Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim,
mám asi zvláštní dotaz! nikdo v mým okolí se s tím nesetkal…a třeba si jen dělám zbytečný starosti, ale!!
Jedna z našich dvojčat začala dneska od rána divně mluvit. zdvojuje samohlásky na konci slova a vypadá to jako koktání na konci slova! třeba „maminka-a, pití-í, mašinka-a“ někdy tu samohlásku řekne i víckrát…nejdřív jsem si říkala, že je to legrace, ale pak mi to přišlo divný a ona nevypadá, že by jí to bavilo ![]()
setkali jste se s něčím takovým? hledám celej večer nějaký informace, ale nic jsem na tohle téma nenašla ![]()
@dvojmatka náš malej (28měsíců) říkal asi 3 týdny místo hrnec tak hrnenec. A přestal sám od sebe. Tak myslím, že je to taky přejde.
Noo… jestli to dělá od rána, tak si fakt děláš zbytečné starosti
![]()
Moje děti „nárazově“ dělaly leccos… koktaly, chodily po špičkách, mluvily ve třetí osobě nebo v opačném „pohlaví“, jedly jinou rukou než normálně… všechno se upravilo během pár týdnů.
Co se stalo dneska, fakt neřeš. Pokud by to mělo přetrvat v průběhu příštích dvou tří měsíců, poraď se s pediatrem, čím to může být… ale zatím opravdu zůstaň v klidu.
@BohunkaP píše:
Noo… jestli to dělá od rána, tak si fakt děláš zbytečné starosti![]()
![]()
![]()
Moje děti „nárazově“ dělaly leccos… koktaly, chodily po špičkách, mluvily ve třetí osobě nebo v opačném „pohlaví“, jedly jinou rukou než normálně… všechno se upravilo během pár týdnů.
Co se stalo dneska, fakt neřeš. Pokud by to mělo přetrvat v průběhu příštích dvou tří měsíců, poraď se s pediatrem, čím to může být… ale zatím opravdu zůstaň v klidu.
taky tak. já už si ve všech těch nesmyslech nepamatuju, jestli zrovna todle taky. ale určitě jo. ![]()
@BohunkaP píše:
Noo… jestli to dělá od rána, tak si fakt děláš zbytečné starosti![]()
![]()
![]()
já vim…hysterická matka ![]()
ne já prostě mám starost - jednak jsme holky od sebe tenhle týden dvakrát rozdělili a ta co tohle dělá to snášela blbě a furt se po dvojčeti ptala a byla jak tělo bez duše a jednak se ráno vzbudila s oteklým okem…tak jsem prostě začala plašit ![]()
ale jinak se vůbec se 3 dětma nenudim, aby sjte si nemyslely ![]()
@dvojmatka píše:
já vim…hysterická matka![]()
ne já prostě mám starost - jednak jsme holky od sebe tenhle týden dvakrát rozdělili a ta co tohle dělá to snášela blbě a furt se po dvojčeti ptala a byla jak tělo bez duše a jednak se ráno vzbudila s oteklým okem…tak jsem prostě začala plašit
ale jinak se vůbec se 3 dětma nenudim, aby sjte si nemyslely
no, jsi je rozdělila, takže 2 děti a hned máš roupy zakládat diskuze ![]()
@Lama Lama píše:
no, jsi je rozdělila, takže 2 děti a hned máš roupy zakládat diskuze
tak, tak a dneska jsem celý odpoledne byla bez nich - manžel hlídal a já si byla zashopovat…tak rozumíš - odpočatá a vymejšlim blbosti ![]()
@Lama Lama píše:
no, jsi je rozdělila, takže 2 děti a hned máš roupy zakládat diskuze
Joo…
![]()
No náš malý takhle začínal koktat. Ale rozhodně bych neplašila po prvním večeru
zaprvé jí to může připadat zajímavý a zábavný, anebo je prostě utahaná.
@Šílená Sonja no koktání se právě bojim! ale taky se uklidňuju, že jí jen něco novýho baví! tak uvidíme!!
a Tvůj malej pak koktal jakože klasika? že to začalo takhle a pak na začátku slova?
omlouvám se, že se tak blbě ptám ![]()
Jo přesně tak jak píšeš. Ale pani! Máňa říkala, že to není směroplatný! U každýho to probíhá jinak. navíc u spousty dětí může být přechodná koktavost jkao přirozená součást řečového vývoje. Rozhodně bych na to neupozorňovala, tvařte se, jako že mluví úplně normálně. Ať tak, nebo tak, je to jediný vhodný přístup- buď je to zlozvyk - tak ať si ho neupevňuje a pokud by to byla koktavost (což bych řešila až třeba po měsíci, dvou), tak abyste malou nestresovali. Ale fakt neboj. Náš malý soused nějakou dobu koktal fakt strašně a normálně to samo přešlo.
Ale jinak se klidně ptej. Mám kolem tohoto tématu dost nabrečeno, tak ráda poradím ![]()
Jo a náš malý koktal strašlivě, několik let a v posledním roce před školou se to zcela upravilo a je klid.
@Šílená Sonja píše:
Jo přesně tak jak píšeš. Ale pani! Máňa říkala, že to není směroplatný! U každýho to probíhá jinak. navíc u spousty dětí může být přechodná koktavost jkao přirozená součást řečového vývoje. Rozhodně bych na to neupozorňovala, tvařte se, jako že mluví úplně normálně. Ať tak, nebo tak, je to jediný vhodný přístup- buď je to zlozvyk - tak ať si ho neupevňuje a pokud by to byla koktavost (což bych řešila až třeba po měsíci, dvou), tak abyste malou nestresovali. Ale fakt neboj. Náš malý soused nějakou dobu koktal fakt strašně a normálně to samo přešlo.
Ale jinak se klidně ptej. Mám kolem tohoto tématu dost nabrečeno, tak ráda poradím
Jo a náš malý koktal strašlivě, několik let a v posledním roce před školou se to zcela upravilo a je klid.
jo, díky za takovej koment!! ![]()
Ahoj
Dělá to krátce, tak bych ještě neplašila. Jen asi, pokud to dělá po nějakém stresu (asi to odloučení), tak bych se pokusila tomu zabránit. Píšu pokusila, protože ne vždy to jde. ![]()
Jinak naše dcerka tak taky mluvila. Ale opakovala s a c, třeba : nosss, dobrou nocccc…
Neřešila jsem to a samo to po pár měsících přešlo. Po pár letech, když jsem četla něco o Toureteovu syndromu a ADHD (moje 2 děti to mají), tak jsem si přečetla i o „obrácené koktavosti“. Jako jen, že něco takového existuje.
Snad to tvoji malou taky přejde. ![]()
@jirabobes píše:
Ahoj
Dělá to krátce, tak bych ještě neplašila. Jen asi, pokud to dělá po nějakém stresu (asi to odloučení), tak bych se pokusila tomu zabránit. Píšu pokusila, protože ne vždy to jde.![]()
Jinak naše dcerka tak taky mluvila. Ale opakovala s a c, třeba : nosss, dobrou nocccc…
Snad to tvoji malou taky přejde.
Neřešila jsem to a samo to po pár měsících přešlo. Po pár letech, když jsem četla něco o Toureteovu syndromu a ADHD (moje 2 děti to mají), tak jsem si přečetla i o „obrácené koktavosti“. Jako jen, že něco takového existuje.
díky! zajímalo mě, jestli se s tím někdo u dětí setkal! tak uvidíme! dneska si naše malá přidává těch písmenek víc…už to není jen maminka-a, ale maminka-aaa! a když to řekne rychle a rázně, tak to nedělá! tak uvidíme ![]()