Výchova - na čem se shodnout

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14679
9.9.15 18:22

My jsme se dohodli na tom, že si nebudeme podtrhávat autoritu. Jakmile jeden z nás něco zakáže, tak neexistuje to, že druhý povolí. Shodli jsem se na tom jakým směrem je chceme vést…tj. vést aktivní život(sport, procházky apod.) Nebudeme jim dávat sladké. na dárcích se musíme domluvit třeba elektronika apod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
9.9.15 18:27
@Plomba píše:
Podle mě dopředu to moc nemá smysl. My měli jakés takés představy: dítě nebudeme bít, bude spát ve vlastní posteli, budeme s ním komunikovat, něco o stravování…
Ale jinak spolu výchovu probíráme spíš průběžně. Viz. Teď jsou synovi 2 a začal si trochu vynucovat, tak jsme to jako rodiče probírali. Jak na něj, co pomáhá předejít jeho vzteklýmu chování a pod.
Ale shodneme se prakticky ve všem.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
9.9.15 18:30
@Papuchalka píše:
Osobne tomu rikam paranoia z emimina, obcas tu ctu veci, kterym vazne nerozumim. „Totalne se zmenil, nasel si jinou a vyhazuje nas, dite chtel nevenuje se mu.“ Rozumime si, na vsem se domluvime, nejake problemy jsme uz take prekonali, mame spolecne hodnoty. Tak me zajimalo jestli je neco na cem se lidi opravdu musi shodnout, nebo opravdu vse nejak vyplyne :)

Nečti emimino tolik a hlavně neber všechno jako zákon, jinak se zblázníš. A jak to bude s dítětem to se všechno uvidí. Osobně nevěřím na to, že - před miminem anděl, po miminu ďábel a tyran a sadista a kdovícoještě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Papuchalka
9.9.15 18:32

@inkakřivák

Vsimla jsem si, ale byla jsem ted tri mesice s partnerem v cizine a mela jsem hodne casu po splneni svych povinnosti, konicku, prace a tak :) Tak jsem si procitala.

Kazdopadne i na muj dotaz padly dobre tipy, nikdy me nenapadlo zeptat se partnera, co mu treba vadilo u nich doma.

Take tem zmenam neverim :)

• Citovat
  • Upravit
27265
9.9.15 18:57

@Papuchalka věci ohledně výchovy řešíme operativně…jako dopředu jsme se na ničem moc nedomlouvali :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
9.9.15 19:04

Ono dopředu se domlouvat na výchově moc nejde, dopředu jsou oba zajedno, že jejich dítě bude prostě úžasné, hodné, tolerantní, asertivní a bude zdravit i protivnou sousedku. Dokonalé souznění myslí. A pak tváří tvář realitě se teda musí domlouvat znova, jak na to mládě, aby proboha aspoň trochu spalo/jedlo/mlčelo/uklízelo si/dělalo/nedělalo… však jinak by byla nuda :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
9.9.15 19:21
@Patejl1 píše:
Musí fungovat komunikace, respekt a tolerance mezi partnery. Žádné společenské dohody dopředu o výchově nemají smysl, protože život to stejně nakonec postaví úplně jinak. Pokud máte stejné hodnoty tak ten zbytek se poddá.
:palec: přesně tak. pak už je jen operativní řešení konkrétních situací
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
9.9.15 19:41

To přijde až s dítětem. NEvíš, jaké bude a jaké „problémy“ budete řešit. Já, když s něčím, co manžel udělal, nesouhlasím, tak to vždycky řeším tak, aby to děti neslyšely. Aby nemyslely, že jsme nejednotní. Ale v 99% případů se shodneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
9.9.15 19:55

Já bych ještě doporučila probrat spolu, jak si představujete život po narození dítěte. Kdo z vás bude doma a kdo bude chodit do práce, kdo si ponechá jaké volnočasové aktivity apod. Ono spousta chlapů automaticky počítá s tím, že doma bude ženská a o dítě se postará, zatímco oni dál jako před dítětem chodí do práce, pak oraz doma a večer na fotbal, do hospody, na tenis, na víkend na vodu nebo na hory a ženská sedí doma a jenom kouká. Někomu to tak třeba vyhovuje, ale jestli to není tvůj případ, tak to prober radši dřív, aby ses pak nedivila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
9.9.15 20:04

Předběžné dohody nemají moc smysl. U nás taky panovala názorová shoda ohledně výchovy budoucího potomstva, jako skoro ve všem ostatním, a bum - po narození dítěte bylo všechno jinak.
Je to prostě sázka do loterie. Buď vám to klapne, nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
9.9.15 20:21

Jeden čas jsem měla strašně ráda větu: „Shodneme se na tom, že se neshodneme.“ :mrgreen: :dance:

Souhlasím s většinou - nemá cenu moc dopředu nic plánovat. Asi je hezké si to ujasnit, ale nespoléhej na to. Člověk se mění v mnoha ohledech, ne jen v názorech a pohledu na svět. Je velký rozdíl mezi výchovou prvního dítěte a výchovou x-tého dítěte, člověk spoustu věcí přehodnotí :mrgreen:.

Jinak, líbí se mi to, co napsala Malaga. Určitě je hodně podstatný faktor jak nás vychovali naši rodiče (mě samotnou to nenapadlo takto to formulovat :think:). Já mám výchovu mých rodičů v mnoha ohledech jako strašáka, že takhle fakt nee :oops:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.9.15 20:27

Mateřství a rodičovství je pro mě zcela nepřenositelná zkušenost. Dokud nezažiješ, tak se prostě pohybuješ jen na spirálých bohapusté teorie.
My třeba měli v rodině malé děti, ještě před svatbou, tak jsme se tak nějak bavili o tom, co se nám líbí/nelíbí na výchově u těch příbuzných. Takže tam se pár shodných bodů našlo (jako že nebudeme děti děsit čertem, nepoběží u nás nonstop televize, nebudeme se snažit být hyperprotektivní rodiče). Ale to jsou fakt podružné věci.
Jak tu někdo napsal, důležitá je vzájemná komunikace, respekt, neshazování se před dětmi, umění se domluvit na nějakém společném postupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
9.9.15 20:28

Rodiče míní a děti mění a když se nepohádáte, tak kvůli dětem vždycky.

To jsou dvě pravdivé věty, které provází náš život rodiny. Domlouvala bych se tehdy až vyvstane problém, protože všechno, co by se u dítěte mohlo stát dopředu probrat nejde, každé dítě je úplně jiná směsice. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
9.9.15 20:48
@Papuchalka píše:
Osobne tomu rikam paranoia z emimina, obcas tu ctu veci, kterym vazne nerozumim. „Totalne se zmenil, nasel si jinou a vyhazuje nas, dite chtel nevenuje se mu.“ Rozumime si, na vsem se domluvime, nejake problemy jsme uz take prekonali, mame spolecne hodnoty. Tak me zajimalo jestli je neco na cem se lidi opravdu musi shodnout, nebo opravdu vse nejak vyplyne :)

To je přesné. Na jednu dobu jsem sem kvůli tomu přestala chodit, protože už jsem měla dojem, že svět je jen špatný, všichni jsou nevěrní, bezcitní, zlí, všechny vztahy se rozpadají a ty uživatelky, které tu jsou šťastné jsou akorát slepé a stejně je to všechno jednou potká 8o :mrgreen:

K dotazu, děti nemám, ale myslím si, že ve vztahu musí fungovat úcta a komunikace, tím se problémy eliminují. Jinak, také jsme s partnerem mluvili o tom, jaké má kdo představy o rodině, jak se hodlá chlap zapojovat, trestat apod. ale jistotu, že to tak bude nemáš nikdy, to se musí risknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret
9.9.15 20:53

@Papuchalka My jsme se především domluvili, zda a kdo z nás bude s miminem doma, případně zda zapojíme nějakou třetí osobu. To u nás bylo klíčové - kdyby manžel nechtěl zůstat doma, pak by musela být chůva (kdybych přestala pracovat, těžko bych pak navazovala). Chůvu jsme nakonec oba zavrhli a je doma manžel. Znám spoustu žen, které by to taky tak chtěly, ale jejich muž ne, a proto zatím s miminem otálejí. Pokud nebudete mít jasno v tomhle, může to být pěkný zádrhel.
Jinak potvrzuji, jak už bylo několikrát zmíněno výše - stejný pohled na svět, vzájemný respekt a tolerance jsou základ a ostatní se řeší za pochodu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML