Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
No je to zatím lepší.
Psala jsem dotaz na kojeni.net a bleskově mi přišla odpověď. Vše nasvědčuje té retenci. Mám nahřívat, masírovat, kojit z toho prsa. A prý ta zatvrdlinka se může pomalu vstřebávat 3-5 dní. Tak vyčkám. Hlavně že už to tak nebolí.
Ahoj chtěla bych se zeptat mám v prsu fibroadenom několik let a je to v pořádku. EDnes ráno po kojení jsem v místě toho FA nahmatala po dálce celého prsu zatvrdlinu která je dole širší a směrem nahoru k bradavce se zužuje. Syn to při koujení nevycucne, kojím tak aby jeho brada byla k té tvrdé části. Zkoušela jsem obklady žínkou máčenou do horké vody a pak odsávat odsávačkou a to nepomohlo. Nepomůže ani masírovat a zkoušet vytlačit mléko z prsu. Je možné aby to nebylo mléko, co mě tam trápí, ale aby se FA do druhého dne tak moc zvětšil a bolel jak čert? To je asi blbost, tak zatvrdlina je nejméně 3× větší. Dost to bolí a už nevím co s tím, co ještě zkusit? Zánět to není, nemám teplotu ani rudý flek na prsu. / Případně k jakému lékaři zajít pokud to bude horší a horší?
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj chtěla bych se zeptat mám v prsu fibroadenom několik let a je to v pořádku. EDnes ráno po kojení jsem v místě toho FA nahmatala po dálce celého prsu zatvrdlinu která je dole širší a směrem nahoru k bradavce se zužuje. Syn to při koujení nevycucne, kojím tak aby jeho brada byla k té tvrdé části. Zkoušela jsem obklady žínkou máčenou do horké vody a pak odsávat odsávačkou a to nepomohlo. Nepomůže ani masírovat a zkoušet vytlačit mléko z prsu. Je možné aby to nebylo mléko, co mě tam trápí, ale aby se FA do druhého dne tak moc zvětšil a bolel jak čert? To je asi blbost, tak zatvrdlina je nejméně 3× větší. Dost to bolí a už nevím co s tím, co ještě zkusit? Zánět to není, nemám teplotu ani rudý flek na prsu. / Případně k jakému lékaři zajít pokud to bude horší a horší?![]()
Tak doktor praktický, gynekolog i pediatr by určitě poradil.
Mě pomohlo ležet v teplé vaně a to prso masírovat ve vaně, i jsem se snažila odstříkávat.
Ať to brzo přebolí.
@Anonymní píše:
Ahoj chtěla bych se zeptat mám v prsu fibroadenom několik let a je to v pořádku. EDnes ráno po kojení jsem v místě toho FA nahmatala po dálce celého prsu zatvrdlinu která je dole širší a směrem nahoru k bradavce se zužuje. Syn to při koujení nevycucne, kojím tak aby jeho brada byla k té tvrdé části. Zkoušela jsem obklady žínkou máčenou do horké vody a pak odsávat odsávačkou a to nepomohlo. Nepomůže ani masírovat a zkoušet vytlačit mléko z prsu. Je možné aby to nebylo mléko, co mě tam trápí, ale aby se FA do druhého dne tak moc zvětšil a bolel jak čert? To je asi blbost, tak zatvrdlina je nejméně 3× větší. Dost to bolí a už nevím co s tím, co ještě zkusit? Zánět to není, nemám teplotu ani rudý flek na prsu. / Případně k jakému lékaři zajít pokud to bude horší a horší?![]()
jdi co nejdriv ke gynekologovi. ja nemam zkusenost s FA, ale mam se zkusenost se zatvrdlinou - taky jsem nemela ani flek, ani teploty, ale pak se to rozjelo a uz nepomohly ani ATB a kapky. takze res fakt co nejdriv.
Ahoj holky, před pár dny mě začalo bolet prso nejen při dotyku, ale i při pohybu. Udělal se mi i červený flek a prso v tom místě bylo horké, tak jsem si dávala obklady z tvarohu a normálně jsem dál kojila. Asi za dva dny mě to přestalo bolet a myslela jsem, že je klid jenže jsem si včera nahmatala docela velkou nebolestivou zatvrdlinu (ne bulku) v tom místě, kde jsem měla flek. Poradíte mi prosím jak bych se toho mohla zbavit? Přikládat syna aby mu brada směřovala k tomu místu nelze, protože to mám nahoře nad dvorcem.