Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Narok na cesky rodicak ale nevyplyva z toho, ze jsi v CR zdravotne pojistena… ale ze socialniho pojisteni. Pokuz zijes v nektere ze zemi EU, mas narok pobirat davky pouze v te zemi, kde zijes… tak to proste je. Do jake miry kdo zkouma a dokazuje, kde opravdu zijes ale nevim ![]()
@LenkaTho A ty jsi i s detmi zdrav. pojistena v CR? A jak to mate s preventivnima prohlidkama a ockovanim? To jezdis pokazde do CR?
Jinak na Geschwisterbonus take narok jiste mas… vyrizeni bez problemu…ja ho jen zaskrtla na zadosti a automaticky mi ho pripocitali ![]()
@suik Jo a ty 2 mesice si tatinek muze vzit soucasne s Tebou
Manzel si pozadal ted na Rozarku a budeme mit v zime (listopad-prosiec) 2 mesice dovolenou ![]()
@LenkaTho aha, zajimave .....no a nebudou nemci nahodou taky chtit zamitnutou zadost z Cr?. Taky co urad to jina odpoved
.
ja jsem pojistena i v cr (i kdyz se to nesmi), plati to stat, jelikoz jsem na materske, pak rodicovske - ceska pojistovna me nechtela pustit
.
@Agrion no jo, ale my si nemuzeme dovolit aby mel jen 70 % platu. Uz tak to mame tip top…nebo jak to funguje? Kamaradka si s manzelem taky udelali velikou dovolenou.
ja mam jak zdravotni, tak socialni v cr, krom jineho…kdyz se kouknu na tu kouzelnou definici co je vlastne bydliste, tak se pod to da schovat cokoliv
. Treba vyznamne vazby na CR mame. ![]()
@suik No ja nevim… ja bych se asi bala, ze mi na to dvoji zdrav. pojisteni prijdou a budou to pak po me chtit zpatky. Na takove veci jsem srabik ![]()
U nas to bude taky trosku vypadek financi, ale snad nejak vyjdeme
Ty 2 mesice volna nam za to stoji…
Ja tedy nemam vubec prehled, ale kolik bys dostala v CR rodicovskou? Je to opravdu vyrazne vic, nez na kolik bys mela narok v Nemecku (kdyz k tomu prictes i Kindergeld)… tak to vychazi 350Elterngeld a Kindergeld na 2 deti cca 350E mesicne je 700E mesicne… coz mi teda neprijde az tak malo ![]()
@suik Jo a po skonceni Elternzeit (a Elterngeld) si muzes, pokud budes mit decka doma a ne ve skolce (myslim ze je muzes mit ve skolce ale jan na omezeny pocet hodin) jeste zazadat o Erziehungsgeld ![]()
Agrion - ja jsem jen preposilala, co mi napsala pani z pracaku. Tak snad vi, co pise (i kdyz si tim nekdy nejsem uplne jista).
Co se tyka zdrav. pojisteni - ja i deti mame ceske ale pres formular E106 jsme si vybrali nemeckou pojistovnu, ktera nam vydala svoje poj. karticky a mame stejne placenou peci jako kdokoliv jiny v Nemecku (tzn vsechny kontroly v tehotenstvi, porod, PA, detske prohlidky…), pojistovny si to vyrizuji mezi s sebou. Je to pro nas vyhodne, protoze v pohode muzu navstivit Dr jak v CR tak v Nemecku.
Jinak u prvniho ditete jsme pobirali pridavky na dite v Nemecku (stacilo jim zamitnuti z CR)a rodicak jsem mela cesky. Nechapu, proc bych mela pobirat nemecky, kdyz jsem v Nemecku nikdy nepracovala a tim padem ani neplatila socialni pojisteni v Nemecku.
O tom geschwisterbonus jsem se bavila s manzelem a ten mame zaskrtnuty.
@LenkaTho Jo jo ja vim, ze to tak bylo…kamaradka to mela stejne… taky pobirala Kindergeld nemecky a rodicak cesky (protoze pred porodem pracovala v CR) ale ty podminky se zmenili ted nekdy pred par mesici…
No kazdopadne drzim palce, at Vam nekdo (at uz je to kdokoliv
CR ci DE) ten rodicak priklepne… z jednoho platu totiz rodinu utahnout neni zadna sranda
Dej taky pak vedet jak jsi pochodila ![]()
A s tou zdravotni peci to mate teda vychytany…
Ja jsem se v CR uz odhlasila a takze mam smolika. Jsem pojistena jen v De a deti taky…ale u nas to neni zas az takovy problem, protoze do Cech uz jezdime opravdu jen na navstevu…
Agrion - ja vim, ze se to zmenilo, v dubnu jsem kontaktovala prave tu pani na pracaku a ta mi rekla, at ani nepodavam zadost, tak jsem ji podala na jeji radu jen v Nemecku. Proto jsem byla prekvapena, kdyz mi pred 2dny odpovedela neco jinyho. My uz jsme se nejak smirili s tim, ze od kvetna budeme zit jen z manzelova platu, protoze ani nemame sanci umistit mladsiho nekam na roce, starsimu bude pristi rijen 3 a ve skolce uz je zapsany, tak ten nastoupi na trech letech, mladsi nejspis bude na 2. Uvidime, jak se to vsechno vyvrbi.
Jinak koukam, ze Rozarka je jen o par dni mladsi nez Daniel (ten je 28.5.2012). My uz taky jezdime do CR jen na navstevu, ale treba letos jsem tam stravila s detmi 5tydnu a oba kluci byli nemocni. Tak se nam to hodilo. Starsi ma svoji detskou doktorku stale jeste v CR, protoze jsme v tu dobu bydleli v Zittau a tak jsem ho prihlasila ke svoji byvale detske doktorce. Ted uz bydlime kousek od Frankfurtu (momentalne jsme ale na par mesicu mimo Evropu), tak to mozny neni.
Ahoj, jeste jednou pridam i moji trosku.. ziju i adresu mam ve Finsku, pracuju ale pro nemeckou firmu, materskou budu dostavat z Nemecka, tam mam ale hlasenou adresu jen pro odvody i tak AOK vyrizuje papiry pro materskou, finska KELA mi sdelila ze pokud pracuju pro nemeckou firmu spadam pro ne a tak nebudu mit narok na nic z Finska i kdyz tu ziju i rodit tu budu.
Na houby je ze jsem se spojila s pritelovou mamou nebo on s ni a ona aktivne zahajila prihlasenii adresy, podani zadosti na materskou s plnou moci, zabehla k pravnikovi kdyby nahodou me AOK nechtela akceptovat atd, jenze to stejne dela firma, v podstate tam jsem odeslala zadost info o porodu, ukonceni prac.doby. Zrovna mi volala ze v AOK nemaji pry Antrag na penize ode me. To pree ale nejakou dobu potrva, vsak se tam musim osobne dostavit a vyridit adresu, protoze jen nejaka pro so. odvody nestaci.
Finsko mi dalo formular k vyplneni jak vysoka bude moje materska, ze kdyz nebude splnovat nejaky minima, fisnko doplati a tak si myslim ze to funguje i v CR.. nebo naopak v Nemecku.
Taky za porod Finsko pozadovalo poplatek 2000€, jelikoz nejsem pojistena ve fisnku ale v Nemecku, tim ale ze jsem si zmenila pobyt na dlouhodoby ve Finsku, porod bude hrazeny tak jak normalnim finskym obcanem, jen za pobyt v nemocnici, tedy pojistovna AOK uhradi.. Doufam ze sjem to tim nejak nezavarila a snad se vymotam z toho jak to vlastne budu mit s kym komunikovat, jestli s firmou, pojistovnou nebo aktivni protelovou mamkou.. :/
Dotaz - Mutterschaftgelt muzu tenhle formular najit na internetu? vyplnovala jsem totiz jen Mutterschafthilfe ale vlastne to nebyla zadost na penize..
@olisek kulisek Ja jsem teda zadnou zadost o Mutterschutzgeld nepodavala… myslim ze ve 32.tt (ale to nevim presne) jsem dostala od gynekolozky takovej malej ruzovej papirek, kterej jsem mela odevzdat pojistovne a materska mi pak prisla automaticky.
Ja si myslim ze uz jsme to taky podala tim ze jsem vyplnila info o porodu, od doktorky jsem odevzdala termin porodu, odeslala mutterschaftshilfe kde byla i kolonka o ucte kam ma byt odeslana materska, vcera jsme se na to jeste divali a melo by to tak byt.
Taky jsme probirali co dal a po Novem roce asi stehovani do Nemecka, uvazujem o Dresdenu, napad to je jen proto, ze tam mame znamy a je to kousek do Cr. Ale v podstate to nic jeste nerozhoduje, klidne bliz k Cr i ze spodu nebo klidne i jinam. No jsem zvedava kde my zakotvime ![]()
Hezkej vikend preju.
Drazdany jsou super! Pokud mate dobrou pracovni naboidku tak bych nevahala… hezke mesto, po dalnici do Prahy kousek, nijak extra drahe a zije tam spousta Cechu
Ale i Sasici jsou obecne docela pratelssti a vstricni… narozdil od Bavoraku (alespon podle me zkusenosti) ![]()
@Agrion no ja to na ceske pojistovne rikala, ani jen pokrcili hlavou, a ze budou delat ze to nevidi
. Taky se ohaneli nejakym formularem E104, ale nikdo mi nebyl schopen vysvetlit, jak to bude fungovat a ja to nechtela riskovat…ze jako dostanu AOK karticku mi nikdo nerekl
.
no nam se to nevyplati, i tak to mame financne dost naknop a manzel by stejne neodpocival, jak ho znam, a mozna se budeme tou dobou stehovat.
jinak ty kindergeldy tam nepocitam, …ono z cr nedostanu o moc vic na mesic, ale v souctu urcite, ted to dela nejakejch cca 220 000 a tim ze je to vlastne castka, kterou si v podstate muzes libovolne rozlozit, tak by to mohli doplatit.
taky mam cesky ucty a cesky kreditky a mam dost placeni i v cr - treba manzelovo zivotni. Kdyby se s nim nedejboze neco stalo, tak zadny stat nam nic neda
…
@olisek kulisek ty to mas teda taky pekne zapeklity…
Co zadat o vraceni dani v Nemecku? Je nehorazny kolik se plati na danich a slysela jsem ze nema ani cenu zadat, ze nic moc nevrati a pak to musis delat kazdej rok..