Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jestli ho plácneš, když plácne tebe nebo kopneš, když tě kopne (to je tedy mazec!), tak je to pro něj normální model chování mezi lidmi. Omezte násilí hlavně z vaší strany. Píšeš, že dětem neubližuje, zřejmě ani ony neubližují jemu.
Ja na placani nejsem, jednak teoreticky mi prijde, ze nema smysl placat a u toho rikat, za placat se nesmi. a pak ja jsem dite parkrat pleskla (nervy, no) a vzdycky to bylo jeste horsi a nikam to nevedlo.
spis bych poradila zpacifikovat fyzicky, ale nenasilne (chytnout ruce k telu nebo pridrzet nohy - co je zrovna treba) a trestat odchodem domu, odebranim hracky, odvedenim do jine mistnosti, proste cokoliv, co vis, ze ho zrovna v te chvili bude mrzet, kdyz se stane.
a jo je to normalni obdobi dvouletaku. budiji si charakter ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím ženy.. omlouvám se předem za anonymitu, ale opravdu se za to stydím.. můj syn 2 roky, hrozně zlobí, a hlavně tím způsobem že do nás kope, mlátí nás, je vzteklý když není po jeho, na všechno říká ne, zvířata se ho bojí protože jim ubližuje.. já už nevím jak na něj, samozřejmě když mě bouchne tak ho plácnu, to samé když mě kopne, když občas má svojí hlavu tak se snažím odměřit pozornost jinam a za chvilku na to zapomene a v pohodě. většinou je tedy hodný, ale někdy bych ho někam zavřela.. nevím jestli je to nějaké období dvouleťáka že potřebuje ukázat, že už má taky svojí hlavu a názor, ale bít se opravdu nenecháme, nechci si ho nechat přerůst přes hlavu.. díky bohu, dětem tohle nedělá, s němi se občas postrčí navzájem kvůli hračce, ale neubližuje jim.. jak byste se zachovali v případě toho zlobivého chování? poraďte mi co na ty raubíře platí
.. děkuji za každou radu a názor
Tim ze ho za to placnes nebo mu to proste oplatis, mu akorat ukazujes, ze je to vlastne normalni…
Sxn ma taky tendence kdyz neni po jeho nas placnout. Ale je to tim, ze v dobe kdy na nej nepomohlo „tytyty“a zvysit hlas jsem ho parkrat placla pres ruku. No a on to zacal opakovat po nas a delal to casteji. Tak jsem na to sla opet tim stejnym zpusobem jak predtim- vysvetlovani, pohrozit ci zvysit hlas. Dooost se to zlepsilo i kdyz to chvilku dalo. Hlavne to chtelo trpelivost a duslednost. I kdyz stale to neni 100%.
Na každé dítě platí něco jiného, takže hledat rady tady je nesmysl. Protože se ti tu sejde X rad a příběhů ale to pomohlo těm konkrétním maminám s konkrétními dětmi.
Další věc, některé matky by chtěly mít doma dokonalé dítě, takového robotka co nikdy v ničem nevybočí. Dokonale spí, dokonale jí, dokonale se chová. Takové matky jsou pak hysterické a dělají z komára velblouda.
Co se týče tvého popisu, tak by mě kleplo. Takže já jakýkoliv problém řeším takhle 2×-3× upozorním, poslední upozornění je fakt zlé, zvdižený prst, pohled vraha a hlas jak dřevorubec. Pokud nepomůže, následuje trest. U věcí jako je třeba vběhnutí do silnice, bití mě nebo zvířat… atd. popadnu smrada za ruku, zatřepu s ním, kleknu k němu aby mi viděl do obličeje že jsem fakt nas. aná! a řeknu mu to znova, jestli mě bouchne tak ho bouchnu taky a odvedu do pokoje, kde ať si řve co hrdlo ráčí. Já jsem naštvaná a on může přijít až se zklidní. když je to kravina že třeba provokuje a stále mu „padá“ lžička ze stolu, nebo třeba autíčko, knížka… atd tak věc vezmu, opět drsná matka promluví, když začne hysterčit jde opět do pokoje.
To je tak jak to dělám já, ale to jsem já a moje dítě. Ty si musíš přijít sama na to co pomůže, neznám ani tebe ani tvé dítě.
Příspěvek upraven 09.09.15 v 21:27
@hanka.br. Ne opravdu ho nekopeme, neplácam ho pořád, ale když ke mě přijde, a kousne mi zezadu do nohy, nebo do mě kopne když stojím u kuchyňské linky, tak prostě mu jí třepnu na zadek, to snad neni hřích.. my se rozhodně nekopeme, nemládíme navzájem, snažím se tomu zabránit vždy aby to udělal, když vidím že to má v úmyslu..
@Ali-Ali píše:
@hanka.br.
ja to pochopila tak, ze za kopnotu taky placne
Tak to jo
Já to pochopila, že mu oplatí to, co udělá. Taky to někdo tak dělá - třeba s kousáním.
@Anonymní píše:
@hanka.br. Ne opravdu ho nekopeme, neplácam ho pořád, ale když ke mě přijde, a kousne mi zezadu do nohy, nebo do mě kopne když stojím u kuchyňské linky, tak prostě mu jí třepnu na zadek, to snad neni hřích.. my se rozhodně nekopeme, nemládíme navzájem, snažím se tomu zabránit vždy aby to udělal, když vidím že to má v úmyslu..
Ne, hřích to asi není, ale sotva ho tím naučíš, že to dělat nesmí, když to děláš taky.
Jinak bouchat by se děti neměli, to vím ale stane se. Taky nejsem robot co se umí 100% ovládat. A hlavně já nehrotím kraviny, řeším až fakt nebezpečné věci, věci co by mu mohli ublížit, v tom jsem opatrná asi ažmoc. Hodně se o něho bojím.
@hanka.br. V tom případě nevím jak dítěti vysvětlit když mi hryzne zezadu do nohy že tam mam jelito, že tohle je opravdu moc.. a co potom psi a kočka.. ty ho opravdu nekoupou, nekoušou jen před nim utíkají a on je na ně zlý.. a to od nás v žádném případě nemohl vidět..
Jasne rict Ne, to se nedela, jit z dosahu, pokud je dite moc rozjete, tak poslat do pokojicku, at se tam uklidni.
Placat za placani, jak z toho dvouletak pozna, ze se to nedela? Ale kdyz se od nej separujes a nebudes si ho vsimat, das mu jasne najevo, ze takove chovani je nezadouci.
Je to obdobi vzdoru, „zlobeni“ je normalni, je potreba vymezit rozumne hranice, byt dusledna, on to casem pochopi.
Mmch mamne doma kocku, ackoli prostredni syn vedel, jak se chovat ke zviratkum, obcas „zapomnel“. Ted jsou mu 4 roky a posledni mesice hodne dozral, kocku uz neterorizuje, bylo to hned poznat, protoze kocka ted za nim hodne chodi se pomazlit. Ale nejmladsi, skoro trilety dava kocce obcas dost kapky. Ale verim, ze mu to docvakne, furt do nej hustim, jak se chovat ke zviratkum, casem pochopi. Jen clovek nesmi rezignovat, furt je potreba vysvetlovat, furt to same dokola.
A ještě něco, nemyslím si že dvouleté dítě je zlobivé
to jsou ještě neviňátka, jasný že se vzteknou, „zlobí“ něco se jim nechce třeba, ale to nám dospělým taky
takže základ je, nechtít 100%
@hanka.br. píše:
Ne, hřích to asi není, ale sotva ho tím naučíš, že to dělat nesmí, když to děláš taky.
tak ono zase obecne receno, vzdycky ja trestam dite, ale on nemuze trestat me - stejne tak by slo rict, ze nemas zvysovat hlas, oby dite taky nezvysovalo hlas, nemas mu nic brat z ruky, aby to nedelalo ostatnim atd. uprimne me nenapada zadny trest, ktery bych od ditete akteptovala, ze by taky zpetne aplikovalo na me ![]()
tim neobhajuju placani, ale z jinych duvodu, nez aby to neoplacel, oplacet mi nesmi ani nic jineho.
Zdravím ženy.. omlouvám se předem za anonymitu, ale opravdu se za to stydím.. můj syn 2 roky, hrozně zlobí, a hlavně tím způsobem že do nás kope, mlátí nás, je vzteklý když není po jeho, na všechno říká ne, zvířata se ho bojí protože jim ubližuje.. já už nevím jak na něj, samozřejmě když mě bouchne tak ho plácnu, to samé když mě kopne, když občas má svojí hlavu tak se snažím odměřit pozornost jinam a za chvilku na to zapomene a v pohodě. většinou je tedy hodný, ale někdy bych ho někam zavřela
.. nevím jestli je to nějaké období dvouleťáka že potřebuje ukázat, že už má taky svojí hlavu a názor, ale bít se opravdu nenecháme, nechci si ho nechat přerůst přes hlavu.. díky bohu, dětem tohle nedělá, s němi se občas postrčí navzájem kvůli hračce, ale neubližuje jim.. jak byste se zachovali v případě toho zlobivého chování? poraďte mi co na ty raubíře platí
.. děkuji za každou radu a názor