Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
No ale já kluka všude tahám prakticky od jeho narození. A ve 4 letech už dokázal ujít v pohodě hodně slušné vzdálenosti, takže na záda jsem ho brala výjimečně. Jo mám jenom jedno dítě. Ale prostě ho od mala učím, že na výlet si může vzít jen omezené množství věcí, že mu to nebudu tahat.
Každé dítě je jiné, naše první ujde v podstatě cokoliv a druhé, i když mělo stejné podmínky, neujde nic, ale nutit ji nemůžeš, protože bys jí to akorát znechutila a to nechceme. Učíme pomalu, snažíme se odvést pozornost, ale ani tak nic. Musí prostě ještě do toho dozrát.
Hele my sebou netaháme umyvadlo a plesový šaty, už jezdíme nějaký ten pátek, abychom eliminovali nepotřebné věci, přesto si nedovedu představit vyrazit na dovolenou vlakem, možná ještě bez kol a bez stanu dejme tomu, ale s tímhle fakt ne. Nač si to komplikovat, když to jde mnohem pohodlněji
@lucenka píše:
Mně nepřijde, že bychom toho kvůli klukovi tahali nějak závratně víc. A i ten způsob cestování jsem kvůli němu moc nezměnila, teda trochu. Díky němu je tam víc jízd vlakem.
jo, kvůli jednomu dítěti na jeden den nebo na týden možná ne… ale na měsíc se dvěma dětmi, s kočárkem a oblečením jak k moři, tak do hor, kde je ještě sníh, to už je trochu větší balík… a ne všude se dá dojet vlakem, to, co autem zvládneš za den, vlakem jedeš dva dny a podobně…
@Moise píše:
@Svistice už jsem se lekla, že na dovolenou v plné polní jezdíme jenom my![]()
jestli myslíš plnou polní i ledničku a vařič a nádobí, kola, loď a podobně, tak v tom nejste sami… ![]()
@Regina Hero píše:
jo, kvůli jednomu dítěti na jeden den nebo na týden možná ne… ale na měsíc se dvěma dětmi, s kočárkem a oblečením jak k moři, tak do hor, kde je ještě sníh, to už je trochu větší balík… a ne všude se dá dojet vlakem, to, co autem zvládneš za den, vlakem jedeš dva dny a podobně…
Tak balení na hory mi ani nepřipomínej a to tam ani nemusíme být měsíc. Tam musíš mít prostě všechno a ideálně ve víc kusech, protože když děti přijdou promáčené, tak dost často v létě prostě netopí.. neschne to
Počasí se mění co hodinu a i v srpnu jsme upotřebili jak plavky tak rukavice a kulichy ![]()
@Inaris píše:
Tak mně je přes 50 a moje spolužačka vyhrává automobilové závody a druhá má dobrou motorku… Nikdy jsem nepochopila lidi, co se táhnou dobrovolně s báglama a děckama po nádražích…
Moc rádi jsme jezdili na jih třeba 1 500 km a s manželem se střídali za volantem a dělali naše osobní rekordy atd… Zbláznila bych se, kdybych se tam měla štrachat autobusem.
jezdíme i dál…
a neumím si představit třeba dojet na jedno místo a celou dobu trávit tam… a hlavně jezdíme tam, kam ta hromadná doprava nejezdí… nebo téměř nejezdí… ![]()
@Regina Hero píše:
jestli myslíš plnou polní i ledničku a vařič a nádobí, kola, loď a podobně, tak v tom nejste sami…
no, krom té lodi všechno
![]()
@Regina Hero píše:
Tak je to o tom, jak člověk tráví dovolenou. Pro mě je měsíční dovolená nereálná, takže nemusím řešit množství peipravovaných věcí.
@Moise píše:
no, krom té lodi všechno![]()
jo, my od loňska už i loď… nafukovací… ale stačí… jen minule bylo moře tak divoké, že jsme ji ani nenafukovali… ale zase ty parádní vlny stály za to… ![]()
@Moise píše:
Tak balení na hory mi ani nepřipomínej a to tam ani nemusíme být měsíc. Tam musíš mít prostě všechno a ideálně ve víc kusech, protože když děti přijdou promáčené, tak dost často v létě prostě netopí.. neschne toPočasí se mění co hodinu a i v srpnu jsme upotřebili jak plavky tak rukavice a kulichy
no jen co místa zaberou boty… jen trekové boty zaberou místa… pak obyčejné botasky, sandály… a kroksy na pláž… i když jedny boty máme sice na nohou, tak i ten zbytek vynásobeno čtyřmi je znát…
@Moise píše:
Každé dítě je jiné, naše první ujde v podstatě cokoliv a druhé, i když mělo stejné podmínky, neujde nic, ale nutit ji nemůžeš, protože bys jí to akorát znechutila a to nechceme. Učíme pomalu, snažíme se odvést pozornost, ale ani tak nic. Musí prostě ještě do toho dozrát.
Hele my sebou netaháme umyvadlo a plesový šaty, už jezdíme nějaký ten pátek, abychom eliminovali nepotřebné věci, přesto si nedovedu představit vyrazit na dovolenou vlakem, možná ještě bez kol a bez stanu dejme tomu, ale s tímhle fakt ne. Nač si to komplikovat, když to jde mnohem pohodlněji
Jo každé dítě a člověk je jiný. Takže můj prcek se těší na léto, jak vyrazíme vlakem do Německa s kolama a stanem. Už se nemůže dočkat, že si poveze sám stan a karimatku. Pro nás je vlak nejpohodlnější a nejoblíbenější způsob cestování.
@Regina Hero píše:
no jen co místa zaberou boty… jen trekové boty zaberou místa… pak obyčejné botasky, sandály… a kroksy na pláž… i když jedny boty máme sice na nohou, tak i ten zbytek vynásobeno čtyřmi je znát…
Tak ono je to o tom, co člověk na dovču tahá. Tolik bot je pro mě na dovolenou zbytečně moc a kluk jich ani tolik nemá.
@Regina Hero píše:
Přihoď ještě boty na kolo a domácí obuv, pokud jsi někde v penzionu, kde vyžadují přezouvání. ![]()
@lucenka píše:
Tak ono je to o tom, co člověk na dovču tahá. Tolik bot je pro mě na dovolenou zbytečně moc a kluk jich ani tolik nemá.
tak vzhledem k tomu, jak probíhají naše dovolené, je to tak akorát… u moře a dole je teplo, takže sandály na běžné chození přes den, po městě a podobně, botasky když je chladněji nebo jsme někde ve vyšší poloze nebo prší, a trekové boty na túry do hor… nebo když je bláto, protože jsou nepromokavé…
@Svistice píše:
Přihoď ještě boty na kolo a domácí obuv, pokud jsi někde v penzionu, kde vyžadují přezouvání.
No přesně, a je to naprostý minimum toho, co s sebou mít.
Pro děti kolikrát bereme ještě i gumovky
Klasické zájezdy a je jedno jestli pobytové nebo poznávací. Jediný, co celkem zvládam, je cestovka, co pořádá jednodenní vlakové zájezdy. Ale jinak mi takové akce vadí. Buď je na nic průvodce nebo se tam nakde nějaký prudič, co kazí náladu všem okolo. Neustále chodí někdo pozdě apod.