Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, ja bych vazne asi zakotvila nejradeji v nemecku, nevim o od toho ccekat, ale je to jedna z moznosti a s Nemekem moc zkusenost nemam. mam rada novy veci a zmeny tak asi proto
.
Vy co jste v Nemecku s miminkem, o co vse muzu zadat z Nemecka za pridavky? Pracuju pro nemeckou firmu, zatim jsem vyplnila Erklärung für Mutterschaftshilfe, ale budu muset do Neme osobne, nahlasit si tam nejakou adresu, jenze ted uz nestiham jsem 35tt takze po narozeni. Pak jsem do firmy odeslala Antrag auf Elternzei, to je zatim vse, uz jsem se tu na to asi ptala, ale porad stejne v tom jasno nemam.. ![]()
vsude je spoustu bytu a baracku ja bych rekla skoro ve stejny cenovy relaci, teda neporovnavat s Cr
V Uk jsme platili za slusnej byt bez balkonu 2+kuchyn 600GBP pak za share jsem platila tak 250GBP, tady mame rekla bych moc hezkej domek za 1000€ ale znamy maji byt 2+kuchyn tusim za 600€ + energie.. vsude tak priblizne stejne. Tady treba ty domky jsou nic moc z venku, ale kdyz to neni moje tak mi je to doela fuk.. ![]()
@olisek kulisek S tim Antrag auf Elterngeld je to pekne slozity, vyplnoval mi to manzel - je Nemec a musis vypsat zpetne plat za posledni rok. Pracujes uz rok v te firme? Nejlepsi bude, kdyz ti pomuze s tim nejaky Nemec, co se vyzna, treba ucetni z te firmy, nebo tak ![]()
@dasenka11 Antrag auf Elterngeld - to jsem jeste nevyplnovala, zatim jen predbeznou dobu jakou budu na materske, k tomuhle formulari jsem se jeste nedostala a ani z firmy mi nic nedali, komunikuji s personalni z firmy a ta se taky o teem takovem nezminila. Ve firme delam 13mesicu, takze rok splnenej, zeptam se ji, ale rikala mi ze nejaky dokumenty bude vyplnovat sama co se tyka tech konecnych vypoctu.
@Agrion me prave prijde Berlin na bydleni celkem levnej
, uz se to tu mozna taky zmenilo. Ale neni tu moc zadny prumysl, jen je to hlavni mesto, jsou tu skoly a cizinci
.
@dasenka11 nevis nahodou jak by to mohlo byt s elterngeldem u me.Ja jsem v nemecku nikdy nepracovala, ale v CR jo, tam mam vlastne i staly pracovni pomer, ted jsem na materske a po materske nevim co…nejradsi bych mela cesky rodicak, ale nevim jestli mi ho daj. Zkusim jim tam dolozit co pujde, jeste tam podnikam, mame tam bydleni a tak, ale manzel pracuje tu v nemecku…doufam ze mi daji aspon tech 300 euro do roka maleho, kdyby mi to cechy zamitly. jsem z toho pekne nervni, pac uplne bez penez si taky nemuzeme dovolit bejt.
@suik nevim tedy jak to presne mas, ale pokud jsi hlasena v CR, pracujes tam, nebo podnikas a platis odvody tak mas jiste narok na ceskej, pokud by se ti to nerovnalo nejakymu minimu tak ti to dorovna Nemecko, nebo tak nejak, mozna i naopak, podle situace jak to presne mas. Hm radsi se do toho moc nezamotavat ![]()
@suik Ja taky myslim, ze mas na to v Cechach narok a to bez pardonu! A jelikoz je materska ted jedna castka, tak kdyz zustanes doma treba jen dva roky, tak to i na Deutschland nebude tak spatny ![]()
no ja doufam, on i muz mu tam ma taky nejake danove povinnosti, ma smlouvy na dve knihy.....ale ted na to dost na UP slapu a neni to jen tak, co jsem zatim zjisila, ze jde o stret zajmu a ze se uvidi. Tak jsem na ne zvedava.
@dasenka11 jak jedna castka? Elterngeld je jen do roka, ne?
@suik Pred casem vysla nova smernice EU o tom, ze rodicovsky prispevek muzes pobirat jen v zemi kde zijes a kde jsi hlasena… takze mas narok jen na nemecky rodicak. Zadat o cesky nemuzes… nebo teda muzes ale je to podvod a nesmel by ti na to nikdo prijit
(pokud jsi v Nemecku hlasena z cehoz vychazim, tak Ti to neprojde) V Nemecku budes mit narok pokud jsi tu nikdy nepracovala jen na min,. Elterngeld coz je 300E na 10 mesicu + pripadne dalsi 2 mesice tvuj manzel (jemu se bude vyse vypocitavat z platu - je to 70%platu max. vsak nejakejch 1800). Pokud si dobre pamatuji, tak mas 2 deti… pokud ziji v domacnosti 2 deti pod 3 roky tak mas narok na Geschwisterbonus coz cini 30% z Elterngeld (min. 50E myslim).
@olisek kulisek Co se tyce zadosti o Elterngeld… Elterngeldantrag muzes podat stejne az po porodu…a dle me zkusenosti je nelepsi si po porodu zavolat na prislusne Elterngeldstelle, zeptat se, co vsechno za podklady potrebuji a pak se tam s nimi zastavit osobne… vetsinou jsou mili a ochotni (moje zkusenost) a zadost Ti pak na miste pomuzou vyplnit
Mne ji tam pan urednik, kdyz videl jak s tim bezradne zapasim vyplnil komplet sam ![]()
@suik Jo a to doplaceni Elterngeldu plati… pokud by tvuj cesky rodicak dle vypoctu vychazel vetsi nez tech 300E+Geschwisterbonus, ktery dostanes v Nemecku tak Ti ten rozdil musi doplatit CR.
@Agrion no hlasena jsem v nemecku, ale ja osobne jsem vazana vic v cr…na UP jem pripravena jit se vsemi papiry co sezenu a necham to na nich jak to posoudi. I jsem to tak z rozhovoru s urednici na pracaku pochopila.
nemeckej mi urcite vyjde min, teda zalezi na tom jakou bych si volila variantu, pokud by to slo, tak dvouletou…nevim jestli muzu nebe ne… ale v souctu dostanu min, to se taky pocita nebo ne?
Jen deset mesicu? Ups, ja myslela, ze je to rok a pak dva na manzela. Manzel jit nemuze, to by se nam vubec nevyplatilo. ![]()
o tom geschvisterbonusu jsem neslysela, diky.
do unora beru ceskou materskou, takze ted ten elterngeld ani brat nemuzu, ale chci si to nejak osefovat dopredu…
@suik Jeden rodic muze pobirat Elterngeld jen 10 mesicu, pokud si druhy z partneru dalsi 2 mesice nevybere tak jsou penize fuc…tak doufam, ze vam to nejak rozumne spocitaji.Budu drzet palce
Dej pak vedet jak jsi dopadla ![]()
@Agrion aha, ja jen myslela, ze je to rok a pak dva…ale ted mi doslo, ze kamaradce to ted konci taky, a ted je jeji muz a maly bude mit za chvilku rok… ![]()
Suik - ja jsem v uplne stejne situaci jako ty. Jen mi ceska materska konci uz 26.10., pak snad dostanu tu zakladni nemeckou, ale rikali mi, ze do roka ditete, tak uvidim. Pani v CR na pracaku mi rikala, at to ani nezkousim ted podavat zadost o rodicak, kazdopadne jsem ji psala - mam stale ceske pojisteni a pres formulare E106 nemecke (na manzelovo pojisteni se mi prechazet nechce) - zajimalo me, kdo za nas (ja+deti)bude platit pojisteni v CR, kdyz budu dostavat rodicak v Nemecku, pani mi sice na to neodpovedela (pry neni kompetentni odpovedet), ale jeste napsala toto:
až Vám skončí výplata rodičovského příspěvku v Německu podáte si žádost v ČR. Nárok budete mít, protože máte trvalé bydliště Vy i děti v ČR, děti a Vy jste předpokládám zdravotně pojištěni v ČR, nevím zda Vám trvá pracovní poměr (matce) v ČR, k otci se k bydlišti nepřihlíží.
Takze az mi skonci rodicak v Nemecku, tak to v CR zkusim. O tom bonusu taky nemam potuchy, zeptam se manzela.