Život bez auta...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
531
28.1.17 17:08

@j.a.n.i1 jako dítě jsem taky byla na vesnici s hroznou dostupností. Ráno vstávačka v 5, abych jela jediným busem, co mě odvezl do školy, odpoledne jely busy 2… bylo to vážně děsný, neexistovaly pro mě kamarádky, koníčky, nic, navíc jsme bydleli v bytovce, žádný domeček se zahrádkou, psem a nějakým vyžitím pro dítě.

Teď můžu na kolo sednout 7 dní v týdnu a za 10 minut si v centru dávám kafe s kamarádkou. Busem cca 20 minut… Fakt jsem zvědavá, jak to bude s dětma, protože kolegyně mě dost straší, některé mají dost extrémní názor:,,nemáte auto a seš těhotná jo? No to teda hodně štěstí." :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101638
28.1.17 17:12

@orizuri Tak to kolo asi po porodu moc nevyužiješ, ale jestli máte slušnou dostupnost tím busem, tak naprosto v klidu. My se z Prahy stěhovali, když bylo dětem cca 3,5 a 1,5 a předtím jsem po Praze stejně spíš jezdila MHD, přestože jsme auto měli. Od té doby, co nemám tramvajenku, tak jezdím autem i po té Praze :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
luccifera
28.1.17 17:13

Doted jsme byli bez auta, ale bylo to na bednu… regulerne. Bydlime v malem meste (které je mestem jen tak tak, v podstate tu nic není), hromadna doprava není taky zadna hitparáda. Dom jezdim 400 km a trvalo mi to vlakem od 7 do 9 hodin. Takze mi ruply nervy a koupilo se auto. Do práce to mame 2,5 km a chodíme vicemene pesky, ale když je potřeba něco poridit, nakoupit, nedejboze dojet na gyndu (kterou mam ktasnych 25 km daleko u polskych hranic:D), tak to uz bez auta v tomto zivote není realne

• Citovat
  • Upravit
531
28.1.17 17:15

@j.a.n.i1 no tovíš, na kolo nesednu ještě hooodně dlouho, ale chybí mi moc… Teď jak jsou ledovky, radši nejezdím, navíc už budu v 7mym měsíci, ale oproti MHD je to teda diametrální rozdíl. Naštěstí miminko přijde do jara, v létě budeme spíše chodit, protože ohleduplnost lidí v MHD se tak nějak moc nenosí - to je zase výhoda auta, člověk má fakt svý pohodlíčko a hlavně vždycky místo k sezení. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
28.1.17 17:18

@orizuri my auto máme, jezdí s ním manžel do práce a protože jsme z malého města, tak bychom bez něj byli nahraní - jezdíme tak 2× do měsíce na pohotovost do jiného města, což bez auta nejde.
Ale taky jsme za exoty. Máme jedno auto a já všude chodím pěšky - do školky s dětmi, na nákupy, na vyšetření s dětmi jezdím vlakem nebo autobusem… Na výlety taky často jezdíme vlakem. Je to hezčí, víc toho vidíme a víc se vzájemně užijeme. Nemáme s tím problém. Nákupy obstarávám já pěšky. Pokud je potřeba něco velkého a těžkého, tak zaúkoluju chlapa a on to koupí při cestě z práce.
Kdybychom bydleli ve větším městě, tak auto ani nepotřebujeme.

• Citovat
  • Upravit
28.1.17 17:19

@orizuri Máme pětiletou dceru, je teda fakt, že na výlety i párkrát na dovolenou po ČR nás vezl tchán autem, na některý místa se fakt autobusem člověk nedostane nebo těžko. Ale po městě v pohodě MHD i s kočárkem když byla dcera malá, i do obchodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
28.1.17 17:21

Být z Prahy a mít celou rodinu poblíž tak auto nemáme, žijeme ve městě ve kterém se dá žít bez auta v pohodě, ale jakmile máme babičku o pár vesnic dál, tak tam už se bez auta neobejdeme, spoje tam nejezdí, na výlety taky někdy používáme auto, na velké nákupy taky… ale chápu že někdo auto nepotřebuje asi bych si taky zvykla

• Citovat
  • Upravit
1247

Bez auta to nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518

Neřídím a nijak mi to nevadí. Jasně, autem je vše rychlejší, ale kluk je radostí bez sebe, když jedeme vlakem nebo busem. Takže když je spěch, jedeme autem, ale i partner si rád odpočine a sveze se vlakem. Běžně jezdíme vlakem do Prahy a pohybujeme se tam MHD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
28.1.17 17:22

@luccifera tak to chápu… My máme asi fakt dobrej,,spot". Mam tu v okruhu 100m poštu, jednotu, malé zdrav. středisko s obvoďačkou, lékárnou, je tam i několik pediatrů, myslím, kadeřnictví, Vietnamci, sekáč, 2× restaurace, školka a škola cca 200m, teď tu otevřeli pobočku knihovny a dokonce i mateřské centrum. Na gyndu to mám busem a kousek pěšky ca. 20 minut, do nemocnice také tak.

Přitom kdokoliv k nám přijde, kvituje, že tu máme neuvěřitelnej klid, máma řiká, že větší, než u nich na vesnici.

Myslim, že jednou to auto stejně budeme muset koupit, rodiče teď oboje mají domečky se zahrádkou a to bude pro děti super. Ale zase nejsou tak daleko. Jedni hodinku vlakem, druzí asi půl hodiny busem. Pořád si tak nějak říkám, že bychom to bez toho,,plechu" mohli dát - vůbec si neumím představit, teď by nám třeba stálo většinu času někde za barákem, možná dobrý kilometr, protože komunisti při stavbě sídliště samozřejmě s tím, že každý bude mít auto/2 nepočítali, míst je málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101638
28.1.17 17:24

@orizuri To jo, ale třeba v té Praze už je poslední dobou problém někde zaparkovat… a to i když je ochoten člověk zaplatit, naposled jsem to po 20 minutách marného hledání té správně barevné zóny vzdala a švihla to do křižovatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145

Jezdím MHD celý život, auto nemám. Jediné úskalí s dětmi vidím výjezdy na pohotovost, protože kolikrat to není na sanitku, ale na doktora to je a vláčet třeba pětiletý dítě (tj. dávno bez kočáru) se 40 MHD není úplně koser. Já jsem v hlavním městě, takže velký výběr taxi služeb i za dobrou cenu, zrovna včera jsme jeli k druhému a zpět taxíkem.

Jinak se myslím dá všechno zvládnout bez auta nebo alespoň já za ty roky nezažila jinou situaci, kdy by bylo auto nezbytné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531

@Russet přesně - co se týče Prahy, na výlet jedině vlakem/busem + MHD. Fakt si neumím představit, jak bych tam vůbec autem dojela a zaparkovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
28.1.17 17:26

@Helileli ano, přesně tahle situace - pohotovost, mě napadá jako jedna z možných velkých komplikací. To už holt člověk musí pak šáhnout do peněženky a zaplatit taxík… :((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101638
28.1.17 17:29

@orizuri Hele, kolikrát za život ji potřebuješ? Tak buď zlanaříš kamarády nebo zaplatíš taxík… já si pamatuju, že jsem jako dítě byla na pohotovosti myslím jednou s uchem a to jsem dojeli tramvají a podruhé se zlomenou rukou v nemocnici a to nás někdo svezl, ale kdyby nebyl, tak bysme to taky dali busem. Se svými dětmi jsem ji zatím ještě nepotřebovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí