco výjmečného, tak mi to ještě hlavou bleskne i později, ale rozhodně to nedávám sežrat tomu čtyřleťákovi ![]()
@Kry5t0fek Tak nemluvení je přísný trest, o tom žádná. Pár facek spíš naštve v tu chvíli, rvaní vadí většinou od otce, kdy má člověk takový instinktivní strach.
Ale strach z odmítnutí matkou je jedna z největších hrozeb vůbec (odmítnuté mládě vždycky zemře), takže zabrnkat na tuhle archetypální strunu většinou funguje, dokud je dítě ještě trochu dítětem.
@Bábrdl píše:
Ale strach z odmítnutí matkou je jedna z největších hrozeb vůbec (odmítnuté mládě vždycky zemře), takže zabrnkat na tuhle archetypální strunu většinou funguje, dokud je dítě ještě trochu dítětem.
funguje, ale právě proto, že jde o „archetypální strunu“ (super výraz
), tak pro mě je takové jednání vůči dítěti týráním…
Moje máma mi tohle dělala co pamatuju a bylo to strašlivý.
Když potřebuju dítě potrestat, chci ho postrestat, nikoliv mučit.
@inkakřivák píše:
My máme decka nalevny pijí furt tak to neresime + když vidí mě furt pojídat ovoce tak chtějí taky a jsou polevkovi. Takže zavodnění musí být dost.
Taky to nechavam na nich. Mají každý na kredenci flasku od jupika nebo na stole na svem miste, kde sedi sklenku/hrnek.
Ale oni, jak je prázdno hned hlasi, že chtějí pití doplnit, nenechají se osidit. Nejstarší už si sama doplní vodu.
Jediné co nesnáším nuceni do teplého čaje. To delavaji prarodiče. Pokud si ho nevypiji teplý smůla bude studený nebo řeknou ať to dam do mikrovlnky, že na ni ani jeden nedosáhne.
Ale někdo má asi i min pijící děti.