Život bez auta...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
29.1.17 00:12
@Svistice píše:
Přihoď ještě boty na kolo a domácí obuv, pokud jsi někde v penzionu, kde vyžadují přezouvání. :mrgreen:

na kolo máme ty obyčejné botasky, nepotřebujeme speciální obuv… jednou jsem zkoušela ty našlapovací boty a málem jsem spadla při prvním zastavení, jak jsem nebyla zvyklá… domácí obuv můžou být ty kroksy… ;) ale zatím jsme nebyli nikde, kde by to vyžadovali…
Ale na tu dlouhou dovolenou zase kola nebereme, to už by bylo moc… to bychom je museli pořád sundávat, abychom se dostali nahoru do stanu nebo ke kanystru na mytí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.1.17 00:15
@Svistice píše:
Přihoď ještě boty na kolo a domácí obuv, pokud jsi někde v penzionu, kde vyžadují přezouvání. :mrgreen:

Tak na kole jezdím v trekových botaskách, domácí obuv vůbec nemám. Naštěstí je po mně nikde nechtěli. Takže většinou si na dovolené vystačím se dvěma páry bot pro každého.

• Citovat
  • Upravit
56286
29.1.17 00:20

@Regina Hero jo, tak zacvakávačky taky nehrozí. Ale já třeba mám ráda na kole nějaké nízké kecky, klasické botasky na kole nemusím a sandále taky ne.
Přesto míváme tak čtvery pro každého :nevim:
A to v penzionu chodíme většinou v botách, které máme k vodě. Ale 1× vyšší pevné boty, 1× botasky, 1× sandále, 1× něco lehčího k vodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
29.1.17 00:34

@Svistice vidíš a přesto jsem zdárně absolvovala dovolenou se 3mi svišti sama, pod stanem (a že to je věcí, navíc jsem i vařila na ohni či vařiči, no, asi by to někdo dovolenou vůbec nenazval), ten nejstarší 11tiletý, už musel táhnout běžnou krosnu, rozhodně to nebylo před barákem na zahradě. Se dvěma jsem to celé zvládla několikrát i s naší cyklovýbavou, ale nepopírám, že je to pro mne vždy velká výzva a nepopírám, že některé situace a dost výletů se nám zatím nepovedlo rozluštit, ale zas jsou jiné věci, které se dají, nač kopírovat život motoristů, to je prostě zhola nemožné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
29.1.17 08:17

@Mango_Lassi Tak to je v pohodě :) Ono se to dá uzpůsobit, naplánovat všechno… akorát ti doktoři jsou důležití, vím, jak jsem jednou vezla dítko s 39 teplotou k doktorce, dlouhou cestu busem by fakt nedal. Ale takhle to máte dobré, to zvládnete :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
29.1.17 08:30

život bez auta 2017 - mé shrnutí :-)

Zajímavý je, že třeba v Tokyu kvůli nedostatku místa auto má tak každá 10. rodina - a je to zcela normální. Mámy nosí většinou v nosítkách a šátku, jinak se nevejdou do vlaku. Na zádech mají batoh s potřebnými věcmi. Chlapi makají od nevidim do nevidim, ke stanici vlaku vezmou kolo, který tam zamknou a pak dojíždějí šinkanzenem i 3 hodiny za prací, aby si večer/v noci po práci zase kolo vyzvedli a dojeli domů. Nejúžasnější mi vždycky přišly mámy, co na kole vezly třeba i dvě děti, z toho jedno v šátku, druhé v sedačce nebo na nosiči. Cyklisté mají po celém městě široké, bezpečné pruhy, které skoro ani nejsou potřeba, jelikož aut je tam tak maličko, že je tam zcela bezpečno. Jedinou výjimkou byla snad čtvrť Ginza.

Chci moc poděkovat holkám, co odpověděly na můj dotaz, zda to s rodinou bez auta jde. :-)

Ale i těm, co se do mně pustily, člověk se o sobě leccos z diskuze dozví - shrňme si to:

1. můj otec byl ochlasta, pocházím ze sociálně slabé rodiny, auto jsme si nemohli dovolit
  2. manžel je k ničemu, zřejmě taky ochlasta a neschopa, jelikož se nezajímá o auta, jsme též sociální případi a auto si dovolit nemůžeme (neseme si vzory z našich rodin, ve kterých auta nebyla)

Abych to uvedla na pravou míru - manžela nepovažuji za neschopu jen proto, že by mě nevyvážel sem a tam, naopak jsem raději samostatná - asi od jakživa (jsem ze 3 dětí). Manželův otec se tragicky v autě zabil, v autě téměř žil. 3×-4× týdně dojížděl 400 km do firmy, což se mu jednoho dne bohužel stalo osudným. Manžela v 10 letech srazil na přechodu náklaďák. Z jedné strany auto zastavilo, dítě se rozběhlo, naštěstí ho po třech měsících v nemocnici dali jakš takš dohromady - dá se říci zázrak. Ano - manžel nemá vztah k motorismu. Zato je na něj za každé situace spoleh - v každém terénu. Máme doma polici plnou map, na výlety jezdíme jedině s kompasem, ještě nikdy nás neztratil. Nemáme GPS navigaci, v Japonsku bychom bez map a kompasu byli zcela ztracení.

Je u nás jasné, že bude-li potřeba jednou auto, budu to nejspíše já, kdo bude děti povážet z koníčků, na koníčky, tréninky, do nemocnice, atp., protože nebudu manžela nutit, aby si sedal za volant, když k tomu prostě nemá vztah a necítí se na to.

Na dovolené jezdíme několikrát do roka a nemůžu to asi ani nazývat dovolená, ale výprava. Neplatíme cestovkám, vše zařizujeme sami. Zvládáme většinu světa s batohem o velikosti cabin luggage, takže seženeme i levné letenky. Do Prahy na letiště je to stejně nejlepší vlakem/busem - o auto bych měla strach. Některé destinace v Čechách prostě buď dojdeme pěšky, když fakt stojíme o to se tam dostat, nebo je oželíme a řekneme si, že jednou se tam třeba podíváme autem.

Ano, lidi mě považují za exota, vrátíme-li se ale po 3 týdnech z Peru, Mongolska či zmíněného Japonska, najednou se diví a závidí:,,kde jste na to vzali?!" V životě jsme si nevzali jakoukoliv spotřebitelskou půjčku, máme svůj byt, nemáme hypotéku. Platy máme spíše podprůměrné (hlavně já i jako vysokoškolák - holt školství), pokud bych hodnotila dle průměrné hrubé mzdy v ČR.

Máme takový sen, že s dítkem chceme samozřejmě co nejvíce cestovat, nejradši vzít ho v nosítku, šátku. Pokud shledám, že to prostě není v našich silách, že dítě se nosit nechce, že je to vyčerpávající, auto pořídíme, protože bez výprav se neobejdeme, život bez výletů si nedokážu představit.

Osobně si ale nejvíc pamatuju ty výpravy, kdy nám Škodárna 120 někde chcípla, táta jí nedokázal zrovna na koleni opravit a my museli auto odstavit, zamknout a jít,,někam" lesem, kde jsme našli zastávku vlaku. Považovala jsem tehdy tátu za hrdinu, moc dobře věděl, kam jde, měl mapu a kompas jako správný zeměpisec. Rodinnou dovolenou, na kterou jsme jeli několik set kilometrů, jsem si teda moc neužívala, cesta autem mě dost zmáhala a nebavila. Nejradši jsem jezdila na výpravy vlakem, s tátou, celou cestu se nám mohl věnovat, vždycky nám připravil takový program, že na to do smrti nezapomenu.

Holky díky, schválně, jestli si na tuhle diskuzi vzpomenu za pár let, až vše vyzkoušíme v reálu :-D - schválně, jak budu pak mluvit. :D. Jako první velký výlet mimo ČR plánujeme výpravu do USA i s dítkem, máme tam spoustu hodných kamarádů, kteří nám poskytnou i s malou přístřeší. Tam nám vlastní auto je k prdu, ale až pořádně rozpracujeme,,itinerář", možná zjistíme, že ho zrovna tam budeme muset půjčit a já budu muset oprášit řízení - uvidíme.

Bez auta se cítíme svobodní a nezávislí. Až budeme v nervu nestíhat poslední spoje z túry někde po Šumavě, kde jede jediná střela, jsem zvědavá, zda změním na pořízení auta názor. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
29.1.17 08:34

@eryby ano, a pro mě to, co popisuješ, stan, vařič je zcela ideální dovolená s dětmi, na tohle si jako dítě nejvíc pamatuju. Táta nás všechny vzal na puťák se stanem, každý jsme měli svůj batůžek normální velikosti, kluci už větší, s něčím mu pomohli, máma taky, od vlaku jsme někam doputovali a tam kempovali ve dvou stanech. Ráno jsme si místo čaje vařili odvary z maliníku, největší legraci měli bratři z toho, když tam naházeli i pár mravenců :-D

ještě být nejlépe někde, kde je v okruhu třeba pár zajímavých pokladů (geocaching). Nepraktikuješ s dětmi náhodou? :))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4457
29.1.17 08:49

Určitě se dá bez auta zvládnout kde co. S dětmi i bez nich, ale prostě mi to přijde, jako prát na valše, když si můžu koupit za 5000 automatickou pračku. Vody se u toho vyčmrndá stejně, ale stráví se u toho 3× tolik času. Chápu, že někdo auto nechce z důvodu ekologie. Nechápu, že ho nechce z nějakého přesvědčení, jak je dobrý, že vše zvládá bez auta, nebo z ekonomických důvodů. Cesta za rodinou vlakem nás všechny stojí víc než autem a cesta do práce mě stojí o 20 Kč méně, ale trvá o hodinu a půl déle. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.1.17 09:03
@cverunka píše:
Určitě se dá bez auta zvládnout kde co. S dětmi i bez nich, ale prostě mi to přijde, jako prát na valše, když si můžu koupit za 5000 automatickou pračku. Vody se u toho vyčmrndá stejně, ale stráví se u toho 3× tolik času. Chápu, že někdo auto nechce z důvodu ekologie. Nechápu, že ho nechce z nějakého přesvědčení, jak je dobrý, že vše zvládá bez auta, nebo z ekonomických důvodů. Cesta za rodinou vlakem nás všechny stojí víc než autem a cesta do práce mě stojí o 20 Kč méně, ale trvá o hodinu a půl déle. :nevim:

Tak u vlaku záleží na věku dětí a jestli máš nějakou slevu. Mě tedy cestování vlakem vyjde levněji a je to pro mě pohodlnější. Třeba dneska jedu s prckem z Prahy do Ostravy. Rozhodně to vyjde cenově líp než auto, můžu si dát v klidu kafe, projít se a nemusím trnout, kde zůstanu viset v zácpě.

• Citovat
  • Upravit
53518
29.1.17 09:03

@orizuri Třeba si časem nějakou „plechovku“ pořídíte. Ale ve městě se vším v dosahu se jde bez auta obejít. Já dojížděla do školy busem, do práce busem a nikdy mě to neobtěžovalo.
Rozhodně vám fandím. Za exota člověk může být, protože většina auto má. Ale jako dítě jsem se autem svezla jen s dědou, my auto neměli. A žili jsme taky.
Dopisuju si s jednou Japonkou, tak se jí schválně zeptám, jak je to u nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
29.1.17 09:16

@orizuri kolik máš dětí a jak velké?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.1.17 09:32

@orizuri Ale na ten puták jste asi nejeli jako batolata, ze. ;)

Moje babička taky trávila se dvěma dětmi do 6 let měsíc sama (s dalšími slamenymi vdovami) pod stanem na Slapech. Ale byli měsíc na jednom místě, chodili do lesa, koupat se a do nejbližší vesnice do kramu. Je to o tom, co chces zazit.

Příspěvek upraven 29.01.17 v 09:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
29.1.17 09:33

@Russet já si myslím, že na výjezdy za rodičema, kteří oboje bydlí v baráčku s velkýma zahradama a spoustou vyžití, to jednou třeba určitě bude. Rozhodně s více dětmi - s jedním to třeba ještě zvládneme… Fakt jsem zvědavá, jak to u nás bude :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
29.1.17 09:36

@Russet a v Japonsku záleží taky na tom, kde člověk žije, na dědině bude aut víc. My bydleli pár dnů u mladého páru (25 a 30) a ti nám povídali, že většina rodin v Tokyu a velkých městech auto fakt nemá, na druhou stranu je tam ale dokonalý systém železniční dopravy, fakt je to vymakaný, hlavně je tam na vláčky spoleh :) schválně se jí zeptej, kde bydlí a jak to mají :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
29.1.17 09:37

@Regina Hero jedno dítě na cestě, chceme aspoň 2-3 :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí