Život bez auta...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
29.1.17 10:10
@Svistice píše:
@orizuri Ale na ten puták jste asi nejeli jako batolata, ze. ;)

Moje babička taky trávila se dvěma dětmi do 6 let měsíc sama (s dalšími slamenymi vdovami) pod stanem na Slapech. Ale byli měsíc na jednom místě, chodili do lesa, koupat se a do nejbližší vesnice do kramu. Je to o tom, co chces zazit.

Příspěvek upraven 29.01.17 v 09:33

Ano je to o tom, co chceš zažít. A mnohdy toho lidi bez auta zažijí víc než zi s autem.

• Citovat
  • Upravit
33005
29.1.17 10:16
@lucenka píše:
Ano je to o tom, co chceš zažít. A mnohdy toho lidi bez auta zažijí víc než zi s autem.

Ono ale pouzivat auto na vylety nutne neznamena provozovat jen americkou turistiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
29.1.17 10:19
@orizuri píše:
@Regina Hero jedno dítě na cestě, chceme aspoň 2-3 :)

aha, takže praktické zkušenosti s cestováním s více dětmi ještě žádné… tak to rozumím… ;) :mrgreen:
Neber si to ve zlém, jasně, že se dá žít i bez auta… akorát je člověk dost svázaný tím, kam a kdy se dostane… a co si sebou vezme, případně kam se nedostane vůbec… jak jsem psala s tím naším výletem s kamarádkou… někam to prostě nešlo… jasně, že to šlo jinam… ale o tom to už taky je… jak jsem psala… na spoustu míst se ani nedostaneš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
29.1.17 10:20
@lucenka píše:

co například? Není to spíš o tom, jakou tu dovolenou si uděláš, co si naplánuješ, kam se podíváš? Jestli se tam dopravíš autem nebo autobusem už je pak jedno, ne? Dovolená autem není jen dojet někam k moři do apartmánu a strávit tam týden na pláži…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.1.17 10:26
@Regina Hero píše:
co například? Není to spíš o tom, jakou tu dovolenou si uděláš, co si naplánuješ, kam se podíváš? Jestli se tam dopravíš autem nebo autobusem už je pak jedno, ne? Dovolená autem není jen dojet někam k moři do apartmánu a strávit tam týden na pláži…

Tak třeba ona už cesta vlakem může být pro dítě zajímavým zážitkem. Já se třeba vyžívám v plánování výletů a různých spojů. A tedy při cestování vlakem, busem mám víc volnosti než když jsem vázána na auto.

• Citovat
  • Upravit
879
29.1.17 10:28

Já i můj muž jsme řidiči aktivní…když jsem před třemi měsíci nastoupila na mateřskou moje auto jsme prodali at do nej nemusíme zbytečne ted po dobu, co jsem doma a nedojiždím do prace vrazet prachy. Rano vyprovazim 7letou do skoly s kocarkem a kamkoliv potrebuju se s karou dostanu. Navic pekne jdou kg po porodu dolu, diky prochazkam. Nakupy zajistuje muz(velke…jednou za tyden) a ja pecivo, nebo to mensi uvezu pod kocikem. Spital mam vedle domu, a vlastne kamkoliv potrebuju se dostanu pesky, pri neprizni pocasi tramvaji nebo autobusem. K rodicum jezdime o vikendech autem, ale treba ted se chystam autobusem i s detma…zkratka za me…alespon jedno auto je dobre mit v rodine. A s bydlenim na vesnici urcite. Proc byt zavisla na nekom, kdyz nemusim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.1.17 10:31

My třeba vzali před 14 dny děti na hory na jednodenní výlet, aby viděli opravdu zasněženou krajinu, hory, zasáňkovali si. Protože tady je sníh tak 3 dny v roce a ten kopeček, co máme kousek od baráku to ani pořádně nezasněží a musí se jezdit po listí a kamenech.

Nejbližší „hory“ máme 78 km daleko, autem jsme tam do hodiny. Takže v deset jsme vyjeli, zasáňkovali si, dali pozdní oběd a jeli domu, ještě jsme si stihli zahrát nějaké to pexeso, připravit večeři.

Schválně jsme to hodila teď do idosu. cesta autobusy min 3,5 hodiny, 4 přestupy.
Odjezd buď 7:32 nebo 10:45, nic mezi tím. Domů bychom museli 15:34, příjezd v osm, nebo až v půl šesté, příjezd v deset. S dětma necelé dva a 3,5, saněma akce pro sebevrahy. A ještě by to vyšlo finančně mnohem dráž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.1.17 10:36
@Svistice píše:
Ono ale pouzivat auto na vylety nutne neznamena provozovat jen americkou turistiku.

Stejně tak neznamená, že člověk ci nemá auto, nemůže podnikat zajímavé vylety, dovolené.

• Citovat
  • Upravit
29350
29.1.17 10:37
@lucenka píše:
Tak třeba ona už cesta vlakem může být pro dítě zajímavým zážitkem. Já se třeba vyžívám v plánování výletů a různých spojů. A tedy při cestování vlakem, busem mám víc volnosti než když jsem vázána na auto.

tak když to vztáhnu na naše dovolené, docela by mě zajímalo, jak bys nám naplánovala cestu vlakem do Albánie tak, abychom se dostali nahoru do Prokletých hor, vzali to přes středozemí na jih k moři a zpět do Černé hory do Gusinje… ;) A jaké si vzít sebou zavazadlo, aby se tam vešlo oblečení pro všechny tyto podmínky, vařič, stan, nádobí a tak…
Jinak já mám víc volnosti při cestování vlakem… nejsem omezena časem, jízdním řádem, nehrozí, že nenadálá zastávka třeba na přebalení a převlečení dítěte může znamenat ujetí posledního spoje a podobně… a ne, že bych neměla zkušenosti s cestováním vlakem, měla jsem režijku a projeli jsme toho hodně… včetně mezinárodních cest na volné jízdenky… ale to omezení tam je… nečekané zpoždění… a vlaky, které na sebe nenavazují, nečekají na přípoj… a to jich dřív jezdilo daleko víc než dnes…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.1.17 10:39
@lucenka píše:
Stejně tak neznamená, že člověk ci nemá auto, nemůže podnikat zajímavé vylety, dovolené.

Ale to jsem nikde nenapsala. Jen si nemůže tak vybírat a v době, kdy ty děti jsou ještě dost malé a potřebují režim, tak to bez auta může být velmi svazující a stresující..

Přesně jak píše Regina, neplánované kojení, počůrání, chce se kakat (vysvětli odplínovanému dvouletému, že má smůlu, ale autobus staví až za hodinu), vynásob to počtem dětí a z výletu máš boj o to, jestli se nějak dopravíš domů nebo budeš volat taxika či narychlo shánět nocleh.

Příspěvek upraven 29.01.17 v 10:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.1.17 10:41
@Svistice píše:
Ale to jsem nikde nenapsala. Jen si nemůže tak vybírat a v době, kdy ty děti jsou ještě dost malé a potřebují režim, tak to bez auta může být velmi svazující a stresující..

No cestování vlakem pro mě s klukem nebylo nikdy stresující. A to s ním jezdím od miminka.

• Citovat
  • Upravit
101611
29.1.17 10:42
@Regina Hero píše:
co například? Není to spíš o tom, jakou tu dovolenou si uděláš, co si naplánuješ, kam se podíváš? Jestli se tam dopravíš autem nebo autobusem už je pak jedno, ne? Dovolená autem není jen dojet někam k moři do apartmánu a strávit tam týden na pláži…

No, úplně jedno to není, jsou prostě akce, které s autem podniknout nejdou, třeba protože se musíš k tomu autu vrátit, abys s ním mohla odjet zase zpět, nebo tam to auto nedopravíš… a pak jsou samozřejmě zase akce, které nepodnikneš bez auta a ani jedny ani druhé nejsou primárně lepší než ty druhé, podle mě je ideální zažít obojí. Ale tedy z mojí zkušenosti se spíše vzpomíná na ty netradiční, což jsou v dnešní době častěji ty bez auta, čímž netrvrdím, že to před pár desítkami let nebylo přesně naopak a kdo ví, jak to bude za další x let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.1.17 10:43
@Regina Hero píše:
tak když to vztáhnu na naše dovolené, docela by mě zajímalo, jak bys nám naplánovala cestu vlakem do Albánie tak, abychom se dostali nahoru do Prokletých hor, vzali to přes středozemí na jih k moři a zpět do Černé hory do Gusinje… ;) A jaké si vzít sebou zavazadlo, aby se tam vešlo oblečení pro všechny tyto podmínky, vařič, stan, nádobí a tak…
Jinak já mám víc volnosti při cestování vlakem… nejsem omezena časem, jízdním řádem, nehrozí, že nenadálá zastávka třeba na přebalení a převlečení dítěte může znamenat ujetí posledního spoje a podobně… a ne, že bych neměla zkušenosti s cestováním vlakem, měla jsem režijku a projeli jsme toho hodně… včetně mezinárodních cest na volné jízdenky… ale to omezení tam je… nečekané zpoždění… a vlaky, které na sebe nenavazují, nečekají na přípoj… a to jich dřív jezdilo daleko víc než dnes…

Tak bych naplánována tu cestu jinak, tak abych to měla na linkách vlaku/autobusu. Prostě bych tomu dovolenou přizpůsobila. něco bych si odpustila ale zase třeba zažila něco jiného.

• Citovat
  • Upravit
101611
29.1.17 10:45
@Regina Hero píše:
Úplně stejně můžu napsat, jak bys nám s autem naplánovala 10 denní přechod rumunských hor? A kupodivu se při něm všem to vybavení vešlo do batohu, který si nesli na zádech.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56286
29.1.17 10:46
@cverunka píše:
Určitě se dá bez auta zvládnout kde co. S dětmi i bez nich, ale prostě mi to přijde, jako prát na valše, když si můžu koupit za 5000 automatickou pračku. Vody se u toho vyčmrndá stejně, ale stráví se u toho 3× tolik času. Chápu, že někdo auto nechce z důvodu ekologie. Nechápu, že ho nechce z nějakého přesvědčení, jak je dobrý, že vše zvládá bez auta, nebo z ekonomických důvodů. Cesta za rodinou vlakem nás všechny stojí víc než autem a cesta do práce mě stojí o 20 Kč méně, ale trvá o hodinu a půl déle. :nevim:

Přesně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario