Zdražování a válka
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Cucajz píše:
Někdo řeší oběd v restauraci a někdo, že přišel o rodinu, někdo o zázemí… Někdo o život.
Co na to říct…
To je strašné samozřejmě. Ale náš život se tím nezastaví a Ukrajina nám složenky nezaplatí. Taky mám strach že zdražování - samoživitelka a 2 děti. A co důchodci?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veveří píše:
To je strašné samozřejmě. Ale náš život se tím nezastaví a Ukrajina nám složenky nezaplatí. Taky mám strach že zdražování - samoživitelka a 2 děti. A co důchodci?
Ti mají svůj příjem jistý. Každý se bude muset postarat sám o sebe, vydolovat rezervy, přidat práci, mezigenerační a příbuzenská solidarita, výměnné komunitní aktivity…Na to moc jiných receptů není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám obavy z celoevropské ekonomické krize. Co po tomhle přijde? Kde budou Ukrajinci po válce bydlet, když jim ničí i paneláky?
Ať už toho hajzla někdo konečně smázne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@agirt asi tak. Levnější by bylo ne miliardu na pomoc uprchlíkům, ale dat ji tomu, kdo přinese Jeho hlavu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veveří píše:
Máš pravdu, já se toho taky bojím… Jenom jsem chtěla říct, že když se vcítím do kůže Ukrajinců, tak dražší chleba mi přijde jako prkotina, zatímco oni třeba rodí někde v příkopech a každou hodinu se běží schovat do krytu. Tak prostě bude teď dražší život, ale žijeme!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdražování všeho je jasné. Bude nedostatek práce nějakou dobu, protože některé firmy prostě krachnou, jelikož nebude a není materiál. Dneska mi otec říkal, že švagr díky známosti sehnal poslední železo, které potřebuje na stavbu. A další není. Není dřevo atd.
Nebudou k sehnání spotřebiče. Protože součástky se vyráběly na Ukrajině. Takže další výpadek zboží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@agirt píše:
Já mám obavy z celoevropské ekonomické krize. Co po tomhle přijde? Kde budou Ukrajinci po válce bydlet, když jim ničí i paneláky?
Ať už toho hajzla někdo konečně smázne.
Pokud je něco jisté, tak to, co píšeš. Možná vznikne nový Mashallův plán na obnovu Ukrajiny. Část lidí, zejména ženy s dětmi tu dlouhodobě zůstanou, vsákne je pracovní trh. Budou odvádět daně. Národní ekonomiky budou přehodnocovat strukturu státních výdajů směrem k ryze nezbytným. Sníží se poptávka o zbytné služby a věci. Mnozí lidé své větší závazky nezvládnou, např. hypotéky. Jedno je jisté, už nic nebude jako dříve.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hospodki píše:
@agirt asi tak. Levnější by bylo ne miliardu na pomoc uprchlíkům, ale dat ji tomu, kdo přinese Jeho hlavu
To by se musel obětovat někdo z jeho ochranky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cucajz píše:
Máš pravdu, já se toho taky bojím… Jenom jsem chtěla říct, že když se vcítím do kůže Ukrajinců, tak dražší chleba mi přijde jako prkotina, zatímco oni třeba rodí někde v příkopech a každou hodinu se běží schovat do krytu. Tak prostě bude teď dražší život, ale žijeme!!
Máte pravdu obě. Logika typu „stěžovat si na roztrhané boty když někdo nemá ani nohy“ podle mě moc neplatí. Budu neskutečně ráda, když za tři měsíce v tom příkopu s miminem nebudu spát taky. Ale to zároveň neznamená, že všechny ostatní problémy zmizí nebo „neplatí“.
Celkově si myslím, že už se navždycky budeme mít hůř jak my, tak naše děti. Ony totiž nezmizely ani jiné problémy, jako klima, důchodová reforma, atd. Budu strašně vděčná vesmíru, když nebudu muset řešit válku (jako tady, na našem území). Ale i tak jsem smutná, že moje dítě čeká horší a náročnější svět. To se přece nevylučuje.
Příspěvek upraven 05.03.22 v 22:56
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima píše:
Máte pravdu obě. Logika typu „stěžovat si na roztrhané boty když někdo nemá ani nohy“ podle mě moc neplatí. Budu neskutečně ráda, když za tři měsíce v tom příkopu s miminem nebudu spát taky. Ale to zároveň neznamenají, že všechny ostatní problémy zmizí nebo „neplatí“.Celkově si myslím, že už se navždycky budeme mít hůř jak my, tak naše děti. Ony totiž nezmizely ani jiné problémy, jako klima, důchodová reforma, atd. Budu strašně vděčná vesmíru, když nebudu muset řešit válku (jako tady, na našem území). Ale i tak jsem smutná, že moje dítě čeká horší a náročnější svět. To se přece nevylučuje.
Jestli tě to uklidní, tak změnou klimatu budou války. A budou fakticky brutální, bude to kdo z koho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cucajz válečné příkoří se děje na různých místech planety. Nechci navádět k necitlivosti, ale člověk by si předtím měl chránit psychiku. Přenáší se to i na děti. Je třeba to brát racionálně a nechat si energii na své děti, práci a rodinu. A šetřit. Peníze budeme potřebovat, i kdyby v příkopě rodila půlka Evropy. Nechci být cynická, ale vzpamatujme se a nevysilujme se věcmi, které nevyřešíme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zumpa píše:
Jestli tě to uklidní, tak změnou klimatu budou války. A budou fakticky brutální, bude to kdo z koho.
No to je právě přesně to, co mě neuklidňuje ![]()
Otázka je, kdy to přijde… teď jsme přesně tyto věci měli po covidu konečně nějak rozumně řešit, ale kvůli jednomu egomaniakovi zase nic ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima píše:
Máte pravdu obě. Logika typu „stěžovat si na roztrhané boty když někdo nemá ani nohy“ podle mě moc neplatí. Budu neskutečně ráda, když za tři měsíce v tom příkopu s miminem nebudu spát taky. Ale to zároveň neznamenají, že všechny ostatní problémy zmizí nebo „neplatí“.Celkově si myslím, že už se navždycky budeme mít hůř jak my, tak naše děti. Ony totiž nezmizely ani jiné problémy, jako klima, důchodová reforma, atd. Budu strašně vděčná vesmíru, když nebudu muset řešit válku (jako tady, na našem území). Ale i tak jsem smutná, že moje dítě čeká horší a náročnější svět. To se přece nevylučuje.
Nebojte se, do deseti let nás čeká opět ekonomický růst a velký jako po každé brutální recesi. Je to sinusoida. Děti se budou mít dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veveří píše:
@Cucajz válečné příkoří se děje na různých místech planety. Nechci navádět k necitlivosti, ale člověk by si předtím měl chránit psychiku. Přenáší se to i na děti. Je třeba to brát racionálně a nechat si energii na své děti, práci a rodinu. A šetřit. Peníze budeme potřebovat, i kdyby v příkopě rodila půlka Evropy. Nechci být cynická, ale vzpamatujme se a nevysilujme se věcmi, které nevyřešíme.
Určitě, může na to být spoustu pohledů a většina bude správných, záleží z jakého úhlu se na to podíváme. Ale je těžké to „neřešit“, na Ukrajině jsem byla, konkrétně ve Lvově a masírujou to do nás od rána do večera ![]()
Taky chci být „silná“ a povznesená, ale jde mi to těžko..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit