Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jannina1 píše:
Proč by ho tam otec nemohl zavést a být tam s ním?
protože s tím matka nesouhlasí..
@Marilyn.M píše:
tak to je nána, na tom je vidět, že jí o dítě vůbec nejde ![]()
@Marilyn.M píše:
Z textu to tak uplně nevyplývá. Zakladatelka píše, že většinu zápasů bude muset syn vynechávat. To se možná matce nelíbí.
Ale vždy je to o dohodě. Pokud mají příští měsíc soud, ten to rozhodne.Ale je škoda, any ho tam otec nevozil.
@Anonymní píše:
Prosím o radu kdo se s tím setkal… Manžel má vídat syna z 1. manželství kromě jiného každý víkend ob týden, tj. 2 x do měsíce. Synovi bude osm a už druhým rokem hraje hokej, co mu vybrala matka. (Na jeho zájm. aktitu mj. také vyvolala řízení o zvýšení výživného, manžel doposud platí 3.100,–). Každou neděli mají zápasy. Buď jsou v Praze nebo mimo ní. Manžel bydlí 120 km od bydliště syna, takže každý pátek pro něj dojíždí, a ochuzení styku se synem o neděle se mu nelíbí, a to ani našem dětem (sestrám syna). Na OSPODu matce řekli, že syn bude muset nějaké turnaje v neděli vynechávat, matka odsouhasila, dnes však do telefonu řekla, že ctí zájmy svého syna a prostě ho manželovi ke styku nevydá, pouze až o tom rozhodne soud (ten mají 14.10.2015). Na OSPODu do zápisu se však dohodli na pravidelném styku 1 x za 14 dní. Trenér syna se manželovi vyjádřil, že když syn jeden dva zápasy v měsíci vynechá, nic se neděje. S matkou není domluva, manžel navrhoval, že by syna na zápas někdy v neděli vozil, ona odmítá, chce ho úplně vyšachovat ze všeho. Máte někdo zkušenost se zněním návrhu rozsudku a zohledněním zájmové aktivit dítěte? P. S. Už sem zakládala ohledně problematické matky téma https://www.emimino.cz/…rankovani/4/
@jannina1 mě to tady docela přijde jasně napsané ![]()
Zakladatelko četla jsem minulou diskuzi a je strašné, jak matka zneužívá svého syna na vyřizování si účtů s tvým manželem nebo dokazování si vlastní důležitosti. Jak Vám dopadlo to svěření do trvalé péče? Je vidět, že s matkou se na ničem rozumně nedohodnete a je nutné všechno řešit přes úřady. Držím palce ať všechno dobře dopadne.
Taky jsem to tam vyčetla jasně.
Prostě zkusila to s tím že vynechávat by neměl. Fajn, otec bude vozit. Ani to nejde, protože matka nechce. Další možnost není a je v pasti, protože jen to, že nechce, protože prostě proto, není důvod.
@Marilyn.M
No píše, že se trenér vyjádřil, že když jeden, dva zápasy vynechá, nic se neděje. Takže si to zřejmě otec zjišťoval a plánoval, že ho tam vozit nebude.
Otcovo vyjádření, že ho tam bude NEKDY vozit -může znamenat jednou za půl roku. V tom případě bych matku chápala.
Ale bude soud a ten to stejně rozhodne, matka i otec se tím budou muset řídit, takže tahle diskuze je celkem zbytečná.
@Senaida píše:
@sagina jenze to dle vseho matka odmìtá.
no, ale pokud má být tou dobou s dítětem otec, tak je celkem jedno, jestli se to matce líbí nebo nelíbí, že s ním je otec na zápase ![]()
nemluvě tedy o tom, že pokud jde o zápasy, tak tam snad má přístup i veřejnost, takže pokud otec nemá zákaz přiblížení se k dítěti, tak by teoreticky neměl být ani problém, pokud na zápas přijde povzbudit i mimo své dny a matka s tím nic nenadělá ![]()
@jannina1 píše:
@Marilyn.M
No píše, že se trenér vyjádřil, že když jeden, dva zápasy vynechá, nic se neděje. Takže si to zřejmě otec zjišťoval a plánoval, že ho tam vozit nebude.Otcovo vyjádření, že ho tam bude NEKDY vozit -může znamenat jednou za půl roku.
no já to právě z napsaného taky tak pochopila - že otec ho tam nehodlá vozit pravidelně, ale jenom tak sem tam občas. pak mi přijde celkem pochopitelné, že se to matce nelíbí
jako já sama bych nebyla nijak odvázaná, kdyby si děti vybraly nějaký sport na podobné úrovni, kterému je potřeba se fakt hodně věnovat (alespoň co vidím u kamarádek, tak tréninky a zápasy zaberou spoustu času) - na druhou stranu když už by si ho vybraly, tak by se mi taky nelíbilo, že ho flákaj a buď se ho účastní nebo neúčstní.
