Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@DeLonde píše:
@Ahep miliony nemám…, ale myslím, že když prodám dva byty ve městě pobliz Prahy, že na jeden barák kde nemusím platit pozemek finance budou.Navíc máme samozřejmě něco nasetreno a za chvíli jdu do práce i já, takže to setreni půjde ještě o to víc.
A navíc přítel je bývalý stavbyvedouci a barák si umí postavit i sám či má dost znamosti. Takže se maximálně ušetří.
Teď je problém něco prodat. Pokud nemá kupec keš na účtu. Hypotéky jsou pozastavené. Mám takhle druhý měsíc plno známých. Chtěli honem něco koupit, ať neuvíznou ve spárech nájmu. Příjmy mají dostačující, našetřené. A nic. Zatím žádný pokrok. Čeká prodávající, čeká kupec. Je to začarovaný kruh.
@terien píše:
Ne, nikdy bych takovou nabídku nepřijala. Za prvé kvůli místu, za druhé kvůli dítěti a za třetí kvůli tchýni. Mít jí prakticky za krkem nebude dělat dobrotu. A všechno dohromady je to taková pěkná noční můra.
Přesně tak. Samota je samota, všechno daleko, obchody, lékaři, pošta, kamarádi, kultura a zaměstnání. Bydlet naproti tchýni a ještě na jejím pozemku, to bych také nedala. To se teprve časem ukáže, jak se bude chovat a jak budete spolu dohromady vycházet. A děti nebudou pořád malé, pak školka, škola, ty malé vesnické většinou za moc nestojí. Pak střední škola nebo učiliště, všechno daleko. Já bych tam nešla, leda jen to mít jako chalupu.
@DeLonde píše:
@Ahep miliony nemám…, ale myslím, že když prodám dva byty ve městě pobliz Prahy, že na jeden barák kde nemusím platit pozemek finance budou.:) Navíc máme samozřejmě něco nasetreno a za chvíli jdu do práce i já, takže to setreni půjde ještě o to víc.A navíc přítel je bývalý stavbyvedouci a barák si umí postavit i sám či má dost znamosti. Takže se maximálně ušetří.
A ten druhý dům pro maminku?
Oby byty jsou tvoje? Nebo ty prodáš svůj, maminka svůj a bude jeden dům pro vás?
já jsem se v tom vašem financování asi ztratila, na začátku píšeš, že teď platíte malý drahý byt - takže máš hypotéku, nebo…?
Mně to vaše počítání vyznívá hrozně naivně, promiň.
A taky bych si (ale to jsem já
) připustila, že nám to s přítelem nemusí dopadnout - co pak se dvěma domy a přestěhovanou mámou na samotě na cizím pozemku v domě naproti „bývalé tchýni“?
Líbí se mi příspěvek @Ou abyste si zkusili tam pobýt dlouhodobě, teď je ideální možnost, jsi na RD a je léto, tak si otestuješ soužití s „tchýní“ za zády a poznáš místní a aspoň trochu otestuješ, jak byste tam fungovali.
@Dája999 píše:
Oby byty jsou tvoje? Nebo ty prodáš svůj, maminka svůj a bude jeden dům pro vás?
já jsem se v tom vašem financování asi ztratila, na začátku píšeš, že teď platíte malý drahý byt - takže máš hypotéku, nebo…?Mně to vaše počítání vyznívá hrozně naivně, promiň.
Líbí se mi příspěvek @Ou abyste si zkusili tam pobýt dlouhodobě, teď je ideální možnost, jsi na RD a je léto, tak si otestuješ soužití s „tchýní“ za zády a poznáš místní a aspoň trochu otestuješ, jak byste tam fungovali.
A taky bych si (ale to jsem já) připustila, že nám to s přítelem nemusí dopadnout - co pak se dvěma domy a přestěhovanou mámou na samotě na cizím pozemku v domě naproti „bývalé tchýni“?
Taky se v tom nějak neorientuji. Malý drahý byt (tedy podnájem, nebo hypotéka). Maminka má asi byt v osobním vlastnictví.
Navíc jen z diskuzí za poslední měsíc zde je bohužel vidět, že mnoho lidi vůbec nepřemýšlí v horizontu dalších desítek let. Co se stane, když to zakladatelce s jejím mužem nevyjde? Co když budou časem oba muset dojíždět za práci do většího města. Vždyť to se s nějakým vozením dcery na kroužky a za kamarády skoro nebude dát skloubit. Taky následné dojíždění dcery na střední. Může dojíždět klidně tři hodiny denně.
No a o tom, že život s maminkami za zadkem a ještě na tchynině pozemku může být peklo sám o sobě snad radši ani nemluvit. To už bylo lidí s výbornými vztahy s tchánovci, než došlo na sestěhování se.
No nic no… každý svého štěstí strůjcem.
Příspěvek upraven 02.07.22 v 13:51
@Dája999 píše:
já jsem se v tom vašem financování asi ztratila, na začátku píšeš, že teď platíte malý drahý byt - takže máš hypotéku, nebo…?Mně to vaše počítání vyznívá hrozně naivně, promiň.
A taky bych si (ale to jsem já) připustila, že nám to s přítelem nemusí dopadnout - co pak se dvěma domy a přestěhovanou mámou na samotě na cizím pozemku v domě naproti „bývalé tchýni“?
Mně to financování také není jasné, někde píše, že platí drahý byt, pak ho chce prodávat. Pokud je její, tak co je drahého? Energie, voda budou taky, popelnice taky, jen v tom jejím nebude fond oprav. Opraví své domy. Myslím, že zakladatelka si nějak neuvědomuje situaci tj. 2 až 3 domy na péči, dovážení 2 stárnoucích dam k lékařům a 1 až X dětí do škol, pošta, jídlo atd. Ty dámy možná budou časem potřebovat pečovatelskou péči a je otázka, zda se tam v zimě závějemi někdo pohrabe či zda vůbec jsou ochotni. Mj. proč přítel není manžel? Nejlepší rada je Ou, zkusit si to v reálu, -20 celsiů, nějaký výpadek energií, přítel třeba zlomena noha (nepřeju mu to, ale třeba jen to namodelovat). Já jsem při svých toulkách krajinou těhle samot viděla mraky…
Takže ty prodáš svůj byt a budeš na pozemku „tchyně“ stavět. A pak se s přítelem rozejdete a co? Jak to máš vymyšlené i s mámou? Nebo tchyně hodlá pozemek aspoň darovat nebo prodat synovi?
@Karinkas A proč se pokaždé musí počítat s tím věčným vozenim na kroužky? Musí to být? Nestačí dva? Třeba? A ty klidně mohou být hned po škole, třeba v rámci družiny.
A upřímně když budu pokaždé počítat s tím nejhorším, neudělám nikdy nic. Vždyť bych si ani děti nepořídila. Taky jste při tom uvažovaly stylem co když umřu při porodu, co když bude postižené? Co když ten byt vyhoří, co když se v autě vybouráme a budem mrzaci oba? Vždyť je to hloupost. Vždycky je nějaké riziko.
Příspěvek upraven 02.07.22 v 14:17
@šklíbakočka píše:
Mně to financování také není jasné, někde píše, že platí drahý byt, pak ho chce prodávat. Pokud je její, tak co je drahého? Energie, voda budou taky, popelnice taky, jen v tom jejím nebude fond oprav. Opraví své domy. Myslím, že zakladatelka si nějak neuvědomuje situaci tj. 2 až 3 domy na péči, dovážení 2 stárnoucích dam k lékařům a 1 až X dětí do škol, pošta, jídlo atd. Ty dámy možná budou časem potřebovat pečovatelskou péči a je otázka, zda se tam v zimě závějemi někdo pohrabe či zda vůbec jsou ochotni. Mj. proč přítel není manžel? Nejlepší rada je Ou, zkusit si to v reálu, -20 celsiů, nějaký výpadek energií, přítel třeba zlomena noha (nepřeju mu to, ale třeba jen to namodelovat). Já jsem při svých toulkách krajinou těhle samot viděla mraky…
přesně ![]()
proto jsem psala, že slušná past. Na samotě. Bez auta v háji. To znamená minimálně 2 - ideálně ještě aspoň jedna z maminek aktivní řidička se spolehlivým dalším.
Ještě bych chápala, že je v místě pracovní příležitost, nebo mají práci na (třeba i částečně) HO bez nutnosti být každý den na určenou hodinu na značce.
Nevím no, na mně působí jako další idealistka „chci domeček se zahrádkou, děti si mají kde hrát a já pít kávu na terase“. Jako jo, ale s úplně jiným finančním zázemím. ![]()
Reálně bych (pokud je cena těch dvou bytů slušná a jsou atraktivní na prodej) to viděla třeba na koupi většího domu blíž ke tchýni a partnerově práci pro ně a pro maminku.
@inkakřivák píše:
@Karinkas A proč se pokaždé musí počítat s tím věčným vozenim na kroužky? Musí to být? Nestačí dva? Třeba? A ty klidně mohou být hned po škole, třeba v rámci družiny.
A upřímně když budu pokaždé počítat s tím nejhorším, neudělám nikdy nic. Vždyť bych si ani děti nepořídila. Taky jste při tom uvažovaly stylem co když umřu při porodu, co když bude postižené? Co když ten byt vyhoří, co když se v autě vybouráme a budem mrzaci oba? Vždyť je to hloupost. Vždycky je nějaké riziko.Příspěvek upraven 02.07.22 v 14:17
Na zpestření volného času určitě stačí školní kroužek.
Jenže se může ukázat, že je dítě sportovně/hudebně/jakkoli nadané a pak tohle nestačí. ![]()
@Dája999 Samozřejmě. A pak klidně může jezdit hromadnou. Evidentně tam dopravní obslužnost funguje. A na druhou stranu, pokud by to bylo takto nadané dítě, pak se díky tomu, že naproti bydlí jedna babička a vedle druhá, mohou docela slušně podělit.
@Dája999 píše:
Na zpestření volného času určitě stačí školní kroužek.
Jenže se může ukázat, že je dítě sportovně/hudebně/jakkoli nadané a pak tohle nestačí.
Hudobne nadané dieťa stačí voziť do mesta 2× do týždňa, hlavné je beztak cvičenie doma
športy sú horšie.
@inkakřivák píše:
A upřímně když budu pokaždé počítat s tím nejhorším, neudělám nikdy nic. Vždyť bych si ani děti nepořídila. Taky jste při tom uvažovaly stylem co když umřu při porodu, co když bude postižené? Co když ten byt vyhoří, co když se v autě vybouráme a budem mrzaci oba? Vždyť je to hloupost. Vždycky je nějaké riziko.Příspěvek upraven 02.07.22 v 14:17
Školní autobusy jsou obvykle navázány na školu, tj. jedou ráno tam, v 1 až 2 zpět, málokdy ještě ve 4 další, jak kde
tady nejde jen o riziko, ale o to, že ty obě dámy budou stárnout, tak to je, to není riziko, to je jistota, pokud jim je teď 55+ pohoda, až jim bude 75+, už to pohoda být nemusí
zakladatelka mi připadá velmi naivní, léto na terase pohoda, srnky v dáli, čerstvá zelenina křupe, zima závěje, výpadek proudu, všech místních 8 obyvatel si leze krkem a jsou rozhádaní a dělají si naschvály, autobusy mají výpadky
zajímalo by mne, zda se dámy třeba znají, budou spolu vycházet?
je to život zakladatelky, můj ne…
nějak jsem nepochopila, zda se třeba hodlají živit nějakým zemědělstvím nebo čím
zakladatelka také nesdělila, které je to současné město u Prahy (třeba Kladno) a kde je ta samota (hory, rovina atd.)
@inkakřivák píše:
@Dája999 Samozřejmě. A pak klidně může jezdit hromadnou. Evidentně tam dopravní obslužnost funguje. A na druhou stranu, pokud by to bylo takto nadané dítě, pak se díky tomu, že naproti bydlí jedna babička a vedle druhá, mohou docela slušně podělit.
Jo, pokud babičky jsou důchodkyně, v kondici a pojízdné - aspoň jedna.
Ale nechci domýšlet, info nemáme, to musí vědět zakladatelka, jak to mají - s babičkama, s prací apod.
@šklíbakočka no vidíš, a na druhou stranu ano, dámy mohou být klidně fit - přečti si diskuzi matkou ve 44. Tam mají všechny prarodiče přes 75 a většina z nich divze se neúčastní železného muže. Takže by ten autobus klidně zvládla, ne? A zase, když budou takto v jednom hnízdě, není zdaleka takový problém vzájemná výpomoc. Jedu na nákup, chceš něco? Jedu do města, potřebuješ něco? Donest vyprané prádlo třeba. Koupit jeden robotický vysavač a umývač oken a zapůjčit? Nebo okna umýt a babička zato upeče buchty a uvaří? Když nevíme, jak ty rodiny fungují, nemůžeme soudit. Já vycházím ze zkušeností, kde ty rodiny fungují dobře, takže si myslím, že by to šlo. U jiných jsou jiné zkušenosti.
@inkakřivák píše:
Ale vůbec ne s tím nejhorším scénářem. Jen s tím poměrně reálným. Byla tu třeba diskuze jak paní je úplně vyřízená na vesnici bez řidičáku. V době kdy se tam stěhovali ho neměla a udělat se jí ho nepodařilo. To byla zrovna věc, se kterou se počítat mělo, tím spíš když věděla, jaké má limity.
V tomto příběhu je taky třeba počítat s tím, že dost možná bude problém dopravit dítě za kamarády. A že se na samotě bez dalších dětí bude trápit. A mohla bych pokračovat. Ve výsledku ten ideální scénář, který si malujeme nevyjde skoro nikdy. Stejně tak ten nejčernější naštěstí. Ale s tím někde mezi je třeba už počítat jako reálnou variantou.