Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@laducha píše:
Něco červeného měl syn, začínalo to na „F“, ale nevím, jestli to byl Favorit, Fabie nebo Felicie
nebo Ferrari… ![]()
Já vám řeknu, kdo jsou exoti.
To je 99% našich spoluobčanů vypatlaných těmito sociálními normami a v mozku nic. Tito povrchní optimističtí blbouni bez kritického myšlení a jakýchkoliv zájmů pak vládnou celé zeměkouli včetně vzdělání, tisku, práv a politice. A společně tu budují neokomunismus, kteří si všichni vymaštění užívají.
@Inaris píše:
Jinak řečeno - jsem tupá, ale špatný je ten, kdo si to o mně oprávněně myslí?
Prosím, vůbec nebrat osobně, je to jen polemika.
Ne ne, špatný je pouze psychopat, který to sděluje lidem se záměrem jim škodit. Když vám někdo řekne negativně či ve vzteku, že jste blbá, mohla ale nemusela byste se z toho poučit, nicméně není psychopat, ale ten, kdo si něco uvědomuje a vy ne(ano).
Pak jsou špatní např. sociální dementi (také psychopaté) - 99% populace, kteří pomlouvají a psychicky ničí inteligentní lidi. A jak možná víte/nevíte, inteligentní jsou ti, kteří mají vlastní logické myšlení, klidně i negativní, a ne ti, kteří jdou s aktuálním systémem. Důležité je kritické myšlení, z čehož plyne i analytické, a případně býti nejlépe realistou. Čili není inteligent jako inteligent a když postavíte dva opravdové inteligenty vedle sebe, tak se většinou na ničem neshodnou. Nicméně můžou chápat, že žádné myšlení není absolutní a že je nekonečno mentálních rovin, na kterých se dá stavět. To mi připomíná také to, že pravda se dá vysvětlit mnoha způsoby až na jednoduchá fakta.
Ahoj, obnovuji diskusi a zajímá mě, zda se tady stále nachází rodiny s dětmi, které nemají auta, a jak to zvládáte…
Já bydlím v Praze, máme čerstvě miminko a auto nemáme a nikdy mít nebudem (nejsme ani já ani přítel typy na řízení, několikrát jsme zkoušeli, ale máme hrozný strach a ani nechceme někoho ohrožovat, prostě jsme střízlivě usoudili, že řízení není pro nás…).
Zatím jsme auto nikdy nepotřebovali, ale teď už občas nastávají situace, kdy by se hodilo - př. k rodičům jezdíme vlakem, což s miminem je takové obtížné - např. teď o Vánocích, tahat krosnu, věci pro malého, dárky… kočárek/nosítko. Nebo pro nás musí někdo přijet a dovézt nás /máme to asi hodinu cesty, nic hrozného přes celou republiku/.
Nebo pohotovost - zatím jsme s malým nepotřebovali, ale kdyby ho chytlo v noci něco, tak asi musíme volat taxík. V okolí nikoho, kdo by nás dovezl nemáme. Všechny přátele máme mimo Prahu, neznáme se tu ani se sousedy…
Do budoucna ještě nevíme, zda budeme bydlet v Praze nebo ne, ale auto mít každopádně na 90 % nebudeme. Takže přemýšlím, jaké všechny nástrahy nás ještě mohou potkat, protože zatím nebylo nic, co by se nějak nezvládlo, i když krkolomně…
Je na tom někdo podobně? Jak to zvládáte?
Občas si připadám divně, když řeknu, že nemáme auto a třeba vánoční stromeček musíme tahat tramvají.
Na druhou stranu, v Praze je to často výhoda, s kočárkem nastoupím do tramvaje a vylezu, kde potřebuji, nemusím řešit skládání kočárku, autosedačku, parkování…
Co řešíš? Žijete v Praze, MHD a taxíky máte k dispozici nonstop. Tohle už mi přijde poněkud hysterie. Kdybyste bydleli někde v zapadákově, tak neřeknu, ale v PRAZE? ![]()
@Janli já vím, není to tak hrozné, ale přeci jen jsou právě situace, kdy by se to auto hodilo. Třeba když kupujeme něco objemného nebo ta pohotovost… nebo cesta na dovolenou. A taky nevím, jestli se nebudeme z Prahy stěhovat do nějakého okresního města, ale tam by to snad taky mělo být OK.
@TiPt píše: Více
My auto máme, ale nevadilo by mi ho nemít. Třeba v létě na chalupu jezdíme častěji, ale i tak by mi vyšlo levněji si auto i na ten víkend vždy půjčit. Kupovali jsme nové, takže pojistka stojí dost, sem tam nějaký servis… návratnost vložených peněz bych počítala na staletí
až nebude vyhovovat, tak jsem sama zvědavá, jestli koupíme další
že bych jela s dítětem třeba k doktorovi je blbost, doktora mám blíž, než se mi kolikrát podaří zaparkovat ![]()
@Annonymní_007 Zajímavé… ale vidíš, třeba právě na chalupu ho potřebujete. Ty dovolené nás kvůli tomu také asi budou dost limitovat. Dosud nebyl problém sbalit krosnu a jet vlakem, dojít pěšky… ale s dítětem si to už neumím představit. Půjčení je fajn, ale není to možnost pro nás neřidiče.
Ale děkuji za tvůj pohled, je pravda, že ty poplatky a benzín jsou věci, na kterých se dá asi dost šetřit.
Na pohotovost uber. Když něco kupuješ a nemají dovoz? Tak si jednorázově půjčit třeba dodávku, Vem si mít třeba starou malou škodovku, tak by se ti to tam stejně nemuselo vejít
a byla bys, kde jsi teď. Cesta na dovolenou, asi nemyslíš, že bys jela autem ores Prahu na Ruzyň a tam týden platila parkování
do Chorvatska autem je to stejně peklo, to fakt o nic nepřicházíš ![]()
Já všechny tvé obavy chapu. Blbý je, že dle mé zkušenosti pro „netalenta“ nestačí vyvětrat auto 2× ročně, ale je potřeba jezdit velmi často. Trénink dela mistra.
Tak jsem to teda měla já. Věděla jsem, že buď budu muset často nebo nebudu jezdit vůbec
Ano, hlavně kvůli té chalupě jsme ho kupovali, ale teď vidím, že by to šlo řešit i jinak. Fakt je, že naštěstí nemusíme počítat každou korunu, tak mě to zase tolik netrápí, ale chci ti říct, že zase o tolik faaakt nepřicházíš
s autem je spousta starostí a výdajů, pokud nemáš vlastní bydlení, v Praze bych za auto zbytečně nevyhazovala.
@Annonymní_007 Dovolenou jsem myslela po ČR, třeba na Šumavu, někam do penzionu apod. A pak odtamtud na výlety. My to vždycky nějak vymysleli pěšky/busem/vlakem, ale říkám si právě, jak s dítětem.
Půjčení dodávky/auta není řešení, když neřídíme ![]()
Jo, ještě - neměli bychom problém si auto koupit, není to o penězích… ale o tom, že prostě nezvládneme řídit.
@KarolinaUca Jo, asi tak. Já zvládnu asi auto nastartovat a popojet po nějaké silnici, kde nikdo nejezdí. Řidičák mám, ale už 10 let nejezdím a ani moc nechci, několikrát jsem přehlédla nebo neodhadl situaci. V Praze už vůbec ne. Prostě jsem řízení zavrhla, nebylo by to bezpečné.
Příspěvek upraven 19.12.24 v 10:21
Promin fakt jsem se pobavila, tohle řešit v Praze nebo jiném velkém městě je totálně absurdní, pokud uvažujete o tom že se přestěhujete tak být vámi řidičák by si měl alespon jeden z vás udělat. Já se taky bála pomalu jsem zvracela když jsem měla řídit, ale chce to jezdit klidně u známého na louce, ale jezdit a zvyknout si na auto
Já si to s malými dětmi představit nedovedu a to nejen z praktického, ale i toho bezpečnostního hlediska. Zaplatila bych si kondiční jízdy a nějaké městské prdítko si pořídila. Je to jen o vyježdění, ten váš pocit nejistoty, nic víc. Ale pokud opravdu auto nechcete, no tak si to holt přizpůsobíte tak, že to zvládnete, co jiného ![]()