Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Inaris píše:
Taky jsme vozívali naše sousedy kamkoliv… Jinak celá naše rodina auta má. My jsme to brali jako normál, že auto prostě má člověk mít.Asi jako pračku nebo sporák.
Mně to dávalo svobodu, ptát jsem se nikdy nemusela… Ono taky záleží na zvyku - já jsem to chtěla zkusit bez auta a fakt ne, poznala jsem, že takhle bych žít nechtěla. Potřebuju svobodu. Pořád hlídat časy odjezdů vlaků nebo autobusů atd… nene.
No, my jsme nikdy auto neměli, ani když jsem byla malá. Proto jsem uměla jet čímkoli a najít si cokoli na rozdíl od kamarádky, jejíž rodina auto měla, a ještě na SŠ, v 19 letech by nebyla schopná sama někam dojet vlakem.
Já to vidím asi tak, že až se bez něj nebudu moct obejít, prostě ho pořídíme… Kdyby mi děti měly nějak vyloženě trpět. Já teda zatím život bez auta jako nějaký utrpení nevnímam. Pomoc využíváme málokdy, spíše se někdo nabídne sám, nebo si prostě za dopravu zaplatíme, vše se dá řešit. V dnešní době eshopů s poštovným zdarma od určité částky není nic problém - třeba i nákup nábytku, matrací, čehokoliv.
Taky by mi vadilo říkat někomu pořád o pomoc, to je jasný, jsme zvyklí hledat různá řešení problému. MHD se dá taky leccos odvézt
menší skříňka, zrcadlo, velká klec pro zvířátka, kdybych tak vzpomněla na všechno, co už jsem takhle transportovala
V poslední době tak samozřejmě řeším výbavu pro dítě. Kočár jsme dovezli hezkou 3 km procházkou pěšky, koupili jsme od paní bazarový…
Ano - lidi občas dělají ksichty, ale nikoho nijak neohrožuju a neomezuju ![]()
Snažím se nehledat problémy tam, kde nejsou. Můj bývalý přítel byl schopný jet z kopce! 200m pro 10 rohlíků a dva párky autem. Do školy od 3. ročníku taktéž autem (cca 600m). To už je na mě fakt moc..
@orizuri píše:
Ahoj holky![]()
najde se mezi vámi někdo, kdo nemá auto? Jsme 2 dospělí, miminko na cestě, bydlíme v krajském městě, jezdíme MHD, na kole (tak řešíme i nákupy), na výlety vlakem
Jsem zvědavá, zda se někdo bez auta ještě najde
Kolegyně v práci mě pokládají za exotku. Kdo nechce, hledá výmluvy, kdo chce, hledá cesty- tak to máme my - jen by mě zajímalo, zda se mezi vámi najde někdo, kdo zvládá bez auta i s rodinou
Vždy jsem se řidičáku bránila ale pak se narodil syn a jednou jsme byli samy na chalupě.. Syn u ničeho nic dostal šílené horečky.. Než by přijela sanitka to bych mohla čekat do Vánoc..nikdo kdo by mě odvezl nebyl.. hned jak jsme byli doma, jsem se přihlásila do autoškoly.. A teď jsem za to nejvděčnější.. Ještě nejsem až tak vyjezdena ale už bych se sama odvezla někam.. Takže mě.. absolutního odpůrce řidičáku.. přesvědčilo toto..
Ja obdivuji ty kteří muzou byt bez auta, pro me je auto neuvěřitelný pomocník a neumím si představit byt bez nej. Jsem z Prahy a při pohledu na MHD jsem šťastná ze s mimcem všude jezdíme autem. A občas i lituji ty kteří musi v zimě čekat na zastávce :/ a hlavne me úplně je proti srsti tolik lidi dohromady :/
Jak už jsem psala, měla jsem kamarádku co pořád otravovala s odvozem, od té doby nikoho cizího nikam nevozím, jen někoho z blízké rodiny, to samozřejmě zadarmo. Na ostatní kašlu, nejsem charita. U nás ve městě jezdí taxi za 80Kč kamkoli po městě. Já míň jak za těch 80Kč na druhej konec města taky nedojedu, akorát když jsem si to nechala od někoho zplatit tak každej pak blbě čumí, ale taxikáři zaplatí bez keců. Když mě náhodou někdo osloví a chce odvézt někdo cizí beru 10kč/km.
@Inaris píše:
To já jsem se taky zrovna nedávno při jedné zdravotní indispozici od doktorky dozvěděla, že žádná sanitka 1. pomoci už dnes neexistuje (tak jako dřív dojeli třeba píchnout injekci, když člověk nepřetržitě zvracel nebo ho chytla záda)…
I díky tomu by mi vadilo mít chlapa pivaře atd.
Právě.. a proto jsem se hned po návratu rozhodla pro papíry..
Žijem přímo v Praze a tady je auto opruz. V nouzi volám taxi. Hyper nákup doveze Tesco nebo někdo jiný. Doktor je v pěším dosahu.
@kotyk píše: Žijem přímo v Praze a tady je auto opruz. V nouzi volám taxi. Hyper nákup doveze Tesco nebo někdo jiný. Doktor je v pěším dosahu.
Auto v Praze je opruz všude ![]()
@eryby mrknu na fb - s tou svobodou a aktivitou máš pravdu… my jsme s manželem mnohem aktivnější bez auta než třeba můj bratr s přítelkyní, který ji neustále někde vyváží. Nemám úplně pocit, že by chlap měl ženskou zvykat na takovýhle pohodlíčko a když si zapíská, prostě naklusat autíčkem a jet. Kde je teda ta úspora času, když chlap nakluše a veze ženskou, aby si něco zařídila? Tohle je třeba fakt divný model.
Pro nás problém někam dojít, vyřídit, popojít kousek na vlak, když se jede na výlet, tam kde lidi končí na parkovištích, my začínáme většinou nejhezčí část výletu někam pár km k vlaku do nějaký s prominutím p*dele, kde člověk nepotká ani živáčka. Díky tomu známe dost míst v ČR, kam bychom se třeba normálně nepodívali - ano, výlety musíme fakt pečlivě naplánovat, ale v životě se nám nestalo, že bychom zůstali někde napospas. ![]()
@Inaris píše:
Prosím Tě kolik Ti je?To je názor z minulého století.
No, upřímně, on ten, že kdo neřídí, tak bys ho nechtěla za partnera je vlastně úplně stejný ![]()
Jen tak mimochodem mě to auto v zimě celkem i vydělává. Často jezdím do jedné prde*le kde bývají hodně závěje a spousta lidí si myslí že je tam zkratka do jednoho lyžařského střediska, jako ona tam je, ale jen v létě. Já je za 200Kč vytahuju z těch příkop a závějí. Loni mi to vyneslo za sezónu přes 10.000Kč to mi zaplatí roční servis.
@Inaris tak asi jsem z minulýho století
(Nejsi jediná, jak jsem psala, v dnešní době nemít auto není normální, a tak se našel další člověk, který mě má za exotku - jsem ale zvyklá) ![]()
já auto fakt nepovažuju jako,,cosi za odměnu" - spíše možná za trest.
Jak jsem psala výše, nemáme auto z přesvědčení, že ho nechceme mít, ne proto, že bychom na něj neměli a nemohli si ho dovolit. Raději peníze investujeme do cestování.
Diskuze se ale zvrhává zcela mimo můj původní dotaz - chtěla jsem se hlavně zeptat, jak zvládají život bez auta rodiny s dětmi. My jsme zatím sami dva, nijak si nestěžuju, spíš chci sbírat zkušenosti, jak se život promění s příchodem rodiny.
Chlapi bez auta mi nepřijdou méněcenní ani neschopní, pokud umí nastalé,,komplikované" situace řešit i bez něj. Stejně tak jako mi nepřijde důležité, aby lidi poznali octavii od superba - třeba mají jiné kvality.
@Inaris píše:
No, když vidím ty maminy, jak se křečovitě snaží nacpat kočár do šaliny atd… Taky jsem ráda, že jsem to nezažila.
Ale jak říkám, je to asi o zvyku - většina lidí, co dnes nemá auto, ho ani v dětství neměli, protože na to prostě neměli nebo nejsou založením motoristi, nebo byl otec ochlasta nebo neschopa.
S dětmi jsem MHD moc necestovala a když jo tak s nositkem.
@andelka83 píše:
S dětmi jsem MHD moc necestovala a když jo tak s nositkem.
Tak já třeba zas cestovala s dvojákem
a nepřišlo mi to problematické, tedy jen bylo třeba mít zjištěné nízkopodlažní spoje, nebo se spolehnout na metro a tam zas vědět, kde jsou dolů eskalátory hned z povrchu nebo kde je výtah. ALe zas ta pohodička vyrazit na celý den a vědět, že nikoho nemusím nosit a děti se mi nebudou hádat o kočár…
@j.a.n.i1 píše:
Tak já třeba zas cestovala s dvojákema nepřišlo mi to problematické, tedy jen bylo třeba mít zjištěné nízkopodlažní spoje, nebo se spolehnout na metro a tam zas vědět, kde jsou dolů eskalátory hned z povrchu nebo kde je výtah. ALe zas ta pohodička vyrazit na celý den a vědět, že nikoho nemusím nosit a děti se mi nebudou hádat o kočár…
Dvoják jsem měla taky
ale pohodlnější bylo nosítko, zas tolik nízkopodlažních spojů nebylo, a na ty garantované byl nával. Než být pátým kočárkem na malém prostoru tak jsem byla volnější.