Zdražování a válka
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@free333 píše:
Taky myslím, že půjde hlavně o tohle.Pro mě osobně jsou dovolené spíš stres, sice se ted chystáme na Velikonoce pryč letadlem, ale když to nevyjde, tak mi stačí naše lesy, hory a písák do smrti.
Ale jsem ráda, že v našem paneláku jsem letos v podstatě ani nemusela začít topit, stačí dlouhý rukáv, jak je mírná zima, kdo má vytápět nějaký starý dům a řeší, čím vůbec topit, to má složitější.
No vidis, ja si zivot bez cestovani predstavit neumim, pro me mit na jidlo a byt je proste jen prezivani, ale kazdy to ma jinak, ja jsem od 18 porad v cizine, nejdriv studijny pobyty, pak pracovni, poznavacky s batohem a ted i s ditetem, kazdy rok jedeme nekolikrat ziju v cizine a musim rict, ze tady zadny stres z toho co se deje nevnimam, ale kdyz mluvim s nekym z vecska a vidim to i tady na emiminu, lidi jsou nejaky vic vystresly. Kazdopadne veci podrazi, to je jasny, ake abych premyslela nad tim, ze ted budu jen chodit do prace a doma hromadit konzervy, to fakt ne. Ja musim rict, ze zijeme nirmalne, ale kamaradka z cech rusi pobyt na Mallorce, protoze nevi co prijde, ja to netesim, my jedeme za 14 dni na mesic. Vypnu media a uziju si cerstvy morsky vzduch, vyuzijeme, ze dite jeste neni ve skole a muzeme vypadnout. Stresovat se necim dopredu, co mozna ani neprijde. Stejne to neovlivnim..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@free333 píše:
Tady netopí snad nikdo, kolem mě, co jsme se bavili se sousedama a zima tu není…
Tak to si asi lžete navzájem, protože bez topení by zima byla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@liptom píše:
@free333![]()
Tak to určitě. A teplo máte díky optimistimismu.
My jsme dva týdny zpět týden omylem netopili (vybilo se mi přenosné čidlo, které komunikuje s el. kotlem). Přiznávám, že to neumím nastavit zpět. Což to chtělo, aby se to po výměně baterek spárovalo a znovu nastavilo. Můj muž jezdí pracovně do Německa teď na turnusy. To se musí něco potento, když je zrovna pryč. Takže se prostě netopilo. Ale pozitivním zjištěním bylo, že to nebyl problém. V obýváku-kuchyni se to drželo kolem 19°. V podkroví nevím, tam nemám meteo stanici. Jedině v koupelně nám to pochopitelně vadilo.
Jinak nebyl problém. Ale je fakt, že my máme hrubě zatepleno. Kolem 20 cm polystyrénu. Bez toho by ten barák teplotu nedržel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
Jo a teplo vám tam vzniká dobrou náladou a pozitivním myšlením co?
@liptom píše:
@free333![]()
Tak to určitě. A teplo máte díky optimistimismu.
My jsme nahoře a stačí, když se chvilku ráno opře Sluníčko a musím pomalu větrat.
Ted zrovna mám na sobě krátký rukáv a necítím potřebu si zatopit, tak proč bych topila.
Je teda pravda, že ten krátký rukáv je z té záhřevné řady v Tescu, mají to u spodního prádla, opravdu to nádherně hřeje, mají tílka, krátké i dlouhé rukávy, pro nadcházející horší doby se to bude hodit.
Ale já jsem nikdy neměla ráda přetopeno…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Marlleennkkaa píše:
To jsem dává jen příklad ten oběd v restauraci… Ale jak píšete, třeba ty energie… Myslíte, ze to takhle půjde všechno rychle zkopce? Přijde mi, ze dobře už jsme se měli… Ted to půjde všechno zkopce…
Z kopce. Nechtěla bys místo toho plašení radši sáhnout po knize? Byla horší a lepší období. Teď máme asi před sebou to horší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey Promiň, pořád pochybuji. Vidím to u mamči, která bydlí v bytě. A málem, 30m2. Dům zateplený. Vetra a po vyvetrati tam má podstatně méně, než 19-20 st a než se jí místnosti vráti na tuto teplotu ( když netopila ), tak to rozhodně není hned.
Dům je kapitola sama o sobě. Teď jsem větrala a máme tu 15 st. Zima. A topení jede automaticky, aby to vytopilo zpět na optimální teplotu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nějak bylo, nějak bude. To bychom se zbláznili, řešit všechno, co se děje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já kouřím, ten stres je velký. A i kdyby mi to měli všichni vyčítat, tak já to bez cigeret nedám. Kafe a cigára, takto funguju. Nevyčítejte to lidem. Nikdo nevíte, co má kdo naloženo, nebo kolik se snaží zvládnout. Je těžká doba. Vím, že to dáme, i když psychika pracuje na plné obrátky. Snažím se pomoci na všech frontách, protože cítím zodpovědnost. Odsoudit někoho je lehké, ale opravdu nevíte, co má za sebou a co má před sebou.
Myslíš, že nekuřáci nemají naloženo? Ale nechtějí si zbytečně víc ničit zdraví. Smrdí to děsně a leze to do peněz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava píše:
Ty dovolene, restaurace a herničky živí dost lidí a když vy si budete muset odpustit luxus, oni přijdou o živobytí. U nás bylo hodně lidí ve službách.Na druhou stranu je to něco, co jsme dávno potřebovali. Lidi už roupama a nadbytečnejma prachama nevěděli coby, umělý kyčle pro psy a vlastní koně pro lidi, co se chtějí 1× týdně projet. Jen ten covid, blbý nošení roušek, jakej to byl pro mnoho lidí vážnej problém. Že se měl zdražit benzín říkám už dávno z ekologických příčin, ale abychom si měli čím zatopit, to by bylo fajn. Společnost se musí přenastavit.
Sorry ale uvažovat ve smyslu „je dobře, že je válka/bída, protože moje malá žlučovitá dušička se nedokáže smířit s tím, že někdo milovanému psovi zaplatí kloubní náhradu a prodlouží mu život o roky, nedej bože si pořídí koně“ je zvhrlé a hnusné
Fakt se nad sebou zamysli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@liptom píše:
@Kelsey Promiň, pořád pochybuji. Vidím to u mamči, která bydlí v bytě. A málem, 30m2. Dům zateplený. Vetra a po vyvetrati tam má podstatně méně, než 19-20 st a než se jí místnosti vráti na tuto teplotu ( když netopila ), tak to rozhodně není hned.Dům je kapitola sama o sobě. Teď jsem větrala a máme tu 15 st. Zima. A topení jede automaticky, aby to vytopilo zpět na optimální teplotu.
My máme zatepleno, ale jsme nahoře, takže topit musíme. Jsou lidi v paneláku, co nezapnou topení. To jsem opravdu nezažila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liberalissima píše:
Sorry ale uvažovat ve smyslu „je dobře, že je válka/bída, protože moje malá žlučovitá dušička se nedokáže smířit s tím, že někdo milovanému psovi zaplatí kloubní náhradu a prodlouží mu život o roky, nedej bože si pořídí koně“ je zvhrlé a hnusnéFakt se nad sebou zamysli.
Ona spíš chtěla říct, že koně měl jen člověl, co ho opravdu potřeboval. Ne z rozcapenosti. A co se teď dělá všechno se psy, že se vozí v kočárku a mají své salony a psychology… To je taky trochu moc. Za mého dětství mělo psa pár lidí v domě. Teď je spíš menšina těch, co ho nemají. Okolí domu a vnitřní chodby podle toho vypadají ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No popravdě se bojím taky. Ale ne kvůli dovolené, byť tu letošní máme už také objednanou ale aby člověk měl na zaplacení hypotéky, energie. Základní jídlo pro děti i náš. Brát naftu za 44,20 je masakr. To je teprve začátek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já kouřím, ten stres je velký. A i kdyby mi to měli všichni vyčítat, tak já to bez cigeret nedám. Kafe a cigára, takto funguju. Nevyčítejte to lidem. Nikdo nevíte, co má kdo naloženo, nebo kolik se snaží zvládnout. Je těžká doba. Vím, že to dáme, i když psychika pracuje na plné obrátky. Snažím se pomoci na všech frontách, protože cítím zodpovědnost. Odsoudit někoho je lehké, ale opravdu nevíte, co má za sebou a co má před sebou.
1. Co má kdo před sebou neví nikdo. To je tak nějak hezké, že v tomhle jsme na tom všichni stejně. Chápu, můžou tam být třeba špatné zdravotní diagnózy a jiné stresy, ale i tak to neví nikdo.
2. Docela by mě zajímalo, co má kdo za sebou, aby napsal, že by bez kouření nemohl fungovat.
Ono kdyby nastala doba, že na cigarety nebude, tak na to prostě nebude ![]()
Ale jinak mně to je celkem fuk, kdysi jsem taky kouřila, takže se na to nedívám tak úplně skrz prsty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Russet píše:
Ona spíš chtěla říct, že koně měl jen člověl, co ho opravdu potřeboval. Ne z rozcapenosti. A co se teď dělá všechno se psy, že se vozí v kočárku a mají své salony a psychology… To je taky trochu moc. Za mého dětství mělo psa pár lidí v domě. Teď je spíš menšina těch, co ho nemají. Okolí domu a vnitřní chodby podle toho vypadají
Psy v kočárku jsem vloni viděla poprvé. Čuměla jsem jak puk. Přišlo mně, že ten pár asi neměl děti a takto si to kompenzoval, ale samozřejmě nevím, viděla jsem je na parkovišti, když jezevčíky (asi?) dávali do auta a kočárek skládali do auta, fakt bizár pro mě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit