Jak se shodnout na výchově

1008
10.9.15 13:04

Jak se shodnout na výchově

Tak asi potřebuji znát pohled cizích lidí, abych si vše v hlavě srovnala.
Situace včera byla taková. Večer doma já, manžel, dítě (4,5) a dítě (2,5). Nervy nám tekly všem. Starší nebyl ve školce (rýmičkuje), mladší je vztekloun a měl svůj záchvatovej den. Vše pro něho bylo špatně. Začíná mu taky rýma. Klempíři na streše, takže děti nevyspalí. Muž sedřenej z práce. Já v presu mezi dětma, řemeslníkama a kuchyní.
Muž se vrátil z práce. Poslala jsem ho hlídat děti. Skončilo řevem (servali se o žížalu). Samozřejmě přilezli všichni tři s nudlema za mnou, ať to řeším.
Vyřešila jsem zaopatřila je, posadila je do pokoje, nařádila chlapovi (jo dost nepříjemně), že si bude hrát s nima, ať se neservou. Dělám buchtu. Chlapa samozřejmě po dvou minutách přestalo bavit jezdit autíčkem, vzal si k nim počítač. Mladšího vytočilo, že starší nejezdí dle jeho pokynů a majznul staršího autíčkem. Muž přilítl a dal mladšímu pohlavek, že se zakymácel. Řval starší, řval mladší a vyjela jsem já na muže.
Když afekt opadl, děti spaly, mluvili jsme o tom. Problém je tedy v tom, že on to považuje za normální já nikoliv. Neříkám, že jsem své děti nikdy neplácla, ano plácla. Přes ruku nebo zadek. Ale považuji to spíš za to, že se ulevilo mně a pak jsem byla danou situaci schopna řešit efektivněji. Výchovně to ani u jednoho dítěte efekt nemělo.
Přes hlavu dítě praštil prvně. Ale nějak se mně to dotklo, celkově nesnesu když někdo mé děti uhodí a to i jejich otec a hlavně, tak nějak mě to na něm zklamalo, nemůžu to v sobě zpracovat. Zatím mi tchýně akorát řekla, že to je v poho a že v podstatě dobře, že to je hrozný, jak je mladší vzteklej, že její děti teda takový nebyly. Nějak to všechno nemůžu dostat z hlavy a zpracovat to v sobě. Co radíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Nafrněná
10.9.15 13:12

Neříkám, že svoje děti biju, ale dnešní móda typu, že se dítěte nedotkneme a vše řešíme jen slovně mi sympatická není. Asi to trochu přehnal, ale jednal v afektu a myslím, že tohle výchovný efekt mělo. Určitě bys neměla být zklamaná, každý vychovává dítě svým způsobem, zřejmě na to manžel byl zvyklý za svého dětství. Zas tolik se nestalo, pusť to z hlavy… Kdyby se to opakovalo a neoprávněně tak bych to řešila.

• Citovat
  • Upravit
32941
10.9.15 13:13

Nebrat si k dětem počítač, ale mít je pořád na očích a být fakt s nimi a korigovat jejich potíže (tedy zakročit ideálně ještě před tím, než se začnou mlátit autíčky). Nebo je vyhnat ven. U nás takhle končí 90% her, takže lepší jít s nima ven. Nedají si říct, musela bych je pohlavkovat 5× denně. Ujetí manžela by mě mrzelo, ale tobě asi taky kolikrát rupnou nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
10.9.15 13:14

@Nafrněná výchovný efekt to nemělo, jediný efekt bude v tom, že se kluk opět bez easylaxu nevykadí. Trpí psychickou zácpou. Ale jo, právě že už se stalo a mně to nejde z tý hlavy vypudit. Na to se ptam, jak to pustit. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
10.9.15 13:16

Na mého chlapa platilo, když jsem mu vysvětlila, že jak my se budeme chovat k dětem, tak se budou k sobě chovat navzájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
10.9.15 13:20

@suricata taky jsem tím včera argumentovala. Taky jsem mu řekla, jak trestám za bití já. problém je prostě ten, že on facky přes obličej považuje za košér a pro mne jsou nepřípustné. A neshodnem se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
10.9.15 13:24

@andelka83 ale jo, se vším souhlasím. Já bych ani neřešila, kdyby ho vytáhl za ruku a dal mu přes ten zadek. Příjemný by mi to nebylo, ale mlčela bych. A byly bychom jako rodiče koalice zajedno. Jenže tím že mu natáhl přes tu hlavu, se ve mne něco zlomilo. a výchovně jsme to nezvládli, jelikož děti viděly, že táta trestá a máma za to ječí po tátovi. Prostě špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
10.9.15 13:27

@Jensina zeptala bych se muže, jestli, až mu ujedou příště nervy a bude se chovat nevhodně, jestli mu pomůže, když mu střelíš facku? Výchovně samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32941
10.9.15 13:34

@suricata některým chlapum by to možná pomohlo. Ne, osobně si myslím že je rozdíl v přístupu k dospělým a dětem, dospělý je na jiné úrovni a těžko ho už vychovas. To měli dělat jeho rodiče.
@Jensina rozumím,i u mě jsou facky už moc. Je i špatně co bylo potom. Ale myslím že koalice jste, jen to teď jemu ujelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
10.9.15 13:36

@suricata včera jsem se ho zeptala, jak se cítil, když jako dítě facana dostal. Sám přiznal, že hrozně poníženě. Tak možná dobrý nápad mu to osvěžit. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
10.9.15 13:39

@andelka83 tohle se prostě nepovedlo. Já vím, že to děti nakonec přežijou, není to na denní pořádku. On je totiž výbornej chlap a táta. Dejchal by za nás. A to je právě to, ten pocit, že někoho obdivujete, vážíte si ho a pak udělá něco, co je pro vás osobně prostě NE. Takovýto zklamání. A o to jde asi nejvíc, co nemůžu dostat z hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
10.9.15 13:42

@andelka83 to mi přávě příjde divné, dítě je jiný živočišný druh, někdo u nedělního oběda shodí sklenici, omluví se utře se to, jedeme dál, když se to stane dítěti, které je většinou znevýhodněno velikostí stolu, dostane seřváno (nedej bože facku), rozebírá se, jak není hodný, jak furt zlobí, všichni jsou otrávení, nasupení a pod. jako proč? a jede se dál, někdo nedojí brambory, protože už má dost, když nedojí dítě už to začne, nenimrej se v tom, dokud nedojíš, neodejdeš od stolu, nedostaneš dobrotu, jsi hroznej nikdy nedojíš, co by za to děti v Africe daly? a pod.

Děti jsou taky lidi, malí, ale lidi, a lidi kterémiluji nebiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
10.9.15 13:45
@Jensina píše:
@suricata včera jsem se ho zeptala, jak se cítil, když jako dítě facana dostal. Sám přiznal, že hrozně poníženě. Tak možná dobrý nápad mu to osvěžit. :)

no nešetřila bych ho, změnila bych optiku, starší něco provedl mladšímu, ten nezvládl svoje emoce a třísknul ho, pak otec nezvládl svoje emoce a třískl mladšího, jaký je rozdíl mezi mladším, který ujel a tátou, který ujel? Táta může, protože je to v rámci výchovy :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
10.9.15 13:46
@Jensina píše:
@andelka83 ale jo, se vším souhlasím. Já bych ani neřešila, kdyby ho vytáhl za ruku a dal mu přes ten zadek. Příjemný by mi to nebylo, ale mlčela bych. A byly bychom jako rodiče koalice zajedno. Jenže tím že mu natáhl přes tu hlavu, se ve mne něco zlomilo. a výchovně jsme to nezvládli, jelikož děti viděly, že táta trestá a máma za to ječí po tátovi. Prostě špatně.

Možná by pomohla odborná pomoc. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
10.9.15 13:47

Rozumím ti, moc…vadilo by mi to úplně stejně, zkalamlo by mě to..Ale ber to tak, že jednal v afektu. Tečka. Teď ho to třeba taky mrzí, byť argumentuje tím, že v dětství taky dostával facky.Ale určitě mu není jedno, co mu říkáš, přemýšlí o tom a příště se ovládne, uvidíš. Kor jestli máte hezký vztah a on je fajn táta i manžel. Nechala bych to teď být a až bude příležitost a vhodná atmosféra, promluv s ním. Řekni jak to cítíš, že tě to zklamalo a trápí tě to…nic víc. Te´d na to už nemysli, ujely mu nervy…to je celý…stane se přece :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí