Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dnes jsem dostala vynadáno za to, že mám hlučné děti. Dost mě to trápí, tak zakládám téma a zajímalo by mě, jestli se to někomu z vás stalo také, případně jak to děláte, aby se to nestávalo.
Jak to bylo u nás: mám 2 kluky, starší má 4, mladší 2 roky. S mladším bereme toho staršího na plavání, tam na něj čekáme, pak si dáme svačinu a jdeme. Je to v takovém centru, kde jsou i masáže a posilovna, potkávají se tam tedy rodiče s malými dětmi a dospělí, kteří jdou třeba na masáž. Starší syn má dnes špatnou náladu a moc nespolupracuje, mladší je v pohodě, ale je hodně hlučný a dost běhá a mluví nahlas. Po plavání jsme si sedli ke stolu, starší se dožadoval svačiny a mladší seděl na židli a hlasitě žvatlal a rozhazoval papíry na stole. Bylo to jen pár minut, než jsem jim vyndala jídlo, nicméně hluční určitě byli. No, a než jsem jim to jídlo stačila dát, pán od vedlejšího stolu mi vynadal, proč si ty děti nedokážu ztišit a že ta dnešní výchova je hrozná. Tomu 4 letému už stačí připomenout, ať mluví potichu, ale ten (čerstvě) 2 letý je opravdu hlučný a plný energie a mám pocit, že s tím zatím moc neudělám. Navíc to je místo, kde lítá a křičí spoustu dětí, třeba do normální restaurace bych je kvůli hluku sama nebrala a když jdeme s manželem a 2letý moc křičí, beru ho vždy hned ven.
No, cítím se dost hrozně, tak mě zajímá názor ostatních.
Nějak mě ten příspěvek vyskočil pod oči, bych se vyprdla na špatně naladěného pána, který zřejmě nemá doma vnoučata… dejte si kafčo, nohy na stůl a radujte se, že máte hlučné a zdravé děti, kteří neskáčou podle toho kdo jak má kolem náladu
![]()
Jak jsem viděla nadpis tématu, myslela jsem, že jsi se mnou jela dneska autobusem.. jezdime všude autem, ale dneska jsem měla dost času, udělali jsme si vylet oblibenym busem a obe decka sladene zpivaly wheel on the bus, celou cestu, jak pres megafon..
.. bud v klidu..
Jééé, nic si z dědka nedělej, aby se nezbláznil, dva kluci 4 a 2roky, jo…to je podle mě úplně normal…
Tak jsou to deti a ty jsou bohuzel nekdy i hlucne..s tim asi nic u dvouleteho neudelas, rozhodne ani nemam pocit ze by byly rozmzalene, ty sama priznavas ze mensi je hlucny a nikam ho neber to je podle me dobry pristup, osobne mam dite, ale sama nesnasim kdyz jsem napr, v restauraci a deti se tam chovaji dosti hlucne-tase se ale vestinou jedna bohuzel o starsi deti, u dvouleteho bych to jeste brala v poho. Takze pana bych mozna poslala slusne nekam, prece to dite neuvazes venku jen pro to ze je trochu hlucny..a navic rikas ze tam chodi deti tak to se musi cekat ze zam bude rachot
![]()
Rodice vse bezne vidi skrze ruzove bryle, faktem je ze otravni dokazi byt velci i mali stejne, jen ty male je treba vice usmernovat a hlidat… Dost mozna mel ten nerudnej dedek pravdu… Mozna ne, vis asi sama nejlepe…
Já pokud jsem nebyla na místě, které je určeno pouze po děti a kde je předpokládána větší hlučnost, tak jsem napomínala okamžitě.
A ano vadí mi, když někdo nejeví snahu dítě napomenout a uklidnit okamžitě.
Ono se to sice někdy mine účinkem, ale když vidím snahu, tak to ocením.
Pán měl asi pocit, že jsi ten typ člověka, který si myslí, že hlučnost dětí musí všichni tolerovat ve velmi vysoké míře.
Já ten pocit z tvého příspěvku úplně nemám, jen jsi neodhadla situaci, několik minut může být docela dost, když jsi na místě, kde to v naší zemi není tolerováno.
Příspěvek upraven 11.09.15 v 16:26
@Vendy31 kašli na něj, deti jsou hlucne, tohle by mi vadilo v klasicke restauraci, ale takhle ne
taky jsem tuhle měla problém s paní v čekárně u dětského lékaře, bylo tam pouze jedno houpadlo a syn se houpal a u toho si hlasitěji zpíval, fakt žádný drama, tak jsem mu říkala ať se ztiší, tak vždycky na chvilku ztlumil a pak zase začal, ale byla jsem ráda, že po hodině čekání tam nerval ze chce pryč
na toto konto me tam sjela pani, ať si to dite laskave ztisim, potřebovala klid na cumeni do mobilu
zeptala jsem se, jestli mu mám dát roubík, tak zmlkla. Normalni člověk te za takovouhle blbost fakt nesjede. ![]()
Nic si z toho nedelej, pracujes na tom, na starsim vidis vysledek, pan zrejme mel spatnou naladu stejne jako tvuj syn a potreboval si na nekom zchladit zahu
@Vendy31 také mám hlučné děti,
já si spíš myslím, že Ti starší zapomínají, že jejich děti byly taky hlučné ![]()
Jako děti umí být hlučné. Chápu, že některé jsou v tomto ohledu náročnější. Ale to, že to chápu a soucítím občas i s matkou neznamená, že mi to nevadí. Vadí mi to a ne málo. Typická situace z MHD, dítě v kočáru si může vyřvat plíce a maminka si vesele ťuká smsky…
Děti jsou jako prdy… člověk snese jen ty vlastní. Děti prostě hlučí… a někoho to prostě může obtěžovat
.
@Sany80s píše:
Já pokud jsem nebyla na místě, které je určeno pouze po děti a kde je předpokládána větší hlučnost, tak jsem napomínala okamžitě.
A ano vadí mi, když někdo nejeví snahu dítě napomenout a uklidnit okamžitě.
Ono se to sice někdy mine účinkem, ale když vidím snahu, tak to ocením.
Pán měl asi pocit, že jsi ten typ člověka, který si myslí, že hlučnost dětí musí všichni tolerovat ve velmi vysoké míře.
Já ten pocit z tvého příspěvku úplně nemám, jen jsi neodhadla situaci, několik minut může být docela dost, když jsi na místě, kde to v naší zemi není tolerováno.Příspěvek upraven 11.09.15 v 16:26
Naprostý souhlas ![]()
Ani nevite jak se v mhd tresu, aby mi dite nervalo
. Deti proste hlucne jsou, ale sama to snasim spatne od vlastniho natoz od cizich. Nejvic utrpny to je v letadle, ale s tim nic nenadelame. Zase nechci, aby bylo dite jak opice, ktera mluvi jen na povel