Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No a co kluk? já tu akorát četla, že trenérovi vynechání nevadí, otec tam kluka vozit nechce - a co chce ten kluk? jak už tu někdo psal, pokud bude vynechávat, může se mu stát, že se s ním nebude počítat do důležitých zápasů, klukovi to nevadí? přijde mi, že se ho na jeho názor nikdo neptal, protože kdyby tam nechtěl, nejspíš by to macecha taky dostatečně zdůraznila, když se v tom tak patlá
fakt je takový problém respektovat dítě a jeho zájmy? jinak pokud tam kluk nechce, dá se u soudu na tom stavět. stejně tak na tom ovšem nejspíš bude stavět matka, pokud tam kluk chodit chce.
Ono se totiž musí položit proti sobě zájmy dítěte sportovní, a zájem dítěte vídat se s oběma rodiči. Pokud to matka staví tak že kluk má zápas každý víkend, a proto už žádný víkend není žádoucí aby si ho otec bral, tak takhle to přece nejde. Musí se to domluvit nějak, aby se tam vešla i péče otce, i když třeba způsobem, že jeden den s ním stráví na zápase. Ale nelze otci upirat dobu jeho péče s tím, že dítě má sport, zájmový kroužek..
Kdyby zmeškal jeden zápas za měsíc, měsíc a půl..stalo by se toho tolik? I jiné děti asi občas nebudou, můžou mít jinou akci, být nemocní nebo tak. Nebo jeho nasazování do zápasů závisí na 100% účasti?
@andelka83 píše:
Ono se totiž musí položit proti sobě zájmy dítěte sportovní, a zájem dítěte vídat se s oběma rodiči. Pokud to matka staví tak že kluk má zápas každý víkend, a proto už žádný víkend není žádoucí aby si ho otec bral, tak takhle to přece nejde.
no to samozřejmě nejde. ale dítě nemá zápas celý víkend a na zápas taky pravděpodobně jezdí s rodiči. takže vídání se s otcem nic nebrání, naopak je žádoucí, aby si otec na zápase plnil své rodičovské povinnosti vůči dítěti ![]()
@andelka83 ad vynechávání zápasů nevím, fakt mi děti kolektivní sport nedělaly, ale co říkaly moje kamarádky, tak ty poctivě jezdí. respektive děti jezdí, ne vždy s rodiči, střídají se s ostatními rodiči a kdo zrovna jede, bere i ostatní. ale zase o tom by si snad mělo rozhodnout to dítě, ne? ono ten sport dělá, ono při zápase „nechá kamarády ve štychu“ a ponese si důsledky, ono si musí rozhodnout, jestli o nic nejde, nebo sice jde, ale neděle v nové rodině táty mu za vynechání stojí nebo jestli vynechávat nechce ![]()
@sagina píše:
no to samozřejmě nejde. ale dítě nemá zápas celý víkend a na zápas taky pravděpodobně jezdí s rodiči. takže vídání se s otcem nic nebrání, naopak je žádoucí, aby si otec na zápase plnil své rodičovské povinnosti vůči dítěti
Souhlas. Tady je problem, že tohle matka nechce, a existence zápasu je záminka nedat dítě na celý víkend. Ne že nebrání nic, brání ona.
@sagina píše:
@andelka83 ad vynechávání zápasů nevím, fakt mi děti kolektivní sport nedělaly, ale co říkaly moje kamarádky, tak ty poctivě jezdí. respektive děti jezdí, ne vždy s rodiči, střídají se s ostatními rodiči a kdo zrovna jede, bere i ostatní. ale zase o tom by si snad mělo rozhodnout to dítě, ne? ono ten sport dělá, ono při zápase „nechá kamarády ve štychu“ a ponese si důsledky, ono si musí rozhodnout, jestli o nic nejde, nebo sice jde, ale neděle v nové rodině táty mu za vynechání stojí nebo jestli vynechávat nechce
To jo. Ono kdyby se dodržovaly ty dva víkendy v měsíci u otce, tak snad i kdyby byl zápas každou neděli, tak by to šlo, mohl by jet otec, nebo všichni..podle možností.
Je to nějaké zmatené. Je teda nějaký stávající rozsudek nebo není nic, jen ta dohoda?
@Anonymní píše:
Právníka máme ohledne vyzivneho, i napsal matce dopis, vc. vyzvy k umozneni styku, ale matka si dopis nevyzvedla. Pravnik si bere za ukon 1.300 kč a to jen za formulaci, co potrebujeme, davat zrovna nechceme, az kdyz nebude zbyti a nepodari se nam to zformulovat svepomoci.
Zrovna tohle bych nechala na právníkovi. Napíše tu formulaci líp než my všichni dohromady. Hrajete poměrně o dost. Tady bych korunu pustila.
@sagina píše:
no to samozřejmě nejde. ale dítě nemá zápas celý víkend a na zápas taky pravděpodobně jezdí s rodiči. takže vídání se s otcem nic nebrání, naopak je žádoucí, aby si otec na zápase plnil své rodičovské povinnosti vůči dítěti
Zakladatelka psala, že matka si nepřeje, aby otec dítě na zápasy vozil.
@Kobea píše:Proč už nemáte styk dávno vyřešený u soudu? To nemůžu pochopit. Zvlášť když už dávno víte, jak je blbá
.
Nejaky styk vzdycky byl, rada excesu nedam, nedam, nedam, a pak najednou takova „milost“ jako napr. ze byl u nas syn 3 tydny. Zhorsuje se to posledni rok dva, od te doby, co se manzel odmital jen tupe prizpusobovat jejim direktivam, tj. dokud jsme nemeli deti nebo byly jeste hodne male a taky od doby, co bydlime 120 km daleko a je tu ten nemocny otec, je jeste vic potreba, aby styk byl pravidelny a my si mohli delat plany. Ona totiz „dohoda“ v jejim pojeti byl prikazni styl „pro R. si dojedes tehdy a tehdy, privezes tehdy a tehdy, tam a tam“, coz neni dohoda.
Psala si, ze posles rozsudek o styku, ktery ti soud schvalil, napisu zpravu, dekuju.
@Kobea píše:
Zakladatelka psala, že matka si nepřeje, aby otec dítě na zápasy vozil.
hele, já nevím. já zakladatelku pochopila tak, že si matka nepřeje, aby dítě zápasy vynechávalo
tedy aby ho otec vozil jenom někdy. ono konečně i to, že mu dítě nechce dávat, může být proto, že otec předem prohlásil, že dítě na zápas nedoveze, ale (třeba) dítě na ten zápas chce, tak ho matka pro jistotu nechce pustit vůbec, aby byla jistota, že na ten zápas dítě bude moct, že ho otec prostě nenechá u sebe a na zápas nedá
jako ne že bych s tímhle souhlasila, ale sama jsem se ocitla v situaci, kdy si otec přál kroužek, kluk ne a na mně bylo z toho nějak vybruslit, aby mi kluk doma neřval, že nikam nechce a že ho to tam nebaví, ale zároveň aby exmanžel neměl kecy, že schválně nechci klukovi dopřát kroužek, který mu on v dobré víře vymyslel, protože kluk před tátou takové scény nedělal a vedoucí byli slušní a rozhodně na rovinu neřekli „toho spratka už tu nechceme ani vidět“, ovšem na zabaleně pronášené stížnosti otec neslyšel ![]()
@Jana206 píše:
Diskuzi jsem četla jen zběžně, ale vezmu to z jiné stránky, půjdu proti proudu.…
Já tu matku chápu. Spíš bych to viděla tak, aby se přizpůsobil otec a syna na ty zápasy vozil nebo se styk řešil jiným způsobem. V dnešní době, kdy děti hodně sedí u počítačů nebo se poflakují od ničeho k ničemu a dělají binec na ulici, je fajn, když nějaké dítě něco dělá. A pokud je výrazně nadaný, proč mu v tom bránit.… Z pozice toho hokeje. Hokej hraje kamarád syna,soused.Ten proto musí obětovat půlku prázdnin, v srpnu jim začíná trénink, takže tábor a babičky musí zvládnout během července. Tréninky má ještě intenzivnější než můj syn, jít na ně musí a na závody taky jezdí. Jinak by s ním počítali jen jako se záložníkem. Ale podstata je, že ho to baví.
Tady je důležité, aby si to vyřešili synův otec a matka. A chlapec by taky mohl vyjádřit svůj názor, jestli ho to baví, kam chce raději jezdit na víkend - k tátovi nebo na závody. Chápu, že pokud otec nebydlí v dojezdové vzdálenosti, tak může být problém, ale na druhou stranu, vše jde vyřešit k všeobecné spokojenosti.Syn ani jeho kamarád hokejista nemívají závody každý týden, tak pokud otec bydlí dál, tak prostě syna předat na ten víkend, kdy by měl být doma.Tak bych to asi řešila já, když se do toho vžiju. I za cenu, že dítě bude volný víkend u otce a se mnou ten, který je narušen závody. Ale podmínkou je, aby ten chlapec měl ke sportu takový vztah, jako můj syn.
Vím, že ty, které to nezažily, tak možná odsoudí. Ale nevidím v tom nutně schválnost matky.
Díky za názor z druhé strany. Jen je to u vás asi trochu jinak, jednak synova aktivita zřejmě nejde proti už tak omezenému styku otce a sester. Dále nejde o závodní úroveň, minulý rok to dělal jako kroužek při ZŠ, letos už v Sokolu. Zápasy mají prakticky každou neděli, a trenér doslova řekl: „můžu Vás ujistit, že vynechání jednoho dvou zápasů do měsíce syna nijak nepoškodí“. To jsou nějaké dobrovolné turnaje, nikdy se dopředu neví, kolik družstev se přihlásí. Tento víkend to bylo např. v Plzni, což je od nás 210 km. Za další v tomhle režimu nevrcholového sportu, proč to má být nadřazené styku s otcem a širší rodinou? A ujišťuju, že otec jakožto výrazně manuálně zručný typ u počítače nesedí a se synem kutí a pracuje, a jeho to opravdu baví. To je „horší“ zájmová aktivita? Že nebude syn nemehlo a řadu věcí si bude umět udělat rukama a bude znát nástroje? (Sama vím, jako to má obrovskou výhodu, mít doma manuálně zručného chlapa, udělá a opraví strašně moc). U toho je syn na čerstvém vzduchu, na zahradě, s tátou a ségrama.
No a trenér o něm řekl, že je v tom hokeji průměrný svému věku, takže výrazné nadání zřejmě nebude. Prostě je na tom stejně jako jeho vrstevníci, což je statisticky očekávatelné ![]()
To je jedna část problému, který mě osobně nedává moc smysl - absolutní přizpůsobení se momentální zájm. aktivitě na úkor styku. A druhý aspekt je zde ten postoj matky. Samostatná kapitola.
@Tiger-lily píše:
Je to nějaké zmatené. Je teda nějaký stávající rozsudek nebo není nic, jen ta dohoda?
Ja myslim, ze jsem to vsechno napsala. Zatim jen dohoda na OSPOD, kterou matka nedodrzuje. A navrh o styku podany k soudu. Ktery je potreba preformulovat, aby zohlednil tu zajmovou aktivitu ditete.
Právníka máme ohledne vyzivneho, i napsal matce dopis, vc. vyzvy k umozneni styku, ale matka si dopis nevyzvedla. Pravnik si bere za ukon 1.300 kč a to jen za formulaci, co potrebujeme, davat zrovna nechceme, az kdyz nebude zbyti a nepodari se nam to zformulovat svepomoci.