Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Moise Ale dali, menší stan, alumatky místo nafukovacích matrací, horolezecký vařič, sedět na zemi místo na židlích… ale člověk je potvora pohodlná
já to znám, taky už se nám bez auta nechce a když vidím co stěhuju na tábor
a to mi dříve stačil 40l batoh, pravda bez dětí, no, ale i těch svých věcí mám teď 2 kufry.
Záleží, kde bydlíte, i v rámci města. My jsme bydleli před časem v části města, kde bylo cca 5 obchoďáků do 1km, lékař, lékárna, školka, vše kousíček. Chodila jsem převážně pěšky všude. Teď jsme se přestěhovali do okrajové části, všude to máme 10km, takže bych se bála kvůli dětem.
Pokud to máte všude kousek, nemusíte třeba 5× přestupovat, tak klidně. Ale brát v úvahu, že je vše potřeba naplánovat dopředu, abyste nečekali se řvoucím batoletem 30 minut na autobus. ![]()
@orizuri píše:
@Šmoulice já praktikuju nákup na kole už 5 let - ale na nákup si kolo za 25k fakt nevezmu, drahý kola máme zamčený doma, bereme jen na týlety, na nákup a po městě jezdíme na starších kolech, na kterých nezáleží.
Já bydlím v bytě, takže máme každý jedno kolo
By to tady vypadlo teda, kdyby jsme jich měli každý víc ![]()
@orizuri píše:
@Inaris ještě uvedu na pravou míru to,,vyvážení" a zvykání na pohodlíčko (názor z minulého století). Bratr je schopen svou 20-letou přítelkyni vozit v neděli na studentský byt, v pátek ji odtud odvážet. Ještě je to tak absurdní, že on vezme auto z vesnice, jede do města, odkud jí jede přímý autobus i vlak (cca 400m od jejího baráku), má sám zajížďku cca 15 km než přijede k ní a pak ji odveze![]()
Autobus jí jezdí každou hodinu (jede 30 minut), vlak každé dvě hodiny (pátek + neděle jsou myslím ještě další spoje právě kvůli studentům.) Holka je zcela nesamostatná, pohodlná a zvyklá, že kdykoliv pískne, jede se, kamkoliv, pro cokoliv, slouží nejen slečně, ale celé široké rodině. Není výjimkou, že holčina zavolá ze studentského bytu, že je jí špatně, bratr nasedne do auta, jede za ní, aby ji odvezl do nemocnice, kterou má 5 min MHD, aby se pak s,,prázdnou" vracel domů - kdyby mi bylo fakt zle, možná radši poprosim kamarádku na bytě, ať se mnou do tý nemocnice jede hned. Nebudu volat na všechny strany, abych pak hodinu čekala na chlapa s fárem. To mi nepřijde úplně v pořádku
Na tomto místě bych si přišla jako neschopná spíš já, ženská, že občas nedokážu přemejšlet trochu ekonomicky, a jet občas busem za pár korun se studentskou slevou, dokud jí můžu využít.. Nebo chlap má svůj život zcela podřídit potřebám ženský a neustále jí někde vozit?
No mě přijde trochu i z minulého století, že ženská neřídí. Já se prostě odvezu sama a nikoho neobtěžuji. Jak si to brácha zařídil, tak to má. A třeba to pro ni dělá rád ![]()
@Šmoulice my jsme taky v bytě, kola mají u nás všichni, takže má náš menší panelák 2 kolárny, ale drahá kola máme v bytě v komůrce, protože tak často je zase nebereme, fakt jen na ty výlety, kde je máme celý den na očích. ![]()
@lucenka píše:
tak tedy letos budeme pokračovat s Labskou cyklostezkou a na to mi auto nepřijde praktický. Vlakem dojedeme na start a pak kam dojedeme tam dojedeme a vlakem pak rovnou domů. Takhle bych musela ještě jezdit pro auto a unavená z putování ještě řídit. A na jaře chceme něco menšího u nás a s autem bychom byli vázaní na jedno místo. Takhle máme volnost, protože nějaký vlak jede téměř odevšud a nemusíme řešit, jak se dostat k autu.
jezdíme jinak no.. máme základnu vždy v kempu, kam se dovezeme autem. Pak děláme výlety do bližšího nebo vzdálenější okolí a vracíme se zpět. Kvůli nejmenší jsme teď hodně omezení, protože už je těžká na cyklosedačku a sama jezdí ještě špatně. Takže se plácáme na rovných cyklostezkách a máme z toho nervy nadranc
Nebo chodíme pěšky.
Ale až bude nejmenší větší a i si uveze na svém kole pár věcí, chtěli bychom něco podobného spáchat v Rakousku.. Jet třeba týden po dunajské cyklostezce. Ale to teď ještě nejde
@cverunka on si spíš brácha dost rád nechává… na hlavu… Bohužel takhle slouží každé přítelkyni a nikdy to nedopadne dobře, nejen s autem. Jen jsem chtěla dovysvětlit to,,zvykání na pohodlí" jak to vidim u bráchy. Samozřejmě někoho sem tam odvézt je super, ale nechat se takhle využívat…
Přesně tak, pokud bych měla tu potřebu, pořídím si auto sama než nechat se vozit sem tam… ![]()
@Akivasha píše:
Záleží, kde bydlíte, i v rámci města. My jsme bydleli před časem v části města, kde bylo cca 5 obchoďáků do 1km, lékař, lékárna, školka, vše kousíček. Chodila jsem převážně pěšky všude. Teď jsme se přestěhovali do okrajové části, všude to máme 10km, takže bych se bála kvůli dětem.
