Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Mám pěnu v moči a vevnitř mě to jakoby stipe. Chodím každou chvíli na malou
Tak k obvodakovi. Nebo na urologii.
@Anonymní píše:
Dobrý den prosím chodí se s podezřením na zánět ledvin k obvodní nebo na gyndu? Mám silné bolesti podbřišku celých zad už. Křeče do ledvin takový divný pocit. Zvýšenou teplotu. Bolest hlavy. Nevolnost.
Šla bych k obvodnímu a rovnou s močí. Pokud by byl potřeba urolog, tak tě tam pošle. Každopádně u zánětu ledvin není jen zvýšená teplota, ale vysoká horečka.
Standardně když to hned pálí pro čůrání, je chycená močová trubice, pokud to bolí nejvíce na konci, tak měchýř s přechodem do ledvin.
Zda jsou to ledviny poznáš i tím, že si hřbetem ruky klepneš do beder. Při zánětu to šíleně bolí. Držím pěsti. Mě teď taky chytil močový měchýř a mám i teplotu.
@Anonymní píše: Šla bych k obvodnímu a rovnou s močí. Pokud by byl potřeba urolog, tak tě tam pošle. Každopádně u zánětu ledvin není jen zvýšená teplota, ale vysoká horečka.
Standardně když to hned pálí pro čůrání, je chycená močová trubice, pokud to bolí nejvíce na konci, tak měchýř s přechodem do ledvin.
Zda jsou to ledviny poznáš i tím, že si hřbetem ruky klepneš do beder. Při zánětu to šíleně bolí. Držím pěsti. Mě teď taky chytil močový měchýř a mám i teplotu.
Přesně, mě strašně bolelo v bedrech, když jsem měla zánět ledvin a ten poklep (tapotement) bolel úplně šíleně. Měla jsem horečky 42 několik dní. Ale při močení bez problémů, ale pak mi dali v nemocnici cévku. Ještě jsem pořád zvracela. Jinak záněty močáku mám tak 7krát do roka, ale bezpříznakové, teď čekám na výsledky moči, kterou jsem dávala před Vánoci, ale beru už 3 měsíce profylakticky Furolin.
Mě třeba od včera trošku pálí/štípe někde uvnitř. Čůrám normálně. Raději jsem skočila ráno k obvodní s močí (na záněty trpím, ale je to jiné, z ničeho nic šílená bolest při čůrání, horká moč téměř po kapkách.. tohle teď nemám), fakt jen pálení, nebo jakýsi dyskomfort po čůrání - moč u praktika v pořádku.. tak nevím co to je. Si říkám, jestli to nemůže být gynekologické..
@Kolarkaa píše:
@Lollitka jak poznáš bezpříznakový zánět močáku?
Nepoznám právě, ale pravidelně mě testuje urolog, nebo praktická a vždy tam zánět je, jsou k tomu u mě důvody, které tu nechci rozebírat, mám špatně funkční močový měchýř, tak se to musí kontrolovat.
@Kolarkaa píše:
Mě třeba od včera trošku pálí/štípe někde uvnitř. Čůrám normálně. Raději jsem skočila ráno k obvodní s močí (na záněty trpím, ale je to jiné, z ničeho nic šílená bolest při čůrání, horká moč téměř po kapkách.. tohle teď nemám), fakt jen pálení, nebo jakýsi dyskomfort po čůrání - moč u praktika v pořádku.. tak nevím co to je. Si říkám, jestli to nemůže být gynekologické..
A co ti praktik dělal za rozbor? Jen tím proužkem? Já posílám moč vždy rovnou na kultivaci. Ten proužek (konkrétně DekaPhan Leuco) mám doma, ale není to úplně spolehlivé, si myslím. Ale na tu gyndu si možná skoč pro jistotu. Držím palce. A teplotu máš?
Aktuálně můžou být potíže gynekologické i potíže s močí a to z důvodu, že jsou svátky a jí se hodně sladkého. Když člověk není na cukry zvyklý v takovém množství, může to způsobit rozmnožení kvasinky v těle a to se projeví buď gynekologickým zánětem nebo tím močovým měchýřem.
@Lollitka a ano taky si říkám jak moc je ten papírek spolehlivý, když mě taky jednou řekla, že tam nic není a večer už mě vezli s krví v moči do nemocnice.
Ono je taky někdy fajn počkat až se to trochu rozjede a dát hned ranní moč, nejlépe střední proud.
@Lollitka píše:
Přesně, mě strašně bolelo v bedrech, když jsem měla zánět ledvin a ten poklep (tapotement) bolel úplně šíleně. Měla jsem horečky 42 několik dní. Ale při močení bez problémů, ale pak mi dali v nemocnici cévku. Ještě jsem pořád zvracela. Jinak záněty močáku mám tak 7krát do roka, ale bezpříznakové, teď čekám na výsledky moči, kterou jsem dávala před Vánoci, ale beru už 3 měsíce profylakticky Furolin.
Tak to asi neni uplne standardni, to nejde porovnavat. Kdyby mela zanet mocaku kazde dva mesice, tak se na to tady nepta. A u ni tim padem nebude bez priznaku.
@mroe píše:
Tak to asi neni uplne standardni, to nejde porovnavat. Kdyby mela zanet mocaku kazde dva mesice, tak se na to tady nepta. A u ni tim padem nebude bez priznaku.
Teď tě nechápu, já neříkám, že musí mít stejné příznaky zánětu ledvin, jako jsem měla já. A píšu, že bezpříznakové to mám já, ty záněty močáku, ne ona.
@Lollitka píše:
Teď tě nechápu, já neříkám, že musí mít stejné příznaky zánětu ledvin, jako jsem měla já. A píšu, že bezpříznakové to mám já, ty záněty močáku, ne ona.
Ano, to mas pravda. Ale pulka se chytne na bezriznakovy zanet mocaku ( coz vazne kazdy nema) a uz to pojede… ![]()
@mroe píše:
Ano, to mas pravda. Ale pulka se chytne na bezriznakovy zanet mocaku ( coz vazne kazdy nema) a uz to pojede…
Ale nechytne a navíc jsem to nepsala v souvislosti se zánětem ledvin. A psala jsem, že mám poškozený močový měchýř, proto mám ty záněty bezpříznakové. To si snad každý, kdo by se toho chtěl chytit, může přečíst a pochopí, že na tom není stejně, já se léčím 13 let na urologii.
@Lollitka píše:
Ale nechytne a navíc jsem to nepsala v souvislosti se zánětem ledvin. A psala jsem, že mám poškozený močový měchýř, proto mám ty záněty bezpříznakové. To si snad každý, kdo by se toho chtěl chytit, může přečíst a pochopí, že na tom není stejně, já se léčím 13 let na urologii.
Ja to pochopila. No, ale nebyla bych si tak jista…
@mroe píše:
Ja to pochopila. No, ale nebyla bych si tak jista…
No já si nemyslím, že by zas tuhle diskuzi četla celá ČR a že by si z toho něco vyvodili. A i kdyby, tak by se jen víc testovala moč, kdyby někoho napadlo, že má zánět a nemá příznaky.
Mám pěnu v moči a vevnitř mě to jakoby stipe. Chodím každou chvíli na malou