Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, mam pul rocniho kluka a tesila jsem se jak mu ted budu zavarovat merunky a svestky a taaak, ale nejak mi to nevychazi
Vcera jsem zkousela merunky, omyla, vypeckovala, nakrajela a nejakou chvili varila. Propasirovala jsem, ale byly docela horke
nevite, m cim to muze byt??treba ze v tom neni cukr?? delala jsem tak i jahody, ale taky byly prave horke
Nebo to varim moc dlouho?? Fakt nevim.. Co vsechzno se da zavarit (a treba i zamrazit) bez cukru a jinych primesi?? proste jen ovoce voda?? Diiky
Meruňky i jahody jsou po uvaření kyselé a snad i nahořklé. Musí se tam dát nějaké sladidlo, buď cukr, nebo fruktoza, nebo kdo co uznává. Bez toho to fakt dobré nebude. Přesnídávkám „bez cukru“ nevěřím. Jsou asi kouzelníci
![]()
Tak zavařit bez cukru se dá všechno, ale podle mé zkušenosti je to jednak nedobré a druhak se to bez cukru jako konzervantu brzo zkazí. Zkus přidat alespoň ovocný nebo hroznový cukr.
Naše jahody zavařené pouze s jednou lžičkou cukru na sklenku letěly zanedlouho plesnivé do koše. Podle mě to bez cukru snad ani nejde, aby to nezplesnivělo.
Nebo smíchat s jablkama, aspoň půl/půl.
Meruňková bez cukru byla teda hnusná, kyselá. Ale třeba broskvová, jen jablečná, kiwi přesnídávka… i bez cukru v pohodě - ale vždy směs s jablkama a záleží na těch jablkách, pokud jsou sladké, tak pohoda, jinak jsem trošku přislazovala.
Ostružinovou jsem ještě dělala…
Ahoj, místo řepného cukru můžeš použít ovocný cukr - fruktózu. Nějaký cukr tam dej, jinak to bude kyselé a nebude mu to chutnat. Já dělám běžně dia - zavařeniny (kompoty a marmelády) pro manžela. Bez cukru je to hrozně kyselý.
Letos jsem dělala i dětské předsnídávky a přidala jsem tam trochu fruktózy.
Jinak kompot
rozpůlené ovoce naskládej do skleničky, zalij vodou a zavíčkuj (okraj víčka i skleničky musí být suchý).
Zavařuju v troubě, naskládám na plech, podleju vodou, troubu dám na 250 °C, cca za půl hodiny zkontroluju teplotu v jedné ze skleniček (přikryju jen víčkem, ale nezatahuju), když je teplota 70°C, tak troubu vypnu, nechám vychladnout a kompot je hotový.
Marmeládu budeš muset přisladit, jinak to k jídlu nebude. Ovoce nakrájím na drobné kousky, po vrstvách prosladím, den nechám v lednici. Pak promelu na masovém strojku (je jemnější), nebo nemusíš, ale budeš dýl vařit, dám do nízkého kastrolu a vařím, případně dosladím, až mi marmeláda zhoustne. Pokud tam dělem nechceš dávat žádnou chemii, tak prostě musíš vařit dýl, až se voda vyvaří a začnou fungovat pektinové látky v ovoci. Pak ještě horké plním do předehřátých skleniček (aby nepraskly), zase musíš mít suché okraje sklínky a víčka, obrátím na druhou stranu a druhý den uklízím.
Předsnídávku jsem dělala tak, že jsem nakrájela ovoce, zase prosladila ovoce fruktózou a nechala den v lednici, druhý den jsem jen uvařila (vodu nemusíš přidávat, je tam hodně šťávy - pokud je jí hodně, tak jsem slila a doplnila podle hustoty - jahody pustily hodně šťávy), rozmixuju ponorným mixérem a horké plním do předehřátých skleniček a zase sklínky stavím na víčka.
Není v tom žádná věda.
Jinak cukr nemá vliv na zavařování jako konzervant. Ani s um. sladidlem se ti zavařeniny neskazí, ale fakt nebudou k jídlu - bez cukru, fruktozy, um. sladidla.To že to píšou na etiketách je blbost. Jednou jsem si tak prověřovala u výrobce pití pro děti - Kubíka. Mají tam, že je to bez přidaného cukru, tím pádem by to v přiměřené dávce mohlo být OK pro diabetiky a tak jim píšu.
Odpověď, ne v žádném případě - přidáváme do toho glukózovo-fruktózový sirup. Podobně to bude i s ostatníma výrobkama - předsnídávky a pod. Co jsem koukala, tak to doslazují taky fruktozou, jen doma si jí tam dáš, kolik užnáš za vhodné.
Příspěvek upraven 02.08.13 v 08:58
A zavařujeme třeba nastrouhaná jablka - nastrouhat, vymačkat mošt=), nacpat do sklínek, zavařit. Vydrží v klidu dva roky. Dávám do štrůdlů, žemlovky…
Občas nějaká sklenička chytne plíseň, ale to buď bylo nedokonale umyté hrdlo/víčko, špatně zavřená… nebo tak něco.
No nevim, radsi bych bez toho cukru uplne, ale kdybych to tedy chtela zkusit, ovoce rozvarite uz s cukrem nebo jak?? treba fruktopur?
Presnidavky bez cukru jdou zavarit, aniž by se zkazily, už mi vydrzely rok, ale dělala jsem jen jablecne a před konzumaci musím dochutit, cukrem, javorovym sirupem a pod. protože to jinak není poživatelne ![]()
@mattez tak si jich pár bez cukru udělej a pak vyzkoušej, jestli ti to bude chutnat. Jinak je zbytečně kompot vařit předem.
@Syringa píše:
Také záleží jak sladká máš jablíčka. Já teda jablečné přesnídávky zavařuju vždy jen na 14dní (nemám moc úložné prostory na velké množství), a pak nové, a někdy je to v pohodě, a malá baští bez přidání čehokoliv, a někdy jsou kyselejší, tak jí to pak míchám s jogurtem nebo kaší, a to pak také baští.
je fakt, že byly trošku kyselé, ale po tom zavareni je to hnus bez sladidla
takže tenhle rok budu dělat jen marmelady ![]()
Tak v tom případě já jsem kouzelník a moje dítě pažravec
, protože jsem veškeré ovoce i zeleninu zavařovala bez cukru, nic se nezkazilo, vydržely 2 roky. A dítě mi to od 6 měsíců až do teď (3roky) jedlo v pohodě.
A ještě bych si ráda nechala poradit. Vařím teď králičí maso, chtěla bych ho přidávat do příkrmů. Mám si uvařit mrkvový základ, s ním to pomixovat, naporcovat a zamrazit.Nebo jenom maso rozmixovat a zamraxit.Nebo jak? ![]()
@Jůlinka T. dělala jsem jahody, rybíz, třešně, meruňky, broskve, ryngle, jablka. Samozřejmě, že některé ovoce bylo kyselé, ale nikdy hořké. Jelikož syn neochutnal slazené, tak mu to nevadilo. Z kojení přešel rovnou na domácí výživy a jedl v pohodě. Ale nedávala jsem čistě jeden druh. Vždy jsem smíchala 1 skleničku třeba jahod s 1 skleničkou jablek a měl to na 2 dny.
Jinak maso jsem vždy uvařila ve vodě, na velmi drobno nakrájela nožem, natlačila do tvořítek na led a zalila trošinkou vývaru a zamrazila a pak vysypala do pytlíku a po kostičce přidávala do příkrmu, kousky mu nevadily.