Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja vim, bez pasu by se cestovat nemelo, ale jestli to dobre chapu, tak nejdrive rodny list a pote pas. Coz muze byt celkem treba pul roku. Na pas maji snad 120 dni co jsem nasla. Po Vanocich zkusim zavolat do Brna na matriku co to ma na starosti, jestli to neni rychlejsi kdyz bychom si ty papiry k nim do Brna zaslali sami. Uvidim co mi reknou. Pls a jak to mate s ockovanim? Myslim, ze kdyz ma dite ceske rodne cislo, tak musi mit i povinne ockovani. coz v nemecku nemaji.
diky a pekne Vanoce
No my taky ještě nemáme pas a cestujeme, jinak se to prostě nedá, a s tím očkováním myslím není problém dokud dítě nenastoupí do české školky, dřív to nikdo nekontroluje myslím, my budem očkovat nejdříve v půl roce nebo ještě později
@Miska12345 Tak ja nejsem neockovaci matka, takze nechavam svoje deti ockovat dle nemeckeho ockovaciho kalendare… a myslim, ze to nikdo z CR kontrolovat nebude (nemecky ockovaci kalendar je odlisny - navic kazda spolkova zeme ma jiny). Jestli je ockovani v Nemecku povinne jsem nezjistovala, ale kopii pozvanky ke kazde preventivni prohlidce deckarka odesila Jugendamtu, takze bych rekla, ze se asi budou zajimat pokud nebude dite ockovane
Ale nevim, nemam zkusenost a nijak sem se po tom nepidila… Ovsem co vim jiste, je, ze Ti neoockovane ditko nevezmou do skolky (nebo alespon do vetsiny skolek - mozna jsou vyjimky) ![]()
@Miska12345 Pokud máš někde český velvyslanectví tak by ti měli vydat provizorní doklad na jednu cestu a pak snim mužeš odcestovat. Já z luxu cestovala bez pasu a v čr zařídila doklad
@Agrion očkování v německu povinné není a tudíž si myslím, že by ani se školkou neměli dělat problémy, ty máš zkušenost, že ano?
@JanulaM Jojo mam… do jesli kam chodi muj starsi syn od roka deti bez potvrzeni o ockovani neberou a do jesli kam bude chodit od unora (budeme se stehvat do jineho mesta) taky ne
Prvni jesle byly provozovane DRK (Deutsches Rotes Kreuz) a ty do kterych bude chodit jsou obecni… ale je mozne, ze nektera privatni zarizeni nebo skolky v jinych spolkovych zemich to nevyzaduji
Nevim, ja mam deti oockovane a do jesli mi je vzali bez problemu, tak jsem to dal neresila ![]()
@Agrion tak to jsem překvapená, já teda asi očkovat budu, ale určitě ne všechno třeba hepatitidu tak doufám, že to bude v pohodě, musím si to zjistit jak je to u nás v Baden-Wurtenbergu, ale díky za podnět ![]()
@suik Podle mě, kdo nepašoval. V Německu těsně za rozvadovem stojí německá policie v permanenci 24 hodin denně. Pokud jedou autobusem tak to stavějí vždycky. ( velmi zřídka kdy ne). A auta občas mě se to nikdy nestalo. Měla jsem strach, když řikali, že kvůli prohibici budou víc kontrolovat na hranicích, že člověk nevyváží. Myslela jsem si, že zvyší kontrolu já neměla svoji ani dítěte občanku naštestí to prošlo, naštestí jsme projeli.
Co se tyce ockovani, tak po nas myslim ockovak skolka chtela, ale nerikali, ze by pripadne nevzali.
Ja jsem nechala ockovat co je v Cr povinne - tzn. hexavakcinu a MMR plus nestovice, ty byly ale nedorozumneni. Nic vic.
syn dostane to same, ale budu to dost posouvat.
@Egonek my jezdime pres Zitavu a nikdy jsem nikoho nevidela, az posledne - jo to vlastne byla ta prohibice, nebo koncila…trochu ve me teda hrklo. Mela jsem s sebou ale nemecky rodny list a papir z velvyslanectvi, ze se na tom pracuje.
jako kdyz me chytnou na uzemi nemecka, tak ho nemam stejne jak prokazat, pritom se tu narodil a je tu legalne.
@suik Ted jedem do čech tak jsem zkontrolovala, že mam občanky. I když vim, že směrem do čech nám nic nehorzí. A nejsem si jistá, když na té fotce je 2 měsíčí jestli si je furt podobný
@suik My jezdime taky pres Zitavu a nikdy nas nestaveli… i kdyz je tam obcas vidame… ale mozna proto, ze mame nemeckou znacku…
Zato nas s nekolikatydenim miminem bez dokladu kontrolovali na polsko-nemecke hranici (nemeli jsme ani rodnej list
) ale nastesti byli rozumni a nechali nas s upominkou jet dal ![]()
@suik Jo a ty nestovice
Ty jsou asi jedinym ockovanim, nad kterym premyslim, jestli ho i mladsi dam… protoze to teda Matesak vubec dobre nesnesl, mel nekolik dni ctyricitky a vubec byl z toho poradne znicenej… problemem ale je, ze vzhledem k tomu, ze jsou nemecke deti pomerne dobre proockovane, tak je dost mala sance, ze se nestovicema ditko nakazi a riskovat, ze by je dostalo az v dospelosti teda nechci ![]()
@Agrion a jinak hrozi co? Kdyby nebyli vlidny?
no prave, tyhle vakciny jsou taky naprd v tom, ze chrani ty deti ted, kdy to neni tak nebezpecny a ne v dospelosti, kdy jsou vic nebezpecne a neverim, ze ma ta vakcina tak dlouhy ucinek…nejradsi bych to nechala az pred pubertou. Dcera by se mela preockovat, ale furt nas nezvou, to odlozit chci.
na druhou stranu chci, aby ta ockovani meli na stejno, aby byli chraneni stejne, na druhou se cim dal vic bojim nasledku, reakce typu teplota dejme tomu, to je koneckoncu i prirozeny, ale bojim se horsich pruseru.
syn je navic furt nemocnej, teda furt ma rymu ![]()