Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
Tak u vlaku záleží na věku dětí a jestli máš nějakou slevu. Mě tedy cestování vlakem vyjde levněji a je to pro mě pohodlnější. Třeba dneska jedu s prckem z Prahy do Ostravy. Rozhodně to vyjde cenově líp než auto, můžu si dát v klidu kafe, projít se a nemusím trnout, kde zůstanu viset v zácpě.
Pokud jedeš ty sama s jedním dítětem, pak ano.
Pokud jedou dva dospělí dva děti, těžko ![]()
@lucenka píše:
Ano je to o tom, co chceš zažít. A mnohdy toho lidi bez auta zažijí víc než zi s autem.
jak jsi na to přišla?
![]()
@lucenka píše:
Tak třeba ona už cesta vlakem může být pro dítě zajímavým zážitkem. Já se třeba vyžívám v plánování výletů a různých spojů. A tedy při cestování vlakem, busem mám víc volnosti než když jsem vázána na auto.
my děláme to samé, akorát nevyhledáváme spoje, ale trasy a možnosti, kde po cestě zastavit, kde je co zajímavého
@lucenka Jo, jenže já to mám na ten vlak 40 minit MHD a to mi ty autobudsy tady ještě musí jet. Ne že v sobotu jeden jede v sedm, další v devět a třetí před polednem a v neděli je to ještě horší. Navíc mě děti potřebovali lézt, kluk nevydržel sedět na klíně ani minutu, nesnášel chování.
Taky nejsem debil, abych jela třeba na karlštejnské vinobraní autem. Takže jezdíme autem do Berouna, kde to necháme u nádraží a pak vlakem. Klidně s kočárem. Ale na celou cestu to není, když v Berouně je autobusové nádraží na jedné straně města a vlakové na druhé. Dospělý to ujde v pohodě, s dětma štreka na hodinu (takže pak jsou dřív unavení, dřív hladový, a celý plán dne se Ti hrotí jak domeček s karet..
@Moise píše:
Pokud jedeš ty sama s jedním dítětem, pak ano.
Pokud jedou dva dospělí dva děti, těžko
Pořád se to vyplatí, kor pokud mají ti dospělí slevu. Třeba u vlaku děti do 6 let neplatí, takže se platí jen za dospělé. Navíc na léto existují třeba týdenní jízdenky. Zatím se nám prakticky vždy vyplatí cesta vlakem.
@Svistice píše:
My třeba vzali před 14 dny děti na hory na jednodenní výlet, aby viděli opravdu zasněženou krajinu, hory, zasáňkovali si. Protože tady je sníh tak 3 dny v roce a ten kopeček, co máme kousek od baráku to ani pořádně nezasněží a musí se jezdit po listí a kamenech.Nejbližší „hory“ máme 78 km daleko, autem jsme tam do hodiny. Takže v deset jsme vyjeli, zasáňkovali si, dali pozdní oběd a jeli domu, ještě jsme si stihli zahrát nějaké to pexeso, připravit večeři.
Schválně jsme to hodila teď do idosu. cesta autobusy min 3,5 hodiny, 4 přestupy.
Odjezd buď 7:32 nebo 10:45, nic mezi tím. Domů bychom museli 15:34, příjezd v osm, nebo až v půl šesté, příjezd v deset. S dětma necelé dva a 3,5, saněma akce pro sebevrahy. A ještě by to vyšlo finančně mnohem dráž.
A ještě by sis to snad i rozmyslela a podívali jste se na sníh v televizi
![]()
@Svistice píše:
@lucenka Jo, jenže já to mám na ten vlak 40 minit MHD a to mi ty autobudsy tady ještě musí jet. Ne že v sobotu jeden jede v sedm, další v devět a třetí před polednem a v neděli je to ještě horší. Navíc mě děti potřebovali lézt, kluk nevydržel sedět na klíně ani minutu, nesnášel chování.Taky nejsem debil, abych jela třeba na karlštejnské vinobraní autem. Takže jezdíme autem do Berouna, kde to necháme u nádraží a pak vlakem. Klidně s kočárem. Ale na celou cestu to není, když v Berouně je autobusové nádraží na jedné straně města a vlakové na druhé. Dospělý to ujde v pohodě, s dětma štreka na hodinu (takže pak jsou dřív unavení, dřív hladový, a celý plán dne se Ti hrotí jak domeček s karet..
Taky jsme jeli několikrát vlakem na Karlštejn.. super věc. Na jízdenkách jsme dali tolik to co za dvě cesty tam a zpátky, ale dobře, to pro ten zážitek neřešíme.
Nikdo z nás si to ale neužil - přestupovalo se 3×, z toho jednou nám to málem ujelo a dobíhali jsme skoro k jedoucímu vlaku.. s kočáry super věc, hledat podchody, výtahy.. Ani jsme si to pořádně neužili, protože jsme zase museli řešit, aby nám neujel vlak zpátky. Další rok jsme jeli autem a naprostá pohoda, no stress
![]()
@Moise píše:
A ještě by sis to snad i rozmyslela a podívali jste se na sníh v televizi![]()
![]()
To si piš, že bych si to rozmyslela a raději vytáhla ladovsklou zimu. ![]()
@j.a.n.i1 píše: Úplně stejně můžu napsat, jak bys nám s autem naplánovala 10 denní přechod rumunských hor? A kupodivu se při něm všem to vybavení vešlo do batohu, který si nesli na zádech.
no třeba i dvouleté nebo tříleté dítě? To asi ne, že? Nebo asi naše děti potřebují nějak extra víc oblečení než vaše… když si vezmu, jak je malá pořád mokrá, jak se ráchá v každé vodě, kterou potká, i v té nejledovější…
Jinak do hor jezdíme tak, že tam někde zakempujeme, pochodíme v okolí, uděláme nějaké výšlapy (momentálně přizpůsobené věku a schopnostem dětí)… v Rumunsku jsme byli letos, částečně v horách, částečně u moře a s odskokem do Moldavska… autem… ale jak jsem psala, žádné přechody po hřebenech, spíš jednodenní samostatné výlety s návratem k autu a přenocováním tamtéž…
@lucenka píše:
Pořád se to vyplatí, kor pokud mají ti dospělí slevu. Třeba u vlaku děti do 6 let neplatí, takže se platí jen za dospělé. Navíc na léto existují třeba týdenní jízdenky. Zatím se nám prakticky vždy vyplatí cesta vlakem.
Nemáme žádné slevy, protože jezdíme jen občas a nemáme režijky.
Vím co jsem za 4 lidi platila a bylo to hodně ![]()
@Svistice tak každý má jiné možnosti. My máme vlak relativně blízko. Klukovi nevadí chodit od chvíle, kdy začal chodit sám, takže nemáme problém ani s různými přestupy mezi busem a vlakem, kde se musí kus jít.
@lucenka píše:
no, se čtyřmi dětmi, z toho dvěma až třemi platícími, a pro dva dospělé, se to nevyplatí… to už to auto vychází mnohem levněji…
Ty jezdíš s dítětem sama? Jo, když jedeš v jednom člověku a s dítětem, za které se ještě neplatí, to je jasné, že to vyjde levněji než autem… už při třech lidech v autě vychází levněji auto…
@Regina Hero píše:
no, se čtyřmi dětmi, z toho dvěma až třemi platícími, a pro dva dospělé, se to nevyplatí… to už to auto vychází mnohem levněji…
Ty jezdíš s dítětem sama? Jo, když jedeš v jednom člověku a s dítětem, za které se ještě neplatí, to je jasné, že to vyjde levněji než autem… už při třech lidech v autě vychází levněji auto…
Jedu s platícím dítětem, pravda teď sama ale vyplatilo by se nám jet vlakem i kdyby jel chlap. A to teď už nemám žádnou slevu.
@lucenka Ono s jedním dítětem je to brnkačka. To jsme v pohodě vzali dítě, dva bágly a jeli busem a kam bus nejel, jednoduše došli. Ale ve chvíli, kdy máš jedno dítě, co vidí auto/bus a bleje, druhé je někde duchem mimo, další jenom pro svou pouhou existenci potřebuje minimálně spešl kočár, balík plen a spešl jídlo, co tady nikde nekoupíš, a poslední je něco jako vzteklá opička (hlasité, půlku času v opozici a s ničitelskými sklony), tak třeba autobus můžeš rovnou odepsat, protože se do něj ani nenacpeš. My v běžném životě auto nepotřebujeme a zbytečně by nám tu žralo prostor (a tím pádem sířilo jezdící sousedy) a peníze, ale čestně přiznávám, že třeba na dovču minulý rok jsme ho prostě najmuli.
@lucenka Ano, každý máme jiné možnosti, jiné nároky, co chceme na výletě vidět. My s mužem jsme spíš na ty hory a méně navštěvované cíle, takže tam to i s tou veřejnou dopravou bývá problemtičtější. Samozřejmě když člověk to auto nemá, tak se musí přizpůsobit a brát z toho, co je.
Když to auto máš, máš ten luxus, že si můžeš vybrat, jestli vybranou destinaci bude lepší absolvovat jen autem, nebo jen veřejnou dopravou, případně to nakombinovat.