Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
a co jako chceš slyšet resp. číst…tohle ti přece nikdo neřekne…to přijde až časem, to se pak kolikrát nestačíš divit v čem se neshodnete a v čem naopak ano ![]()
jak v těch Simpsnech…jak se vám povedlo vychovat děti, když se neshodnete ![]()
Musí fungovat komunikace, respekt a tolerance mezi partnery. Žádné společenské dohody dopředu o výchově nemají smysl, protože život to stejně nakonec postaví úplně jinak. Pokud máte stejné hodnoty tak ten zbytek se poddá.
@Papuchalka Ty musíš vědět, jak fungujete jako parťáci.. my se shodli, že dítě nechcem a ejhle.. máme ročního špunta.. co se týče „výchovy“, vesměs jsme zajedno, co se týče důležitých věcí - očkování, strava, kupování věcí atd.. rozdíly jsou v kravinách a přístupu. ale to je běžné, to se poddá ![]()
@Patejl1 píše:
Musí fungovat komunikace, respekt a tolerance mezi partnery. Žádné společenské dohody dopředu o výchově nemají smysl, protože život to stejně nakonec postaví úplně jinak. Pokud máte stejné hodnoty tak ten zbytek se poddá.
Krasne vyjadreno.
Osobne tomu rikam paranoia z emimina, obcas tu ctu veci, kterym vazne nerozumim. „Totalne se zmenil, nasel si jinou a vyhazuje nas, dite chtel nevenuje se mu.“ Rozumime si, na vsem se domluvime, nejake problemy jsme uz take prekonali, mame spolecne hodnoty. Tak me zajimalo jestli je neco na cem se lidi opravdu musi shodnout, nebo opravdu vse nejak vyplyne ![]()
Podle mě dopředu to moc nemá smysl. My měli jakés takés představy: dítě nebudeme bít, bude spát ve vlastní posteli, budeme s ním komunikovat, něco o stravování…
Ale jinak spolu výchovu probíráme spíš průběžně. Viz. Teď jsou synovi 2 a začal si trochu vynucovat, tak jsme to jako rodiče probírali. Jak na něj, co pomáhá předejít jeho vzteklýmu chování a pod.
Ale shodneme se prakticky ve všem.
@Patejl1 tak ta první věta je snad jasná…
jinak zakladatelko zas to tu moc nečti…tady máš pouze jednu stranu mince, vždy je i druhá a pravda někde uprostřed…a život je uplně jinde ![]()
@Papuchalka My jsme s partnerem před pořízením dítěte mluvili o tom, jak si to představuje on, jak moc se bude chtít zapojit (bude přebalovat, bude vstávat atd.) a jaký styl výchovy považujeme za přijatelný (tělesné tresty, autority, brzy do kolektivu apod.) Snažila jsem se, aby tyto představy nejdříve řekl on sám, aby mi jenom neodkýval moje. mám pocit, že když to sami řeknou, tak to potom chlapi berou víc vážně.
Jenže jakákoli rozmluva a dohoda ti nezaručí, jak oba rodiče obstojí v praxi. (u nás to teda funguje v pohodě)
@brumdinka píše:
@Patejl1 tak ta první věta je snad jasná…jinak zakladatelko zas to tu moc nečti…tady máš pouze jednu stranu mince, vždy je i druhá a pravda někde uprostřed…a život je uplně jinde
Dik, jsem si toho vedoma
Jen obcas koukam na drat prave i nad tim, co a jak tu ventiluji.
S partnerem jsme si zvladli rozmazlit i civavu.
No, je jak decko, co chce to od pritele dostane. V posteli je peceny vareny
Tak nejak se bojim, ze dite nam doma bude vladnout ![]()
Dobra nebudu to resit, v peci doma mame jasno, tak uvidime co zivot prinese. Diky za komentare.
@Elenloth píše:
@Papuchalka My jsme s partnerem před pořízením dítěte mluvili o tom, jak si to představuje on, jak moc se bude chtít zapojit (bude přebalovat, bude vstávat atd.) a jaký styl výchovy považujeme za přijatelný (tělesné tresty, autority, brzy do kolektivu apod.) Snažila jsem se, aby tyto představy nejdříve řekl on sám, aby mi jenom neodkýval moje. mám pocit, že když to sami řeknou, tak to potom chlapi berou víc vážně.
Jenže jakákoli rozmluva a dohoda ti nezaručí, jak oba rodiče obstojí v praxi. (u nás to teda funguje v pohodě)
To je pomerne trefne, ze si svuj nazor musi sami definovat a rici.
My jsme spolu o výchově dopředu nemluvili. Prostě vychováváme za pochodu.
@Papuchalka my se nikdy teda takhle nedomlouvali, to snad ani nejde. No je fakt že máme asi hodně podobné myšlení a názory ale vše dojde až časem. No dneska teda nevim, malá propiskou pomalovala zed ale i obrázky co maloval manžel
a prý že jí mam potrestat, no dostala vynadáno a že dneska nic dobrého nedostane, šla jsem pak se psem ven a když přijdu tak sedí u stolu a cpe se zmrzlinou, manžel kouká že prý potřeboval místo v mrazáku
. On prý nebude za toho zlýho a Vali neni blbá tak stačí že dá tatínkovi pár pusinek a on dovolí vše
. jen jsme si řekli že miminko chceme a bylo jasné že většina bude na mě když on bude chodit do práce ale když bude doma tak udělá co bude potřeba ![]()
@ynax píše:
My jsme spolu o výchově dopředu nemluvili. Prostě vychováváme za pochodu.
jo my taky…
mladší syn období vzteku, staršímu začíná puberta ![]()
Nevím, jak to vidí ostatní, ale oba rodiče bývají ovlivněni výchovou svých rodičů. Tak pokud třeba nesouhlasíš s něčím, co bylo normální u partnera v rodině, tak to možná probrat a zeptat se ho na jeho úhel pohledu. ![]()
Ahoj, plánujeme s partnerem dítě. Obecně jsme lidé, co se většinou shodnou, máme podobný pohled na život a plány jsou společné. Ale, jak to tady pročítám, zajímalo by mě. V čem ohledně výchovy a pořízení dítěte jste s partnerem měli rozepře? O čem všem si lidé musí před pořízením miminka promluvit a shodnout se? Co jste čekaly, že bude jinak? Chápu že lidé musí mít podobný pohled na výchovu, nenapadá mě nic v čem bysme se vyloženě neshodli, ale určitě jsem na spoustu věcí zapomněla.
Děkuji za reakce