Všem děkuju za reakce, nebyla jsem u PC, tak reaguju až teď. Úvodní příspěvek jsem psala formulovaný bez detailů. Manžel navrhl, že by 1× měsíčně syna vozil a 1× by vynechal. Tj. ze čtyř nedělních zápasů v měsíci by vynechal jeden a k tomu se trenér vyjádřil, že to vůbec nevadí. Jde proboha o zájmovou aktivitu osmiletého dítěte, ne o profesionálního sportovce. Navíc je to nadřazené „všemu“, když manžel syna má, tak jakožto zedník s ním dělá spoustu manuálních prací, kutí, opravují, vyrábějí si ze dřeva nástroje a to syna taky hrozně baví, furt se ptá po zadání práce a kdy budou pracovat
To je taky zájmová aktivita, ne?, navíc mu bude i do života užitečná. Ochuzením bylo míněno, že kdyby to dopadlo tak, že by ho prostě neděle nemohl mít (na styk) a pak taky tak, že když je u nás, má tady dvě ségry, se kterýma se mají hodně rádi. Ta mladší je teda jen 15ti měsíční, ale on jí miluje, např. i tak, že když jsme byli na výletě a jedli venku, bránil jí sám od sebe jako rytíř vlastním tělem před vosama
Tenhle vztah k sestrám se matce ještě nepodařilo nahlodat, ale dělá všechno proto. To samé k otci-manželovi. Chtěla by, aby se vůbec o syna nezajímal, aby ho vymazala z jeho života. Navíc je čím dál tím víc arogantní, s oporou v institucích a pravidlech.
Dohoda s ní není možná, doposud manžel pouze ustupoval a řídil se jejími direktivami: „syna si vyzvedneš tehdy a tehdy, syna přivezeš tehdy a tehdy…“
Edit admin 27.9.2015 - citlivé údaje
A zatím ačkoli jí i OSPOD tuto informaci vyvrátil, chová se tak stále a stále jí to prochází. Dnes manželovi na sociálce řekli, že je „hloupý“, že má styk vymáhat. Ale to znamená naběhnout do Prahy s policajtama, totálně vystresovat syna a pak celý víkend řešit její výhrůžky. To jsem ale odbočila. A pro upřesnění - Dítě je v péči matky, když se rozváděli, byl ještě batole, takže byl pochopitelně svěřen matce, o styku zatím rozsudek nemají, jen návrh otce o kterém bude soud, mají pouze dohodu na OSPODu o styku pravidelně 1×14 dní + prázdniny.
To jsem tedy opravdu odbočila - potřebujeme přeformulovat návrh rozsudku pro nadcházející soud, aby zohledňoval i zájmovou aktivitu syna, ale ne nepřiměřeně poškozoval otce, sestry a syna na právech se vídat aspoň jeden celý víkend.
@andelka83 píše:
@Tiger-lily … A nějaké že matka nechce bych neřešila. Pokud lze skloubit víkend u otce jednou za 14 dní a zápas, tak není jediný důvod to sabotovat.
Matka to ale sabotuje, nevyda syna, nevyda ho dokonce ani jen na patek, sobotu s oduvodnenim, ze ma v nedeli zapas; na pripomenuti, ze odsouhlasili do zapisu na OSPODu styk 1×4 dni nereflektuje, na pozadavek, at syna vyda i se sportovnim vybavenim, ze ho manzel doveze taky nereflektuje; socialka manzelovi k tomu rekla jen ze ji ma pripomenout tu dohodu 1×14 dni…, to je vse. V tehle fazi se nikde manzel nemuze domoct pomoci, a matka je jak tank. Valcuje vse kolem s neuveritelnou aroganci a egoismem. Vsichni jsou na ni kratci, bude se zrejme cekat az do soudu, nebo by musel manzel na policii a to nechce kluka stresovat.