Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@orizuri moc hezky napsané a myslím, že jste skvělí kandidáti to bez auta dát, však uvidíte. Hledáním se chystáme zpestřit život, když už konečně máme GPS v telefonu, zatím máme za sebou něco málo neof. s kamarády ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Regina Hero Třeba protože ten životní styl účast dětí ne vždy umožňuje, pokud budu nadšený horolezec, tak si s sebou těžko vezmu 2 leté dítě… a tedy se mu buď přizpůsobím a pojedu jinam nebo nepojedu vůbec nebo zajistím hlídání. Nicméně rozhodující je ten životní styl a nikoliv to, zda bych na ty hory jela autem nebo vlakem.
když budu tak nadšený horolezec, vezmu si tam i to dvouleté dítě, já polezu a dole pod skálou bude partner s dítětem… a sotva se dítě naučí pořádně chodit, budu ho učit na té skále taky, když bude chtít… a za pár let tak polezeme celá rodina…
@Moise píše:
a jsme u toho. Dvě děti si do postele nevezmeš, pokud se chceš nějak normálně vyspat
Tak v té době už ale starší dítě má většinou pristylku
@lucenka píše:
Tak v té době už ale starší dítě má většinou pristylku
A když je máš brzo po sobě a to starší strčíš taky do cestovní postýlky, tak za něj ušetříš. ![]()
@Regina Hero píše:
a proč ne?
Protože se mi prostě nechce. Akorát jak je vidět, s tím, když to má někdo jinak mají dost často ostatní problém a snaží se ho přesvědčovat, že pouze ten jejich přístup je ten správný
stejně jako s tím autem…
@j.a.n.i1 píše:
Protože se mi prostě nechce. Akorát jak je vidět, s tím, když to má někdo jinak mají dost často ostatní problém a snaží se ho přesvědčovat, že pouze ten jejich přístup je ten správnýstejně jako s tím autem…
nápodobně… proč máš ty problém s tím, že někdo prostě chce jet i s těmi malými dětmi?
Psala jsi, že sami na dovolenou ne, jen když jede víc lidí… tak jsem se zeptala, proč, jestli máš nějaký konkrétní problém jet na dovolenou jen s rodinou a ne s celou partou… nijak tě nepřesvědčuji, že bys měla jet… jen mě zajímalo, jestli máš nějaký konkrétní důvod… nic víc… nemusíš v tom hned hledat nějaké otáčení k obrazu našemu…
@j.a.n.i1 No, ono se to dá brát i opačně. Některé diskutující všude dojedou vlakem, kola a stany netřeba, proč s dítětem na aktivní dovolenou, na pohotovost doveze ochotný soused či příbuzný… ![]()
Je to o životním stylu. Někdo se celý víkend rád hrabe na zahrádce, někdo holt raději v sobotu i neděli někde trajdá v „divočině“.
@Regina Hero Já s tím problém nemám, ať si klidně jede, ale ať ostatní nepřesvědčuje, že to jinak a bez auta nejde… a nepsala jsem že mám problém jet na dovolenou s rodinou, pouze jsem psala, že nevidím důvod jet na rodinnou dovolenou se 4 měsíčním a dvouletým dítětem, děti budou úplně stejně spokojené na zahradě a já to budu mít s plným zázemím bez nutnosti něco někam stěhovat, nevidím v tom žádnou přidanou hodnotu ani pro sebe, ani pro ty děti.
@j.a.n.i1 píše:
@Regina Hero Já s tím problém nemám, ať si klidně jede, ale ať ostatní nepřesvědčuje, že to jinak a bez auta nejde… a nepsala jsem že mám problém jet na dovolenou s rodinou, pouze jsem psala, že nevidím důvod jet na rodinnou dovolenou se 4 měsíčním a dvouletým dítětem, děti budou úplně stejně spokojené na zahradě a já to budu mít s plným zázemím bez nutnosti něco někam stěhovat, nevidím v tom žádnou přidanou hodnotu ani pro sebe, ani pro ty děti.
a kdybys neměla tu zahradu, budeš sedět spokojeně doma v paneláku?
@Svistice Jo, já s tím souhlasím, je to o životním stylu, k některému auto netřeba, k jinému je nezbytné a u dalšího je to příjemný bonus, když je a u dalšího je to třeba zbytečná starost navíc.
@Regina Hero píše:
a kdybys neměla tu zahradu, budeš sedět spokojeně doma v paneláku?
Ale já ji mám, protože jsem ji chtěla, nechtěla jsem mít děti v paneláku, tak je tam nemám.
