Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Pucalkovic Amina
1. dotaz - myslím si, že zánět miminko neohrozil. Miminko je uzavřené v plodových obalech, zánět by musel poškodit plodové obaly a to bys nejspíš poznala - unikala by nebo úplně odtekla plodová voda. To, že miminko kopalo víc, mohlo být způsobené buď tvou nervozitou z nepříjemných pocitů a nebo tam v té době mělo víc místa a teď už ho má méně, takže se tehdy zdánlivě hýbalo víc (pohyby se ke konci těhotenství trochu utlumí, to je normální).
2. dotaz - jo, to bych taky ráda věděla. Já jsem kvůli zánětu a odtoku plodové vody přišla o první miminko ve 22. týdnu a bylo to v době, kdy jsem byla měsíc na neschopence kvůli nízko položené placentě (která se mezitím vytáhla a už jsem měla ukončovat neschopenku a jít do práce). Takže jsem tehdy neměla sex, nikam nechodila, žádný bazén ani veřejné WC se nekonalo, téměř jsem ani nejezdila MHD, neměla návštěvy…
@Hoa Mai Děkuju za odpověď, taka snad to je, jak říkáš.
Jéžiš, to mě mrzí
A povedlo se vám pak další mimi? To muselo být strašné, vůbec si to neumím představit. A doktor ti tehdy neřekl, proč si myslí, že tam zánět vznikl?
Ono úplně stačí, když se rozhodí poměr bakterií, který běžně v pochvě žijou, něco se přemnoží a už to jede…a na kůži má člověk spoustu různejch koků..já v těhotenství třeba poprvé měla mykózu…držím palec ať už jsi ok a mimčo též.
Neboj, kdyby byl zánět takový, že by zasáhl miminko, už bys to věděla a nějaký průšvih by se z toho vyklubal hned..a s největší pravděpodobností byste ted už lítali kolem nedonošeńátka. Tak určitě to nebylo něco, co by mu prospívalo, ale nemuselo ani nijak ublížit.. A že se mlelo..mohlo reagovat na to, že jsi ve stresu, na látky vyplavené do krve díky zánětu a tvé bolesti.. V téhle fázi těhotenství už se nic vysloveně nevyvíjí, jen dozrává.. nebála bych se. Je dobře, že se na to přišlo a zaléčilo.. Oba se zklidníte a i kvůli vaginálnímu porodu je dobře, že už bude po infekci..to by mohl být průšvih, kdyby se nakazilo při průchodu porodními cestami na svět.
A kde se vzalo.. mohla jsi tam i dlouhodobě nějakou breberu mít.. malinko bezpříznakově..a těhotenství tělo hodně vyčerpává, nebo jsi mohla být oslabená prochladnutím nebo nějakou virsou, kterou na tebe někdo prskl a tvoje imunita ji zvládla i bez onemocnění.. No a tahle číhající schovaná mrcha toho využila, že jsi v oslabení, a přemnožila se a způsobila zánět.. Kdo ví, kde se vzala.
Hodně štěstí k porodu, ať to s malým dobře zvládnete ![]()
Kamarádka měla vloni něco podobného, neustále si v těhotenství stěžovala na ošklivé vytoky, bohužel její gynekolog to neřešil, až pak v poradně v porodnici to začali resit, take ji vyšla pozitivní infekce a bohužel kvůli ni předčasně porodila asi o 6 týdnu (nestihli ji dat antibiotika, praskla voda a porod už nešel zastavit), což sice bylo nepříjemné, pobyli si pak v porodnici déle než je běžné, ale mimco bylo naprosto v pořádku… takže je moc dobre ze to na pohotovosti řešili a ze už je Ti lépe. O mimi bych se nebala. At se vám daří ![]()
Příspěvek upraven 01.10.18 v 10:06
Ještě bych doporučila užívat preventivne lactobacily, ikdyz už jsi ok Zvyšují imunitu a pomáhají i proti mykozam. Někde jsem dokonce četla, že při užívání v tehotenstvi pak miminka méně trpí na bolení bříška. Je fakt že já je brala a malý s bříškem problémy neměl.
@K92 A myslíš normálně polykací? Nebo zavádět takové ty čípky s laktobacily do pochvy?
Taky sem kvůli zánětu (ledvin) strávila pár dní v nemocnici na rizikovém, ve 33TT.
Pokud mám informace, tak ten zánět je problémem jakoby aktuním - že když se tělo se zánětem pere, tak hrozí předčasný porod, ale na vývoj to vliv nemá žádný. Jinak já sem pár dní po ledvinové kolice už byla doma a synka donosila bez dalších problémů do 39 TT, takže pohoda, úplně normální těhotenství, porod i dítko ![]()
Já užívám polykací od Swiss. Jsou vhodné pro těhotné i kojící. Ale určitě ti poradí v lékárně. Já je zobu vždycky když se necítím dobře. Ale taky jsem se pak před porodem nevyhla lehkému zánětu, měla jsem streptokoka, pak následovaly ATB. při porodu. Takže netvrdím že je to 100% záchrana. Záněty se bohužel hrozně rady vrací, je dobré tělo nějak podpořit. Rozhodně jejich užíváním nic nezkazíš, obzvlášť jestli jsi brala ATB.
Kde jsi proboha vzala, že už můžeš v klidu porodit? 35tt je pořád sakra rizikový a musíš do porodnice s intermediární péčí. Dítě pořád nemusí mít vyvinuté plíce a dost hrozí poporodní komplikace. Donošené dítě je až ve 38tt. Já jsem kvůli zánětu porodila ve 33tt, takže léčba a klidový režim je víc než na místě.
@Janli Já už jsem 37tt (jen jsem psala, že do 35tt mi doktorka dávala magnesium), a na pohotovosti právě říkali, že porod v 37tt už není takový problém. Doufám, že tvůj porod ve 33tt dopadl dobře a mimi je fit.
@Pucalkovic Amina Tak to promiň, to už se prcek narodit může
, takže ten zánět ber jen jako nepříjemnou epizodu. Jo, dcerka už má přes rok a je naprosto v pořádku. Nikdo by neřekl, že je nedonošená. I lékaři na ni koukají s údivem. Díky.
@Janli Tak hlavně, že to dobře dopadlo a dcerka je fit! Děkuju!