Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě tu vždycky pobaví uživatelky, které automaticky předpokládají, že všichni lidi mají auto. Ne, fakt nemají. Taky bydlím v Praze, auto jsem nikdy neměla a mít nebudu a je mi to srdečně jedno. Dovolila bych si tvrdit, že z celosvětového hlediska auto nemá většina populace. Je to nadstandard, ne samozřejmost a už vůbec ne povinnost. Nemáš důvod připadat si divně.
Jestli se někdy přestěhujete do menšího města a zjistíte, že se bez auta neobejdete, tak svůj vztah k řízení třeba přehodnotíte a pořídíte si ho. Teď bych se ale nějakými řečmi lidí nenechávala rozhodit.
Já si to zas bez auta představit neumím, ale záleží na místě pobytu. Pokud vyjdeš ven a pár kroků na zastávku kde jezdí každých 10 minut nevytížený bus či tramvaj, do obchodu pár kroků tak si myslím, že se to dá. Akorát to bude náročnější s dětmi za příbuznými různými doprav. prostředky, to bych asi vykvetla. Potom když už dítě nepotřebuje kočár tak se to dá, ale to je tak horizont 3,5 let. Auto je i finanční zátěž, musí se pravidelně dávat do servisu, pokud chce mít člověk jistotu, že ho nezradí. Servis teď nemyslím když se s autem něco porouchá. Jen běžná kontrola vyjde na cca 5tis. A to nemluvim o výměně pneumatik letní za zimní.
@annali Podle statistik má 84 procent českých domácností auto, to jen pro upřesnění. Já si to bez něj neumím představit ani v Praze. Na RD jsem jezdila dost po rodině, jednou týdně k našim, jednou k tchánovcům. MHD 1,5 hodiny, autem 20 minut ![]()
@eileithia Já právě ani nemám představu, kolik různé tyhle věci kolem auta stojí, tak to je zase hezký že ušetříme, no. Jak říkáš - supermarket máme 2 minuty od domu, to samé lékárnu, drogerii, fitko, pekárnu, prostě vše. Zastávka 1 minutu pěšky, tramvaje co 3 minuty, metro 5 minut. Takže tohle je OK.
Ale právě třeba ty cesty za příbuznými - naposledy s 3týdenním mimčem vlakem, v nosítku, na zádech krosnu, pak ještě přestup z vlaku na bus, já zpocená až na pr… ![]()
Ahoj, já auto nemám. Manžel ano, ale je to hroznej křáp s příšernou spojkou, která strašně smrdí, couvá mi to a já to auto prostě nenávidím. Takže ho neřídím.
Ale naučila jsem se na Bolt drive po praze. Což je car sharing. Je to automat, řídí se to vwlmi pohodlně a je to celkem levné a každé auto má podsedák. Mám už teda brzy 5 letého.
Jinak MHD není takový problém. Jinak v telefonu mám uber a bolt a srovnávám, co vyjde lépe.
Jako na velké nákupy je to auto fajn, protože pořád vyjde levněji si zajet do Globusu nebo Kauflandu a udělat velký nákup než si to posílat rohlíkem.
Ale z dětství si taky pamatuju období s taškou na kolečkách do obchodu. A s lyžema MHD na vlak. Nijak mě neubylo. ![]()
@TiPt píše: Více
Kolikrát něco objemnýho kupuješ? Kolikrát potřebuješ pohotovost. Oproti nákladům na vlastní auto je placený dovoz stokrát levnější. Já auto mám, řídím dobře, ale velký věci si nechám z klidem dovézt. Naposled mrazák. Výnos až do špajzu
. Stromek jsme pravidelně nosili pár kiláků z lesa, takže donést ho kousek po Praze zas nevidím jako heroický výkon.
@TiPt píše: Více
Ted auto mam a je pro me z duvodu bydlení na vesnici nutností, ale když jsem byla dite, tak jsme auto nikdy nemeli a presto jsme s rodiči procestovali vic, nez vetsina vrstevniku, prostě se sbalili krosny, my nejake batohy dle veku a jelo se… Bracha ve 4 letech zvladl Slovensky raj.
Příspěvek upraven 19.12.24 v 10:35
@unuděná píše: Více
Detem je 12 a 14 let, pohotovost jsem za tu dobu potřebovala slovy 2×, to by se taxikem nebo iberem zvladlo.
@j.a.n.i1 píše: Více
přesně… my tedy máme auta dvě. Bydlíme v malém městě, dojíždím i do práce autem. A cestuje fakt autem hodně. I to Chorvatsko… ale tedy nekupovala bych auto kvůli pohotovosti, s dcerou (9let) jsme byli asi 3× na pohotovosti, akutní bylo jednou. Ostatní spíše angína o víkendu, zánět v očich o víkendu…co se dá vyřídit taxíkem prostě.
Je to o nastavení té rodiny… o místě bydliště atd… o stylu života atd.
Nemáme auto. Do nakupujeme pěšky, klidně z toho.mame s dítětem hodinovou procházku. Vezmeme batoh, případně tašku a jdeme. Auto je možné si půjčit, ale využíváme jen minimálně. Mamku mám 100km daleko, to jezdíme vlakem ![]()
@KKK85 píše: Více
Tak u nas byl oboji uraz, jinak nemoci jsme vsechny zvladli az v ordinacnich hodinach, ale je fakt, ze anginy a zanety stredniho ucha nezname.
Ve tvé situaci bych toto vůbec neřešila… živit auto jen pro nějaké „kdyby náhodou“ mi přijde zbytečné. Možná to časem přehodnotíte a rozhodnete se, že ho potřebujete, ale nějaké řeči měj u zadku ![]()
My žijeme v malém městě - do práce, fitka, za většími nákupy apod. dojíždíme takže živíme dvě auta, ale to je pořád tankování, placení pojistky, STK, servis, řešení parkování
Je to sice pohodlné, ale občas otravné ![]()
@unuděná píše: Více
A víš o tom, že existuje bolt Uber a při něčem vážném sanitka?