Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nickylinka píše:
@arada vyndat simku je moc okatý. Což mi připomíná… SCHOVEJTE NABÍJEČKU a pokud máte doma víc stejných tak i ty. Ideálně ráno až odejde do školy třeba, celej den jí baterka nevydrží a bude trvat minimálně den než si sežene jinou. Hlavně delat, že o ty její nabíječce nic nevíte. To je fikaný a hlavně třeba ještě dobrovolně uklidí pokoj![]()
![]()
PS: Dobře ji schovejte
No A? Tady jde o to, aby si uvědomila, že nejen z mobilu je živ člověk. A taky hlavně to, kdo je doma pánem. Dovolila jsem dětem dost, ale taky nastavila pravidla a pokud je porušily, následoval trest. Nemyslím tím bití ani domácí vězení. Je pravda, že k trestům docházelo vyjímečně, bo děti věděly, že je pro ně lepší dodržovat pravidla.
Jako schovat nabíječku je hloupost.Dnes už jsou stejné na všechny mobily, tak každá kamarádka vypomůže.
@Monikaa6 píše:
@marg Děkuji za radu
Přesně z toho důvodu nerada zabavuji mobil, protože se může cokoliv stát a aby se mi dcera dovolala, tak ho samozřejmě potřebuje.
no tak jí pořídíš obyčejný mobil na zavolání či sms, kde je problém? - přece na to nepotřebuje „chytrafoun“.. za mě prostě se bojíš něco řešit radikálně aby se slečná nááááhodou „nenaštvala“, ale zároveň vidíš že je něco špatně.. no ale to je na tobě - bud jsi vnitřně přesvědčená že tolik pobytu na mobilu dceři škodí a nebo ne - nic mezitím není
@Monikaa6 píše:
@marg Děkuji za radu
Přesně z toho důvodu nerada zabavuji mobil, protože se může cokoliv stát a aby se mi dcera dovolala, tak ho samozřejmě potřebuje.
No a ja bych zrovna nechala i ty data, nekdy je dobre neco najit, co ryhle pomuze, jizdni rad atd..ale ja jsem, jak uz jsem napsala, v tomhle hodne benevolentni.
@jdukolem píše:
no tak jí pořídíš obyčejný mobil na zavolání či sms, kde je problém? - přece na to nepotřebuje „chytrafoun“.. za mě prostě se bojíš něco řešit radikálně aby se slečná nááááhodou „nenaštvala“, ale zároveň vidíš že je něco špatně.. no ale to je na tobě - bud jsi vnitřně přesvědčená že tolik pobytu na mobilu dceři škodí a nebo ne - nic mezitím není
Jenze bohuzel bez chytreho telefonu bude slecna mimo, jako ja uznavam, ze uz to nemusi byt zdrave, ale potrebuje se domlouvat kvuli skole, je to proste tak v dnesni dobe, ta komunikace probiha po telefonu (resp po internetu v nem) a kdyz to (mozna blbe) srovnam, tak je to jako by mi moje mama v roce 1998 dejme tomu, zakazala zavolat z pevny linky kamaradce…
@marg Ale di, úkoly jim stále diktují ve škole a na netu jsou většinou informace pro rodiče. Nepíše jak staré máš dítě, ale možná až bude ve věku zakladatelčiny dcery, budeš té své benevolence litovat.
Také jsem to řešila. Dřív jsem nijak neomezovala, ale pak se postupně hodiny na mobilu začaly navyšovat, během čtvrt roku propad ve známkách z jedniček na trojky čtverky a poznámky… Chodila i pozdě spát, byla protivnější. Dospěla jsem také k tomu, že ten mobil je tak silné lákadlo a v té míře, v které na něm byla, hodně škodlivý, tak jsem omezila. Na hodinu denně ve všední den, na dvě hodiny o víkendu. Do školy nosila starší typ mobilu. Normálně to fungovalo. Posloužil, když potřebovala volat.
První týden po omezení chodila, že se nudí, že bez mobilu je to strašný. Pak se to srovnalo a byla jako dřív – zabavila se i doma jinými věcmi, dohnala školu, chodí si víc povídat… Ze začátku jsem to dodržovala striktně, teď už tolik ne, třeba si ho vezme na celý den, když jede ke kamarádce, ale pořád se snažím, aby to nesklouzlo tam, kde to bylo.
Kamarádka byla se synem i u psycholožky, ten zas hrál na pc. Ten po omezení byl i na ni sprostý, nadával jí, vše bojkotoval… Myslím, že se z toho opravdu snadno stane závislost. A není to nic výjimečného.
@Monikaa6 píše:
Dobrý večer.
Chtěla bych se zeptat, jestli tady má někdo podobný problém jako já, a pokud ano, tak jak to řešíte?Moje dcera (13 let) je už nějakou dobu závislá na mobilu, stále na něm něco píše, čte a hraje. Každý den minimálně 6 hodin má v ruce mobil.. do školy se nepřipravuje a nic jiného ji nezajímá. Zabavila jsem jí ho už hodněkrát, ale buď ho našla a nebo byla na mě drzá, zlá a bylo to ještě horší. Nevím si už rady, jsem z toho stále smutná..
Děkuji.
A co třeba místo všech zabavování, schovávání nabíječek a vypínání wifiny se začít dítěti prostě věnovat?
Co děláte o víkendu? Jak probíhají vaše večery? Jaké má zodpovědnosti doma? Kroužky? Co znamená „do školy se nepřipravuje“? Mobil nemobil, nastav pravidla a kontroluj. Že se puberťák na něco upne je naprosto normální, sebereš mobil, tak si najde něco jiného nebo najde způsob, jak si ho zajistit jinak. Je vhodnější to převést jiným směrem a dítěti vytvořit jiný zdroj pozitivních emocí.
Jaj, nemyslela jsem si, že to s tou nabíječkou vezmete všechny tak vážně. Jako já bych to zkusila, zakladatelka si očividně nechce dceru „rozházet“, takže to je jedna z možností. Ono než dcerka doleze ze školy, tak ji ta baterka vydrží. Jj, sežene si jinou, ovšem záleží jak daleko má kamarádku a jestli k ní vůbec půjde. Upřímně. My jsme žádný telefony neměli a rodiče byly v klidu i tak. Takže jeden den? Jestli je to složitější, tak to zkuste na víkend. Nevím kolik z vás zná dnešní 13lete, ale kam se s prominutím se*eme my když nám bylo 15, 16… Původně to byl fakt jen vtipný nápad, ale efekt to asi přinese. Ono asi lepší, než pořizovat obyc mobil, protože to vyjde možná ještě hůř pokud chce mít paní dceru na dosah. Já být dcerou a matka mi v tomhle věku zabavit tel a dát mi obyc šlupku, tak ho radši nenosim. Protože než takovej mobil, tak radši nic a ve škole řeknu, že se mi ten " dobrej" rozbil. Já nevím, zkusila bych zauvazovat směrem, jakým asi dcerunka přemýšlí a tím se vydala. Na mě nějaký zákazy a pod neplatily, ba udělaly spíš to, že jsem se sekla ještě víc a just to nádobí neumeju… Ono by u bohatě postačilo vytáhnout wifinu že zásuvky. Já to udělala v práci a jak si pokecali než na to přišli
![]()
Ja bych nic neschovavala, nekodovala, baterky nevyndavala, pripada mi to takove nedospele, nedustojne reseni. Rekla bych ji spis, at mi telefon po prichodu domu da a ze ho dostane zpet napr. po veceri. A ze mezitim musi udelat ukoly, uklidit atd. Normalne bych ji vysvetlila, ze se u ni projevuje zavislost, ze je to neunosny a ze na nem nemuze byt porad. Nicmene ze ho bude mit „za odmenu“ a ze se domluvite na dobe, kdy si s nim muze hrat. Take neni nutne udelat z 6h hned 20 minut denne.
Byla bych zlá a doma mobil zabavovala. Ovšem to je teorie, děti mám zatím malé a to pětileté je už teď závislé na tabletu. Od rána jen poslouchám, jestli může na tablet, kdy půjde na tablet, tablet, tablet, tablet. Cokoliv mu navrhnu, to zamítne, že to dělat nechce. Ven nechce, za kamarádem nechce, protože tam není tablet. A to upozorňuju, že na něj nechodí vůbec často, sama ho na něj pustím tak jednou za měsíc na půl hodiny. S mojí mamkou je to horší, ale musím držet pusu a krok, protože hlídání potřebuju. Ta hlídá průměrně jednou týdně a na tabletu ho nechává, dokud se nevybije, protože „ho to přece baví“. ![]()
@Tamtama píše:
Byla bych zlá a doma mobil zabavovala. Ovšem to je teorie, děti mám zatím malé ato pětileté je už teď závislé na tabletu. Od rána jen poslouchám, jestli může na tablet, kdy půjde na tablet, tablet, tablet, tablet. Cokoliv mu navrhnu, to zamítne, že to dělat nechce. Ven nechce, za kamarádem nechce, protože tam není tablet. A to upozorňuju, že na něj nechodí vůbec často, sama ho na něj pustím tak jednou za měsíc na půl hodiny. S mojí mamkou je to horší, ale musím držet pusu a krok, protože hlídání potřebuju. Ta hlídá průměrně jednou týdně a na tabletu ho nechává, dokud se nevybije, protože „ho to přece baví“.
Jak se tohle můžeš stát? To přece není vrozená vada. Že by to měl ze školky, když ty ho na tablet nepustíš? Už to vidím - může za to tvoje maminka. Tak to jo.
@Tamtama Pětiletého děcka jsem se neptala, jestli chce jít ven, jednoduše se šlo, jakmile si začne hrát, na tablet si ani nevzpomene.My ho koupili kvůli vnoučatům, když se nedalo jít ven, ale i tak ho moc nepoužívají, raději hrají stolové hry a pokaždé se u toho zabavím i já. Dítě se baví tak, jak si od mala zvykne. Pokud mu dám ve dvou letech tablet jen proto abych měla klid, tak se nemůžu divit, že neumí postavit z kostek komín.
Tablet je úžasná věc pro rozvoj osobnosti a dovedností i u dítětě. Pokud ale začne sloužit jako náhrada za ostatní aktivity, je to špatně. Děti mám dvě, obě mají chytré telefony, máme tablet MediaPad, ale u obou máme své limity pro používání. Chci, aby dělaly i jiné věci, chodily ven atd. během léta jsou v podstatě bez telefonu. Prostě tabletem, mobilem, chtrými hodinkami… nelze nahradit péči o dítě a jeho rozvoj. Je to fajn na cestu do busu, pokud mu to nedělá špatně, ale i nadále by měl zkoušet jiný způsob hraní. Včera jsme třeba chytali čolky…živé.
@pedes píše:
Tablet je úžasná věc pro rozvoj osobnosti a dovedností i u dítětě. Pokud ale začne sloužit jako náhrada za ostatní aktivity, je to špatně. Děti mám dvě, obě mají chytré telefony, máme tablet MediaPad, ale u obou máme své limity pro používání. Chci, aby dělaly i jiné věci, chodily ven atd. během léta jsou v podstatě bez telefonu. Prostě tabletem, mobilem, chtrými hodinkami… nelze nahradit péči o dítě a jeho rozvoj. Je to fajn na cestu do busu, pokud mu to nedělá špatně, ale i nadále by měl zkoušet jiný způsob hraní. Včera jsme třeba chytali čolky…živé.
Tablet poskytuje jen omezený způsob rozvoje, který navíc v takto brzkém věku dítěte není vhodný vzhledem ke své jednoduchosti. Tablet opravdu není hračka, jde o pracovní nástroj pro dospělého člověka. Pro dítě nemá ani zdaleka takové využití a neučí ho téměř nic (nepočítám-li pár výukových programů, které se ale opět dají mnohem lépe řešit počítačem). Ale samozřejmě, dneska je to hrozně moderní. Každý svého štěstí strůjcem… ![]()
V zásadě nevím jak je to u tohoto dítka.
Ze zkušenosti z okolí vím, že mají velmi bystrou holčičku, která zvládá dost logických věcí dost možná proto, že tablet používá a „hry má na rovoj tohoto způsobu myšlení.
Problém vidím spíš v tom, že má velice špatnou výslovnost, což je dar za to, že je to jedna z mála forem rozvoje, který má.
Cíl mého příspěvku nebyl obhájit. Předně si myslím, že u každé takové činnosti by měla být daná jasná pravidla, což dnes mnohdy díky "moderní výchově - dělej si co chceš“ obecně chybí.