Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dítě se ve školce rozmluvilo a dokáže tam být bez plen. Pouze tam.
A i když už umí mluvit, vztekající scény se nám přesto nevyhnou. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna s autismem, v červenci měl 4. narozeniny a stále nemluví. Celý den pořád jen brblá tou svou řečí, když pláče nebo kňourá tak opakuje mama mama. Ale že by opakoval slova po mě to ne. Někdy se snaží, otvírá pusu ale nejde mu to. Umí napodobit jen některé zvuky. Budeme chodit na logopedii ale stejně si myslím že to moc nepomůže, jelikož má i ADHD a nedokáže se soustředit ani na 5 minut. Bere kapky, které předepsal psychiatr a pomohly k tomu aby aspoň trochu více vnímal. Rozhodně je rozumější, přemýšlí nad věcmi a více chápe. Stále ale nosí plenky a má pořád stejné návyky.
Zajímalo by mě, jestli to měl někdo s autistou podobně a pak nakonec třeba začal mluvit. Myslím si že by to někdy mohlo přijít když se snaží sám pro sebe povídat, ale jsem z toho zoufalá. Bez mluvení se s ním nedá nijak domluvit a pak z toho vznikají hrozné vztekací scény které já už pomalu nezvládám. Teď čekáme jestli ho přijmou do speciální školky kde by měl svého asistenta, možná by tam něco mohl pochytit od ostatních dětí. To je moje jediná naděje, že se možná tam něco konečně naučí a bude samostatnější. Já už jsem s ním 4 roky doma a starám se o něj nonstop jako o batole.
Je tedy nějaká šance?
Jasně, že je šance, že se rozmluví ![]()
Tu logopedii vůbec neodkládej! Ale vyberte si někoho, kdo má s autíkama zkušenosti. Ono to není jen o mluvení a práci u stolečku. My jsme po první návštěvě jen ťukali na tvářičky a na pusu + vyplazení jazyka - Toť vše.
Máte v okolí nějaké centrum pro autíky? Chodíte někam na kroužky?
@kavenka Aha, vůbec nevím jak to tam chodí, snad to nějak budeme zvládat ![]()
Na kroužky s ním nikam nechodím, někdy jdeme do herny pro děti ale jakmile vidí více dětí pohromadě tak vyšiluje, je raději sám. To samé i na hřištích… Doteď měl problém s cizím prostředím, šli jsme třeba na jinou poštu, do jiného obchodu a z toho se úplně hroutil. Takže jsem se takovým věcem vyhýbala. Možná zkusím nějaký kroužek ale bojím se jak budou reagovat ostatní s normálními dětmi. Někdy na mě blbě koukají i na hřišti když syn začne skákat, plácat rukami a do toho pištět ![]()
Centrum tady je, jen musím počkat jestli nás tam vezmou.. V jedné speciální školce nás už odmítli protože moc neumí spolupracovat
doporučili nás jinam tak doufám že to vyjde..
@Anonymní píše:
@kavenka Aha, vůbec nevím jak to tam chodí, snad to nějak budeme zvládat
Na kroužky s ním nikam nechodím, někdy jdeme do herny pro děti ale jakmile vidí více dětí pohromadě tak vyšiluje, je raději sám. To samé i na hřištích… Doteď měl problém s cizím prostředím, šli jsme třeba na jinou poštu, do jiného obchodu a z toho se úplně hroutil. Takže jsem se takovým věcem vyhýbala. Možná zkusím nějaký kroužek ale bojím se jak budou reagovat ostatní s normálními dětmi. Někdy na mě blbě koukají i na hřišti když syn začne skákat, plácat rukami a do toho pištět
Centrum tady je, jen musím počkat jestli nás tam vezmou.. V jedné speciální školce nás už odmítli protože moc neumí spolupracovatdoporučili nás jinam tak doufám že to vyjde..
Jak tě mohli ve speciální školce odmítnout pro nespolupráci? Vždyť ty školky už rovnou počítají s tím, že tam budou i těžce nespolupracující děti. Budou je muset přebalovat, krmit. Budou nepohybliví…
Z vlastní zkušenosti je dobré jít na kroužky pod záštitou nějaké společnosti. My chodíme na kroužky. Jsou tam zdravé děti, ale vzhledem k tomu, že je tu i rána péče, tak se to dá zvládat. Kdyby něco pošlou lektorkám asistentku na výpomoc.
@Alexandria Nixia píše:
Jak tě mohli ve speciální školce odmítnout pro nespolupráci? Vždyť ty školky už rovnou počítají s tím, že tam budou i těžce nespolupracující děti. Budou je muset přebalovat, krmit. Budou nepohybliví…Z vlastní zkušenosti je dobré jít na kroužky pod záštitou nějaké společnosti. My chodíme na kroužky. Jsou tam zdravé děti, ale vzhledem k tomu, že je tu i rána péče, tak se to dá zvládat. Kdyby něco pošlou lektorkám asistentku na výpomoc.
No všechny evidentně ne, některé jsou třeba přednostně zaměřené na děti s jiným druhem postižení, třeba smyslovým. Nebo nemají vhodnou stavební úpravu či dostatek personálu, aby takovou péči zajistili. Nemyslím si, že všechny speciální školky jedou podle stejného mustru. ![]()
@lucad77 píše:
No všechny evidentně ne, některé jsou třeba přednostně zaměřené na děti s jiným druhem postižení, třeba smyslovým. Nebo nemají vhodnou stavební úpravu či dostatek personálu, aby takovou péči zajistili. Nemyslím si, že všechny speciální školky jedou podle stejného mustru.
Já ti nevím. Moje dítě je ve speciální školce přímo pro autisty. Takže jsem se nesetkala s tím, že by školka neměla personál, nebo vhodně zařízené prostory. Pokud paní hlásila své dítě do podobné školky ![]()
@Alexandria Nixia píše:
Já ti nevím. Moje dítě je ve speciální školce přímo pro autisty. Takže jsem se nesetkala s tím, že by školka neměla personál, nebo vhodně zařízené prostory. Pokud paní hlásila své dítě do podobné školky
Tak ona nepsala o školce přímo pro autisty. Ty nejsou vždy v dosahu, někdy je ta opravdu vhodná speciální školka třeba jediná široko, daleko a musí se pohledat. ![]()
Mám stejně starého autistu a na zázrak už nečekám, komunikuje trochu přes kartičky a začíná se teď učit znakovat, což zatím kvůli slabé schopnosti napodoby i horší motorice moc nejde, ale vidím v tom cestu. Když nedáme dětem komunikační nástroj, budou brzy nutně frustrovane
Pracuji ve speciální škole přímo s autisty a snad vás trošku povzbudím, že alespoň trochu se nám podaří nakonec rozmluvit většinu dětí… budete-li mít štěstí na dobrého pedagoga, určitě je pořád naděje…pro začátek můžete zkusit začít používat např komunikační deník. Nevadí, že zatím ještě nebude umět říct ta slova nahlas, ale bude si i tak moci říct, co by chtěl, rozloučit se apod a když to s ním budete opakovat důsledně a vytrvale, jistě vás výsledky potěší ( děti na to reaguji velmi dobře)
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna s autismem, v červenci měl 4. narozeniny a stále nemluví. Celý den pořád jen brblá tou svou řečí, když pláče nebo kňourá tak opakuje mama mama. Ale že by opakoval slova po mě to ne. Někdy se snaží, otvírá pusu ale nejde mu to. Umí napodobit jen některé zvuky. Budeme chodit na logopedii ale stejně si myslím že to moc nepomůže, jelikož má i ADHD a nedokáže se soustředit ani na 5 minut. Bere kapky, které předepsal psychiatr a pomohly k tomu aby aspoň trochu více vnímal. Rozhodně je rozumější, přemýšlí nad věcmi a více chápe. Stále ale nosí plenky a má pořád stejné návyky.
Zajímalo by mě, jestli to měl někdo s autistou podobně a pak nakonec třeba začal mluvit. Myslím si že by to někdy mohlo přijít když se snaží sám pro sebe povídat, ale jsem z toho zoufalá. Bez mluvení se s ním nedá nijak domluvit a pak z toho vznikají hrozné vztekací scény které já už pomalu nezvládám. Teď čekáme jestli ho přijmou do speciální školky kde by měl svého asistenta, možná by tam něco mohl pochytit od ostatních dětí. To je moje jediná naděje, že se možná tam něco konečně naučí a bude samostatnější. Já už jsem s ním 4 roky doma a starám se o něj nonstop jako o batole.
Je tedy nějaká šance?
Moje dcera s autismem má 27 let a není schopná komunikovat, přitom mluvit umí, používá
hlavně opožděnou echolálii.
Ani speciální školka, škola zaměřená na autisty ti nezaručí že v budoucnu tyto obtíže prolomí a tvé dítě bude komunikovat.
Nicméně záleží na tom jestli nemá přidruženou mentální retardaci nebo ADHD protože tohle všechno autismus ještě více zhoršuje. Že se tvé dítě vzteká protože se nedomluví je úplně běžný, kor když bude ve školce nebo ve škole kde s ním bude plno cizích lidí( každý se k němu bude chovat trochu jinak, že) všude plno změn, to potom budou ještě větší stresy než když si s ním v pohodičce doma. Nikdy jsem nechodila s dcerou po venku v takovém napětí jako v období povinné školní docházky.
Aneb jak jsem trefně poznamenala, chodit venku s autisty to je jako chodit po minovém poli, nikdy nevíte kdy vybouchnou. ![]()
Mame stejne stare syny. Ten muj take mluveni mizerie, take PAS a ADHD. Pleny uz rok nemá, uz neodmita hrnky, lahve, s jídlem je to horší. Do školky ho vzit reditelka nechtěla, ac to SPC doporucili. Proste ji vadi dite s AP. Pry by kvůli klukovi musela odmitnout dve zdrave deti ![]()
Moc dobre vim, jak se cítíš. My pristi mesic jdeme na ergoterapii a ke spec. logopedii. chtelo by to detsky kolektiv, ale vsude je plno
tak snad to trochu pomuze.
Drzim ti palce, at se to trochu posune.
@Anonymní píše:
Je tedy nějaká šance?
Ahoj jak na tom jste nyní prosím?
Je tedy nějaká šance?