Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pečeme cukroví jen když je čas a nálada. Není to něco, co by pro mě bylo okolo Vánoc tak strašně důležité.
Když jsme s manželem chodili do práce a nebylo výjimkou, že jsme v práci tvrdli na všechny vánoční svátky, tak jsem asi jedno kilo cukroví objednávala. Někdy jsme se domluvili s mými rodiči, že toho vezmeme víc a rozdělíme se. Švagrová toho udělá víc a pak zbytek zamrazí. Ať s krémem, marmeládou nebo bez. Ono není špatný to studený cukroví v létě. ![]()
Kdybych nestihala, upekla bych neco jen symbolicky asi vanilkove rohlicky) a pak si zamluvila a nakoupila trosku cukrovi z overeneho zdroje.
@saddreamer píše:
Dobrý den,řeším už pár let problém, že prosinec je období, kdy toho ve škole/v práci mám asi nejvíc, člověk by si chtěl užívat tu vánoční atmosféru, ale jaksi není kdy a cukroví pak nakonec dělám ve spěchu pár dní před Vánoci. Už u nás doma z toho byly i hádky, že nikdo nechceme pomáhat s cukrovím - ale tady jde spíš o to, že na to nikdo nemá čas…
Napadlo mě, že bych cukroví, případně alespoň těsto na cukroví začala chystat už teď, zamrazila a v prosinci rozmrazila, případně dodělala, naplnila krémem atd.
Bavila jsem se o tom se sestrou a prý si není moc jistá, třeba takové perníčky by určitě nemrazila, naopak pařížské rohlíčky by klidně zamrazila i s krémem, košíčky by zamrazila bez krému - ale prý si není jistá, jelikož to nikdy nedělala. Jde taky o to, aby to po rozmražení bylo stále dobré…
Máte někdo zkušenosti? Děkuji moc za rady
Objednávám domácí máslové cukroví. Co zbyde, zamrazím tak jak to je a vytahuju koncem ledna, kdy má jedna dcera narozeniny. Vše v pořádku, jíst se to dá. Stejně tak jsme dostali několikrát rozmrazené domácí cukroví třeba na Velikonoce, když jezdíme dál k rodině párkrát do roka.
Osobně bych s tím problém neměla, ale někdo si na to potrpí, že musí mít čerstvé.
Mám hodně dětí a jsem z hodně dětí. Když nejstarší byly děti malé, napekla jsem, jednak se toho tolik nesnědlo. Děti měly rády dřív jen suché obyčejné druhy. A taky jsem byla dlouho na RD, bylo hodně času. Později jsem začala studovat a i pracovat, nejstarší děti dorůstaly, snědly toho čím dál víc a začaly jim chutnat ty promazávané složitější druhy. Před Vánoci hodně práce v práci a taky hodně písemek dětí ve škole. Já se v tom pečení nevyžívám. Zrovna toto mě nebaví, tak jsem začala objednávat. Pravidelně od jedné paní v důchodu a od učňů. Napekli jsme jen něco pro atmosféru.
Nám v dětství pekla teta, která se většinu produktivního života starala o nemocnou maminku, ta se dožila požehnaného věku. Mamka taky moc nepekla. Když jsme byli malí, starala se o nás a potom chodila do práce. Někdy měla směnu i na Štědrý den. Teta do práce nechodila. Ale pamatuji si, kolik s tím měla práce. Péct cukroví je drbačka, ne záležitost jednoho dne.
Z mého pohledu se nemáte za co stydět. Každého to pečení nebaví, nemá k tomu vztah a času je málo. A pokud je vás hodně a máte to všichni rádi, jedna a často ani dvojitá dávka nestačí. Před Vánoci je všude plno práce a ve škole taky. Ale pokud na to máma není, měla by to přehodnotit a objednat.
Prázdný vánoční stůl je smutný. Jednou za rok vás to snad nepoloží ![]()
Ještě poradím, pokud chce/potřebuje někdo ušetřit, tak neobjednávat dopředu, ale číhat na FB na nevyzvednuté kolekce. Každý si totiž nebere zálohu a někdo si nakonec i přes zaplacenou zálohu nevyzvedne. Cena je potom nižší o 30 až 50 procent. Každý rok se k tomuto dostanu.
Obávám se, že pokud je u zakladatelky banda puberťáků, tak 1 nebo 2 kg stačit nebude.
Já beru teď tak 5 kg, objednávám 2-3kg a potom beru to nevyzvednuté. Plus to, co si napečeme sami. Málo toho taky není. Aspon 2 dávky perníků, ale ty pečeme i přes rok. Dávka až dvě lineckého s marmeládou, to samé s krémem. Nepečené kokosové kuličky atd.
Návštěv nemáme tolik, že by snědly podstatnou část. Něco schovám do mrazáku na narozeniny dcery.
K technické stránce dotazu - ano, mrazit lze asi všecko. Dělávala jsem to, když jsem pekla velké množství a nesnědlo se to, tak jsme zbytek zamrazili.
Ale časem jsem se naučila péct jenom pár druhů v malých dávkách, takže na Silvestra dojídáme poslední. A peču jen a pouze pro radost (u nás teda pro radost s dětmi). Ve chvíli, kdy bych měla pocit, že musím, tak se na to vykašlu, ať má kdo chce řečí, kolik chce. Chcete svoje cukroví? prosím, tak si každý ten svůj oblíbený druh upečte, já ho nemusím. Že jsem líná? Možná, ale mám málo času a nechce se mi ho pltvat na něco, co mě nebaví a vlastně ani k životu nepotřebuju.
Nechápu proč by studující dcera měla rodině kupovat cukroví za peníze ze své brigády. A k tomu ještě ta perníčková matka… Zakladatelko napeč, dej to do mrazáku a pokud s tím kdokoliv bude mít problém, tak to jíst nemusí a bude to poučení pro tebe, že se más na to příští rok vykašlat úplně.
Muzes mrazit i kremove,.akorat jak pise stinga, bude to pri rozmrazovani poustet vodu. Takze nejdriv to z meazaku dej do lednicky na noc a potom do pokojove teploty.
Ja pecu jenom kvuli detem, aby mely atmosferu. Pernicky a vanilkove rohlicky, ty ma rad starsi syn. A letos to udelam jinak. Dam to na stul a at se to sni klidne do Vanoc.
Loni jsem objednala u cukraru, snedlo se to skoro cele, tak jsem prikupovala na Vanoce a to se uz nesnedlo vubec.
@Kelsey píše:
Můj největší problém je, že si hned neukládám recepty a kontakty. Loni jsem brala kilo od paní. Vím přesně, kde bydlí. Ale nedohledám kontakt na fb. Ani jméno si nepamatuji. Takže pojedeme na trapáka po okrese k nim, ať na ty Vánoce kilo nebo letos možná dvě zamluvíme.
Jestli není v nájmu, tak jméno najdeš během chvilky v katastru ![]()
@saddreamer Na takové pečení bych se vykašlala a je jedno zda narychlo před vánoci nebo teď.
Blbé kecy budou mít vždy např. že je těsto z mrazaku. Chápu, že k vánocům to patří, ale tohle mají ošefovat rodiče, tedy buď koupit nebo udělat z menší várky, každém usvé oblíbené.
Nebo ať mamka hukne a zapojí se jeden víkend všichni nebo nic. Nebo si udělej trošku jen své oblíbené, když vděčnost není
@smajlik345 to bych musela vědět jméno
. Hledala jsem teď tu loňskou konverzaci vMessengeru i na skupině FB. No nenašla jsem to. Musím sednout do auta a k nim se dopravit. Vím, kde jsme pro krabičku jeli.
Tak to objednáme osobně.
@Kelsey píše:
@smajlik345 to bych musela vědět jméno. Hledala jsem teď tu loňskou konverzaci vMessengeru i na skupině FB. No nenašla jsem to. Musím sednout do auta a k nim se dopravit. Vím, kde jsme pro krabičku jeli.
Tak to objednáme osobně.
Pokud víš Kde bydli najdi ji na cuzk přes parcely. Najdeš její jméno, pokud je dům, byt psaný na ni.
Je nás 8 sourozenců. Když jsem byla malá, pekla babička (už nežije) a starší sestra - už se odstěhovala a dnes už peče jen maličko, symbolicky. Péct umí jeden z bratrů, ostatní bratři nikdy nepekli, max pomůžou namazat, vykrájet, když byli mladší, tak pomáhali rádi, teď je to pro ně akorát otrava.
@saddreamer O duvod vic, proc se na to vykaslat
Kdyz to jemnostpanstvo otravuje, tak nic nebude a hotovo.
@saddreamer píše:
Je nás 8 sourozenců. Když jsem byla malá, pekla babička (už nežije) a starší sestra - už se odstěhovala a dnes už peče jen maličko, symbolicky. Péct umí jeden z bratrů, ostatní bratři nikdy nepekli, max pomůžou namazat, vykrájet, když byli mladší, tak pomáhali rádi, teď je to pro ně akorát otrava.
A vaši pracují? Objednejte si to. Dáte někomu vydělat.
Nikdy bych to dětem neudělala, aby byly na Vánoce prázdné stoly.
Já ráda peču, ale zákusky na plech. Děti milují Míšu, Krtkův dort na plech, různé zákusky s tvarohem, ovocem a želatinou, šlehačkovou nebo tvarohovou bábovku, koláč s letním ovocem. Pečeme společně většinou jednou týdně plech něčeho hodně dobrého.
Ale s tím drobným je piplačka nikoho to v takovém množství nebaví. A čas na to taky není. Dcera mívá například těsně před Vánoci sportovní soustředění.
I kolegyně v práci, které pečou, mi nabízely, že pečou i na zakázku. Ale už jsem měla předobjednáno jinde. Někdy to někde funguje tak, že dodáte vajíčka nebo máslo, případně mouku, pokud máte něco svého a o to je možné ponížit cenu. I takové jsem našla inzeráty, většinou z vesnice.