Pokud to máte všude kousek, nemusíte třeba 5× přestupovat, tak klidně. Ale brát v úvahu, že je vše potřeba naplánovat dopředu, abyste nečekali se řvoucím batoletem 30 minut na autobus.
Bydlíme v centru Prahy, pediatru máme 5 minut chůze, všechny obchody, hřiště, školky, vše máme po ruce. MHD používám výjimečně, ale nemám s tím sebemenší problém.
@j.a.n.i1 píše:
@Moise Ale dali, menší stan, alumatky místo nafukovacích matrací, horolezecký vařič, sedět na zemi místo na židlích… ale člověk je potvora pohodlnájá to znám, taky už se nám bez auta nechce a když vidím co stěhuju na tábor
a to mi dříve stačil 40l batoh, pravda bez dětí, no, ale i těch svých věcí mám teď 2 kufry.
to jsme si taky mysleli, že je to pohodlí, hele a není. Třeba ty židle, když ráno vstáváš, je mokro, kolikrát i po dešti, nechceš se válet po zemi
Večer, když děti usnou, tak si dáme před stanem s mužem sedmičku a taky se nebudeme válet po zemi, když už je rosa ![]()
Na první stanování jsme vyjeli bez těchle věcí, zbytečnost, masňáci a znáš to. Bylo to ale děsně nepříjemný, takže jsme okamžitě tohle všechno jeli nakoupit.
Nafukovací matrace bych nedala, na ty mi nikdo sáhnout nesmí. Jednu noc dejme tomu, ale týden.. už mi není dvacet ![]()
@orizuri píše:
@Inaris ještě uvedu na pravou míru to,,vyvážení" a zvykání na pohodlíčko (názor z minulého století). Bratr je schopen svou 20-letou přítelkyni vozit v neděli na studentský byt, v pátek ji odtud odvážet. Ještě je to tak absurdní, že on vezme auto z vesnice, jede do města, odkud jí jede přímý autobus i vlak (cca 400m od jejího baráku), má sám zajížďku cca 15 km než přijede k ní a pak ji odveze![]()
Autobus jí jezdí každou hodinu (jede 30 minut), vlak každé dvě hodiny (pátek + neděle jsou myslím ještě další spoje právě kvůli studentům.) Holka je zcela nesamostatná, pohodlná a zvyklá, že kdykoliv pískne, jede se, kamkoliv, pro cokoliv, slouží nejen slečně, ale celé široké rodině. Není výjimkou, že holčina zavolá ze studentského bytu, že je jí špatně, bratr nasedne do auta, jede za ní, aby ji odvezl do nemocnice, kterou má 5 min MHD, aby se pak s,,prázdnou" vracel domů - kdyby mi bylo fakt zle, možná radši poprosim kamarádku na bytě, ať se mnou do tý nemocnice jede hned. Nebudu volat na všechny strany, abych pak hodinu čekala na chlapa s fárem. To mi nepřijde úplně v pořádku
Na tomto místě bych si přišla jako neschopná spíš já, ženská, že občas nedokážu přemejšlet trochu ekonomicky, a jet občas busem za pár korun se studentskou slevou, dokud jí můžu využít.. Nebo chlap má svůj život zcela podřídit potřebám ženský a neustále jí někde vozit?
Mě to nepřijde tak hrozný, naopak přijde mi to od bratra docela hezký ![]()
@Moise Ale je to pohodlnost
my jsme tedy pohodlní taky… a taky už nám není 20
@Moise to by si pak nesměl u nás stěžovat, jak vysoký má na auto náklady ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Moise Ale je to pohodlnostmy jsme tedy pohodlní taky… a taky už nám není píše: Více
Tak je no
Ale věřím tomu, že bez auta bychom nic z toho neabsolvovali.. nebo ne v momentě, kdy jsou děti takhle malé. Třeba jenom se starším by to bylo celkem ok, ale s mladší je krámů stále hodně. Na to bych neměla nervy.
Jak třeba bez auta jezdíte s dětmi z bazénu? Třeba dneska v tom šíleným mrazu?
Si nedovedu představit je unavené táhnout mhd ![]()
@orizuri píše:
@Šmoulice my jsme taky v bytě, kola mají u nás všichni, takže má náš menší panelák 2 kolárny, ale drahá kola máme v bytě v komůrce, protože tak často je zase nebereme, fakt jen na ty výlety, kde je máme celý den na očích.
U nás bych si netroufla dát do kolárny vůbec nic. Kola máme doma, přidělané na zdi. Naštěstí máme velký byt a jeden pokoj právě na kola, kočár apod…
@Inaris píše:
To je samozřejmě pěkné!
Akorát - k čemu je teda potom ten manžel?Příspěvek upraven 28.01.17 v 20:56
Muž pro mě taky na studentský byt takhle jezdil, když jsme spolu chodili
Mohla jsem jet autobusem, ale když měl čas, dojel si prostě pro mě
Cestou jsme si povídali. Bylo to fajn ![]()