@j.a.n.i1 No a jelikož obnovovatelka podle popisu je baťůžkářka a asi vcelku volnostylařka (viz. ambice s dítětem podniknout první zahraniční cestu do USA a pohybovat se tam americkou veřejnou dopravou) a doma si všude dojedou nebo dojedou na kole (on nákup pro dva, kteří se část týdne stravují mimo domov je taky trochu jiný než nákup pro 4, když doma denno denně vaříš), pěšky nebo tou veřejnou dopravou, tak ji mi s podobným volnočasovým backgroundem za bezdětna poukázali na to, že minimálně těch prvních pár let dítětě tento styl asi nebude úplně procházka růžovou zahradou a to auto se v určitých momentech celkem šikne. Za předpokladu, že se nechce moc omezovat či být závislá na nevypočítatelnosti dětských náladiček a potřeb a jízdním řádu ČD.
Mě lidi taky tvrdili s narozením prvního dítěte, že bez myčka na nádobí a sušičky to nejde. Nemám zatím ani jedno, přesto jsem obě děti látkovala a zvládli jsme to a zatím zvládáme. Ale taky to mělo a má svou „daň“.
A věřím, že pro spoustu ne-li většinu ta „daň“ byla příliš velká, takže by se zařídili jinak, pro ně pohodlněji.
Příspěvek upraven 29.01.17 v 13:25
@Svistice píše:
@j.a.n.i1 No, ono se to dá brát i opačně. Některé diskutující všude dojedou vlakem, kola a stany netřeba, proč s dítětem na aktivní dovolenou, na pohotovost doveze ochotný soused či příbuzný…Je to o životním stylu. Někdo se celý víkend rád hrabe na zahrádce, někdo holt raději v sobotu i neděli někde trajdá v „divočině“.
A pak jsou taci, kterym nevadí jet vlakem s dítětem a koly na těžko ![]()
@Svistice píše:
A když je máš brzo po sobě a to starší strčíš taky do cestovní postýlky, tak za něj ušetříš.
@Svistice přesně jsi mě vystihla. ![]()
S tou sušičkou to teď slýchám taky, děti chci mít v látce a přesně tu samou větu slýchávám jen se zmíním o látkových plenách:,,bez sušičky to nejde". Ale jasně, že jde. Celkově v životě nemám ráda tvrzení, že něco nejde. Všechno jde, když se chce
. Jak jsem již uvedla, kdo nechce, hledá výmluvy, kdo chce, hledá cesty.
Na druhou stranu fakt neodsuzuju lidi, co auta mají, nejsem žádná ekoteroristka, pokud situace jinak nedovolí, je mi zcela jedno, kdo auto má a kdo nemá, každý má právo rozhodnout se podle sebe, na co se cítí, kde bydlí, chtěla jsem se jen zeptat, zda to někdo s rodinou bez auta zvládá a jak (pouhá inspirace), ale fakt se mi nelíbí to třízení na:,,nemáš auto, seš divná, nemáš sušičku, seš divná"…
Myslím, že za pár let auto bude, protože budeme jezdit za našima, pomáhat jim na zahrádky a okolo baráčků, začež budeme moci děti bezpečně vypustit na velkou zahradu či do lesa a odvézt si v létě nějaké naturálie a zavařit si s mámou, co zahrádka dá a převézt do paneláku na,,horší časy" - tam se auto bude šiknout, máma plánuje na,,starý kolena" zvýšit výnos zahrady na maximum
a já jsem ráda, budeme vědět, co jíme.
Mám na věci tento názor: když už si nějakou věc pořídím, musí mi být k užitku, musí mi dobře sloužit. Třeba kvalitní kožené boty, starší kolo s košíkem na nákup, notebook, díky kterému jsem vystudovala vejšku, bez něj by to fakt nešlo. Jakmile mi něco neslouží, zbavuji se toho. Z auta v této chvíli právě ten pocit, že by mi bylo k užitku, prostě nemám, ale to se může změnit. Raději hromadím zážitky, než věci a vedu takový,,minimalistický" život se zašitým batohem na pětkrát, ale kvalitníma trekovýma botama a bezva skladnou pláštěnkou a stanem.
Každý to prostě máme jinak, ještě štěstí, že jsme se s manželem sešli zrovna dva exoti, sdílející stejný názor. ![]()
Krásně nám tu dneska svítí sluníčko, půjdeme vyvenčit bříško okolo řeky a někde napůl cesty si dáme v teple čajíček, až mě malá zase nakope do močáku, abych měla v tom mrazu kam jít. ![]()