Zdražování a válka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
85
5.3.22 23:00

Já už mám z toho uplně noční můry. Myslela jsem, že ta covid hrůza skončí nebo že se s nim lidstvo naučí žit a život bude normální a teď tohle..válka to jsem nečekala:,( Bojim se, že všechno bude tak drahý, že nebudu moct zajistit dítěti potřebný věci, hezký dětství a život. Že uplně vymizí střední vrstva a na důstojný bydlení, teplo, elektřinu, jídlo, benzin budou mít fakt jen velký pracháči a to nemluvim o tom pokud se do tý války nezapojíme takovym způsobem, že to tu bude jako na Ukrajině to je uplně vymalováno. Lituju že jsme se rozhodli mít dítě, kdybych věděla co bude, nikdy bych do toho nešla to mě teď trápí nejvíc a myslim na to často, že ty děti vlastně nemají budoucnost, protože i když u nás válka nebude, tak stejně budeme ekonomicky zrujnovaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12880
5.3.22 23:09
@Veveří píše:
Nebojte se, do deseti let nás čeká opět ekonomický růst a velký jako po každé brutální recesi. Je to sinusoida. Děti se budou mít dobře.

Já si tentokrát nemyslím. Jako doufám, že se pletu. Ale těch problémů se podle mě nahromadilo příliš a vidím tu velký potenciál „ztracené generace“, případně i vícero - kvůli klimatu a kvůli velkému riziku vzrůstu populismu a autoritářství.

Já vím, že tady spousta lidí v klimatické problémy moc nevěří, ale tak do dvaceti let max už budou naprosto nepopiratelné a budeme se ještě divit.

Plus třeba bydlení, důchody. Kdo do toho konečně řízne, tak aby to bylo včas pro naše děcka. Pardon, ale já to prostě nevidím.

Leda technologický pokrok, to je ještě takový „žolík“, co by tím mohl zamíchat i pozitivně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12880
5.3.22 23:11
@vercousek píše:
Já už mám z toho uplně noční můry. Myslela jsem, že ta covid hrůza skončí nebo že se s nim lidstvo naučí žit a život bude normální a teď tohle..válka to jsem nečekala:,( Bojim se, že všechno bude tak drahý, že nebudu moct zajistit dítěti potřebný věci, hezký dětství a život. Že uplně vymizí střední vrstva a na důstojný bydlení, teplo, elektřinu, jídlo, benzin budou mít fakt jen velký pracháči a to nemluvim o tom pokud se do tý války nezapojíme takovym způsobem, že to tu bude jako na Ukrajině to je uplně vymalováno. Lituju že jsme se rozhodli mít dítě, kdybych věděla co bude, nikdy bych do toho nešla to mě teď trápí nejvíc a myslim na to často, že ty děti vlastně nemají budoucnost, protože i když u nás válka nebude, tak stejně budeme ekonomicky zrujnovaný.

Já si myslím, že POKUD to nedojde k válce u nás, tak až tak hrozné, jak píšeš, to zas nebude.

Myslím, že se naše děti a i my budeme mít hůř. Ale ne nesnesitelně špatně zas. Pokud si teda nezvolíme nějaké diktátory, což je v dobách krize vždy riziko. Je potřeba udělat bolavé reformy, to ale každopádně. A doufat, že budeme mít prostor se jimi zabývat. Ten prostor měl být teď, nebýt toho za.rana :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
5.3.22 23:13
@Liberalissima píše:
Já si tentokrát nemyslím. Jako doufám, že se pletu. Ale těch problémů se podle mě nahromadilo příliš a vidím tu velký potenciál „ztracené generace“, případně i vícero - kvůli klimatu a kvůli velkému riziku vzrůstu populismu a autoritářství.

Já vím, že tady spousta lidí v klimatické problémy moc nevěří, ale tak do dvaceti let max už budou naprosto nepopiratelné a budeme se ještě divit.

Plus třeba bydlení, důchody. Kdo do toho konečně řízne, tak aby to bylo včas pro naše děcka. Pardon, ale já to prostě nevidím.

Leda technologický pokrok, to je ještě takový „žolík“, co by tím mohl zamíchat i pozitivně :palec:

Obávám se, že tato vláda neřízne. Možná, pokud by nenastal aktuální bezpečnostní konflikt, který se ještě může táhnout. Ale máš pravdu, tato dvě věci jsou nejpalčivější úkoly. Osobně jsem však pesimista, alespoň v oblasti bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3730
5.3.22 23:17

No to bych určitě chtěla. mit takové starosti jako oběd nebo dovolenou. A ano můžu do to dovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3730
5.3.22 23:22

@hospodki mne je to taky jedno. Máme chatu u rybníka a tam je nám stejně nejlíp. Tolik mě netrápí ani benzín ani nafta. Teď jsem doma a tolik nejezdím. Spíše by bylo blbe kdyby nám nešel plyn na topení atd. Bez nafty se chvíli obejdu. Bez topení ne.Leda bydlet na chatě a topit si drivim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5628
5.3.22 23:26
@Cucajz píše:
Určitě, může na to být spoustu pohledů a většina bude správných, záleží z jakého úhlu se na to podíváme. Ale je těžké to „neřešit“, na Ukrajině jsem byla, konkrétně ve Lvově a masírujou to do nás od rána do večera :?
Taky chci být „silná“ a povznesená, ale jde mi to těžko..

Já se snažím zachovat si nadhled a nepropadnout tomu. Dřív nebo později se to na východě vyřeší. A je třeba počítat s tím, že oni jsou jiní než my, mají horkou krev a budou se tam mezi sebou mydlit celé století i po tomhle. Všechno za ně nevyřešíme. Úleva bude až Putina sestřelí z trůnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2334
5.3.22 23:36

No dívej se, i za války lidi četli noviny, chodili do kina, kouřili, cestovali, vzdělávali se. Takže prostě i v dobách největší nouze na jakous zábavu bylo. Myslím, že heslo „dobře jsme se už měli“ vůbec není na místě. Sedíš někde v teple v domě, máš v ruce mobil, máš nespočet věcí na jídlo, oblečení, přežití, že? Připadá ti podstatné, jestli pojedeš v létě k moři? Se seber a jeď klidně hned. Co ti vlastně brání? :nevim: Ta situace přece není o tom, jestli budeš moct někam jet nebo jít na řízek s hranolkama. :zed: Ano, šíleně se zdražuje a nepochybuju o tom, že ještě mnohonásobně bude. Minimálně Ukrajina je celosvětový producent hospodářských plodin, ty teď nějaký čas nejspíš nebudou. :nevim: V haj*lu je to, že nevíš dne ani hodiny, jestli ti na tvým pracně vybudovaným životě prostě nepřistane střela nějakého magora a ty budeš ráda, žes s igelitkou utekla. A co pak? :nevim: Věčně se zdražovat nebude. A i když se pár let člověk uskromní na základní suroviny, tak co, dohromady se nic neděje. :nevim: Zato to, že ti někdo postřílí celý dosavadní život, to je trochu jiná písnička, že. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20893
6.3.22 05:10
@vercousek píše:

Je dost šílený k jakym úvahám můžou člověka ty média dohnat.

Spousty lidí co znám, tak zprávy úplně přestali sledovat a jsou spokojení, žijou si svůj život a jsou šťastní. Pak je tu druhá skupina, která je přisátá na mobilu a televizí od rána do večera a jenom vymyslí, za kolik se dá postavit protiatomový kryt a kolik krabiček s jodem mají nakoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43032
6.3.22 06:53

Ty dovolene, restaurace a herničky živí dost lidí a když vy si budete muset odpustit luxus, oni přijdou o živobytí. U nás bylo hodně lidí ve službách.

Na druhou stranu je to něco, co jsme dávno potřebovali. Lidi už roupama a nadbytečnejma prachama nevěděli coby, umělý kyčle pro psy a vlastní koně pro lidi, co se chtějí 1× týdně projet. Jen ten covid, blbý nošení roušek, jakej to byl pro mnoho lidí vážnej problém. Že se měl zdražit benzín říkám už dávno z ekologických příčin, ale abychom si měli čím zatopit, to by bylo fajn. Společnost se musí přenastavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
6.3.22 06:59
@Cucajz píše:
Máš pravdu, já se toho taky bojím… Jenom jsem chtěla říct, že když se vcítím do kůže Ukrajinců, tak dražší chleba mi přijde jako prkotina, zatímco oni třeba rodí někde v příkopech a každou hodinu se běží schovat do krytu. Tak prostě bude teď dražší život, ale žijeme!!

A vnimala jsi to i u jinych valek? Ted vsichni delaji jakoby to byla prvni valka, o ktery snad slysi. Nic ve zlem, nijak nechci shazovat co se deje v UA, je to pro ty lidi katastrofa, ale kdyz se zdrazovalo driv, taky sis rekla, nevadi, v pohode, v porovnani s tim co se deje v Jugoslavii, Rwande, s Kurdy, Syrii, Iraku, Afghanistanu atd je to ok, budme vdecni, sedme doma a v nejhorsim budeme svitit svickou.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.3.22 07:03
@Marlleennkkaa píše:
Ahoj, vim, že témat kolem války je tady hodně a ani nevíme, jestli tu třeba zítra ještě budeme..
Ale mám velký strach, co to přinese pro nas obyčejné lidi. Velké zdražování, spousta nezaměstnaných, protože firmy budou propouštět ve velkém, když nemají materiál na výrobu…
Hlavně to zdražování, budeme si moci ještě dovolit třeba dovolenou nebo oběd v restauraci.?
Kolik bude stát pečivo atd…

Dovolenou a restauraci si dokážu odpustit. Pečivo si v případě potřeby upeču. Ale elektrika podraží. Když si udržím práci, tak se o nás nebojím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.3.22 07:04
@Pudloslava píše:
Ty dovolene, restaurace a herničky živí dost lidí a když vy si budete muset odpustit luxus, oni přijdou o živobytí. U nás bylo hodně lidí ve službách.Na druhou stranu je to něco, co jsme dávno potřebovali. Lidi už roupama a nadbytečnejma prachama nevěděli coby, umělý kyčle pro psy a vlastní koně pro lidi, co se chtějí 1× týdně projet. Jen ten covid, blbý nošení roušek, jakej to byl pro mnoho lidí vážnej problém. Že se měl zdražit benzín říkám už dávno z ekologických příčin, ale abychom si měli čím zatopit, to by bylo fajn. Společnost se musí přenastavit.

Nebo psí kadeřník. Důchodkyni stojí víc než ten její :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.22 07:05

Je pravda, že už chvíli řeším jestli poletíme na už z větší části zaplacenou dovolenou :think:. Nečekala jsem, že se bude dít to, co se děje. Konečně se nam začalo dařit, tak jsme si chtěli jako rodina udělat radost. Teď si říkám, jestli se na to nevykašlat a ty peníze nechat na horší časy. Situaci na Ukrajině jsem řešila s kamarádkou, co tam má příbuzný. Ti jí radili, ať nevěří všemu, co je v médiích, že mají sklon vše přehánět. Na tom něco bude, stačí otevřít seznam a jen poplašné zprávy, jak bude špatně. Takže mame ještě 2 měsíce na to dovolenou zrušit, tak snad to do té diby rozsekneme.

• Citovat
  • Upravit
13192
6.3.22 07:11
@Kelsey píše:
Zdražování všeho je jasné. Bude nedostatek práce nějakou dobu, protože některé firmy prostě krachnou, jelikož nebude a není materiál. Dneska mi otec říkal, že švagr díky známosti sehnal poslední železo, které potřebuje na stavbu. A další není. Není dřevo atd.
Nebudou k sehnání spotřebiče. Protože součástky se vyráběly na Ukrajině. Takže další výpadek zboží.

To říkal v pátek soused taky. Dělá ve stavebnictví. Došlo železo, přestane se stavět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat