Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky bez auta, kam jezdíte na dovolenou?
My jsme původně zvažovali Chorvatsko, teď se z různých důvodů odkláníme a říkáme si, že česká dovolená by taky nebyla špatná.
Ideální by bylo, dostat se na místo ubytování vlakem, nebo krázce busem.
Kdyby to bylo v místě, odkud je možné vyrážet na procházky, výlety, na hrady apod. BEZ AUTA.
NEMÁTE NĚKDO TIP?
Knihomolko, tak přesně na tohle mi loni přišla dokonalá KVILDA na Šumavě
![]()
Myslím, že šumavské turistické busy jsou dokonalý projekt a právě Kvilda je jakási centrální křižovatka a přestupní stanice (možná by se našla ještě nějaká taková křižovatka, už teď honem nevím).
Byli jsme tam sice autem, ale nakonec se auto ukázalo často jako zbytečná starost a nutnost absolvovat trasy stylem TAM-ZPĚT
což mě nebaví. Pomocí autobusů se to dalo úžasně kombinovat!!!
Navíc jsou autobusy úžasně propojené i na Německou stranu a tam v Bavorském lese jsou úplně báječné atrakce pro děti.
Jednoduše vřele doporučuji ![]()
Popravdě ale, možnost dopravy na tu samotnou Kvildu jsem nijak nezkoumala, ale určitě se tam večejnou dopravou dostat dá, jako všude ![]()
Díky, díky, díky. přesně takový tip jsem potřebovala. Musím ještě zjistit, jak se dostat na tu Kvildu ![]()
Prohledávám Šumavu jak šílená, je to nádherné místo, vždycky jsem tam chtěla jet, ale už jsem psala do x penzionů a buď mi neodpověděli, nebo mají plno
Vím, že jsem si vzpomněla pozdě. No nic, hledám a zkouším ![]()
Ahoj holky ![]()
najde se mezi vámi někdo, kdo nemá auto? Jsme 2 dospělí, miminko na cestě, bydlíme v krajském městě, jezdíme MHD, na kole (tak řešíme i nákupy), na výlety vlakem ![]()
Jsem zvědavá, zda se někdo bez auta ještě najde ![]()
Kolegyně v práci mě pokládají za exotku. Kdo nechce, hledá výmluvy, kdo chce, hledá cesty
- tak to máme my - jen by mě zajímalo, zda se mezi vámi najde někdo, kdo zvládá bez auta i s rodinou ![]()
@orizuri My auto nemáme a žijeme v pohodě, manžel ani já neřídíme. Jako třeba výlety jsou bez auta horší, ale dá se to
@orizuri kamaradka zije bez auta a mam pocit, ze nestradaji. Bydli ve meste, dokonce v hlavnim
kdyz potrebuji neco velkeho, tak pozadaji kamarady, nebo rodice a jsou spokojeni.
@esterka.z.brna jen se člověk asi musí smířit s tím, že na některá místa se nedostane, protože ta doprava tam nenavazuje… My oba máme řidičák, ale od těch 18 neřídíme… V práci jsem na kole za 10 minut a ještě si zasportuju. MHD máme v pohodě ![]()
kolik máte dětí? ![]()
@xjuklickova Tak třeba zrovna v Praze se to dá zvládat bez auta celkem v pohodě, MHD každou chvilku… na takové vesnici je to horší.
Já si myslím že každýho věc, pokud máte dobrou dostupnost atd., proč ne. Osobně si to nedovedu představit, nebydlíme v centru města, k lékaři na nákup atd. minimálně 10km, kdybych měla jet busem, je to na hodinu…
Jsem zhýčkaná autem, sednu a jedu, na nic a nikojo nečekám… ![]()
@xjuklickova jasně, my se taky občas k někomu vtírneme, to se nedá nic dělat, hlavně jde o to, aby to zúčastněným nevadilo.
Nejvíc mě paradoxně odbývá vlastní bratr, který k nám do města jezdí každý týden pracovně, a když mi máma něco pošle, je oheň na střeše (,,dělám ti závozníka"), ale známí jsou v klidu, snažíme se opravdu vše si zařídit sami, popř. vypomůže tchýně, která je ráda, když jí vezmeme někam do obchoďáku na koukanou, žije na maloměstě ![]()
Nemeli jsme auto do 1,5 roku veku starsi dcery, za babickou a dedeckem jsme jezdili vlakem a busem, nakupovala jsem do kocaru. Pak dostal manzel sluzebni auto. Svoje prvni vlastni auto jsme si poridili stare, ale az v dobe, kdy jsem se ucila ridit ja, to uz jsme meli dcery dve. Ridim krajne nerada doted, do prace jezdim busem.
@orizuri Tak my bysme to třeba bez auta nezvládli - bydlíme na vesnici, spoj do práce není, do školky taky defacto ne (jako, jo, kdyby člověk nepracoval, tak to nějak busem dá)… na druhou stranu bydlet tam, co jsem bydlela jako dítko v Praze, tak bych auto nepotřebovala.
@Nowuka2 jasně, každý to máme jinak, mně ta hodina třeba nevadí, většinu roku jezdím nakupovat na kole - hodím to do košíku a jedu, člověk si zvykne. Zabiju dvě mouchy jednou ranou, ještě se projedu. S kočárem/šátkem budu chodit spíše na drobnější nákupy, co hodím dolů do košíku, občas někdo vypomůže.
Kdybych si nevybírala, kam na nákup pojedu, máme cca. 10 minut pěšky Tesco, Lidl, Globus, každé na jinou stranu.
Spíš jsem zvědavá, jak to půjde s dětmi.