Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím ![]()
Chci se zeptat na názor ostatních co třeba i podobnou věc zažili či zažívají. Bydlíme v malém bytě s přítelem a dcerou a nějak jsme už z města zoufalý. Máme ovšem nabídku od tchyně, která má volný pozemek naproti svému baráku abychom si tam stavěli baracek. Jenže tchyně bydlí ve „vesnici“, která je spíš samotou (nastalo tu bydlí asi 4 lidi + cca 5 lidi rekreacne - mají tam chalupy). Shodli jsme se, že tu nemůžeme nechat moji mamku samotnou tak by se jí tam postavil taky menší domecek (2+kk) což se jí taky líbí…ALE… mě nějak děsí ta samota ne vzhledem ke mě (sama jsem vyrůstala nejvíc u babicky na menší vesnici), ale vzhledem k dcerce (3roky). Zvažujeme druhé dítě, ale až tak za 2-3 roky takže věkově budou od sebe. Do školky, školy i na krouzky bychom ji vozili do města, ale nevím kromě těchto chvil jestli by to na ní nebylo moc samoty (případně pak pro dvě deti). Až bude větší ma možnost jezdit autobusem vedle do vesnice což je jen cca 5 minut, ale zas se bojím, že nebude nijak pod dohledem. Přijali byste tuto nabídku tchyně nebo bydleli dal ve městě? Mě teda „samota“ láká čím jsem starší víc a víc, ale nechci být sobec a koukat taky na dite (či děti do budoucna). ![]()
My vyrostli na samotě…vesnička malička…a nemůžu si na nic stěžovat…já teda měla bratra jen o rok staršího takže jsme si hodně vyhráli spolu, ale jinak jsme prostě jezdili za kamarádama a v ničem nám to nevadilo
. Záleží pak i jak ten autobus jezdí, jestli jede jen jednou ráno, a pak jednou po škole a když holce ujede tak půjde x kilometrů pěšky.
Co by mě teda děsilo, je bydlet všichni takhle u sebe…my z tohohle naopak utíkali, a seč jsme neměli nikdy v rodině špatné vztahy, tak jsou mnohem lepší teď když nebydlíme všichni pohromadě ![]()
@1V374 autobus jede každou hodinu a vlak do města také - teda kromě víkendu, tam jsou mezery delsi(zastávky jsou pár metrů od baraku). Ja teď mám mamku dva baráky od sebe takže se tak moc nezmeni
..a přítel jezdí mamce pomáhat take často, že mě až štve, že když není v práci tak každý druhý volný den je tam.
Takže možná úspora času i benzinu. ![]()
Ne, nikdy bych takovou nabídku nepřijala. Za prvé kvůli místu, za druhé kvůli dítěti a za třetí kvůli tchýni. Mít jí prakticky za krkem nebude dělat dobrotu. A všechno dohromady je to taková pěkná noční můra.
Jak daleko je tato samota od města, kde máte práci, jednou školku, školu, kroužky… Protože jde i o finance, dojíždění není levná záležitost. Nejde tento pozemek prodat a koupit jiný?
Maminka bude mít svůj barák na pozemku tchyně? Nebo ta ji ho daruje, prodá?
@lasička1 to je stále v reseni, ale určitě ho neproda abychom si stavěli někde jinde. Vše by se muselo osetrit nějak pravne. Školka i škola jsou hned vedle ve vesnici. Škola dokonce až do 9 třídy. Město je asi půl hodiny autem či vlakem. A práci má přítel tam, teď ode mě dost projizdi na benzinu. Ja se víc najezdim, ale do další mateřské ty dva až tři roky také zvládnu. Maximálně budu hledat práci blíž a věřím, že se též něco najde.
Příspěvek upraven 02.07.22 v 00:32
@terien tak vztahy s tchyni mám dobre a jak jsem psala. Teď mám svou mámu stejně ob dva baráky dal a vídáme se furt takže to by zase taková změna nebyla.
Taky mám v plánu se odstěhovat na takovou samotu, takže za mne ano.
@terien píše:
Ne, nikdy bych takovou nabídku nepřijala. Za prvé kvůli místu, za druhé kvůli dítěti a za třetí kvůli tchýni. Mít jí prakticky za krkem nebude dělat dobrotu. A všechno dohromady je to taková pěkná noční můra.
Vidíš a já to všechno vidím přesně naopak a šel bych hnedka.
Za mě samota super, akorát bych si tam pořídila víc dětí věkově blíž k sobě. Děsilo by ne to hromadné bydlení s mámou i tchyni, to nemusí dělat dobrotu. Na druhou stranu, kdyby vám to vyšlo a fungovalo by to, tak by to pak byla výhra hlavně pro děti. Ale i pro vás a maminky až budou potřebovat ve stáří pomoct. Že nebudete muset někde pendlovat.
My se na podobné místo stěhujeme příští měsíc
Město máme taky cca. těch 30 minut autem, jen ten pozemek je o pár baráků dál od tchýně. A svojí mamku budu mít bohužel hodně hodně daleko. Já bych do toho šla ![]()
@Cenarius píše:
Vidíš a já to všechno vidím přesně naopak a šel bych hnedka.
Však běž, zakl. se ptala na názory a já mám takový, jaký mám.
@DeLonde píše:
@terien tak vztahy s tchyni mám dobre a jak jsem psala. Teď mám svou mámu stejně ob dva baráky dal a vídáme se furt takže to by zase taková změna nebyla.
Spousta lidí měla s tchýní dobré vztahy do té doby, než začali bydlet pohromadě. Jestli jsi chtěla svůj nápad jen schválit, měla jsi to napsat rovnou.
Tak moc děkuji za tady a ještě zvážím všechna pro i proti a uvidíme co život napíše. Kdyby bylo na mě, respektive bych neměla dcerku tak do toho jdu už kvůli financím. Tady platíme drahy malý byt, před barakem popelnice věcné vysypane, smrad, bezdaci apod… takhle bychom platili minimum (pro ty co by se divili, máme toto už vše zjištěné a nikdo by nám nepomahal
). S kamarádkou jdu stejně někam jednou za 2 měsíce a to mohu popojet i tak
. Vse bych si mohla pěstovat sama a pro mě prostě ideál…, ale dcerka je extrovert a myslím, že bych její dusicku ubila.
Bohužel tchyně pozemek neproda, takže zlaté střední reseni nejde koupit někde jinde
a pozemky dnes jsou drahý jak barák samotný. ![]()
Šla bych do toho. Rodiče budou stárnout a nakonec budeš ráda, že je budeš mít pohromadě. Můžou i lépe pomoci s hlídáním. Jediné s čím teda počítej je to, že se děti budou muset dřív osamostatnit ( jízda vlakem, busem)… Ale jo, udělala bych to tak.
S mamkou ale teda oddělené bytové jednotky. Jednou tam může jít bydlet jedno z dětí a druhé do domu od tchýně…