Život v Německu

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3819
5.10.12 08:40

Narok na cesky rodicak ale nevyplyva z toho, ze jsi v CR zdravotne pojistena… ale ze socialniho pojisteni. Pokuz zijes v nektere ze zemi EU, mas narok pobirat davky pouze v te zemi, kde zijes… tak to proste je. Do jake miry kdo zkouma a dokazuje, kde opravdu zijes ale nevim :?
@LenkaTho A ty jsi i s detmi zdrav. pojistena v CR? A jak to mate s preventivnima prohlidkama a ockovanim? To jezdis pokazde do CR?
Jinak na Geschwisterbonus take narok jiste mas… vyrizeni bez problemu…ja ho jen zaskrtla na zadosti a automaticky mi ho pripocitali ;)
@suik Jo a ty 2 mesice si tatinek muze vzit soucasne s Tebou ;) Manzel si pozadal ted na Rozarku a budeme mit v zime (listopad-prosiec) 2 mesice dovolenou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
5.10.12 10:15

@LenkaTho aha, zajimave .....no a nebudou nemci nahodou taky chtit zamitnutou zadost z Cr?. Taky co urad to jina odpoved :think:.

ja jsem pojistena i v cr (i kdyz se to nesmi), plati to stat, jelikoz jsem na materske, pak rodicovske - ceska pojistovna me nechtela pustit :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
5.10.12 10:24

@Agrion no jo, ale my si nemuzeme dovolit aby mel jen 70 % platu. Uz tak to mame tip top…nebo jak to funguje? Kamaradka si s manzelem taky udelali velikou dovolenou.

ja mam jak zdravotni, tak socialni v cr, krom jineho…kdyz se kouknu na tu kouzelnou definici co je vlastne bydliste, tak se pod to da schovat cokoliv :nevim:. Treba vyznamne vazby na CR mame. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
5.10.12 13:48

@suik No ja nevim… ja bych se asi bala, ze mi na to dvoji zdrav. pojisteni prijdou a budou to pak po me chtit zpatky. Na takove veci jsem srabik :oops:
U nas to bude taky trosku vypadek financi, ale snad nejak vyjdeme ;) Ty 2 mesice volna nam za to stoji…
Ja tedy nemam vubec prehled, ale kolik bys dostala v CR rodicovskou? Je to opravdu vyrazne vic, nez na kolik bys mela narok v Nemecku (kdyz k tomu prictes i Kindergeld)… tak to vychazi 350Elterngeld a Kindergeld na 2 deti cca 350E mesicne je 700E mesicne… coz mi teda neprijde az tak malo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
5.10.12 13:50

@suik Jo a po skonceni Elternzeit (a Elterngeld) si muzes, pokud budes mit decka doma a ne ve skolce (myslim ze je muzes mit ve skolce ale jan na omezeny pocet hodin) jeste zazadat o Erziehungsgeld ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5082
5.10.12 14:14

Agrion - ja jsem jen preposilala, co mi napsala pani z pracaku. Tak snad vi, co pise (i kdyz si tim nekdy nejsem uplne jista).
Co se tyka zdrav. pojisteni - ja i deti mame ceske ale pres formular E106 jsme si vybrali nemeckou pojistovnu, ktera nam vydala svoje poj. karticky a mame stejne placenou peci jako kdokoliv jiny v Nemecku (tzn vsechny kontroly v tehotenstvi, porod, PA, detske prohlidky…), pojistovny si to vyrizuji mezi s sebou. Je to pro nas vyhodne, protoze v pohode muzu navstivit Dr jak v CR tak v Nemecku.
Jinak u prvniho ditete jsme pobirali pridavky na dite v Nemecku (stacilo jim zamitnuti z CR)a rodicak jsem mela cesky. Nechapu, proc bych mela pobirat nemecky, kdyz jsem v Nemecku nikdy nepracovala a tim padem ani neplatila socialni pojisteni v Nemecku.
O tom geschwisterbonus jsem se bavila s manzelem a ten mame zaskrtnuty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
5.10.12 14:25

@LenkaTho Jo jo ja vim, ze to tak bylo…kamaradka to mela stejne… taky pobirala Kindergeld nemecky a rodicak cesky (protoze pred porodem pracovala v CR) ale ty podminky se zmenili ted nekdy pred par mesici…
No kazdopadne drzim palce, at Vam nekdo (at uz je to kdokoliv :) CR ci DE) ten rodicak priklepne… z jednoho platu totiz rodinu utahnout neni zadna sranda ;) Dej taky pak vedet jak jsi pochodila :palec:
A s tou zdravotni peci to mate teda vychytany… ;) Ja jsem se v CR uz odhlasila a takze mam smolika. Jsem pojistena jen v De a deti taky…ale u nas to neni zas az takovy problem, protoze do Cech uz jezdime opravdu jen na navstevu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5082
5.10.12 14:35

Agrion - ja vim, ze se to zmenilo, v dubnu jsem kontaktovala prave tu pani na pracaku a ta mi rekla, at ani nepodavam zadost, tak jsem ji podala na jeji radu jen v Nemecku. Proto jsem byla prekvapena, kdyz mi pred 2dny odpovedela neco jinyho. My uz jsme se nejak smirili s tim, ze od kvetna budeme zit jen z manzelova platu, protoze ani nemame sanci umistit mladsiho nekam na roce, starsimu bude pristi rijen 3 a ve skolce uz je zapsany, tak ten nastoupi na trech letech, mladsi nejspis bude na 2. Uvidime, jak se to vsechno vyvrbi.
Jinak koukam, ze Rozarka je jen o par dni mladsi nez Daniel (ten je 28.5.2012). My uz taky jezdime do CR jen na navstevu, ale treba letos jsem tam stravila s detmi 5tydnu a oba kluci byli nemocni. Tak se nam to hodilo. Starsi ma svoji detskou doktorku stale jeste v CR, protoze jsme v tu dobu bydleli v Zittau a tak jsem ho prihlasila ke svoji byvale detske doktorce. Ted uz bydlime kousek od Frankfurtu (momentalne jsme ale na par mesicu mimo Evropu), tak to mozny neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5403
5.10.12 15:31

Ahoj, jeste jednou pridam i moji trosku.. ziju i adresu mam ve Finsku, pracuju ale pro nemeckou firmu, materskou budu dostavat z Nemecka, tam mam ale hlasenou adresu jen pro odvody i tak AOK vyrizuje papiry pro materskou, finska KELA mi sdelila ze pokud pracuju pro nemeckou firmu spadam pro ne a tak nebudu mit narok na nic z Finska i kdyz tu ziju i rodit tu budu.
Na houby je ze jsem se spojila s pritelovou mamou nebo on s ni a ona aktivne zahajila prihlasenii adresy, podani zadosti na materskou s plnou moci, zabehla k pravnikovi kdyby nahodou me AOK nechtela akceptovat atd, jenze to stejne dela firma, v podstate tam jsem odeslala zadost info o porodu, ukonceni prac.doby. Zrovna mi volala ze v AOK nemaji pry Antrag na penize ode me. To pree ale nejakou dobu potrva, vsak se tam musim osobne dostavit a vyridit adresu, protoze jen nejaka pro so. odvody nestaci.
Finsko mi dalo formular k vyplneni jak vysoka bude moje materska, ze kdyz nebude splnovat nejaky minima, fisnko doplati a tak si myslim ze to funguje i v CR.. nebo naopak v Nemecku.
Taky za porod Finsko pozadovalo poplatek 2000€, jelikoz nejsem pojistena ve fisnku ale v Nemecku, tim ale ze jsem si zmenila pobyt na dlouhodoby ve Finsku, porod bude hrazeny tak jak normalnim finskym obcanem, jen za pobyt v nemocnici, tedy pojistovna AOK uhradi.. Doufam ze sjem to tim nejak nezavarila a snad se vymotam z toho jak to vlastne budu mit s kym komunikovat, jestli s firmou, pojistovnou nebo aktivni protelovou mamkou.. :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5403
5.10.12 16:35

Dotaz - Mutterschaftgelt muzu tenhle formular najit na internetu? vyplnovala jsem totiz jen Mutterschafthilfe ale vlastne to nebyla zadost na penize..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
5.10.12 18:52

@olisek kulisek Ja jsem teda zadnou zadost o Mutterschutzgeld nepodavala… myslim ze ve 32.tt (ale to nevim presne) jsem dostala od gynekolozky takovej malej ruzovej papirek, kterej jsem mela odevzdat pojistovne a materska mi pak prisla automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5403
6.10.12 06:39

Ja si myslim ze uz jsme to taky podala tim ze jsem vyplnila info o porodu, od doktorky jsem odevzdala termin porodu, odeslala mutterschaftshilfe kde byla i kolonka o ucte kam ma byt odeslana materska, vcera jsme se na to jeste divali a melo by to tak byt.
Taky jsme probirali co dal a po Novem roce asi stehovani do Nemecka, uvazujem o Dresdenu, napad to je jen proto, ze tam mame znamy a je to kousek do Cr. Ale v podstate to nic jeste nerozhoduje, klidne bliz k Cr i ze spodu nebo klidne i jinam. No jsem zvedava kde my zakotvime :)
Hezkej vikend preju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
6.10.12 10:51

Drazdany jsou super! Pokud mate dobrou pracovni naboidku tak bych nevahala… hezke mesto, po dalnici do Prahy kousek, nijak extra drahe a zije tam spousta Cechu ;) Ale i Sasici jsou obecne docela pratelssti a vstricni… narozdil od Bavoraku (alespon podle me zkusenosti) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
6.10.12 14:00

@Agrion no ja to na ceske pojistovne rikala, ani jen pokrcili hlavou, a ze budou delat ze to nevidi :nevim:. Taky se ohaneli nejakym formularem E104, ale nikdo mi nebyl schopen vysvetlit, jak to bude fungovat a ja to nechtela riskovat…ze jako dostanu AOK karticku mi nikdo nerekl :think:.

no nam se to nevyplati, i tak to mame financne dost naknop a manzel by stejne neodpocival, jak ho znam, a mozna se budeme tou dobou stehovat.

jinak ty kindergeldy tam nepocitam, …ono z cr nedostanu o moc vic na mesic, ale v souctu urcite, ted to dela nejakejch cca 220 000 a tim ze je to vlastne castka, kterou si v podstate muzes libovolne rozlozit, tak by to mohli doplatit.

taky mam cesky ucty a cesky kreditky a mam dost placeni i v cr - treba manzelovo zivotni. Kdyby se s nim nedejboze neco stalo, tak zadny stat nam nic neda :(

@olisek kulisek ty to mas teda taky pekne zapeklity…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5403
8.10.12 09:03

Co zadat o vraceni dani v Nemecku? Je nehorazny kolik se plati na danich a slysela jsem ze nema ani cenu zadat, ze nic moc nevrati a pak to musis delat kazdej rok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí