Život v Německu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Sahula
7.12.12 16:39

Mnichov

Ahoj Nadinne, v Mnichove je dost Cechu. Koukni se na www.mnichov.de My bydlime v Mnichove v Obermenzingu. Na emimino jsem zavitala po case, hledam neco o tom, proc muj syn neji. Doktorka rika, ze ma cas (je mu 7 mesicu), ja se citim posledni dobou tak nejak vystavena, ze bych uz i uvitala, kdyby aspon jedno jidlo za den snedl. Mamca rika, ze kojene deti jsou line, zacit jist. A Bavorsko je tak spjato s prirodou, ze obcas, kdyz jsem s kamaradkama, tak mam spatne svedomi, ze jsme nechali syna naockovat hexavakcinou a i pneumokokem (ony nenechavaj ockovat a zijou).

A jak je to resite s jazykem? Mluvite s detma vyhradne jen cesky? Nebo kdyz jste nekde spolecne s ostatnima a mluvite nemecky, tak i na dite nemecky, aby i ostatni rozumeli? Delam to druhe a to se asi nema, ale mne to pak prijde, ze si ostatni mysli, ze je pomlouvame.

• Citovat
  • Upravit
Sahula
7.12.12 17:04

Janulla M

Ahoj, ja se taky tesila na volno. Nejhorsi to bylo po sestinedeli. po zdravotni strance jsem se mohla sice vratit do prace, ale jeste by jsme na tom prodelali. To, co bych si vydelala, by mi sebrali z Elterngeldu. A jeste platit tagesmutter a tramvajenku. Tak tatka prohlasil, at si chodim do prace z druhe strany- jsem pokladni. A dal mi volnou ruku k praci na zahrade. Kdyz mi bylo nejhur, tak jsem vzala ryc. Rückbildung, Babymassage, Babyschwimmen, Babyfrühstücken neni zas tak spatny, ale pak mi uz lezlo na mozek, ze vsude se mluvi jen o detech. Malyho mi vzali do jesli, tak nastupúju zpatky do prace v breznu a neni to jen o penezich. Uz nevydrzim doma.
Pres leto jsme byli na chate, ale ted v byte… Uz jsem vsechno obehla, dneska jsem nevedela, kam na prochazku, tak jsem jela ke skolce a cetla jsem tam nastenku(zapis od rijna do dubna) a to je Pajovi 7 mesicu.
CO DELATE S DITETEM NA PROCHAZCE? Jezdite jen tak, nebo za nejakym cilem? Nebo po detskem hristi, ale ted je zima a skoro nikdo tam neni? Nebo po nakupnim centru, ale to zase neni na cerstvem vzduchu a mne nebavi nakupovat.

• Citovat
  • Upravit
dasenka11
7.12.12 18:19
@Sahula píše:
Ahoj Nadinne, v Mnichove je dost Cechu. Koukni se na www.mnichov.de My bydlime v Mnichove v Obermenzingu. Na emimino jsem zavitala po case, hledam neco o tom, proc muj syn neji. Doktorka rika, ze ma cas (je mu 7 mesicu), ja se citim posledni dobou tak nejak vystavena, ze bych uz i uvitala, kdyby aspon jedno jidlo za den snedl. Mamca rika, ze kojene deti jsou line, zacit jist. A Bavorsko je tak spjato s prirodou, ze obcas, kdyz jsem s kamaradkama, tak mam spatne svedomi, ze jsme nechali syna naockovat hexavakcinou a i pneumokokem (ony nenechavaj ockovat a zijou).A jak je to resite s jazykem? Mluvite s detma vyhradne jen cesky? Nebo kdyz jste nekde spolecne s ostatnima a mluvite nemecky, tak i na dite nemecky, aby i ostatni rozumeli? Delam to druhe a to se asi nema, ale mne to pak prijde, ze si ostatni mysli, ze je pomlouvame.

Ahoj, ja bydlim 30km od Nürnberg, Franken a ockovani tady delali vsichni a s tim kojenim to taky nebrali tragicky, aspon v nasi Krabbelgruppe teda ne :D Prestala jsem kojit tesne pred 6.mesicem, nebylo mliko az uz nebylo ani na jedno krmeni… S tim cesky-nemecky, delam to jako ty, samozrejme chci aby umel cesky, ale pred manzelem, kdyz chci aby vedel, o cem je rec, nebo co mu rikam, tak mluvim nemecky, to samy ve spolecnosti nekde, je to i celkem nevychovany, kdyz nemecky umim si tam neco cesky placat a ty ostatni by jen koukali a nevedeli ktera bije :lol: Ted na prochazce neni moc co delat, jinak je pro tak stary dite, jako mas ty dobra ta houpacka, takova ta kosikova - siroka, vis jakou myslim, ta je jinak super a klouzacka :D Ale ted s tim nic moc nebude, maximalne ji muzes nechat trochu rochnit ve snehu, jinak chodit krizem krazem ted v zime - cerstvy vzduch je lepsi nez nakupni centrum - tam mi malej ani moc nevydrzi, chce ven z kocaru, nakupovat s nim moc nemuzu, i kdyz ja nakupuju rada! :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
5403
8.12.12 01:46
@JanulaM píše:
@olisek kulisek no snad jo, mě to celkem baví se učit jazyky, ale taky nemám čas, do toho ještě studuju VŠ tak se to fakt nedá. Jinak atrag na ten eltern geld jsem viděla a je to děs to vyplňovat :roll: já mám ale mateřskou českou.

To je super, zato ja jsem pěknej lenoch, budu dělat vselico, jen abych oddalila učení a nemusela ke knížce..

Holky jak resite jazyky tam jde jsou 3? Někdo tu je tuším 3 jazycne bilingvni.
My budem cz, sk, nj, jenže pokud budem tady ještě nějakej rok tak asi aj..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5082
8.12.12 02:23

@olisek kulisek My jedeme jazyky 3 - CJ, NJ a AJ. Starsi - dvoulety - to jede zatim v pohode. Momentalne bydlime v USA (ale celkove tu jsme jen na 6mesicu). Manzel na nej mluvi nemecky, ja cesky, anglicky mluvime mezi sebou normalne, ale nejvic asi pochytil anglictinu odposlechem tady v USA. Navic se zamiloval do Mickey Mouse Clubhouse, takze jede spoustu frazi z Mickeyho a momentalne asi anglictina vede (je to jazyk, kterym mluvi sam se sebou - kdyz si hraje).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
8.12.12 09:36

@olisek kulisek My jedeme taky 3 jazyky - ja cesky, manzel madarsky, spolu nemecky ;) Jak to dopadne se jeste uvidi… Matesak teprve zacina mluvit - zatim mu jde rec hlavne zvireci :lol: Vtipne je, ze i zviratka delaji v ruznych recich jine zvuky (pr. pejsek wou wou/haf haf/ vuf vuf) takze to pekne micha 8o Ale rozumi vsem 3 recem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kundratka
8.12.12 12:05
@olisek kulisek píše:
To je super, zato ja jsem pěknej lenoch, budu dělat vselico, jen abych oddalila učení a nemusela ke knížce..Holky jak resite jazyky tam jde jsou 3? Někdo tu je tuším 3 jazycne bilingvni.
My budem cz, sk, nj, jenže pokud budem tady ještě nějakej rok tak asi aj..

7.nebo 8. trida zakladky chemie: mono, di, tri, tetra…Trojjazycny = trilingvidni, trojcata = Trillinge

• Citovat
  • Upravit
5403
8.12.12 20:37

Dik za opravu ;).
2jazyny je urite ok ale 3 nebo 4, pritel je slovak, ja cech, po finsky se ucit nehodlame, domluvime se tu anglicky, ale chystame se do Nemecka, za jak dlouho se to uskutecni se jeste nevi, v teh jazycich budeme mit peknej mix.
@Agrion je dobry ze mezi sebou mluvite nemecky. Ja cesky, pritel slovensky a anglictina / nemcina venku pravdepodobne, nebo nevim jak to rozhodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
9.12.12 17:49

Ahoj holky, zase potřebuji radu, jaký dětský prací prášek kupujete v kauflandu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
9.12.12 20:04

Ahoj já kupuju persil sensitive, ale je jenom v mini baleni, ten velky jsem tam ještě neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
9.12.12 20:25

Oni existuji detske prasky? co tu jsem, tak jsem na zadny nenarazila.

Jinak na dceru mluvim jen cesky, moje nemcina je tragicka, mezi lidmi taky jen cesky :nevim:.

s kocarkem jsem uz dlouho nejela jen tak, vzdy cil - nakup, skolka…s tim bych taky mela neco udelat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
10.12.12 17:39

@suik Ja od te doby co jsem dvojmatka taky nejezdim s kocarem jen tak :lol: Jooo to byvaly casi kdyz jsem chdila jen tak s kocarem na prochazku :lol: :lol: :lol: Ted je nejak porad co zarizovat a honit :twisted:

@vegous Ja teda v detskejch praskach taky nejedu… nastesti maji obe decka dobrou kuzicku a snaseji i normalni… kupujeme Ariel ale stejne jako vsechnu drogerii v DM ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
10.12.12 17:44

@olisek kulisek Tak cestina-slovenstina neni zas az takovy rozdil :nevim: A myslim, ze venku te to vzdy donuti mluvit „domorodym“ jazykem… nebo ja to tak alespon delam (i kdyz vim ze vetsina odborniku doporucuje aby se kazdy rodic drzel striktne jednoho jazyka - coz je v praxi ale prakticky neproveditele :nevim: Prijde mi to proste neslusne treba na hristi s deckama mluvit cesky, kdyz ostatni vedi, ze nemecky rozumim… navic tim, ze v De nemam tak moc kamaradek tak jsem za jakykoliv kontakt vdecna (rozumej s cizima - vetsinou matkama, ktere te jinak dost tezko oslovi, kdyz te uslysi mluvit cizojazycne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
12.12.12 18:03

Ahoj holky, potřebuji poradit, jsem dost zoufalá už, končí mi mateřská z ČR v lednu a chtěla jsem si zažádat do ČR, teď už vím, že to nejde, když žiju tady, takže si musím zažádat o elterngeld, dostanu tedy těch minimálně 300 EUR jo? Nemusím tedy vyplňovat ty kolonky s příjmama, když jsem pracovala v ČR? Dále kdy nejpozději zažádat nevíte? Někde jsem četla, že zpětně lze vyplatit maximálně tři měsíce a jak je to s délkou té rodičovské, budu moct zůstat tři roky doma podle českých zákonů a když mi skončí elterngeld už nedostanu nic ty další dva roky? Kde jste ten formulář odnášely? V hlavičce formuláře je nějaká L-Bank nebo co, ale je nějaká instituce, kde se můžu obrátit a poptat popř. to s někým vyplnit, protože je to šílený formulář :cert: moje němčina ani manželova bohužel není na tak vysoké úrovni :( poraďte prosím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
12.12.12 18:14

Teď to po sobě čtu a nenapsala jsem, že se mi jedná o rodičák, ale to je asi jasné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí