Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Co si ohledně bydlení neumím představit, je:
1. bydlení v bytovce na vesnici. Pro mě to je buď panelák ve městě nebo domeček na vesnici. Panelák na vesnici má pro mě jen samé nevýhody. Tam bych šla bydlet jedině v případě nouze největší.
2. bydlení v nových satelitních zástavbách na vesnicích, v případech kdy jsou domky postaveny na poměrně malých parcelách, mají maličké zahrádky nebo jenom dvorečky. Tyhle domy mívají často krásná francouzská okna, ale co z toho, když člověk místo do vzrostlé zelené zahrady vidí sousedům do kuchyně. Posezení před takovým domečkem by mě vůbec netěšilo, žádné soukromí, ani pořádnou gril akci se vším všudy si tam udělat nejde, když jsou okolo nalepený další tři domky. Když domek na vesnici, tak s pořádnou zahradou a v zástavbě s většími rozestupy.
Příspěvek upraven 21.02.15 v 18:22
Bydlimv panelaku odjakziva, ma to pro me vyhody a nevyhody. Vyhody zatim prevazuji.
Jsme u lesa, muzu kdykoliv vypadnout. Okoli je krasne, hodne zelene. Vsude blizko, obchody neustale otevrene. Sousedy znam. Do mesta dvacet minut, zalezi kam a cim. Nizky najem, o nic se nestaram.
Nevyhody - hluk od sousedu, ale nastesti jsme uplne nahore. Velikost. Staci to, ale samo zadny vyskavani, deti se musi podelit o pokoj.
Nepovazuju to za socialni bydleni, byt mame hezky, jsem rada, ze nemam hypoteku a zadne dluhy.
@wonder woman píše:
@catherine100 ahoj, schody?to jako panelak bez vytahu? A hluk v cihle nebyl? Me totiz prislo ze vetsi jak v panelaku
je pravda ze ta cihla je takova „rodinejsi“
bydlím ve staré zástavbě, díky kompletní rekonstrukci slyším sousedy jen minimálně - max. když magor nad námi v noci slaví že dal góla (profi fotbalista)
výtah naše domácí zabudovala do bývalé šachty po společných záchodech na chodbách, takže my osobně neslyšíme nic, ale třeba byt naproti asi ano, to nevím, neptala jsem se, je tu dohromady 9bytů a i teď skoro po 3 letech ještě neznám všechny sousedy a třeba v přízemí bydlí rodina s cca 12ti letým klukem a na to jsem přišla až v létě
přesně po 2 letech a to jsou v baráku prý o rok déle.
Bydlela jsem 20 let v domě se zahradou, ale tu bych už teď nezvládla a barák bych už sama neuklidila, takže jsem spokojená zde.
@pjetka píše:
Co si ohledně bydlení neumím představit, je:1. bydlení v bytovce na vesnici. Pro mě to je buď panelák ve městě nebo domeček na vesnici. Panelák na vesnici má pro mě jen samé nevýhody. Tam bych šla bydlet jedině v případě nouze největší.
2. bydlení v nových satelitních zástavbách na vesnicích, v případech kdy jsou domky postaveny na poměrně malých parcelách, mají maličké zahrádky nebo jenom dvorečky. Tyhle domy mívají často krásná francouzská okna, ale co z toho, když člověk místo do vzrostlé zelené zahrady vidí sousedům do kuchyně. Posezení před takovým domečkem by mě vůbec netěšilo, žádné soukromí, ani pořádnou gril akci se vším všudy si tam udělat nejde, když jsou okolo nalepený další tři domky. Když domek na vesnici, tak s pořádnou zahradou a v zástavbě s většími rozestupy.
Příspěvek upraven 21.02.15 v 18:22
Tak tohle vidím úplně stejně. Panelák na vesnici nechápu a ty dnešní domy v satelitech ![]()
Kamarádka takhle stavěla a koupili si dva pozemky, aby měli soukromí a aspoň slušnou zahradu.
My bydlíme v paneláku v bytě 100m2 se dvěma balkóny, ze všech stran koukáme do stromů nebo na rybník a myslím, že máme více soukromí, než v satelitu, kde by nám ze dvou metrů koukali sousedi do domu z každé strany ![]()
Bydlím v cihlovém bytovém domě, slyšet je tady úplně všechno, není tu žádné centrální vytápění a dodávka teplé vody. Takže na toto musíme mít doma spotřebiče o které se musíme starat a když „odejdou“ tak ze svého pořídit nové. Každou chvíli tu praskne nebo se ucpe nějaký odpad, dřevěné stropy a podlahy na které lze položit lino, plovoučku či dlažbu pouze po totální rekonstrukci atd. Já bych šla do paneláku HNED a bez váhání
Jo a samozřejmě tu není výtah ani kočárkárna, takže jsem s kočárama hrkala do druhého patra. Jo a ve sklepě je pouze vlhko, plíseň a potkani, tak ten nevyužíváme ale platíme ![]()
Z RD jsem šla na měsíc bydlet do paneláku uprostřed sídliště a jak byly všechny ty domy takový stejný, tak jsem se skoro každý den ztrácela
. No a ještě mi vadilo, že nemůžu vyjít na zahradu a že v bytě není co dělat. Pak jsem se vrátila do domu a asi bych neměnila (možná až budu stará a už toho tolik nezvládnu).
@achesa1 píše:
Z RD jsem šla na měsíc bydlet do paneláku uprostřed sídliště a jak byly všechny ty domy takový stejný, tak jsem se skoro každý den ztrácela. No a ještě mi vadilo, že nemůžu vyjít na zahradu a že v bytě není co dělat. Pak jsem se vrátila do domu a asi bych neměnila (možná až budu stará a už toho tolik nezvládnu).
mám balkon, ne sice velký, ale každý rok na něm květiny, jahody, bylinky, a pak hlavně moje milované chilli, jsou to jako moje děti, každé ráno sedím mezi nimi, něco zaleju, něco otrhám…něco přesadím…neměnila bych, to co na balkon dostanu, to bych měla po celé zahradě jak se znám a ještě víc, byla jsem poslední léta v baráku jako otrok, lán s bramborama, pár záhonů cibule, česneku, pórku, každý rok velký záhon s jahodama…a proč?? copak jsem tak nenažraná?? práci mám i na balkoně a ještě stíham si dojít do kavárny na kávu či na zmrzlinu, mám čas na kino i divadlo…bydlím uprostřed města a přece mám klid, mojí zelenou oázu už chodí každý rok obdivovat okolí…jsem spokojená a nenudím se ![]()
Vyrostla jsem v cihlovém bytě, na návštěvu chodila k jedné babi do 5.p paneláku a k druhé do rod.domu. Panelák s umakartovým jádrem se mi stal noční můrou právě od této doby, když už bych musela do bytu, tak jedině do cihlového.
@pjetka @KPKristy Panelák na vsi vidím stejně. Ale u bodu dva se názorem liším- logicky, když se mě týká
. Protože zas není panelák, jako panelák a není satelit, jako satelit. My měli panelákový byt poměrně malý (3+1, 66m2), nechápu, že nás tam kdysi bydlelo 5, v dospělosti jsem měla pocit, že je to byt pro dva lidi
. A panelák stál u hlavní čtyřproudé silnice s tramvajovým pásem, kolem dokola další takové. Já na to byla zvyklá, takže jsem to nebrala úkorně, jen že ne všechny paneláky jsou u lesa s krásným výhledem. A teď máme RD v satelitu, ale je to pár domů na konci vesnice, navíc máme pozemek krajní, takže jen jedny sousedy, zbytek výhled do luk, polí a lesů. Prostě nedá se paušalizovat a je dobře, že si každý může vybrat, co mu vyhovuje, nebo aspoň to, na co má
.
@wonder woman Bydlela jsem v paneláku od narození a až teď jsem se přestěhovala do domku, protože manžel „by do bytu nikdy nešel“. Musím říct, že mě snad už během stěhování překvapilo, jaký jsou sousedi z okolních domů drbny, všetečkové, jeden nám dokonce během stěhování vlez až do baráku. Pak nám dobu psali dopisy o štěkajícím psovi, hlučným tepeplným čerpadle, jiná sousedka zase měla problém s tím, že parkuju na její straně ulice.. no prostě radosti, který jsem v paneláku opravdu nezažila, tam jsme měli velmi slušné vztahy - pozdravit na chodbě, občas si vypomoct vajíčkem a dál neotravovat.
Asi jsme měli štěstí na sousedy v paneláku, ale nemohla jsem si nikdy stěžovat ani na hluk. Takže já nemůžu proti paneláku říct křivého slova. No ale v baráku to taky není špatný:)
Já jsem bydlela v paneláku, cihlové bytovce a teď v rodinným domě.
Do paneláku bych znova nešla ani do bytovky. Otravní sousedi, slyšet bylo každý slovo jak v paneláku tak v cihle, hádky, dupání, chlastačky ve všední dny.. a každej věděl o každým všechno. V domě je to pohoda. Neměnila bych. Ikdyž zahrada a zvířata se sami o sebe nepostarají
, panelák už nikdy. Vždycky jsem chtěla do domku se zahradou ![]()
@Hr4sek22 píše:
Já jsem bydlela v paneláku, cihlové bytovce a teď v rodinným domě.
Do paneláku bych znova nešla ani do bytovky. Otravní sousedi, slyšet bylo každý slovo jak v paneláku tak v cihle, hádky, dupání, chlastačky ve všední dny.. a každej věděl o každým všechno. V domě je to pohoda. Neměnila bych. Ikdyž zahrada a zvířata se sami o sebe nepostarají, panelák už nikdy. Vždycky jsem chtěla do domku se zahradou
Taky musíš ovšem zmínit specifika naší lokality - „údolí dutých hlav a rychlých pilníků“
.
Alkohol teče proudem, marihuana se kouří po celých snopech a v počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí na 1000 obyvatel jsme hluboko pod republikovým průměrem. Plus do toho různé lobbistické rodinné klany, to dělá z „lesního“ bydlení po psychické stránce přetopený kotel.
Za jiných okolností by i panelák v takové pětitisícové vesničce poskytoval snesitelné bydlení.
@Jura007 Juro zdarec, my se přemístili do jiné části a nemůžu si ztěžovat. Jinak proti trávě nic nemám a mezi vysokoškoláky taky zrovna nepatřím. Můžeš se ale stavit naproti nám- v těch nových bytech vedle hřbitova, tam máš jednoho vysokoškoláka vedle druhýho. Samá přechytralá matka a ani s jednou nepokecám. Stačilo jednou. Radši chodím sama. A podle mě je jedno jestli je člověk inženýr nebo uklizečka.. stačí když má všech deset pohromadě ![]()
@Hr4sek22 Tak to mě těší, že jsem v „ghettu u rokle“
Tady je totiž místních pět a půl, jinak všechno přistěhovalci, ovšem většina z nich normálních… Docela se mně tu to sousedstvo (až na výjimky) líbí, kéž by takoví byli i ostatní…
@Luminel ano, přesně s tím souhlasím, sousedé v baráčcích jsou v 99% neskutečně udrbaní, zvědaví a a až moc se vnucující lidé, to co se jim „do rajonu“ nastěhovalo musí svým chování co nejdříve udupat a postavit do latě,
koupili jsme v r.2006 dům ve čtvrti na vesnici, můj sen, nad námi 2 domečky a pak jen louka, les a zelená hranice…prostě klasická idylka…že já deb.il nesnila raději o hájovně uprostřed lesa…bohužel jsme spolu táhli i tchyni a tak byl náš výběr domu trochu hodně ovlivněn prostorem, kde byl byt 1+1 a 4+1 pro nás a naše 3 velké děti…takže moc velký výběr nebyl, ale první 1/4 roku to bylo úžasné bydlení, pak začali vadit psi - na ostatních zahradách také, ale to byli starousedlíci, pak začalo vadit parkující auto…co mě nejvíc dorazilo bylo, že mi sousedka naproti vyčetla, že jsem si dala do oken žaluzie a proč??? když oni nemají ani závěsy a tak to má celá ulice??? prostě to pak musíte barák zase prodat a jít pryč..naštěstí pro mě jsem dokázala odejít a vlastně to za mě vyřešila tchyně a moje nevlastní dcera, bydlím 100km daleko odtamtud a v bytovce a barák už nikdy…pokud nebude stát uprostřed lesa…