Zdravotnické asistentky - jak jste na tom s prací?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
371
24.11.15 12:14

Ahoj ja jsem take asistent, momentalne na materske ale stale zamestnana v nemocnici. Kompetence prekracuju, odbery krve, podavani infuzi atd. Dokonce jsem delala nocni sluzby, sama s 30 pacienty. Osobne mi to nejak nevadi, penize jsem mela na asistenta slusne. Prace me bavi, ale sama pro sebe a svuj pocit si chci dodelat VOSKu.

Jinak nechapu holky nac si stezujete. Sly jste na zdravku s tim ze budete asistenti, mohly jste se informovat co to obnasi a jake to povolani potom je. A mimochodem asistenti se ani zdaleka neuci to co sestry driv, nerikam ze nemaji dost informaci, ale driv to bylo neco uplne jineho. Takze bud se smirte a tim co jste si samy vybraly a nebo bezte do skoly a udelejte si disku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
24.11.15 12:17

@Markétka90 To my také, a navíc 4 hodiny týdně odborného předmětu, který učil většinou primář toho oboru a následně jsme z toho maturovali… Udržuji stále kontakt se svou školou, a vím jak vypadají osnovy pro asistenty, opravdu se to nedá srovnat, a jak píše @pe-terka tak kvalita studentu se také zhoršila, ale už to bylo vidět na konci sester, před 15 lety byl problém se dostat s vyznamenáním, na poslední rok sester už v pohodě s trojkami…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
24.11.15 12:19

@Madam-Owl Bc. je lepší, téměř to stejné učivo, na stejnou dobu a poté lepší uplatnění i peníze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
24.11.15 12:22

@xjuklickova aha no nicméně si myslím že to měli nechat tak jak to bylo dříve studovat na plnohodnotné sestry 7 let mi přijde trochu moc. Doplňovat vzdělání během práce formou různých kurzů atd ANO ale 7 let se ucit :zed: to radši 4 a pořádně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
24.11.15 12:30

@Markétka90 To nejde, protože je to strašně drahé, pokud by to s asistenty začalo fungovat, tak by se celý systém asi o 30 - 40 % zlevnil. Blbé je to, že i všeobecná sestra, která vyšla zdrávku si dnes více méně musí dodělat Bc, třeba na Slovensku jim dali přechodnou dobu na dodělání, kdo to nemá, tak přišel o peníze a pracovní pozici…
Myslím, že to časem přijde i k nám a bohužel to nebude dlouho trvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.11.15 12:32
@xjuklickova píše:
@Markétka90 To my také, a navíc 4 hodiny týdně odborného předmětu, který učil většinou primář toho oboru a následně jsme z toho maturovali… Udržuji stále kontakt se svou školou, a vím jak vypadají osnovy pro asistenty, opravdu se to nedá srovnat, a jak píše @pe-terka tak kvalita studentu se také zhoršila, ale už to bylo vidět na konci sester, před 15 lety byl problém se dostat s vyznamenáním, na poslední rok sester už v pohodě s trojkami…

Tak za nás byla ještě zdravka prestižní škola, ted tam chodí holky se čtyřkama a projdou:-( To pak, spolu s nižší úrovní učiva, odráží kvalitu absolventek…Ale ta degradace úrovně studentů je i na jiných školách, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.15 12:42
@xjuklickova píše:
dostat s vyznamenáním, na poslední rok sester už v pohodě s trojkami…

Trojkami? Znám bohužel školu (dřív prestižní zdrávka) kam vzali holku i se čtyřkama :roll:

Ještě než se obor zdravotní sestra (ZS) zrušil a než začali zdravotní asistenti (ZA), říkala nám proděkanka na vysoké, že je trend, aby nechodily pracovat holky po 4 letech zdrávky, v nějakých 19 letech, že nejsou vyzrálé osobnosti :? Tím, že ZA nemá skoro žádné pravomoce, chtějí donutit absolventy dodělat si DiS a nejlíp Bc. :roll: a tím zvýšit jejich vzdělání a „odsunout“ nástup do práce.
Je to trapné, po 4 letech studia jsou to jenom ošky s maturitou :roll: :(
A dle proděkanky by bylo ještě úplně nejlepší, aby na VOŠ nebo univerzitu se zdravotnickým vzděláním šli studenti z gymnázií, že mají všeobecné vzdělání a větší rozhled. To mi přijde ještě horší varianta - přeci jen na zdravotnické střední škole se student učí 4 roky a ke zdravotnictví má o hodně blíž, než gymnasisté, kteří se pak všechno učí za pochodu. Doslova! Zažila jsem jako zdr. sestra při studiu bakalářského oboru PA. Holky, co přišly z gymplu nebo jiné školy, to měly strašně těžký, náročný a byly hozené do vody. Odběry krve, aplikace injekcí, příprava infuzí nebo jen obyčejné stlaní postelí. Nikdo je to neučil, učily se to pak samy od nás nebo pak na praxi. V tomhle jsme měly my, sestry, velkou výhodu.

• Citovat
  • Upravit
25179
24.11.15 12:47
@xjuklickova píše:
@Markétka90 To nejde, protože je to strašně drahé, pokud by to s asistenty začalo fungovat, tak by se celý systém asi o 30 - 40 % zlevnil. Blbé je to, že i všeobecná sestra, která vyšla zdrávku si dnes více méně musí dodělat Bc, třeba na Slovensku jim dali přechodnou dobu na dodělání, kdo to nemá, tak přišel o peníze a pracovní pozici…
Myslím, že to časem přijde i k nám a bohužel to nebude dlouho trvat.

Tak to mi úplně nekoresponduje s tím, že je ted na trhu nedostatek i těch středoškolských sester. Práce je to hrozně náročná, blbě placená, holky si ve svým volnu a za svý peníze nehání kredity…Obávám se, že kdyby jim ještě plošně napařili studium VŠ, řada z nich půjde jinam a nedostatek sester se prohloubí..
Jako u těch asistentů bych tlak na VŠ chápala, u zkušených všeobecných sester to považuji za neodůvodněný nesmysl ( a v podstatě buzeraci :cert: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4471
24.11.15 12:49
@Anonymní píše:
Trojkami? Znám bohužel školu (dřív prestižní zdrávka) kam vzali holku i se čtyřkama :roll:Ještě než se obor zdravotní sestra (ZS) zrušil a než začali zdravotní asistenti (ZA), říkala nám proděkanka na vysoké, že je trend, aby nechodily pracovat holky po 4 letech zdrávky, v nějakých 19 letech, že nejsou vyzrálé osobnosti :? Tím, že ZA nemá skoro žádné pravomoce, chtějí donutit absolventy dodělat si DiS a nejlíp Bc. :roll: a tím zvýšit jejich vzdělání a „odsunout“ nástup do práce.
A dle proděkanky by bylo ještě úplně nejlepší, aby na VOŠ nebo univerzitu se zdravotnickým vzděláním šli studenti z gymnázií, že mají všeobecné vzdělání a větší rozhled. To mi přijde ještě horší varianta - přeci jen na zdravotnické střední škole se student učí 4 roky a ke zdravotnictví má o hodně blíž, než gymnasisté, kteří se pak všechno učí za pochodu. Doslova! Zažila jsem jako zdr. sestra při studiu bakalářského oboru PA. Holky, co přišly z gymplu nebo jiné školy, to měly strašně těžký, náročný a byly hozené do vody. Odběry krve, aplikace injekcí, příprava infuzí nebo jen obyčejné stlaní postelí. Nikdo je to neučil, učily se to pak samy od nás nebo pak na praxi. V tomhle jsme měly my, sestry, velkou výhodu.

souhlasím, jsem jeden z těch gympláků…je to celkem tvrdé, stíhat hltat teori i praxi zároveň a ještě jak to mám dálkově, je to takový mišmaš…občas se v praxi dostanu k něčemu, co jsem v teorii ještě nestihla, navíc oproti hlkám ZA které dělají v nemocnici, musím plnit praxi na 100% (většině je něco uznáno) a to je taky dost náročné. Pravda ale je, že jako gymplákovi mi jde učení celkem dobře a často srtčím do kapsy i holky ze zdrávky (třeba anatomii jsem dala napoprvé a na jedna, někteří se s tím párali i na třikrát) ale kde já se na ně hrabu co se praxe týče..já, vyklepaná i před blbým klystýrem, jestli udělám vše dobře :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4471
24.11.15 12:52

@pe-terka když to řeknu blbě, ZA nejsou skoro potřeba..na to trh nemyslel. na sanitárku stačí kurz a ve většině pracovištích, které jsem navštívila, byly činnosti rozděleny mezi všeobecnou sestru a sanitárku. zdravotnických asistentů bylo minimum a pokud byli tak s tím, že dokončovali vysokou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
24.11.15 12:53
@pe-terka píše:
Tak to mi úplně nekoresponduje s tím, že je ted na trhu nedostatek i těch středoškolských sester. Práce je to hrozně náročná, blbě placená, holky si ve svým volnu a za svý peníze nehání kredity…Obávám se, že kdyby jim ještě plošně napařili studium VŠ, řada z nich půjde jinam a nedostatek sester se prohloubí..
Jako u těch asistentů bych tlak na VŠ chápala, u zkušených všeobecných sester to považuji za neodůvodněný nesmysl ( a v podstatě buzeraci :cert: ).

Přesně já bych taky radši šla z oboru než si muset dodělávat Bc. když jsem tenkrát chtěla jít studovat, tak mě nevzali pro velký počet uchazečů. I když jsem přijímačky udělala, ale bylo nás přes 900 na přijímačkách a brali jen 60 prej. Takže teď, když už mám děti studovat nechci. Abych byla dva víkendy v práci a z volných dvou strávila pátky a soboty ve škole to se mi už fakt nechce. Doufám, že to nezavedou jinak jdu z oboru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
24.11.15 12:56

@pe-terka tak to je cely kreditni system, teda registrace. Uvidime co vymysly. Jak blbe ta prace je placena vim, muj muz je obycejny skladnik a ma stejnou vyplatu jako ja na ARu s
30 hodinama prescasu… :cert: :zed: :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
24.11.15 12:58
@Anonymní píše:
Trojkami? Znám bohužel školu (dřív prestižní zdrávka) kam vzali holku i se čtyřkama :roll:Ještě než se obor zdravotní sestra (ZS) zrušil a než začali zdravotní asistenti (ZA), říkala nám proděkanka na vysoké, že je trend, aby nechodily pracovat holky po 4 letech zdrávky, v nějakých 19 letech, že nejsou vyzrálé osobnosti :? Tím, že ZA nemá skoro žádné pravomoce, chtějí donutit absolventy dodělat si DiS a nejlíp Bc. :roll: a tím zvýšit jejich vzdělání a „odsunout“ nástup do práce.

No to je jako se stavari co si dodelaji zachranare a potom musi mit 2 roky praxi na aru nebo urgentu aby mohli jezdit s rychlou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
24.11.15 13:00

Hele holky, teď odbočím z tématu. Nevíte jestli se to opravdu podle nějakej novej novely zákona z roku 2011 automaticky prodlužovalo o 4 roky? Psala jsem už dvakrát na to ministerstvo zdravotnictví do Brna jak vyřizují registrace a nikdo mi neodepsal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
24.11.15 13:02

Ale s tím jak se zhoršila kvalita studentů se potýkají všechny školy ne jen zdrávky. Máme v rodině příbuzného co dělá ve školství a co vypraví je fakt síla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat